Thursday, September 26, 2013

Tak Berhaluan....

Err entri ni memang tak berhaluan. Akan terseleweng entah ke mana-mana ikut suka hati tangan aku nak taip. Hari ni Khamis ke? MasyaAllah. Cepatnya masa!!!

Esok dah cukup 39w kot. Anak aku tetap dan takmo keluar-keluar. HAHAHA.

Sepatutnya nak tidur sebab ngantuk. Tengok suami tidur syioknyaaa tapi.... dari malam tadi asyik nak terkencing, perut senak, bahagian bawah rasa sakit-sakit. Tanda-tanda kah ini? Ah sudah. Banyaklah kau tanda-tanda Syud oii :p

Tapi serius. Asyik nak kencing je. Walhal nanti pergi toilet shi-shi aku rasa tak sampai 5ml pon =_______=

Hari-hari pujuk baby. Hari-hari cakap "Tembikai Ibu keluarlahhhhhh. Ibu dengan Ayah tak sabar nak tengokkkk." Tapi dia rileks je. Semalam dah tawaf satu AEON Bukit Indah dengan Nina. Nina siap cakap; "Apsal ko ni macam takda rupa sarat?" Err entah. Adakah kerana daku tidak berjalan seperti Penguin? Gagah perkasa selamba berjeans dan tidaklah mengah serta mampu jalan non-stop untuk 3 jam? Hehe

Orang cakap sekarang ni makanlah puas-puas. Nanti berpantang kena tutup mata daripada makanan sedap-sedap. Oh it's OK! Janji laki aku berpantang makan sekali dengan aku. Hehehe. Barulah fair and square ;p

Sekarang ni setiap pagi saya akan merasakan kelaparan tahap ultra! Macam bila pagi kalau tak lapik perut minum Milo ke apa rasa sawan. Laju-laju terus bancuh Milo panas letak Nestum.

By the way, semalam dah berjaya hafal 3 ayat Surah Luqman! Yeayyy! Alhamdulillah. Harap-harap nanti dah bersalin aku tak amnesia. Dah niat dalam-dalam setiap kali nak susukan anak mahu baca surah tu. Harap-harap anak-anak Ibu akan cerah hati baca Quran selalu. Amin :)

Perut makin berat.

Tak tahulah baby dah berapa kilo. Last check up Khamis lepas. Time tu dah 3079mg bersamaan 3kg la senang cakap. Ni dah seminggu I don't know dia dah tambah berapa banyak lagi berat. Tapi memang berat. Haha

Kalau orang tanya sekarang ni sarat tak? I will say, yes! Memang terasa sarat walaupun pada pandangan mata kasar orang aku ni nampak steady je. Mungkin faktor kaki lebar kot yang buat pusat graviti aku kekal kukuh. Eceh.

I will miss this perut. Hoho

Mengandung adalah satu proses yang mengagumkan. Lelaki rugi sebab tak rasa. Haha. Dulu pernah confuse bagaimanakah perasaannya berperut bulat besar, siap terfikir adakah nanti akan geli-geleman sebab ada hidupan lain dalam perut? Tapi taklah. Tak terjejas pun perut. Masih rasa macam biasa. Cuma kadang-kala angin, gastrik, senak, sesak dan blablabla lagi. Tapi...tiap-tiap kali baby tendang, even kadang-kadang tersakit adalah sangat.....indah :)

Baby, cepatlah keluar. Ibu tak sabar nak tengok awak!

Saya dan Im memang tak sabar nak tengok si kecik ni salah satu sebabnya kami sangat confuse dan wondering bagaimanakah rupa anak kami. Hahaha. Nak gelak gelaklah cause 4D scan tidak membantu. Bila tengok je 4D tu selalu cakap; "Memanglah rupa baby tapi tak dapat imagine rupa dia betul-betul. Kalau keluar macam mana eh? Eh dia ikut awak ke ikut saya? Eh baby kita botak ke? Bibir Angelina Jolie ni datang dari siapa?" :))

Macam merepek kan? Hahaha. Trust me. Memang merepek habis.

