Monday, December 31, 2012

My Two-Thousand-Twelve




Ini adalah printscreen. Daripada seorang kawan yang sangat gorgeous. Haish. Serious terharu lalu sebak dapat ucapan sebegini rupa. Thought it's a pm from fb. Tapi kalau engkau di tempat aku, tidakkah ini mengudang eh mengundang rasa keterharuan? Thank you Sasha for the thought. I love you! :)

Yup.

It was hard. 2012 adalah tahun kebangunan dan kejatuhan ketara. Haha. Maafkan Bahasa Malaysia saya yang barai ini. Excuse me. Heh, Malaysia tak bagus. English pon sama ke longkang. T__________T


So. Tanpa berlengah. Marilah kita soroti kisah saya sepanjang 2012 *eceh bajet artis*;

{ Berkahwin Secara Magik! }




Sebab?

Entah. Sebab tak pernah imagine kahwin dengan dia! Hahaha. Saya tak pernah sukakan lelaki skema. Tak pernah suka lelaki 'comel'. Tak pernah suka lelaki 'berat mulut'. Masa terlalu laju terbang merentasi kelajuan cahaya  sehinggakan kesemua ciri yang aku tak pernah suka tetiba menjadi kesukaan. :))

Actually, bila dah semakin matang. Saya sedar, Fahrin Ahmad tu fantasi semata-mata. Haha. Bila dah makin dewasa, saya sedar kahwin ni bukannya macam dalam filem Hindustan. Bukan bukan. Kahwin ni mengajar saya seribu satu perkara. Dan saya sangat bertuah menjadi isteri Mohd Imran Mohd Noor :)


Dia adalah lelaki paling sempurna dalam hidup saya. Dia melengkapi saya dalam bahagian yang tak terbayangkan. The most beautiful part of our marriage adalah; dia tak pernah putus asa dan sentiasa ada untuk mendakap saya daripada terjatuh :D

Berikut merupakan ciri-ciri suami saya yang tak ada pada Fahrin *Hahaha tetiba Fahrin kena macamlah kenal sangat Fahrin* ;P

1) Super Caring!
Suami saya adalah tonggak segala jenis caring. Daripada sekecil-kecil benda sehingga ke sebesar-besar perkara. He will always be there. Kalau saya malas dan mengada-ngada pastu saja depang tangan luas-luas. Dia tolong bangunkan bini dia yang pemalas ni. Haha. Dia basuh/servis kereta saya. Dia suap saya ubat bila saya kembung perut. Dia urut bila saya sengal otot. Dia pasangkan kabinet dekat farmasi. Dia bawa saya ke mana saja saya nak. :)

2) Super Cooker!
Kami suka masak dan makan sama-sama. Bila saya masak, suami tak pernah miss the chance untuk tolong sama. Ya Allah serius sayang bangat sama dia. Mana nak cari lelaki macam dia? Kadang-kadang kami eksperimen sama-sama. Masak chakoi, fish and chip,barbecue, apam, gyoza, the list goes on and on.

3) Super Rajin!
He made me proud. Saya sangat bangga untuk mengatakan dia suami saya. Dalam banyak-banyak lelaki, he is a family man. Tak pernah berkira. In fact kalau dia buat satu kerja tu, dia takkan stop sampailah selesai. Macam haritu waktu cousin dia bertunang, non-stop saya tengok dia ke hulu ke hilir top up makanan, air, kutip sampah, kemas itu ini. Pastu aku pon barulah nak menonong ikut jejak suami. Haha

4) Super Sweet!
Husband is thoughtful. Macam dua tiga hari ni saya kena diarrhoea & cakap nak 100 plus. Balik-balik je dah ada 100 plus atas meja. Kadang-kadang je dia ni pelupa sikit. Tapi kalau saya ingatkan nanti dia buat. Hehe. Husband tak pandai nak cakap manis-manis. Tak pandai nak romantik tetiba ajak dance ke apa. Tapi saya tahu dia sayang saya. Sweet tak semestinya cara romantic. He is sweet when he kissed my cheek. He is sweet when he says he loves me.


And I believe when the time comes, he will be a sweet father.... ;)


{ Diberikan pinjaman & DiambilNya kembali }



Enam-belas-minggu itu adalah detik terindah. Serius tak tipu. Bila makin bulat perut makin happy. Makin laju-laju mahu buat macam-macam. Otak tak boleh nak divert ke arah lain. Terlalu obses pada 'nyawa' di dalam rahim :)

Dahlah waktu tu dah nak dekat raya. Memang rasa sangatlah down bila tahu ada twin tapi dah tak ada nyawa. Malah, kejadian di atas juga menggugat kasih saya pada suami. I was devastated. Pengalaman melahirkan secara induce dan kemudian dapat tahu mereka actually triplet lagilah buat saya terhairan. Tapi itu kuasa Allah, kalau Dia kata Kunfayakun maka jadilah mereka.

Tipu kalau saya cakap lepas miscarriage saya tak mencuba. Few weeks ago, saya telah melelehkan air mata dengan sangat deras bila saya period. Husband dakap saya kuat-kuat. Mata dia pon merah bila tengok saya sedih. I was crazy for a month! Hahaha.

Hari-hari main UPT. Hari-hari kira bila ovulation. Tapi Allah cakap belum masanya lagi. Ah sabarlah hati.

Err maka azam 2013 adalah TTC! *sila google kalau mahu tahu apa itu TTC* :))

Dua je cerita yang boleh share. Satu cerita bangun. Satu cerita jatuh. Fair enough huh?

Cerita 2012 seperti berat badan yang bertambah dan debab macam anak badak itu lain hari kita story. Malas dah nak fikir. Ingat senang nak maintain kurus kalau suami suka makan? Haha *tetiba salahkan Imran* :p

Resolution 2013?

Entah. Tak nak target apa-apa. Haha. Boleh tak macam tu? Cuma nak perbaiki diri. Nak jadi hambaNya yang lebih baik daripada 2012. Nak jadi isteri yang lebih baik pada suaminya. Nak jadi anak yang tak rebel sangat. Nak try solat di awal waktu walau sesibuk dan sepenat mana pun kerja.

Resolution yang terlalu umum. Hehe. Yang boleh kita carry forward dan upgrade dari semasa ke semasa. Kadang-kadang kalau fikir, rasa kelakar pun ada bila bercakap pasal resolution. Tahun 2010, azam saya nak kurus *tercapai pastu gemuk balik*. Tahun 2011, azam saya nak kahwin *tercapai sebab jadi tunang orang time tu*. Tahun 2012, azam saya nak jadi ibu *tercapai walaupun sekerat jalan*

See?

Allah sentiasa murah nak bagi saya macam-macam. Antara sedar ataupun tidak je. :)

Oh. Selamat menyambut tahun 2013. Semoga tahun yang mendatang ini memberikan lebih makna, rezeki daripadaNya. Semoga saya, suami, keluarga dan anda-anda semua mendapat rahmat dariNya. Terpaling penting, harap iman kita juga diupgrade dengan datangnya 2013.

