Saturday, December 31, 2011

I.M.Y


'I miss you like I'm missing the sun during this heavy monsoon rain,
I miss you like I'm missing faraway home,
I miss you although I didn't say I did,
I'm arrogant, ego & childish,
And I do hope you miss me too,
As much as I do,
Miss you.'





P/S:
Motiflah aku menjiwang pagi-pagi hari ni? I miss him-lah! Dah penat dah merajuk. Sudah-sudahlah tu. Bukannya dia reti pujuk. Habis-habis pun dia buat muka tak malu sms macam tak jadi apa-apa. Haih. Makan strawberry celup milo lagi baik.

Friday, December 30, 2011

Happy Meal!

Niat utama datang bekerja pada pukul 7 pagi adalah menyiapkan segala Reten PF, KPI, CPD dan blablabla. Sila jangan tanya hapekebenda semua tu.

Lalu terperasan ada inbox message pada fb. Oh ye, belum masuk waktu bekerja maka saya on fb. Sambil menyelam minum air. Bukankah bosan buat kerja takda hiburan? (Padahal fb bosan juga pagi-pagi)

Lalu pagi itu, aku telah mengalirkan air mata sebanyak satu gelen. Mungkin lebih lagi. Maaf takda penyukat. Hakikatnya, aku memang ratu air mata. I was touched.

Tapi ego masih setinggi gunung. Lagipun, heh mana ada strawberry yang diperkatakan itu? I slept at 11pm last night kot.

Petang ini, after pulang dari bertempur di Jalan Tebrau yang tidak kucintai dengan kereta dan motor bergasak-gasak pulang dari Singapore. Saya jengukkan kepala dalam fridge.

Eh, wait a sec.... Itu apakah? (Nampak beg kertas coklat)

Dan tertulis nama saya dengan ink biru yang agak sudah comot tulisannya. Lalu laju-laju selongkar beg kertas dan jumpa....

HERSHEY'S!

Sesuai untuk menyejukkan hati yang sedia panas. Tapi apsal aku tak sejuk-sejuk lagi neh? Haih haih. Nak kena rendam dalam ais apa Syuhada?

Lalu segala isi beg kertas aku punggah keluar.
Ada Hershey, Korea's Strawberry dan kertas kuning.

Di atas kertas kuning tertera 'Imran's Happy Meal'. Hmmmm kalau macam tu bukankah patutnya Happy Meal ni untuk Imran? Bukan Syuhada punya kan?

Now, anda fikir ini romantik?

Fikirkan sekali lagi. This is the second time saya menerima sesuatu seperti INI dan kali kedua ini pun tak jauh bezanya dengan yang pertama. You have to merajuk. Tarik muncung platypus sepanjang dua depa siap boleh sangkut hanger apa semua.

Errr. Sekarang ni engkau rasa terpujuk ke apa Syuhada?

Entah. Hati rasa macam ABC. Air Batu Campur. Semua benda bercampur-campur. Life tak thrill. Life adalah sesuatu yang expected. Engkau kena merajuk baru dapat. Engkau kena minta baru dapat. Engkau kena buat perangai rasa nak lesing baru dapat.

Bunyi macam tak reti nak bersyukur kan?

Entahlah. Aku rasa kasihan dengan diri sendiri. Tapi aku lebih kasihan pada dia sebab mengasihi aku yang perangai entahapehape ni T_______________T



P/S:
Anda semua silalah jangan contohi perangai saya ni. Buruk yang amat!

Wednesday, December 28, 2011

The.Envy.Me

Saya memang kuat emosi. Kalau hari-hari dapat emo saya boleh migraine. Err bila datang penyakit ni Syud? Entah. Diagnose sendiri. HAHA

Selain kuat emosi. Saya juga kuat cemburu. Ya Allah, sumpah sudah cuba tidak berharap banyak-banyak. Sudah cuba untuk pejamkan mata dan buat tak tahu. Tapi tapi, entahlah. Sobs

Hari tu, saya nampak 5 stalks of roses tersusun cantik-cantik. Not for any special occasion pun. I bet the roses came without perlu diminta. Saya nampak lori Famous Amos yang comel-comel. Walaupun isi entah apa-apa iaitu gula-gula aneka jenis tapi entah; rasa bestnya! Haha. Bukankah aku dah cakap, perangai aku memang bukan-bukan.

