Wednesday, November 6, 2013

Dear Tihani


Dear Tihani,

Eceh dear macam karang surat cinta. Errr...Ibu tengah karang suratlah ni. Post dalam blog. Takyah letak setem. ;p

Semalam Ibu emosional. Sangatlah emosional sebab GAGAL tidurkan Tihani. Dari pukul 10 malam membawa ke pukul 1:30 pagi, Tihani takmo tidur. Uhuks. Nangis Ibu dalam hati. Stress terus naik tingkat atas.

Tapi pagi ni, time mandi. Ibu cakap sorry sorry marahkan awak. Awak bukan tahu apa pon. Tak tahulah semalam tu angin apetah. Bagi susu dalam botol takmo. Nenen juga yang dicari. Masalahnya tak puas. Dapat nenen pastu tertidur. Ibu baru nak lelap Tihani dah uwek uwek. Terus Ibu jadi zombie macam dalam PVS. =______=

Aaaa. Kepada sesiapa yang nak condemn cakap apsal aku bagi anak susu badan dalam botol, I have my own reasons ouhkay!

Satu; Tihani lambat kenyang kalau nenen. Dia hisap slow mo. Hisap secara gembira dan macam main-main tapi nak hisap. Jadi kalau bagi nenen sampai kenyang mahunya dua jam pun tak habis-habis.

Dua; kami sedang train Tihani untuk belajar minum botol. Nanti kerja susah kot. Tapi tak tahu apsal dua tiga hari kebelakangan ni susu dalam botol tak laku langsung. Semalam pun dah membazir 2oz. Uhuk uhuk. Dah tukar macam-macam puting ni. Oh anakku!

Tiga; errr...every parenthood ideology berbeda bukan? Maka pokoknya kita punya ideologi ngak sama *tetiba keluar indon*

Still....I love Tihani so much! Meskipun memasuki dunia keibubapaan ini memenatkan, menzombiekan si ibu tapi dari situlah kita belajar macam mana parahnya parents kita dulu besarkan kita. Hehe.

It's our turn now! :)

Tihani anak yang comel. Cerdik sangat. Dari lahir memang dah cepat alert akan keadaan sekeliling. Mata dia fokus sangat. Dari segi fizikal, Tihani sangat comel lote. Memang jauh tertinggal daripada cousins lelaki dia yang sebaya dan beza sebulan je umur.

Diorang chubby, pipi labuh. Tihani kecil-kecil cili api. Eceh.

Tihani dah double chin. Kaki tangan semua dah ketak-ketak. Tapi dari segi kelebaran abdomen badan biasa-biasa je. Cuma dah makin panjang.

Jadual tidur anak saya yang baru 39 hari ni tak berapa betul sangat. Dia suka tidur ikut sukahati. Tu yang jadi kadangkala cepat tidur kadangkala lambat. Kadangkala tidur sepanjang malam, kadangkala setiap sejam dia uwek uwek. Oho!

Kami suspect sebab dia panas sangat. Tidur berbedung buat dia berpeluh-peluh secara dahsyat.

Kelmarin tidur tak berbedung and she managed to sleep through the night. Safe and sound. Tapi semalam, langsung tak berjaya. Tak tahulah kenapa. Uhuuuuu. Bukan nak mengadu tapi cuma nak cerita je. Haha.

I won't be like one mom yang post dalam facebook nak bagi anak dia sebab budak tu buat perangai. Penat kot mengandung 9 bulan 10 hari. Tak ingat ke time baby tendang dalam perut? Itulah time yang paling ditunggu-tunggu.

Pastu dah dapat anak secomel Tihani haruslah aku bersyukur yang amat. Comel, sempurna sifat, Alhamdulillah semuanya lengkap. Plus, I've waiting for almost a year and half for her. :)

Ibu sayang Tihani! Cepatlah besar yang boleh diagah-agah dan senyum dekat Ibu dan Ayah. Haha. Excited tak menyabar. Pastu bila Tihani dah besar, sila kekal pada peringkat umur toddler iaitu sampai 3 tahun je. :))

Saya pernah cakap dekat suami, I found that budak bawah 3 tahun adalah adorable. Bila dah besar macam dah start nakal. Tapi orang ada juga cakap pasal sindrom 'Terrible Two'. Oh just wait for that. Harap sangat Tihani jadi anak yang baik, solehah, rajin baca Quran dan mendengar kata :)

Ainan Tihani,
We love you!

Thank you Allah for giving us an opportunity to be parents. In Shaa Allah. Kami akan jaga amanah ini sebaik mungkin.


:)

Sunday, November 3, 2013

Help Us To Win Pleaseeee! :D



Saja nak cuba cuba. Kot-kot menang apa-apa yang boleh digunapakai Tihani secara PERCUMA. Hehe.

Please. Help us to WIN!

AINAN TIHANI
{BABY 30}


Please klik SINI dan tekan LIKE!

LIKE!
LIKE!
LIKE!


Undi LIKE anda adalah amat kami hargai. :)

P/S:
Kalau dapat sharekan link ni dan minta orang lain LIKE lagiiiiiiiiiiii Ibu Tihani happyyyyyyyyyyy! :D