Amin amin ;)

Saturday, December 29, 2012

Ya Hanana - Qasidah by Habib Syech Abdul Qadir


Khadeja, anak saudara kami,merangkap cucu sulung Mak sangatlah sukakan Ya Hanana. Bila dengar je Qasidah ni automatik dia terus bangun dan bergoyang sakan. Ke kiri ke kanan :))

Sangat comel!

It is a beautiful Qasidah. Maka saya nak share dengan anda semua ;)

YaHanana
Zhoharoddinul mu’ayyad bizuhurin Nabi Ahmad… 2x
Yahanana bi Muhammad..
Dzalikal fadhlu minallah…
Yahanana… 8x
Khusso bissab’il ma tsaani
Wahawaa luthfal ma’aani
maa lahu fil kholqi tsaani
wa ‘alaihi anzalallah
Yahanana..
Min makkatin lamma zhohar
Liajlihin syaqqol qomar
Waftakhorot aalu mudhor
Bihi ‘alaa kullil anam

Yahanana…
Athyabunna sikholqon
Wa ajallunnasi kholqon
Dzikruhu ghorban wa syarqon
Sa ‘iru walhamdulillah
Yahanana…
Shollu ‘ala khoiril anam
Almushthofaa badrittamam
Shollu ‘alaihi wasallimmu
Yasy fa’ lana yaumazziham
Yahanana…
==============================
” Betapa Beruntungnya Kami “

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.

Monday, December 17, 2012

Current Addiction: Handimania!


I love creativity!

Pada jaman dahulu kala, kalau bab-bab kreatif neh memang takley tinggal. Selain suka buat card DIY, mewarna, menconteng, buat love pills *pada jaman jahiliyah berchenta*, saya juga suka menulis! *ah rinduness!*

Syukurlah dengan teknologi masa kini. Manusia kini berkongsi. Hehe. Thank you Cahaya Kekasih sebab asyik like Handimania dalam facebook. Terus saya tak pasal-pasal teruja dan like sama ;p

Tanpa berleter panjang. Tataplah gambar-gambar dari Handimania. All copyright belongs to them. :)



#1 - Lovely Eggs!


#2 - Cute Squirry!


#3 - Ah Ribbons!


#4 - Lovely Chairs!


#5 - Kucai in Bulb! :))

#6 - The Vroom (Bukan Penyapu)


#7 - Sweet Candles!


#8 - Paper Triangle!


#9 - Gorgeous Rope


 #10 - Mini Bus


#11 - Romantic Candles



#12 - Recycle Doorgift!

Dalam banyak-banyak saya paling gilakan 4,9,10,12. But of course, the cutest ever adalah #12. Rasa nak mula kumpul botol banyak-banyak untuk kegunaan kahwin anak sendiri nanti! HAHAHAH. By that time aku rasa botol-botol tu dah hancus. :p

Tak lah. Taklah. Melampau nak simpan botol untuk kegunaan 25 tahun akan datang!

Kalau ada rezeki nak buat #12 untuk apa-apa event masa depan. Yang lampu tali jut tu pon nak try buat nanti bila dah ada rezeki rumah sendiri :D

You ols, apa lagi. Pergilah like Handimania! *promote* *promote*


P/S:
Ini adalah iklan yang tidak berbayar barang satu sen sekalipon. Hohoho

Friday, December 14, 2012

A-Must-Have!


Orang lain sibuk dengan Big Bad Wolf. Tapi memandangkan saya ni tinggal di kejauhan, maka buku ini dibeli secara tiba-tiba waktu tunggu Mak shopping time JUSCO card day! :D

It 's a must-have-book!

Serious! Saya sangat sukakan buku ini. Pastu muhasabah diri since I'm no longer pengantin baru. Dah expired hoccay! HAHAHA.

Kalau ada kawan-kawan yang dah bertunang, anda, anda, anda *yang tengah baca entri ni*. Please please. Tolong hadiahkan mereka satu! Pastu hadiahkan untuk diri anda juga satu. Eh kejap Syud. Apakah engkau sedang membuat iklan disini?

Errr boleh jadi. Ala, benda baik apa salahnya share. Ye tak?

Kenapa jadi A-MUST-HAVE?

  1. Buku Shamsuddin Kadir ni mengajar kita perkara-perkara yang selalu kita terlepas pandang bila nak kahwin. Siap bagitahu since sebelum bertunang lagi apa yang patut kita tengok pada pasangan kita.
  2. Macam mana nak BIJAK BERBELANJA sebelum kahwin dan selepas kahwin. Selain mengelakkan kita terbuat benda-benda yang mengundang pembaziran dalam kenduri kahwin
     
  3. Harga dia berbaloi-baloi. Trust me ;)
Tapi tak dinafikanlah, kalau anda baca ada sesetengah bab tu macam kelakar. Haha. Pastu saya ni kuat berhujah. Habis Hubs kena dengar. Contohnya ada satu part tu dia cakap carilah cameraman dari kalangan kawan-kawan tapi dalam budget kahwin saya tengok kos untuk fotografer RM100-300 je. Ohooooo. That part, tak boleh nak agree sangat.

Why why? Porque?

Satu, time saya kahwin saya nak kawan-kawan saya turut serta rasa kemeriahan majlis. Makan sama-sama. Join ambil gambar (masuk sekali dalam gambar saya). Bukannya makan tak senang pastu kena sibuk-sibuk snap setiap moment.

Dua, of course kawan ada hal dia juga. Kita tak boleh nak harap dia ada untuk snap setiap kejadian. Nikah. Resepsi. Outdoor. Betul kan?

Tiga, RM300? Alahai. Percayalah. Pada masa kini *kan dah keluar baku aku*, you won't get that price. Engkau rayulah macam mana pon. Belanjalah makan Seoul Garden sampai photographer sengkak perut sekalipon. Takkan dapat punya jang oiiii!

Syarat saya in everything that I did. Jangan membazir. Itu je. Alhamdulillah, saya puas hati dengan majlis saya dulu. Saya syukur banyak-banyak sebab bila baca balik buku ni & muhasabah diri, I believe that there's nothing wrong with my majlis :)

Malah kalau pasal pelamin ke apa semua, saya rujuk ustaz dan bila ustaz cakap OK je dan mampu, maka tak ada masalah. Bukannya aku duduk pastu kena renjis-renjis dipilis pon :p

Plus, it's my mom punya request. Demimu ibuuuuu. Hohoho

Nak tengok tak review cost majlis saya? Here we go! *yang tak nak tengok boleh blah*

  1. Photographer - RM1000. The cheapest ever I got. Saya survey semua tempat. Untuk tiga kejadian, 3 events, you won't get this price. Saya dapat untuk nikah, resepsi & outdoor. Even tak adalah smart gila macam CST production or what-so-ever, ada aku kisah? Janji ada gambar untuk tatapan anak cucu cicit. Oh lupa, saya tak ada video. Membazir jek bayar 1K untuk video. Buang tebiat ke hape?