I used to wrote this, 'Love itself is thrilling, if you feel like losing it, set back the spark!'

Salah saya ke demanding?

Tadi saya borak dengan Kak Ujie, Kak Ujie cakap waktu bercinta dulu bunga tak lekang dari tangan Abang Burn. Hehe. Comel!

Lelaki dan perempuan berfikir dari dua sudut berbeza. Lelaki rasa perempuan ridiculous, membazir, suka benda bukan-bukan. Perempuan pula rasa benda tu comel, romantik yada yada. Ya, kami suka dimanjakan. Kami tak suka kena layan macam kawan-kawan. Kami memang suka buat comparison. Errrr..., in another word, kami ni terukkan?

Eh ke aku sorang je yang teruk? Wawawa

Mungkin sebab kepala otak aku macam kartun. Maka aku berfikir secara kartun. Tak hidup di alam nyata. Eh tak. Sebenarnya lebih kepada seringkali disogokkan dengan cerita fairytales maka berharap-harap life akan jadi serupa fairytales.

Actually saya tak tahu apa yang saya nak, dan saya tak tahu apsal saya emo. Nak peot kah? Maigosh. Takpun ni sebab stress semua rancangan kahwin ke longkang? T___________T

Saya tak suka kena cakap. Saya tak suka kena bagitahu itu, bagitahu ini. Saya tak suka. Tak suka. Tak sukaaaaaaaa! *headbanging*

I love surprises and I love to hope.

Tapi hope is only a word, a term yang surreal. Ah sudahlah. Nak pergi kerja.

Babai belog! I love you! Cuma engkaulah papan (virtual) tempat aku menconteng buat luahan perasaan. Uhuks

Sunday, December 25, 2011

Yeayness!

Awww! So cute!
Sumber: GOOGLE

Bercakap mengenai persiapan. Yang di atas serta di bawah adalah idaman. Err idaman engkau adalah pokok Syuhada? YES! Tepat sekali. Pokok! Saya mahukan dua pokok. Satu pokok menggunakan board keras berwarna putih. Another one adalah pokok tak perlu guna board. Dalam erti kata lain, saya mahukan pokok ORIGINAL. Hehe

Pokok di atas mahu diletakkan di atas meja pengantin. Buat menyemak ruang. Hahahaha. I don't care. I love the pokok! Awesomely cute!

Ini pokok kedua. Saya dah suruh adik carikan. Harap-harap dia jumpa. Pokok ni nak diletakkan di depan khemah sebelum orang ramai berpusu-pusu masuk bersantap. Ya. Pada hari keraian saya, semua orang adalah Raja dan Permaisuri sehari. Maka kita ajak mereka bersantap =)

Sebelum masuk bersantap, I want to put a table. Meja yang simple tetapi di atasnya ada bowl berisi Doilies yang berwarna-warni (or maybe pink only sebab I is malas. HAHAHA). Doilies ini akan diikat dengan riben. Nanti tetamu boleh ambil magic pen dan scribble anything di atas kertas doilies itu. Yeayness! Comelnya kertas ucapan tu nanti.

After dah scribble, tetamu yang disayangi dijemput menggantungkan doilies siap beriben itu pada pokok kedua ini. Thank you mucho! Love you ols muah muah! :D

Setakat ini, itu saja idea yang sedang mencurah-curah ke dalam kepala otakku.

Macam tak percaya, lagi dua bulan, dua minggu, dua hari. So scary! Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah urusan kami. Sungguhpun kami berdua ni sungguh berleka-leka dan tak reti-reti nak buat preparation :p

Thursday, December 22, 2011

Terima Kasih, Sayang!

~IF~

If it's raining tonight,
Will you be there as my shelter?

If storm comes from nowhere,
Will you be there to protect me?

If stars stop shining above my night,
Will you be my moon and be here by my side?

If I shattered into pieces,
Will you be there to hold me tight?

If the whole world walk out,
Will you stand there stood and still?