Sebab tu dia kena keluar. Sebab tak sabar nak belek. Tak sabar nak beli baju comel-comel untuk dia. Tak sabar nak cium-cium puas-puas :D

Ya Allah, berikan kami peluang menjaga anak ini ya Allah. Amin amin :)

Tuesday, September 24, 2013

Homemade Ala Kenny Rogers!


Oleh kerana rasa terpanggil (eceh sapetah panggil) untuk berkongsi resipi, maka saya pon rajin-rajinlah menaip. Plus, nanti time pantang kalau aku mengidam nak Kenny, Imran boleh check je dalam blog ni dan buat. Bila lagi nak rasa air tangan suami kan kan kan? :D

Basically ini gambar bulan lepas kot? Dah lupa bila tapi time tu kami berdua je ada kat rumah.

Setakat ni dah tiga kali buat dan alhamdulillah, sentiasa sedap hingga menjilat jari. HAHA. Tengah hari tadi punya is the bestest. Dah buat semuanya nampak yummeh tapi seganlah nak ambil gambar. Poyo kot depan Ayah Mertua dengan Abang Ipar gigih nak ambil gambar :p

Yang atas ni mungkin tak berapa menggiurkan sebab terlebih carrot. Pastu sebab anda tengok saya letak Potato Salad maka mungkin tak berapa nak menarik. But do trust me. I will share my bestest recipe! :)

Nak marinate ayam secara seekor tergolek-golek boleh. Kalau nak marinate dan bakar yang dah siap potong pun boleh. It's up to you.

A) Berikut merupakan bahan-bahan untuk perapan ayam;
- Ayam (8 ketul) 
- Bawang besar (2 biji)
- Bawang putih (4 biji)

- Halia (seinchi)
- Sos tiram sesudu
- Sos lada hitam sesudu
- Madu (2 sudu)
- Gula (1 sudu)
- Garam (1/2 sudu)
- Sedikit kicap

- Lada hitam (secukup rasa)
- Sedikit air (kalau rasa nak kuah banyak bolehlah ikut suka hati)


Blend semua bahan di atas, KECUALI ayam. Jangan masukkan ayam dalam blender. Eh Syud, not funny ;p

Lepas dah blend bolehlah perap. Dalam sejam macam tu tapi kalau tak sempat bakar je terus. Takda hal. Tetap sedap. Hehe

Resipi asal sebenarnya gula dua sudu. Tapi nanti manis sangat. Plus dah ada madu. Takyah kot. Kurangkan manis dalam makanan, lebihkan dalam senyuman. Lagipon harga gula nak naik kan? Hoho

Bakar ayam dalam 180°C selama setengah jam atau lebih. Tengoklah. Agak-agak nampak ayam dah masak dah boleh tutup oven tu. Selalunya waktu ayam separa masak saya akan keluarkan sikit kuah dia, buat gravy Blackpepper :D

Next, we'll go for gravy Blackpepper! Actually kalau nak buat from the scratch boleh google resipi lain. Tapi biasa ah, aku derhaka. Plus malas kot. Nak buat Kenny kena ada banyak side dishes. So let's keep it short and sweet :D

B) Gravy Blackpepper!

- Separuh kuah (A)
- Sos Lada Hitam
- Lada Hitam (Kasar)
- Tepung jagung


Yang ni senang je. Masuk dalam periuk kuah tu. Panaskan sambil tambah lada hitam. Pastu bancuh tepung jagung dengan air dan tambah. Agak-agak dah pekat dan likat dah boleh tutup api. Kalau kurang masin, tambahlah garam :)

Seterusnya, untuk side dishes. Anda ada pilihan, nak buat Mac & Cheese boleh, Potato Salad boleh, Mashed Potato boleh. Err Coleslaw for me adalah wajib. Takmo Coleslaw sila buat Salad. Hehe. Nak buat Potato Salad senang sangat. Rebus kentang pastu tambah mayonis. Siap! Takyah share yang tu. I share buat Mashed Potato.