  2. Pelamin, Baju Resepsi, Baju Outdoor, Make Up 3X, Bantal Nikah - RM1400. Yang ini pon pergilah survey mana-mana pon tempat. Takkan dapat punyalah. Standard MUA semuanya RM500 above. Kalau make-up biasa pun yang tak berapa bernama RM150/session. Baju kahwin saja saya survey sepasang RM700. T__________T Sumpah tarik muka panjang-panjang pastu berikrar takmo ambil baju over glamer kalau setakat nak sewa. Baik aku beli baru! Saya terkejut bila tengok pakej-pakej dekat Kerja Kahwin KL, satu pakej dekat 5K-6K. Perghhhh. Hilang akal.

  3. Kenduri Kahwin (Ayah Sdn Bhd) for 1000pax - RM11,500. Yang ini daripada buku di atas, Shamsuddin Kadir cakap tanggungjawab Ayah. Maka saya pun berpesan pada Hubs, "Nanti ada anak kita nak kahwin awak kena readykan duit kenduri tau tau?" Yang lain-lain Mommy tak kisah ye anak. Itu anak punya hal. Pandai-pandailah cari duit kalau nak beregek sakan macam Mommy *ceh tetiba*

  4. Makan Pengantin & Family Bertandang - RM2000. Family Hubs adalah sangaaaaaat ramai! Maka nak cater dan sediakan all the seats adalah agak mustahil. Itu pon saya dan Hubs cari homestay dekat Nilai 3, sewa banglo sebiji supaya ramai-ramai boleh tergolek-golek. Haha. Yang budget makan pengantin ni pun dalam 30pax. Oklah makanan dia. :)

  5. Belanja Hangus & Hantaran - RM5000. Mungkin kurang. Tak pasti. Tak buat calculation betul-betul. Tapi aku kedekut. Hias bakul hantaran pon tangkap muat je. Beli bunga berapa kuntum je :)) Thank you Kak Gla & gegirls sekalian sebab tolong siapkan last minute :D

  6. Honeymoon! - RM1800/pax. Meskipon Shamsuddin Kadir cakap honeymoon oversea membazir tapi ada saya heran? Haha. I love travelling! Saya dah beritahu dari awal-awal berkenalan dengan Hubs yang saya sangat sukakan sight-seeing! Bagi saya, ini macam bonus untuk kitalah. Time tengah sweet-sweet berdua pergilah melancong. Nanti dah bertiga, berempat duitnya dah tak cukup dah :) 
Tips: Nak save ajaklah melancong ramai-ramai. Haha. Kalau anda pergi Beijing 6D5N anda takkan dapat harga bawah 2K. Standard RM2500. Haritu saya honeymoon saya angkut semua kawan-kawan saya! Hahaha. Sebab? Bila dah 10 orang maka dapatlah harga group. Selain meriah, kawan-kawan anda boleh tangkapkan gambar anda dan suami yang tengah angau tu! :)) 

Tak rasa save ke gitu? :p *Nasib baik laki aku tak kisah dia satu-satunya lelaki* Hihihi

OK dah. Nak siap-siap pergi kerja balik.

Tata!~~~~~~~~~



Wednesday, December 12, 2012

Little Three (3)



ONE WORD TO SAY:

ADORABLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

:)

P/S:
Oh. Rindu kehamilan triplet yang tidak terancang dahulu. Tapi bukan rezeki kami pon. Allah lebih tahu ;)

Tuesday, December 4, 2012

Surat Cinta

Bee,

I love you. I truly do. Kadang-kadang menangiskan air mata ini adalah yang termampu. Paling lebih boleh dibuat. Bee, thank you for all the love. Thank you sebab tak pernah mengeluh walaupun sekali. Cuma...err..incident satu pergaduhan tu saya faham. Awak pun manusia.

Bee,

I am crying. Entah. Sedihkah? Entah. Pedihkah? Malam-malam ni memang mengundang mereng yang keterlaluan. Padahal perut sudah penuh berisi sate dan nasi ayam Kg. Melayu. Saya, tak tahu apa lagi yang ada di depan kita.

Bee,

Kuat tak kita untuk tempuh hari-hari mendatang? Kuat tak kita untuk tempuh detik, waktu, saat mendatang? Kuat tak kita untuk jadi yang terbaik buat bakal caliph(s) kita?

Bee,

Saya begini adalah disebabkan masa lalu saya. Saya begini disebabkan pembawakan saya dari kecil. Saya begini sebab dah ada begitu banyak sakit yang melanda saya. Sebutkan apa saja. Saya dah lalui semua itu.

Bee,

Allah tak bagi apa yang kita pinta, tapi Allah bagi apa yang kita perlu. Saya perlukan awak. Tapi saya tak boleh nafikan permintaan hati saya. Oh, hakapnya diri ini. *nangis lagi*

Bee,

Ini surat cinta saya untuk awak. Tak ada ayat bunga-bunga. Yang ada cuma luahan perasaan. Saya menangis lagi. Entah untuk keberapa kalinya.

Bee,

Awak maafkan saya ye? Please. Maafkan saya untuk dosa semalam, hari ini dan yang akan datang.
Maafkan semuanya.

Bee,

Awaklah perkara terbaik pernah berlaku dalam hidup saya. Tapi saya harap akan ada banyak lagi perkara baik-baik di hari kemudian kelak.






P/S:
Tuhan, tolong dengar permintaan hati ni ye.

Tuesday, November 27, 2012

Kahwin! Mabrook! :)



Seseorang update dekat Facebook pasal hantaran. Tertulis begini;

Ustaz Azhar Idrus said:

CIRI-CIRI wanita hantaran RM10,000 dan ke atas...

1: Solat tidak tinggal
2: Menutup Aurat
3: Tidak pernah kapel
4: Jaga tingkahlaku
5: Pandai mengaji
6: Tahu hukum agama
7: Hafal quran
8: Pandai memasak
9: Pandai menjahit

Pastu saya ni pon laju-lajulah komen. "Saya ni hantaran bawah 10K. Takyahlah ada semua ciri di atas. Boleh? :P"

I mean, what a big fuss. Kenapakah? Porque? Bila melibatkan duit, kebanyakkan lelaki semuanya nak berkira. Kalau boleh alang-alang dah bayar hantaran tinggi-tinggi isteri mestilah super perfect! Pandai serba-serbi. Eh, engkau ni nak cari isteri ke nak cari orang gaji?