If suddenly I lost everything,
Will you still think that I'm your everything?

If tears drop down trough my cheek,
Will you wipe it and held it from falling?

If I say I don't care and walk away,
Will you grab me back and say I'm sorry?

If only I say I don't believe in if,
Will you assure me that it is not IF?


~As I hope there is no If... As I hope there is no uncertainties~
1.56.p.m , Saturday,April 12, 2008, S.A

Awak, you're my shelter. You protect me from segala-galanya. Bila saya nangis awak sentiasa cuba cari jalan supaya saya tak nangis dah. Even terpaksa layan budak-budak tak cukup akal macam saya ni, awak sabar. Sangat-sangat sabar.

When I was shattered into pieces, awak cool me down. When the whole world walk-out, you're still there, stood and still. Never give up on me even saya selalu cakap saya give up dekat awak. :D *keji*

Bila saya nak walk-away, awak grab me back. Awak, you're the only exception :)

Saya tak tahu apa yang buat awak jatuh cinta dekat saya. Saya punya seribu juta perangai buruk, kuat mengaruk, kuat nangis, kuat membebel, kuat makan, err...kuat segala-galanya. Dalam erti kata lain, mungkin ada pengaruh genetik Badang. HAHAHA

Engkau juga kuat mengarut Syuhada oii! Eh shut up kau.

Manakala awak tidak. Awak seriuslah super baik lalu melengkapi segala macam perangai saya yang tak baik dan macam tak baik-baik ni. Hehe. Bila saya cakap dekat Amy; "Ya Allah, manalah nak cari lagi sorang Imran untuk Amy ni!"

I mean it.

Bukan senang orang nak handle saya. Serius tak senang. Mungkin nampak macam comel-comel beruang luarannya. Tetapi dalamannya adalah seorang kanak-kanak yang tak berapa mumaiz. Kahkahkah. Mumaiz di sini bermaksud tak berapa cerdik akal.

Contohlah, bila saya cakap nak iftar dengan awak petang tadi. Pastu saya reply macam ala-ala nak merajuk *padahal mengada-ngada* sebab awak tak balik lagi, awak laju-laju jawab you will be there. Even lambat, tapi awak tetap datang :)

Saya memang selalu jatuh cinta lalu terharu-haru setiap kali awak buat macam tu.

Thank you awak. Terima kasih banyak-banyak sebab jatuh cinta dekat saya yang sangat tidak sempurna ni. Terima kasih sebab pilih saya sebagai bakal zaujah awak. Terima kasih sebab bawa saya ke dalam hidup awak.



.......dan terima kasih sebab selalu ada untuk melayan kerenah saya yang macam-macam hal ni.

Wednesday, December 21, 2011

Sesi Conteng & Kesedaran Sivik

Setiap kali saya dispense ubat, maka setiap kali itu juga mulut akan mengeluh; "Ya Allah, banyaknya ubaaaaat! Tak penat ke makan? Syuhada yang tengok pun naik penat". Kadang-kadang kesian.

Iyalah. Siapa yang nak sakit? Anda mahu? Anda? Anda? Ceh Syud tulis macam banyak orang tengah baca. HA HA HA

Kadang-kadang rasa macam nak nasihat je tolonglah takyah makan ubat banyak-banyak. Ingat makan ubat banyak-banyak boleh jadi perkasa ke? Pastu tolonglah. Please please ubah mentaliti tu. Bila engkau sakit, bukan setiap part yang engkau sakit tu perlukan ubat yang berbeza. Sebenarnya, Paracetamol a.k.a PANADOL tu pon boleh menahan segala macam sakit.

Dah nama pun ubat TAHAN SAKIT. Takyahlah sakit leher minta ubat lain. Sakit kepala minta ubat lain. Sakit mental...errr.. OK OK, sakit mental boleh minta ubat psikotropik. Haha

Kadang-kadang geram juga. Rasa nak sekolahkan semua orang yang dijumpai tu. Tapi masa sangat limited. Apa anda fikir kerja saya dekat kaunter tu mudah? Setakat dispense pastu cakap; 'OK pakcik. Dah ambil ubat. Boleh blah'

NO NO NO.