C) Mashed Potato
- Ubi kentang 
- Garam
- Mayonis
- Lada Hitam (Kasar)

Agak-agaklah nak berapa biji kentangnya. Kalau ramai orangnya buatlah banyak. Rebus kentang dengan sesudu garam. Dah empuk tapis air dia. Hancurkan pastu tambah lada hitam. Tambah mayonis. Siap! :D

D) Coleslaw
- Kobis
- Carrot
- Bawang Holand
- Mayonis

Ramai yang tak tahu. Resipi asli Coleslaw mestilah guna bawang Holand. Bawang yang besar dan warna kuning tu. Tapi kalau tak ada bawang tu takda hal. Guna je bawang merah. Dengan syarat jangan banyak-banyak, nanti rasa bawang. Hehe. Err macam biasa. Garut semua dan tambah Mayonis.

Nasi Syud? Aromatic Rice anda tu takmo share?

Haha. Nasi tu senang sangat kot nak buat. Aromatic Rice for me adalah Butter Rice. Sebab tu cakap AROMATIC. Sebab butter memang yummeh!

E) Aromatic Rice
- Carrot (dipotong dadu)
- Butter

- Garam

Masak nasi macam biasa tapi dimasak bersekali dengan carrot. Kalau masukkan carrot lambat takut tak empuk. Potong dadu tu biar comel molek. Jangan bagak-bagak. Not nice. Pastu bila nasi dah masak tambahkan butter dan garam. Actually butter dah cukup masin, kalau nak sihat takyah tambah garam dah. Haha. Kalau nak nampak 'aromatic' takyah over sangat butter anda tu, kang nasi kuning melampau.

Saya suka letak sikit je. Janji wangi :)

OK. Tu je resipinya. Do try it at home. Selain simple, dapat jimatkan duit poket suami. Haha. Saya try resipi ni lepas terkejut like Beruk bila pergi Kenny Rogers dan tengok harga Quarter Meal dah macam apatah T______T




Kredit:
Amie's Little Kitchen

Monday, September 23, 2013

Still Waiting....


Hari ni dah 38w 3d. Si kecik masih lagi happy duduk dalam perut Ibu. Takmo keluar-keluar. Haha. Sudahnya kami decide untuk balik Johor balik. Err bukan apa, Im sangat worry kalau-kalau time nak bersalin saya sorang-sorang. Plus, boring kot stay rumah Ibu sorang-sorang. Adik-adik sekolah/kerja. Ibu kerja. Dah tu aku nak buat apa sorang-sorang? T_________T

Betterlah balik sekali dengan suami. At least, kalau apa-apahal dia ada.

Sungguhpon Mak Su berkata "Ha memandai-mandai balik JB. Kang nak bersalin tetiba bersalin kat highway!"

Maka Syuhada pon menjawab; "Ala rileks ah Mak Su, nanti boleh letak dalam surat beranak tempat lahir Lebuhraya Utara-Selatan, takpon R&R Pagoh ke. HAHA"


Hehehe. InsyaAllah. Ada rezeki tak ke mana :D

Gambar di atas saya ambil waktu rushing nak balik rumah Ibu. Err ingatkan balik-balik boleh bersalin dah. Tapi baby tetap takmo keluar. Haha. Memandangkan Im kena kerja balik so here we are, back in JB :)

Haritu dah gigih mengemas sampaikan tak sempat nak iron cantik-cantik comforter. Pasang cadar pon semberono je. Janji ada rupa macam nak menyambut si kecik. :))

Kalau anda tengok dari segi pemilihan fabrik dan dekorasi (ewah) saya choose natural. Iaitu bertemakan haiwan-haiwan safari. Haha. Selain ceria, ia tidak memilih bulu. Maksudnya tak kisahlah si kecik ni girl ke boy ke, memang dah ngam-ngam ho.