Sebabnya kenapa saya protes. Terang-terang letak dekat situ CIRI-CIRI. Haishhhhhh! OK. The reason aku nak membebel adalah kerana bagi aku yang pernah terbaca status mengenai lelaki-lelaki usually mencari isteri solehah tidak salah.

Pernah satu ketika tu seorang perempuan update cerita dalam status yang kebanyakkan lelaki-lelaki soleh mencari wanita BERTUDUNG LABUH. Time tu tersentaplah sekejap sebab I tak pakai tudung labuh you ols. Hehe

Tapi....

Saya tak give up ;)

I still remember someone memberikan ayat ini pada saya. Tapi dah tak ingat siapa or terbaca di mana. Then saya ni pon laju-laju balas balik update perempuan tu.

"Pernah tak kita lihat Imam memilih Makmum dalam Solat? Tak pernah bukan? Kenapa lelaki dijadikan sebagai Imam? Untuk MEMIMPIN. Soalan wanita bertudung LABUH mahupun tidak tak sepatutnya menjadi persoalan. Kalau lelaki itu baik, InsyaAllah dia mampu memimpin isterinya"

Highlight saya dekat situ. Bukanlah maknanya lelaki tak boleh pilih wanita tudung labuh. Kalau ada rezeki pilihlah. Lebih mudah memimpin :)

Tapi lagi, yang sebenarnya saya nak share. Choosy itu lebih patut pada perempuan. Satu, sebab perempuan ni dah memang sifat alami dia CEREWET! :))

Dua, sebabnya seperti di atas. MEMIMPIN. Kalau kahwin, anda (yakni perempuan) cari Imam, sebabnya perempuan ni emo. Kalau tak dapat orang yang pandai pimpin dia alamatnya memang ke laut ah jawabnya :p

Tiga, sendiri pergi selak buku agama please. Engkau ada baca ke dalam tu tanggungjawab mengajar dan belajar banyak pada isteri? Tak. Hatta kalau isteri tak tahu mandi wajib sekalipon WAJIB suami ajarkan.

Tapi tak adalah maknanya isteri boleh suka suki blame suami kalau dia sendiri pon malas belajar. Haishh!

Marriage. Selama hampir 9 bulan aku nikmati ni adalah sharing and caring. Cececeh. Kalau aku tak pandai aku belajar. Kalau tak puas hati, aku tanya Im. Kalau Im tak tahu aku suruh dia cari jawapan pastu bagitahu aku. :))

Ada sesetengah perkara, Im amat rajin! Im rajin manjakan aku, basuhkan baju, lipat kain sama-sama, tolong masak, tolong makan. HAHAHAHA

Part yang Im malas, aku cari alternaltif. Saja-saja paksa dia belajar ayat Solat Duha. Suruh dia ulang-ulang sampai aku puas hati. Alhamdulillah, dia tak marah :D

Im tak ada sifat ego yang aku perasan kebanyakkan lelaki ada. See? Siapa kata engkau kena kahwin ustaz/ustazah? Siapa kata kau kena kahwin dengan labuh/labuhah?

But. Tak dinafikan kalau kahwin dengan mereka yang lengkap serba serbi ni rasa macam sejuk je mata tengok. Sweet sesangat :)

Pesanan untuk lelaki, bukan mudah nak pikul tanggungjawab seorang SUAMI. Sebelum berangan nak kahwin eloklah belajar banyak hukum hakam agama. Eloklah persiapkan diri.

Pesanan untuk perempuan, bukan mudah nak jadi seorang ISTERI. Lagi-lagi Isteri yang perangai macam aku ni :)) Oh, jangan lupa siapkan diri juga.




P/S:
Lately ramai kawan-kawan memasuki alam rumahtangga! Mabrook!

Sunday, November 25, 2012

Ini Weekend Saya!


Hai Readers!

Esok kita kembali berkerja. Sudahkah anda set-up mood supaya Isnin anda tidak membiru? Saya sudah! Sebab tadi aku pergi Farmasi maka dah rasa seolah-olah pergi kerja! Cuma....not like always. Tadi pakai cardigan hitam, seluar track and selipar buruk je :p

So. How was your weekend?

Mine? Excellante! *sila baca nada Dora*

Walaupon pada Jumaat yang lalu telah mengalami sedikit Syndrome Down akibat dicuci secara mental dengan senior. Tapi memang aku yang minta dicuci. Hehe. Maka saya tak kisah. Her advice telah saya digest bulat-bulat. Lalu hati berkobar-kobar seperti obor-obor pada temasya Sukan Olimpik (?).

Errr kejap. Obor-obor ke obor je?

Saya nak cerita weekend saya. Kita mulakan dengan beberapa gambar rajah.


#Rajah 1 - SAHIBBA!


Selain bermain secara jitu SAHIBBA dan diselang-selikan dengan UNO, weekend saya memang tersangaaaaaaaaaat produktif! Main-main pastu gelakkan orang. Bila kalah sendiri rasa sad. Pastu kena pergi bancuh Milo Ais. Haha. Tapi, tak kisah. Winner always lose first :p

Dalam #Rajah 1, anda dapat lihat perkataan BUSY pada bahagian bucu kanan. Itulah perkataan paling hebat pernah saya buat!

Can you believe it?

Dengan perkataan BUSY saja saya berjaya menggondol mata 108 in one shot! :D *sengih*

Oleh kerana terlalu khusyuk main je 24 jam, maka aktiviti kononnya nak kemas Farmasi tertunda. HEHEHEEEEE

#Rajah 2 - MENGEMAS FARMASI!


Percaya mahupon tidak, sebenarnya walaupun Saturday agak pemalas Ya Rabbi. Hubs dan saya dah ke Tesco membeli 5 Tier-Rack! Sebab murah jadi tak fikir panjang. Main rembat je suka-suka hati. RM9.90 je. Plus, memang nak beli 3 pon sebenarnya. Nak buat base. Seperti dalam Rajah #2

I'm so lucky!

Sebab berkahwin dengan handyman. Maka Hubs is the one who dissemble build-in cabinet dekat dengan singki. Lepas dah dissemble, kami sama-sama susun Tray Kuning tu. Tier-Rack kami buat base dekat Tray Biru. :)

Sayaaaaaaaaaaaaang Imran!! *kiss*



#Rajah 3 - BERMAIN COGO!

Sebenarnya kan...siapa yang cuti sekolah? Miera ke aku? :))

Tadi pergi Tesco (again) sebab kononnya nak beli white board, penyangkut dan stationaries. Tapi cancel. Sebab semua benda yang aku nak semuanya pricey! Macam mengarut je white board comel siap tali RM18.90! T______________T

Pastu tetiba ternampak COGO.

OMG! Apsal comel neh? Serta merta terkenangkan Polly Pocket waktu kanak-kanak pastu teringat LEGO yang sumpah mahal dekat Legoland. Check harga. RM9.90 sekotak! Tak fikir sesaat terus sambar dua kotak!