Sebenarnya, hatiku sungguh rawan bila acapkali daku bertanyakan nama ubat yang dimakan. Ada ke patut jawab entah? Ini boleh mendatangkan kemarahan! Haiyya! Ada yang siap jawab, "Ala, baru 10 tahun makan"

WHOATTTTTTTT?

Pastu nak tunggu berapa puluh tahun baru kenal nama ubat-ubat sendiri? Tiga puluh tahun? Seratus tahun? Grr Grrr *gigit bantal*

Take note. Setiap penyakit kronik tu ada berjenis-jenis ubatnya. Kalau nama ubat pun tak tahu macam mana kami (pegawai farmasi) ni nak tolong? Kalau setakat jawab; "Pakcik makan ubat darah tinggi yang putih-putih tu" memang boleh menaikkan darah aku sekali. Masuk lift terus ke tingkat teratas T_______________T

Ubat ni macam anda beli barang. Contohlah, beli air ais krim soda, sekejap brand F&N, kejap brand Cap Masjid. Eh tu bukan brand teh ke Syud? Err abaikan. HAHA. Tapi macam tulah. Nama brand mungkin berbeda tapi ubatnya sama. Bila dah kata berbeda maka selalunya rupa, warna dan rasa juga turut berbeda. Tapi ubatnya tetap SAMA. Ada faham? Dalam erti kata lain, tolongggggggglah tahu nama ubat (yang generik)

Klinik Kesihatan adalah primary preventer.

Tapi bila attitude jadi problem, I is sedih. Masa adalah limited (ulang lagi). Tak sempat aku nak buat syarahan panjang-panjang dekat kaunter tu sebab terpaksa berlumba-lumba dengan mesin QMS, kejar KPI Menteri. Heh, kata yang menurut perintah bukan? :P

Piagam pelanggan; "Setiap pesakit akan mendapat bekalan DALAM MASA 30 MINIT"

Maka terpaksalah saya tidak membebel panjang-panjang. Padahal sebenarnya memang rasa nak basuh dan sekolahkan je banyak patient. However, customer is always right yada yada tergunapakai di sini.

For me, lambakan pesakit di hospital dengan masalah penyakit kronik dan komplikasi buah pinggang dan lain-lain yang teruk menunjukkan kegagalan sistem. Ya, kami BERSALAH. Kami tak sempat nak sekolahkan semua orang. Kami tak sempat nak pantau macam mana anda semua ambil ubat, kawal makan/minum segala macam dan paling penting, anda tahu tak masalah yang anda hadapi sebenarnya?

Kami di primary setting BERSALAH sebab tak beri tunjuk ajar yang sempurna. Kesedaran sivik yang secukupnya.

Tapi tahukah anda orang yang paling bersalah?

OF COURSELAH ANDA! (Ha ambik kau aku capitalkan!)

Siapa suruh anda sakit? Ada kami suruh? Tak ada kan? Pastu tolong jangan jawab, 'Eh sebab kami sakit nilah sumber rezeki engkau. Kalau kami tak sakit siapa yang engkau nak bagi ubat?.'

Anda kena ingat, kalau anda seorang Islam, segala yang anda miliki kini adalah amanah Allah SWT. Kalau anda tak jaga dengan baik, satu masa nanti, saat bertemu dengan Dia, silalah jawab kenapa amanah itu tidak dijaga dengan baiik termasuklah kesihatan dan tubuh badan anda tu.

Sudahlah anda sakit. Anda tak bother langsung kepada nak memperbaiki keadaan.Anda tak tahu pun sakit anda tu macam mana. Kalau kencing manis anda main makan je sesuka hati dan sesedap rasa tekak anda. Kalau darah tinggi lagilah dua kali lima. Rasa nak buat smackdown pon ada.OK takyah bayangkan camne aku smackdown orang tua. HAHA. Hep Syuhada. Tak baik. *OK insaf-insaf*

Daripada sebutir biji ubat, anda makan dua butir, kemudian tiga butir. Kemudian berbutir-butir sampai mata aku naik rimas! Kalau betul itu disebabkan komplikasi penyakit, faktor penuaan. Maka saya maafkan. Tapi pastu tolonglah, tahu penyakit dan ubat yang anda ambil.