Teddy Bear yang seekor tu kami tak beli. Dapat FREE time beli Huggies sebanyak 3 plastik! At first macam pelik, apsal Bear tu mengeluarkan bunyi air yang menderu-deru macam dekat waterfall? Lepas pergi Antenatal Class baru faham motifnya. When the baby is still inside our womb, our amniotic fluid that is moving here and there is the most familiar sound to his/her ears. Jadinya, bila dah keluar dari perut pon, bunyi tu sangat soothing pada pendengaran telinga bayi.

Harap-harap nanti baby sukalah dengar bunyi tu.

Saya tak banyak beli toys pun. Sebab?

1) Tak tahu lagi toys apa yang baby suka. Membazir je kalau dia tak main pun.
2) Dekat rumah Ibu plushie ada sebanyak sebakul! Semua khazanah Amyzahrah ;p
3) Melalui pembacaan saya, toys yang sesuai untuk si kecik nanti tidak memerlukan modal yang besar. Haha. They can play with spoon, senduk, tupperware and et cetera ;p
4) Bayi saya masih belum keluar. Bawa bersabar wahai Ibu. :D

Tadi Imran sibuk main Mobile Toys dekat Baby Cot tu. Pastu siap dok ber'baby-baby' sambil biar Toys tu berpusing-pusing nyanyi :))

Dah alang-alang baby takmo keluar. Duduklah lagi seminggu anakku. Biarkan Ayah kerja. Nanti next week kita ada check-up teruslah keluar. Kesian Ayah nak kena drive Selangor-Johor lagi dan lagi.

Ada orang maybe rasa aku mengada. Eh biarlah. Do I look like I care? Demi anak dan demi kesejahteraan diri sendiri, I choose to have my delivery in Selangor under FPP. Nak go for private, belum lagi semampu itu. Nantilah, doa-doa anak nombor dua nanti ada rezeki untuk deliver dekat private. Yang tu sah-sah confirm doktor perempuan.

Ini pun ikut nasib juga bila pilih FPP. Harap-harap Dr. Hamidah ada time nak deliver nanti. Please please. Tolonglah doakan bukan doktor lain yang entertain saya dan kalau terpaksa juga biarlah doktor perempuan. Itu je permintaan saya.

Bukannya aku ni mengada sebab nak selesa katil VVIP ke apa.

I just want my aurah to be preserved. Tak darurat lagi nak kena doktor lelaki. Lainlah kalau ada komplikasi dan kepakaran tu tak ada pada perempuan. Plus, maluku lebih besar daripada perangaiku yang nampak hyper ini :p

Kalau ikutkan hati, nak je rasanya bersalin dalam pool dalam bilik ni! HAHAHA. Barulah water-birth :P

Dulu Imran siap cakap, 'OK je Sayang nak bersalin dalam pool. Nanti suruh Mak pantau.' I was like....WHOATTT?? Haha. Tidaklah nak suruh Mak Mertua pantau walaupun Mak memang banyak pengalaman jaga PAC & labor room. Hohoho.

Kalau dekat oversea, water-birth tu benda biasa. Siapa boleh upah Mid-Wife and Doula lagi. Eceh. Kat sini nak upah siapa? Haish. Maka stop berangan dan sila lebih realistik. Lain kali kita boleh try water-birth bila Malaysia dah lebih advance *which I don't know when will happened*

Eh nak pukul 12. I need to doze off.

Bye!



P/S:
Tolong doakan keselamatan saya dan bayi ni. Sungguh, saya tak sabar nak tengok 'dia' dan dakap dia dalam pelukan saya :)


Monday, September 16, 2013

Nak Main Saham?


Ustaz dekat IKIM.fm pernah cakap beberapa minggu lalu, betapa pemurahnya Rasulullah SWT. Jika ada sebiji kurma maka sebiji itulah yang akan didermakannya. He's a good role model :)

Role model terbaik!