Sebab ada Princess & Ninja je. Cuba kalau ada yang lain-lain?

Mahu aku rembat semua. Hahahaha. Saya cakap dekat Hubs "Brand China kot. COGO?" Sebab murah, nak kata pasang tu senang sangat tidaklah. Cuma comel! Suka! Suka!

Hubs tengok packaging dia. Oh, company London punya. OK OK. Ada brand. :P





P/S:
Dah habis update. Mari kita gosok baju!

Wednesday, November 21, 2012

Isu Campor-Campor


Jujurnya. Entri kali ni aku nak taip secara campor. Ikut suka. Ikut suka suka hati aku nak tulis apa. Haha

Isu Pertama: Pemandu Lorong Kiri

Aku cukup marah dan anti macam Neraka dekat orang yang drive lorong kiri pehtu kedekut nak bagi orang masuk lane tu. WTH. Engkau ingat lane tu dicipta untuk kau sorang je kah? Oh. Sebelum aku mengarok lebih panjang, nak bagitahu situasi yang telah membina bahang dalam hati aku. Haha

Gini.

Kalau korang orang JB. Dekat jalan Tebrau ada lorong ke KIRI untuk memasuki Ponderosa. Betul-betul depan Kedai Kereta Secondhand. Kebetulan tadi nak balik saya ni datang dari arah bandar sebab ada meeting. Setelah U-Turn maka tetiba aku duduklah di bahagian paling KANAN. What to do. Jalan tiga lorong.

Pehtu kan. Aku pon kasi signal. Tick tick tick *sound effect* nak ke kiri. Haram. Susah nak mampos nak ke kiri. Ditambah kehangingan adalah bila motor pon sibuk nak mencelah sambil pin pin sesuka hati grandma dia. OK. Lepas. Alhamdulillah.

Nak ke kiri lagi sebab lorong Ponderosa dah nak dekat dah. Tick tick tick again. OMG! Apakah? Korang ni dah kenapa? Ate bute ke mata kome? Aku penatlah kasi signal. Semua yang drive lane kiri jalan laju-laju takmo kasi aku masuk. Terus tersirap bandung darah aku! :))

Sampai satu tahap aku tekan hon kuat-kuat! Terpaksa. Tu pon masih ada lagi driver lane kiri takmo faham. Lorong aku nak belok dah dekatlah woiiiiii! Nasib baik satu kereta tu, Saga kot berhenti. Bagi aku masuk. Thanks. Abang memang macho sebab memahami.

Isu Kedua: Pesakit Ngek!

Maaf. Terpaksa guna Ngek sebab tak tahu nak bagi istilah apa. Hehe. Aku marah betol patient yang duo-ploh-pat-jam cari gaduh sebab kononnya ubat tu government yang bagi. Heh. Hello!!! Tolonglah sedar daripada mimpi takda maknanya government bagi kalau engkau tak reti hargai. Apa diorang ingat ubat jatuh dari langit? Ke tiap-tiap bulan kita email je gov dan automatik ubat terus jatuh ke dalam dakapan aku?

The truth is; I work for your damn drugs!

Meh aku story sikit the truth of ubat-ubat FREE yang korang dapat daripada gomen tiap-tiap bulan tu. Setiap farmasi akan dapat allocation ubat. Every single year. Tapi....apa kau fikir ubat tu order-order je terus dapat? Apa kau fikir aku takyah buat BTR? Nota Minta? Apa kau fikir aku takyah tunggu pejabat luluskan? Apa kau fikir lori tak perlu datang untuk buat penghantaran?

To make the scenario more worst. Ada sesetengah ubat ni, saya tak beli direct. Maksudnya ubat takkan sampai dekat saya dalam masa 14 hari berkerja. Ubat SPUB contohnya, kalau takda dalam klinik sendiri, terpaksa aku mengemis dekat Hospital/Klinik yang buat SPUB tu.

Dan sesetengahnya kena inden secara terus dari stor pusat. Oh. Sila ketahui bahawasanya selalunya ubat yang aku dapat adalah dalam kuantiti yang amat minima. Bermakna, kalau ada 5 patient, 5 ketul ubat tu jelah yang aku dapat. T____________T

Yang aku hangin tu. Penat-penat aku kaunselling, buat benda yang salah. Pastu ubat habis pergi maki-maki. Pastu push-push suruh bagi juga ubat. Rasa nak sepak je muka patient tu. Because of your mistake, someone might not get their drug. Cis. Terpaksa aku mengemis klinik lain pulak.

Sekali lagi aku ulang. I work for your damn drugs!

Dengan? Menjadi pengemis. Haha

Pastu kau suka-suka pecahkan insulin satu vial depan mata aku kan kan? Terima kasihlah encik, kerajaan memang BANYAK duit untuk encik membazir. Campak-campak je ubat-ubat tu. Kalau tak makan boleh simpan buat pekasam sampai expired.

Isu Ketiga: Kawan Selamanya?

Ada kawan cakap; "A true friend is someone who is always be there through your thick and thin." Maksudnya kalau kau busuk sekalipon. Dia kena tutup hidung dan hidulah bau busuk kau tu sampai pitam. HAHAAHHAHA. Eh ke aku salah? :p

Aku tak setuju. Tengoklah banyak mana thick kau tu. Banyak mana good times and bad times kau tu. Kalau banyak bad aku tinggalkan je. Aik?

Hehe. Taklah. Aku tak kejam.

Seumur hidup aku. Aku cuma ada kawan. Never a family. Tapi I am lucky to have Hubs. Dia telah melengkapkan hidup aku dengan his family. And In Sya Allah, our own child will get the best :)

My friends are the sweetest thing ever! Sampaikan dulu aku cakap dekat H.K, "Hilang boyfriend takpa. Jangan hilang kau." Haha.

Oh. Tak lupa juga girlfies I semua seperti Zahid, Amelia, Atiqah, Sya, Ucu, Najlaa, Zarena, Nad, Nina and blablabla (Eh ramai sangat. Yang lupa nak taip jangan touching)

Errr. H.K dan Hubs jelah kawan lelaki yang saya ada. Sobsobsob. Tapi tak kisah pon. Sebab? Bukan calang-calang lelaki boleh menangani keemoaan aku. Hanya mereka yang terbilang je :p

Dan keputusan aku untuk memilih H.K as bestfriend forever guy aku tak salah. Hehe. Alhamdulillah. Hubs dan H.K boleh borak-borak. And I'm so happy due to that! :)

Tak perlu emo or marah kalau orang takmo kawan dah dengan anda. It's his or her choice ;)

Dulu saya tak faham. Kalau kawan yang saya close gila tetiba dah tak close. Samada dah ada awek tapi pastu nyakitkan hati aku entahapapahal buat saya sentap banyak. Sama je dengan yang tetiba unfriend. Tetiba buang dekat fb. HAHA. Betullah aku yang salah. Macam entri INI *yang telah menciptakan pergaduhan*

Kalau saya masih saya yang dulu.

