Thursday, April 18, 2013

Demam Gwiyomi


Gwiyomi ataupun dalam Bahasa Korea dia bermaksud Comel. Errr rasanya hanya orang-orang perasan comel je mampu buat video Gwiyomi tu.

First time dengar lagu Gwiyomi adalah bila Zarena tagged di facebook. Oleh kerana tak faham apakebenda comelnya maka teruslah google youtube. HAHA.

Malah, ada gak blogger yang saya follow membuat entri Gwiyomi yang annoying. Kohkohkoh. Demam Gwiyomi menyebabkan ramai orang buat video parody Gwiyomi. Ada yang tiru bulat-bulat. Ada yang buat style huduh. Omaigoshhhh!

Oleh kerana saya suka benda cute je. Maka nak share Gwiyomi versi cute sahaja. Harap maklum :)

Tempat terbest jatuh kepadaaaaaaaaaaaaaaaaa....GAIL SOPHICA!


Sumpah comel! 

Dah lepas buat aksi comel dia sambung unplugged version guna gitar kecil. Hehe. 


Yang ni pon comel. Malangnya telah dikritik sebab pakai tudung so orang cakap tak sesuailah. Plus, ura-ura mengatakan perempuan pakai shawl ni isteri orang. Oh, sila buat Gwiyomi hanya pada suami awak. Tak pasal-pasal terbaca macam-macam komen lelaki miang dalam youtube. Haish! T______T



Errr walaupun saya telah bersuami. Tapi itu tak bermakna kita tak boleh enjoice lelaki bermuka jambu. Hahaha. Oh husband saya pun jambu gak kalau tak pakai spec dan after shave. Macam baby ;p *ayat saja puji*

Karang anda kata saya bias pulak pilih perempuan je. Yang lelakinya mana?


Untuk berlaku adil. Duo-gwiyomi juga haruslah kita masukkan. Hahahaha

Ha. Yang kat atas ni bolehlah masuk kategori Gwiyomi. Cute. Kalau rasa nak tengok banyak lagi boleh try search youtube.

Oh dunia zaman sekarang ni makin ajaib.

Semua orang dah jadi youtuber. Tak dapat jadi penyanyi. Jadilah tukang miming dengan background music comel-comel. Eh lagu comel boleh layan lagi.

Yang aku tak berapa nak layan dan faham waktu Gangnam & Harlem style. Gangnam tertengok juga sebab banyak post dekat facebook. Harlem langsung tak tahu apakebendanya :))

Tak apalah. Tak penting pun.



P/S:
Sengaja update entri demam sebab tengah demam selesema.

Monday, April 1, 2013

Performing Solat :)


KAEDAH WARDINA SAFIYYAH DIDIK ANAK SOLAT 5 WAKTU

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?




Credit: Blog Wardina Safiyyah