Lagipun, tak sempat kami dekat Klinik Kesihatan ni nak kawal anda 24jam. Nanti bila orang nasihat cakap membebel. Bila suruh start ambil insulin tak nak. Padahal gula dah cecah 20 dah. Ish ish ish. Pastu gaduh dengan doc membebel dekat aku pulak. OMG!

Kalau anda tak kontrol penyakit anda apa kami kisah? Gaji kami tetap jalan. Cuma kerja jelah makin berlambak. HAHAHAHAHA. Sorang patient ubat sampai 12 jenis. Haha sangat seronok. Bolehlah ulang-ulang cakap sampai saliva kering :p

Eh dahlah.

Banyak sangat tulis ni. Mata ngantok. Tata!

Monday, December 19, 2011

Sweet Proposal

Jujurlah. Siapa yang tak mahu dipropose secara sweet lalu tercair-cair (and maybe menangis terharu) bukan?

Saya pun teringiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin sangat-sangat! HAHAHA

Motif kau menggedik malam hari ni apehal Syud? Eh mestilah. Eh of courselah. Berkahwin itu sekali je seumur hidup tahu? (InsyaAllah).

Jadi nak sharing video di bawah. So comel :)


Sebenarnya video ini sedang dikongsikan secara berleluasa di dalam facebook. HEHE. Cik Dena, you're soooo lucky! Dapat D3100 berserta sweet proposal inside of it? Oh bulan, sungguh jatuh ke riba. Errr tapi tak applicable pada Syuhada.

Sebab?

#1 - I'm already engaged

#2 - Saya pernah punya D3100. Walaubagaimanapun, D3100 telah dijual sebab tak digunapakai. Wakakaka

#3 - Cik abang sayang dah pernah propose. Walaupun propose takda keluar bunyi langsung >.<

Tapi tapi. Dah dapat dah bunga. Walaupun bunga itu dapat setelah mengelmosi dan menghantar SMS betapa tak romantiknya beliau. Hahaha.

Proposal?

Hmm. Biarlah aku bermimpiiii (nyanyi lagu tema Tentang Dhia). Sebab cuma dalam mimpi je aku akan dipropose secara real (berdepan, face to face). Di alam nyata, sudah-sudahlah berangan tu Syuhadaaaa....

OK dah.




Sekian. Entri berakhir di sini. Bye!


Eh kejap. Sila komen dan bagitahu, ada ke patut adik-adik cakap muka saya macam Najwa Latif? Tang mana yang sama?

Story sikit sineh!

Thursday, December 15, 2011

Mimpi Manis-Manis

Fazilah Ahmad kata;
' when she emo..rasa nk pulas2 hidung dia..
when she childish..terasa spt sgt disayangi olehnya..
when talk a lot..jgn hrplah nk tdo awal...hahhahaa...
but when she not around...i miss her so much....'

I miss you too. Mucho mucho! Lagi-lagi lepas baca komen yang keterlaluan manisnya :)

Hi Pembaca! (Kalau ada).

Maaflah saya very the busy. Sekalipon tidak busy. Internet lewat kebelakangan ini amat mendukacitakan. Selain mendukacitakan, saya memang sibuk yang tidak tipu. Sungguhpon actually hari ni tadi berangan mengupload gambar barang setangkai dua, tapi aku penat. Sorrylah. Lain kali tempek foto :p

OK. Sudah kau Syuhada cakap berbelit-belit. Straight forward please!

Pertama sekali, terima kasih tidak terhingga kepada Encik Tunang kerana telah membelikan durian sebanyak satu bekas di Jusco. Pastu kami bantai makan sampai kereta berbau-bauan dengan haruman durian. HAHAHAA. Impulsive act. Tetiba je beli durian padahal patutnya beli riben. Ini semua salah SSF!

Ada ke patut tutup pukul 8 malam?

Tak patut tak patut.