Maka aku akan jadi sangat susah hati. Nangis dan berendamkan air mata. Because I care too much!  Like I said before, aku cuma ada kawan. In fact sebelum tulis entri emo tu aku dah siap update fb;

Tapikan....

Because I still care (dan dah belajar untuk tidak too much), though I'm emotional. Aku tak delete dari fb. Aku takdalah cakap takmo kawan ke apa dah. All that I did was, aku customizedkan status fb aku :)

Kenapa?

Sebab I think my previous status was the one that cause the fight. Mungkinlah. Atau mungkin sebab aku ni cepat sangat terasa kalau orang cakap pasal pregnancy. It's just me and my hormonal changes. Cepat melenting.

So so. Aku customize sebab aku takmo terasa dah dengan dia. Sebab mungkin aku salah interpret rasa prihatin dia. Itu je.

So when he/she removed me from his/her fb. Aku diam je. Hehe. Tahu tapi diam.

Sebab?

It's her/his choice. Dan aku tidak akan terhegeh-hegeh pada orang yang tak mahu ada apa-apa hubungan dengan aku dah. Itu je.

Rugi ke aku?

Salah ke aku?


TIDAK. Tuhan lagi tahu apa yang terbaik. Mungkin ada hikmahnya. Aku pernah ada kawan lelaki yang baik selain H.K. Mula-mula aku sangat marahlah dengan dia sebab kitorang tak close dah due to unknown reason. Lagi-lagi bila dia dah ada girlfriend *tapi tak ngaku* dan mereka mula memblackshipkan aku dengan orang lain semata-mata sebab nak cover relationship diorang. Oh Tuhan!

Bukan sebab aku jealous ke apa sebab dia dah ada gf. Hahahaha. Oh please lah.

Mula-mula aku paneih hatilah juga. Dulu benci gila. Siap bila dah rasmi buat press conference and so on, aku pergi sound mamat tu. HAHAHA. My bad :p

Tapikan....

Sekarang diorang dah kahwin. Pehtu aku pon tak rugi sesen pon sebab H.K still ada apa? Tu tak kira lagi girlfies yang lain. Bukan nak berlagak cakap aku ada banyak kawan. Bukan.

Cuma nak highlightkan dekat sini. Rezeki Tuhan tu kita tak tahu macam mana. Rezeki berkawan selamanya pon kita tak tahu macam mana.

Hanya Allah yang tahu yang terbaik untuk kita. Hehe. So, kalau orang takmo kawan dengan aku, ADA AKU HERAN?

No. Lagi-lagi kalau kau yang decide takmo kawan. I'm emotional. But at the same time, I'm soft at heart. Ceeewah! :))

Aku ni marah sekejap je. Pastu dah lembut seperti gula-gula kapas. Harum dan wangi. Kahkahkah. Allah tahu apa yang baik untuk diri kita. Aku dah belajar dah dulu. Tuhan jauhkan kawan lelaki yang sorang tu sebab DIA tahu he's a pain in my neck.

Dululah. Sekarang dia dah kahwin. Kita ampunkan jelah dosa dia dan isteri dia terhadap aku. :D

Errr. Dah. Panjang bebeno entri aku kali ni. Tahulah esok cuti. Haha. Siapa habis baca memang champion. Nampak sangat korang takda kerja baca entri aku berjela-jela. :))

Ciaosinchan!~~


P/S:
To whoever that are still my friends, you are always in my heart. Yang lain Syud? Eh? bukan diorang ke yang telah melangkah keluar daripada hatiku? :p


Monday, November 19, 2012

Narcisstic: Tapi Tidak Ujub





First time make up mata ala Cleopatra. Tapi aku rasa macam kartun. Bila upload facebook SAH! Orang lain pon cakap kartun! T___________________T

The truth is; I don't know how to make up. HAHAHAHA.

Tak reti. Sekali sekala nak melawa rasa sangat comot. Nasib baiklah Allah kurniakan aset pipi yang seperti apam dan berlekuk. Alhamdulillah. Ikutkan itu kecacatan otot zygomaticus tapi kecacatan itulah yang orang dok mintak.

I tried to do the eyes part guna eye liner jenis pensel tapi cepat comot. Guna liquid ni OK! Comot sebab aku yang tak reti menggaris. Sudahnya mata nampak macam lebam! Hohohoho.

Just nice. Hubs suka. Dia cakap nampak macam bulu mata panjang. Tapi memang kartun pon muka saya. Lagi-lagi kalau senyum cover gigi. Nampak sangat macam.......(err sila isi sendiri)



Gambar kedua ni apahal Syud?

Hehe. Aku nak show off tudung baru. Cantik kan? RM5 jek. I loike! :))

Dah. Nak mandi. Babai!


P/S:
Hubs, sorrylah dapat isteri tak pandai bergaya. Janji adorable (kononnya). Pastu suami sibuk drive yang si isteri sibuk melayan kamera. Camwhoring sorang-sorang. *nampak sangat aku takda kerja* Kesian

Friday, November 16, 2012

Qasida Burda - Muhammad Al-Husyan



Oh God send prayers and peace, for always and forever, 
Upon the one you have loved, the best from all creation 
Oh God send prayers and peace, for always and forever, 
Upon the one you have loved, the best from all creation

Muhammad, prince of the two worlds, and the two beings, 
Muhammad, prince of the two worlds, and the two beings, 
and all the people from among the arabs and from the non-arabs

(chorus)

Nothing deterred you, no defeat, and no loss 
Nothing deterred you, no defeat, and no loss 
Until this community of Islam was set among the stars

(chorus)

Oh Beloved of God, Messenger of God, Imam of the Prophets 
Oh Beloved of God, Messenger of God, Imam of the Prophets 
You journeyed from one sanctuary by night to another sanctuary 
As the full moon travels through intense darkness 
You journeyed from one sanctuary by night to another sanctuary 
As the full moon travels through intense darkness 
And you kept ascending until you reached a position 
And you kept ascending until you reached a position 
At a distance of two cubits as had never been attained, nor has been sought

(chorus)


P/S: On the way pulang ke dalam dakapan suami tiba-tiba mulut ternyanyikan Qasida Burda. Maka rasa nak share. Ini adalah sebuah puisi yang memuji kebaikan Rasulullah SWT. Sangat indah! :)

Monday, November 12, 2012

Lembu Punya Susu....

....Sapi Dapat Nama.

Kalau lembu punya tahi. Siapa dapat nama? Confirmlah LEMBU!

Sebab? Tekstur dia sah-sah orang cakap tahi lembu. Silap haribulan kadang-kadang itu tahi Kerbau tapi Lembu tetap juga dapat nama.

Betul tak?

Kesimpulannya, Lembu memang champion! BRAVOOO!