Kalau ikutkan kekayaan Rasulullah SWT, Baginda memang loaded. Bayangkan jelah waktu berkahwin dengan Khadijah, Khadijah bukannya calang-calang orang. Tapi tak ada pula dengar cerita Rasulullah hidup bermewah-mewah. Not his style at all.

Kadang-kadang bila jadi perempuan ni, nafsu memang tak boleh blah. Tiap-tiap bulan ada je benda nak shopping. Baju-baju aku dah boleh roboh satu almari! :D

Sebab tu bila nak shopping branded item yang costly akan berfikir seratus lima puluh juta kali. First, amanah dah settle tak? Dah infakkan bahagian orang tak? Hutang dah bayar tak? Haha. Maksudnya tak adalah bayar hutang lum sum. Belum mampu lagi nak habiskan :p

Cuma, sebahagian kecil hutang yang dibayar secara bulanan tu dah settle ke belum. Itu penting :)

Pastu kalau dah bayar hutang, simpan sikit untuk saving. Errr aku memang tak pandai bab saving neh. Kalau ada dalam account Maybank memang pasti langsai :))

So what I do every month adalah memasukkan sedikit simpanan dalam Unit Trust. Nak buat potongan Tabung Haji tapi sampai sekarang tak buat-buat. Adohaiii! T__________T

Sekali sekala, oh tak tipu, I will go for branded item. It's a reward for myself. Dah kerja penat-penat, sekali sekala tak salah nak beli barang mahal. Kan kan? :D

Nantilah, my next reward adalah mahu Coach Watch. *berangan*

Nak jadi Wasatiyyah belum mampu lagi. Sebab suka makan sedap-sedap. Hehe. Tapi tak adalah tiap-tiap hari makan luar. Melampau kau. I love Imran. Orangnya sangatlah super sederhana. Err tapi boleh juga panggil kedek.. Haha *Tak baik ngata suami. Eh jap lagi minta ampun* :p

Tak kisah tak kisah. I tak kisah Husband I berkira bab-bab yang penting. Sebab aku tahu aku ni suka membeli belah benda-benda merapu :))

Bawa dia best juga actually, sebab kalau dah terpegang benda tak berapa penting, his eyes akan rolling macam nak bagitahu benda tu TAK PERLU. Hoho

Eh jap. Ni dah terseleweng entri neh. Atas tu nak cakap aku ni BOROS. Haha

Oh ye. Cakap pasal saham. Orang kumpul saham sebab nak duit beranak. Bila duit beranak nanti orang akan kaya. Err tapi saham yang saya nak share ni saham yang tak nampak sangat kekayaan dia di dunia. Hehe.

Sahamnya adalah seperti di bawah ini; 


Do give some! Tak banyak dapat RM10 pun jadilah. Cuba bayangkan anak-anak dekat Syria tu dapat makan roti hasil daripada pembinaan kilang ni. MasyaAllah. Setiap kali mereka kenyang ada 'saham' yang kita dapat :)

Aku suka idea ni. Suka sangat! Sebab Rasulullah SWT pun suka memberikan orang sedekah dalam bentuk makanan. Alah, setakat RM10, beli benda merapu pun dah habis. Korang makan kat kedai sekali hadap pun dah lesap dah duit tu. Please please. Do give some! *ulang lagi ayat*

Kalau rasa sedekah tu macam tak besar sangat share dia, korang boleh cakap nak duit tu diwakafkan :D

Rasanya semua orang ada M2U. So do give some to Muslim Care (Viva Palestin) 564490211159.  Untuk pastikan diorang alert, korang boleh email cakap korang dah buat sumbangan pada;

Muslim Care Malaysia
No. 5, Jalan Puisi U2/27,
Taman TTDI Jaya,
40150 Shah Alam,
Selangor, Malaysia

Tel/Fax: +603-7842-1200
Emel: mymuslimcare@gmail.com

InsyaAllah. Walaupun tak nampak reward dia dekat dunia ni, Allah dah janji setiap sedekah akan digandakan 700 kali ganda. Tak ke banyak tu?