Kedua, hati saya sedang dilanda kerunsingan. Lalu mulut tak habis-habis membebel itu dan ini dan menyerabutkan hati sang Teruna. Kasihan beliau. Kenapalah beliau mendapat saya yang tak sudah-sudah menserabutkan hati dan perasaan? Aiyo!

Tak mudah rupanya nak kahwin ni. Serius tak mudah. Masing-masing sedang cuba adapt diri kepada pelbagai situasi yang tidak diduga. Lagi-lagi bila dapat a predictor macam aku ni. Suka sangat predict itu dan ini. Dah siap bagi projection what-will-happen-in-future. :))

Kelakar kan?

Tak. Sumpah tak kelakar. Aku sedang berfikir secara serius lagikan waras. Saya merasakan isu-isu yang saya bawa agak berat. Sampai terdiam-diam En. Tunang. We are trying our best to make the best decision. Tak sampai hati OK tengok dia terdiam. Lagi tak sampai hati nak menimbulkan isu tu.

Kalau ikut hati nak cakap benda manis-manis je sentiasa. Kalau ikut hati rasa nak bercinta je sentiasa. Kalau ikut hati takmo cakap langsung pasal benda tu. Tapi I is runsing. Hati I rasa nak exploded lalu memuntahkan segala isi hepatocyte. Hmmm. Entahlah.

Tapi, whatever it is. Biarlah. Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kami.

OK. Dah. Aku tak larat menggoreng ayat dah. Masa untuk bantal!





Goodnight Everybody!





Errr..apa orang putih kata? Sweet dream? :D

Thursday, December 8, 2011

Alangkah Indahnya....

Kalau duit tumbuh dari pokok seperti cendawan yang tumbuh selepas hujan. Tak payah susah-susah nak baja. Asal tanah lembab-lembab basah penuh khasiat teruslah duit laju-laju berlumba nak tumbuh.

I'm broke.

Seriously. Aku tak tahu duit dah pergi mana tapi memang tak ada duit. HAHAHA. Ya Allah, rasa tekanan yang sangat tinggi semenjak bergelar orang dewasa neh. Orang mungkin cakap;

"Eh pegawai kot. Peliknya duit habis"

"Eh bujang kot. Ni mesti banyak berhoye-hoye neh!"

"Eh belum ada anak lagi. Ni mesti boros neh"


Again. Eh eh. Suka hati je engkau je nak cakap aku boros. Dah lama OK tidak bershopping seperti di zaman muda belia. Ketika muda belia dulu hidup ini begitu indah. Dengan poket yang tidak berapa tebal, masih mampu bergembira dan berhora-hora.

Jangan cakap anda. Saya pun takjub dan pelik lagikan musykil ke manakah semua duit-duit itu telah pergi? Hahahaha. Benarlah kata pepatah; 'Lagi besar periuk lagi besar keraknya'

Oyya. Duit saya telah habis bagi melangsaikan kembali deposit tenant.

Sebab duit deposit tenant dulu saya dah habiskan untuk furnish rumah. Hehe. Pastu terkial-kial nak cover balik. My bad :P

Lagi?

Duit saya dah habis sebab saya dah spent untuk aircond bilik saya di rumah emak. Lalu aku rasa aku bakal meminjam katil emak untuk dibuat katil PENGANTIN! Kahkahkah. Penjimatan super hebat! :p

No biggie. Janji berkatil. Nak lagi ohsome aku pergi cari tilam tatami tak pun toto buat lapik. Pastu confirm orang cop 'Maigottttt! Daifnya pengantin ni' Haha. Mulut orang memang tak boleh shut up. Kita ampunkan jelah.

Itu pun ada hati lagi nak shopping online baju babies yang super cute. Ala ala, please. Saya rela tak makan pastu meradang dekat tunang janji dapat baju baby. HAHAHAHA. I need those baju babies. Ada banyak babies menanti baju-baju tersebut.

OK. Perangai ni rupa-rupanya tak hilang lagi. Hohohoho.

I don't need duit for shopping. Itu sudah kurang sedikit nafsu. Eh tapi nanti Zaid konvo nak shopping kat jalan TAR? T_______________T

Kejap kejap. Engkau ni perlu duit nak shopping ke tak ni Syud? Alah, kalau perlu pon nak cekau mana? Sobsobsob.