Erk. Jap. Kau dah kenapa Syuhada cerita pasal tahi? Entah. Aku rasa busuk. Melekit-lekit. Tahi banyak sangat melekat dalam hati. Sampaikan aku rasa marah. Pergh. Marah tahap rasa nak tendang-tendang lembu tu. Nasib baik ada suami. Thanks Sayang, Sayanglah cool fever anje. *euwww geli gilerrrr* :))

Pesanan penaja: kami tidak pernah beranje-anje. HAHAHA

Sometimes, aku tak berapa faham. Kenapa ada certain-certain orang tak nak letak Tuhan dalam hati dia. Apa dia fikir dia hidup forever? Apa dia fikir Syurga Neraka tu tak wujud? Apa dia fikir tak ada azab ke mempermainkan hidup orang?

Kenapa aku cakap dia tak letak Allah dalam hati?

Sebab.

Orang yang ada Tuhan dalam hati, dia takut buat dosa. Dia takut menzalimi orang. Dia takut bunuh anak. Dia takut berzina. Dia takut berhutang. Dan banyak lagilah ketakutan yang panjang sangat kalau aku nak buat list. It goes on and on.

Bila aku cakap munafik. Terus menggelegak marah. Aik? Aku salah ke? Betul apa. Kalau tak percaya sila semak Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pasal definisi Munafik.


Munafik; 
orang yg) berpura-pura berperangai (berkelakuan, bersifat, dll) baik, (orang yg) memperlihatkan keadaan diri yg berlainan drpd yg sebenarnya, munafik. 


Waktu kau susah. Kau datang dengan muka Malaikat. Habis semua janji-janji manis kau tabur dekat aku. Habis segala gula-gula. Nak gula apa? Cadbury? Daim? Almond London? Eh silap. Itu biskut raya.

Tapi lepas tu. Habuk. Yilek. Zilch. Nada.

Kau buat-buat bodoh macam lembu. Kau tipu aku hidup-hidup. Pastu kau kasi aku tersepit macam tikus dekat perangkap besi. Yang sakitnya siapa? Aku juga.

Sakit hati weh. Nangis air mata darah sekalipon keadaan tetap sama. Kau tetap penipu. Dan suami jelah tempat aku mengadu. Tempat aku peluk. Sembam muka dalam-dalam. Nangis sampai mata bengkak sebengkak-bengkaknya. Kau ada kisah?

Tak.

Manusia jenis apa pun aku tak tahu kau tu. Oh. Hipokrit itu dah pasti. Tapi mungkin ada nama lain untuk kau. Yang itu sangat pasti.

Puas aku merayu. Rasa macam nak melutut. Berjuta-juta kali aku begging. Tapi kau? Tetap buat bodoh. Tak ada hati. Tak ada perasaan. Tak ada otak.

Sebab kau juga. Aku terpaksa main kutu. Desperate.

Sebab kau juga. Aku bergaduh dengan Mak aku sendiri. Kau ada kisah? Tak ada kan? Tak ambil port. Heh. Time aku susah kau buat bodoh dengan aku. Padahal yang menyusahkan aku kau juga. Tup-tup. Allah buka jalan untuk selesaikan satu daripada berjuta masalah yang kau buat.

Tup-tup juga kau datang minta keadilan.

I was like....whattt??? Adil kepala hotak kaulah. Meh sini aku ajar kau apa erti adil. Meh sini aku campak kau dalam longkang. Mahu?

Satu yang pasti. Kalau kau tak nak main bangsat dengan aku, selesaikan satu masalah ini. Lepas tu masalah yang kedua tu kau selesaikanlah juga. Kalau kau tak selesaikan juga, satu yang pasti. Aku takkan halalkan. :)

Sebab?

After dah kena tipu. Kau ingat aku Malaikat? Aku tak maksum. Jangan guna ayat '...sedangkan nabi ampunkan umat'. Aku bukan nabi. Kau lap dulu semua tahi. Baru aku maafkan.

Kau main bangsat dengan aku dulu. Jangan cakap pasal keadilan kalau kau sendiri tak tahu Neraka apa yang dah kau cipta untuk aku.




P/S:
Aku bukan maksum. Banyak lagi dosa dan cela aku nak minta Allah basuh. Tapi kau? Ingat satu benda je. Dosa dengan Allah, kau boleh minta ampun dengan Dia. Tapi dosa sesama manusia, hanya manusia yang kau buat salah tu je boleh ampunkan.

Monday, November 5, 2012

Prelude: My First Charm Bracelet!


Harini, boleh senyum telinga-ke-telinga. Sebabnya?

Hubs dah ambilkan pos charm bracelet. Yahoooo.com.my! Punyalah parah nak ambil disebabkan bagi alamat rumah dan selalunya hari kebiasaan takda orang dekat rumah. T________T

Pastu Sabtu lepas before mengukur Bandar Hello Kitty *padahal pergi sight-seeing je dekat Puteri Habour* singgahlah Pejabat Pos Majidee. Urgh. Frustrated. Abang posmen bilang van yang bawa tu belum sampai-sampai. Ceh

Mine is just the same like the above. Saja malas upload sebab malas nak cucuk cable iphone. Err rasa nak lempang tak? Haha

Bezanya. Dalam oval frame tu I requested nama Imran & Syud :)

Tapi bila dapat memanglah terharu. Hahahaha. Cantik! Sangat cantik! Cumanya oval frame tu besar sangat. Maka tangan aku dah rasa macam Mami Jarum. Hehehe

Nasib baik Husband adalah handyman. Terus dengan pantas tolong adjust. Buka frame tu. Transfer few charms ke tengah dan TADAAAA! Ready to be use! :)

Happynyaaaaaaaaa!

Happy happy sebab dah ada charm bracelet! Dari dulu berangan nak satu tapi tak tahu nak beli mana. Lepas ni dah boleh berlagak poyo kalau nak makan dekat kenduri. Singsing lengan konon macam nak capai lauk.

Heh Syud. Makcik kat kenduri buat macam tu tayang gelang emas. Kau apa kes tayang gelang besi? Eh suka hati I lah. Tak suka pergi main jauh-jauh.

Thank you Suami tolong ambilkan!

Thank you Diary Of Miniature Enthusiast! Lain entri saya buat review pasal charm bracelet. Yieppie! :) :) :)

Thursday, November 1, 2012

Update Pantas


Ada orang cakap saya dah lama tak update blog. Err alamak! Blog den banyak readers kah? Haha. Orait. Memandangkan tak larat nak mengukur bandar JB bersama ipar duai sekalian malam ni, maka bolehlah update blog sambil tunggu Hubs scan kerja sikit.

Entri malam ini kita mulakan dengan sekeping printscreen yang comel :)


Comel kan kan?

Siapa cakap tak meh sini aku lesing laju-laju. HOHO. Perbuatan si kecik ni kadang-kala di luar jangkaan. Oh ye ke. Amy tak jeles OK. HAHAHAHAAA. Obvious okek amy. Too obvious :P

I'm sorry.