Firman Allah SWT maksudnya : “Bandingan derma orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti biji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap satu tangkai itu pula mempunyai seratus biji. Dan ingatlah Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas rahmat kurnia-Nya, lagi Meliputi Ilmu Pengetahuan-Nya. ”(Surah al-Baqarah ayat 261)

Sunday, September 15, 2013

Adab Mandikan Bayi :)



COPY-PASTE (Daripada Facebook)

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.


ADAB MANDIKAN BAYI BARU LAHIR

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.



SHARING IS CARING! :D

Saturday, September 7, 2013

36 Weeks....

...and still counting... :)





Minggu lepas. Saya ajak suami photoshoot. Padahal sebenarnya dah book Maternity photoshoot dengan seorang photographer ni. Tapikan....tak sempatlah T_____T

Sebab tu saya cakap kat Imran kita photogedik sendiri je. Hahaha. Senang. I pon tak perlu shy shy cat ;p

Sepanjang kehamilan saya memang JARANG gila ambil gambar diri dan perut. Orang lain excited share setiap baby bump. Every progression tangkap. Siap buat folder lagi. Errr saya? Saya TAK. So I told Im, we need to have a photoshoot. Kesian anak Ibu takda langsung kenangan gambar perut. Eh? *Macamlah budak tu heran. Hehe*

Walaupon kami berphotoshoot. Yang lawaknya dapat ambil beberapa keping gambar je sebelum bateri kong! HAHAHA. Yang saya upload ni pun daripada iphone je. Dari camera malas pulak nak transfer. Eh boleh pulak kan?

Selain dah settle photoshoot. Kami juga dah settle menghadiri Antenatal Class di Columbia Asia. In fact orang dah salah tasfir bila tengok gambar IG saya. Aiyooo. Belum bersalin lagilah. Not yet.

Anyway.

Tak banyak sangat dapat diserap sepanjang class. Haha. Sebab? Banyak cerita benda basic yang actually boleh tahu daripada pembacaan je. I was hoping to get more info on how to push my baby. Tapi ada ke Dr. Rohaini cakap nanti diorang yang assist time bersalin akan ajar? Errr whatever.

Nasib baik their nursery was very helpful. Diorang ajar cara mandikan baby! HEHE. So Im pun jadi tekun dan siap ambil video. Itu pon haritu lepas lawat Baby Umar Im rasa tak yakin nak mandikan baby. So kami pergi cari bathtub yang ada tempat sliding untuk baby. For safety purposes ;p



Maafkanlah first timer parents ni. Hoho

So far semuanya boleh dikatakan dah complete. Tinggal seminggu sebelum saya boleh bercuti. Hooray! Itupon kerja melambak-lambak lagi. Ah gasaklah.

My baby at this particular time weighed 2.8kg. Comel. Sebab tu Imran risau. Haha. Risau takut tak terpegang. Sedangkan Umar yang 3.3kg pon dia takut-takut nak pegang. Baby Boy walaupon berat tapi kecik je pon. Ibu tak pastilah Sayang awak ni akan sebesar mana. Tapi dari last week membawa kepada minggu ni awak naik 50g je.

Oh ye. Lupa nak inform. InsyaAllah tahun ni Emak Mertua saya bakal menerima tiga orang cucu. Semuanya berselang 2 minggu dan 3 minggu. Biras saya dah selamat melahirkan Baby Umar minggu lepas. Next, turn saya. Lepas tu, turn biras lagi sorang.

Doakan kami semua selamat mendakap anak masing-masing.

Amin :)


P/S:
Kawan-kawan yang seangkatan dengan saya semua dah bersalin padahal kami beza seminggu je. Oh nervous!