Yang penting, makan. Dah macam makhluk tak cukup khasiat dah saya rasa saya ni. Dahlah sayur kurang, iron takda. Patutlah hb low kalah orang pregnant. Err kata diet, maka lauk asasi saya adalah biskut rendah lemak. Wakakaka

Seterusnya, saya ingin share baju-baju babies yang telah pon saya shop secara online. Ahaks ahaks. :P

I love the colour! Cantik dan comel. I love the headband. Simple yet cute! Lagipon colour dia sesuai for girl mahupun boy. Rasa nak bagi dekat baby Kak Shikin :D

I love the crochet hat! Seriously gorgeous. Ala kenapakah saya bukan seorang baby? *gedik mode* For baby Mak Su yang belum keluar lagi. HAHAHA.

Yang ini serius tak tahu nak bagi siapa. Ni untuk 6 bulan ke atas. Baby Deja masih terlalu kecil. Nak beli lain untuk Baby Deja. At first terberkenan another 1 set tapi nantilah, ajak tunang cari yang ada crochet flower tu :)

Tapi sumpah comel! Kalau untuk anak sendiri sumpahlah lambat lagi. Hahahaha :P

Saturday, December 3, 2011

Online Manual Book

Someone insist to me cara-cara memujuk saya. For me, this is weird. Aku sedang bertemu weirdo kah?

Tapi tak apalah. Lain belalang lain padang, lain orang lain garam. Eh ragam. Sebenarnya, tajuk ini agak berat. Sebab aku sendiri tak tahu nak pujuk diri sendiri. Most of the time aku akan nangis sampai mata bengkak macam kena gigit lebah.

Sepatutnya, kena belajar dari orang lain. Bukan saya yang ajar. HAHAHA. Sesungguhnya ini sangatlah pelik. :))

Hurmmm. Let's see. Macam mana saya mahu dipujuk? Ya Allah, apsal rasa susah nak jawab soalan ni? Tak tahu tak tahu.Eh peliklah.

OK OK. Kita mulakan dengan angan-angan.

First, satu ketika dahulu saya selalu berangan hidup seperti cerita Korea. Kahkahkah. Pastu kena selar sebab itu fairytales. Some say fairytales doesn't exist. Somehow, terpaksa jugalah agree sebab not all people are lucky to have those romantic guys macam dalam filem :p

Sebagai contoh; bila saya merajuk. Saya berangan yang that someone comes from out-of-nowhere bringing me chocs or flower. Hakhakhak. Tak kenyang pon bunga tapi haku kira apa. Aku rasa itu sweet. Tapi selalu impian dan angan-angan musnah sebab takkan jadi apa-apa pun. Err tetiba buat luahan perasan. Ulang balik; life is not a fairytale :p

Bukanlah maksudnya setiap kali nangis/emo kena bagi bunga. Bukan bukan. Kalau nak bunga hari-hari baik aku kahwin dengan Tauke Bunga! Haha. Occasionally. Tiba-tiba. Atau saja-saja. Tak payah ada sebab pun kalau nak bagi sesuatu.

Second; jangan lari topik. Kalau saya mengamuk find a way supaya tak mengamuk. Tak kisahlah nak ikut jalan highway ke, jalan kampung ke, as long as carilah jalan. Lagi jauh engkau menyimpang lagi sakit hati guwe. Sebagai contoh (lagi); if saya cakap, 'Saya ni kan menyampahkan. Tataula apsal ada orang tu nak sangat T____T'

Cubalah mengayat. Haiyya! Mengayat kena pergi kelas agaknya. Eh ada kelas mengayat tak agaknya? Ingat nak daftarkan seseorang :p

Contoh jawapan;
#1 - 'Menyampahkan bagi diorang but not me. Saya sayang je' Hahahaha
#2 - 'Eh mana boleh orang menyampah. Awakkan comel' Hahaha lagi
#3 - 'Orang tu nak awak sebab awak tak menyampahkan bagi dia :)' Hahaha ok dah shut up!

Ha. Kan sweet tu? Dari nak marah terus mencair-cair macam kena panahan mentari. Melting. Hehe. Aku dah terguling-guling gelak dekat sini sebab terpaksa memblog mengenai perkara ini. Never in life, I have to do this. Never.

Ya Allah. Kadang-kadang rasa nak lari. Kadang-kadang rasa macam tak tahu nak cakap apa. It's a mixed feelings. Tapi still, I love him. Tak boleh nak lari mana dah. Haha. Apsal ayat engkau ni terlalu pasrah Syuhada?

OK sambung.

Third, talk to me back. Tolong jangan diam. Sesungguhnya silent itu membunuh. Gila sakit oh. Sakit rasa macam bila engkau nangis tu air mata akan turun dengan lebih laju. Berjuraian. Menitik-nitik. Eh tak payah details boleh tak Syuhada? Over! Macamlah orang tak tahu nangis tu apa. Haha

Pasal structure ayat. Seriously, tak tahu. Silalah pandai-pandai susun dan cari ayat-ayat yang menarik untuk dituturkan. Maaflah. Saya tak tahu macam mana awak boleh stuck dengan seorang Ratu Air Mata.

Perangai dah serupa baby kena pujuk 24jam.

Lepas ni kalau jadi emak orang mesti lagi runsing kepala (bakal) suami. Nak pujuk baby ke pujuk isteri? Hahahaha



Cukup tiga je tips yang boleh saya share. Sekian

Friday, December 2, 2011

Dear Blog

Aku tidak tahu apakah engkau merindui aku namun begitu I miss you. Dengan amat dalam. Yours Truly, Syud.

OK tamat. Seterusnya mahu terus kepada isi entri iaitu sindrom merindui tempat main conteng-conteng. Saya capek bangat hoccay. Telah 4 hari meninggalkan tempat kerja. 4 hari suffer jadi kanak-kanak tak cukup akal. Kena torture panjat tangga 7 tingkat setiap hari. Slim? Harapanlah.

Tahukah anda saya telah 5 hari selamat menjadi Mak Ngah? Ini yang official punya, InsyaAllah (amin amin)

Kami telah menerima kehadiran Baby Deja pada hari Selasa lalu. Baby Deja sungguh comel malah mempunyai lesung pipit bila beliau menguap kecil. Her name, Khadeja Binti Khairul :)

Waktu kami sampai Baby Deja kelihatan amat penat. Mungkin akibat bertarung ketika hendak keluar dengan tidak sabar-sabar mahu menjenguk dunia. She was born one month earlier. Namun begitu, healthy dan membesar bagaikan juara. Seberat 2.98kg. Hehe. Muka bulat comel.

Kan dah kata. Bulat comel. Dalam towel seperti Thumbelina. Alololo. Rasa nak smooching smooching je tapi seganlah nak buat. Haha. Terpaksa bertahan melihat bayi comel.

Kenapakah measuring cup asyik berada pada mulut beliau Syud? Sebab beliau sangat haus tapi tak reti nak breastfeeding. Lalu kami semua rasa kasihan dan memberikan air zam-zam. Sumpah dia minum laju-laju macam tak pernah minum. Err. Eh memang tak pernah pun kan sebenarnya? :D

Yam Pui!
Tidur! Zzzz zzzz zzzz
Sepanjang induksi saya tak puas tatap muka dia. Pastu asyik belek-belek gambar dia dalam iPhone. Lalu Ida cakap sabar-sabar nanti ko adalah baby sendiri. Hahaha. Apakah statement itu?

Seterusnya, saya akan menceritakan pengembaraan saya ke Johore Premium Outlet. Hasil tangkapan dapat anda saksikan di bawah ini :p

Gorgeous!

Sebab gorgeous aku rasa excited nak sharing-sharing. Hehe. Tak pasal-pasal telah membuat pembelian secara pukal. Both of us! Tapi tak apa. Since they are for our hantaran. Maka dah ada excuse. He he he *gelak slow slow*

OK sekian.Tamatlah cerita kita untuk malam ini.

I have to go to Lala Land sambil makan Lala (yucks! haku tak suka Lala). Ciao shin ciao! Zzzzz zzz krohhh krooohhhh