Saya superbusy lately. Lagipon takda mood nak bercerita hal-hal kehidupan. Entah. Sangat penat lepas dah aktif gym. Balik rumah laju-laju mandi, solat, tolong masak kalau takpon tolong hidang apa yang patut. Pastu lelap di alam mimpi.

Eh Syud. Takkan hidup kau makan tidur makan tidur je?

No no no. Hidup saya superbusy sebab menerima kedatangan ipar duai baru. I'm not the latest menantu anymore. Hehe. Mak dah menerima seorang lagi menantu. Menjadikan menantu perempuan in the family tiga orang kesemuanya (setakat kini).



Harap-harap tuan punya gambar tak marah gambar diorang kena upload :D

What can I say about my adik ipar & his wife?

Diorang kahwin cara Islam. Bukan cara Melayu :)

They are so sweeeeeeeeeeeet! Comel dan manis. Macam gula-gula kapas. Pastu aku pon gedik minta Hubs sweet sekali. And luckily, malam tu Hubs terus buat apa yang saya suruh. Dia letak tangan atas dahi saya, baca doa dan cium slowly . Ouch! I'm so terharu. Thanks Hubs :')

Err kenapa saya cakap cara Islam?

Mereka kahwin mengikut saranan Islam. Bertaaruf. Pertunangan yang singkat. Then mengikut everything macam syahirul.com cakap *sila klik link kalau nak baca*. Paling terharu adalah perbuatan makan sepinggan. Terus terkenang zaman sekolah makan sedulang. Hahaha

Bila adik ipar cakap dekat Hubs suruh makan macam tu juga baru kurus, saya terus laju-laju jawab;
"Tak puaslah Im makan nanti" Hehe.

Actually dulu-dulu memang nak makan macam tu dengan Hubs. But I'm so segan OK. Sekarang ni baru kurang segan sikit nak panggil dia Sayang in public. Heee

Ohya. Berbalik kepada printscreen di atas. Saya nak bawa Amyzahrah ukur Bandar Hello Kitty! Since Ibu akan ke UAE, maka takda babysitter nak jaga si amoi tu. Dan adik ipar sorang tu pon cuti sekolah, maka afdallah kita letak dua-dua orang budak perempuan tu sekali.

Hubs cakap nanti dia jadi photographer jelah cukup. Saya cakap jomlah buat biskut Hello Kitty! Susah kot nak buat. Kena pergi Korea macam Fatin Liyana. Harharhar.

Anyway, sebab kenapa tak pergi LEGOLAND adalah sebab takut si amoi tu melembik-lembik. Oh, I can't imagine that budak kecik throwing tantrums di khalayak ramai. Nanti drop my water face aja!

OK.

Dah update. Nak sambung buat kerja. Tata! 


P/S:
Kami suami-isteri sedang berganding bahu menguruskan badan. Harap mendapat sokongan semua. Arigatou Gonzaimas!


Wednesday, October 24, 2012

Untuk Kita....

Daripada, Fynn Jamal :)



aku bukan perempuan kuat.

akulah perempuan yang paling lemah dalam dunia.
paling kuat menangis.
paling goyah dan tumbang di banyak masa.

tapi aku ada penyakit degil.
degil untuk kalah.
degil untuk tewas.
degil untuk biar jiwa tersepah.

hari ini aku kongsikan apa yang membantu hari2 sukar aku.
aku tak ada apa2 untuk bikin kau2 semua percaya kemujarabannya. aku cuma ada aku sebagai bukti.

titik tolaknya--
kena percaya janji tuhan seratus tujuh puluh peratus bila dia kata "minta-- dan aku bagi".
dan jangan sekadar minta sekali.

kalau sungguh apa yang kita mau itu yang terbaik untuk kita--
lambat laun sampai juga ke tangan kita.
kalaulah tak kunjung tiba--
ajarlah hati untuk terima yang tuhan itu maha tahu.

sesungguhnya dia pencipta segala.
dari yang terzahir sehingga ke yang paling dalam hati--
dia tahu kenapa kita mahu apa yang kita mahu.
kalau mak abah kita sanggup kerja siang malam demi anak yang mahukan sesuatu, apa lagi tuhan yang mencipta setiap zarah yang wujud sejak azali dulu.

dan yang penting--
sabar dalam menunggu.

insyaAllah,
inilah random kindness of the day aku.

1) demi mahukan zuriat.

rabbi laa tazarni fardan, 
wa antal khairul waarithiin.
tuhanku, janganlah dibiarkan aku ini berseorangan, 
dan sesungguhnya engkaulah yang terbaik dalam memberi waris.

wallahi, tak sempat dua bulan mengamalkan ayat ini seusai solat, kami didatangi bunda juna yang bertanya sama ada aku sudi menjaga zuriatnya yang bakal lahir ke dunia.

2) demi mempermudah segala masalah.

rabbi yassir walaa tu'assir, 
rabbi tammim bilkhair.
tuhanku, permudahkanlah dan janganlah dipersulit,
tuhanku tamatkanlah dengan sebaik2nya.

gunakanlah ayat ini di SETIAP kali datang permasalahan. sebelum kau buat keputusan, bacakan ini, moga2 datang pertolongan dari tuhan yang akan membantu kau dalam keserabutan dalam menghadap manusia, masalah atau apa saja.

3) demi rezeki yang cukup asal cukup.

wamayyattaqillah yaj'allahu makhraja. 
wayarzuquhu min haithu laa yahtasibu.
wamayyattawakkal 'alallah-- fahua hasbuhu.
innallah baalighu amrihi qad ja'alallahi kulli syai inqadra. 

dan sesiapa bertakwa kepada allah-- diadakan allah jalan keluar.
dan dibagi rezeki padanya dari jalan yang tak disangka2.
dan sesiapa berserah sehabis2nya pada allah-- padanya dibagi kecukupan.
sesungguhnya telah diadakan ketentuan pada setiap sesuatu pada sesiapa yang dikehendaknya.

amalkan ini dan kau akan rasa tenang-- rasa tak perlu disegala2nya, cukup dengan sekadar cukup-- rasa malu untuk terlalu mahu. kerana apa perlu semua itu, bila telah ada tuhan di setiap jalan engkau itu.

4) demi meminta pertolongan.

ya hayyu ya qayyuum,
birahmatika astagheethu.
aslihli sya'li kullaha--
walaa takiluni ila nafsi--
turfata 'ainin

wahai tuhan yang maha hidup, wahai tuhan yang maha memasak kami,
dengan rahmatmu aku mencari bantuan dan perlindungan,
tolongi aku dalam apa yang aku kerjakan setiapnya--
dan janganlah ditinggalkan aku ini bersendirian dengan cuma diriku--
walau dalam sekelip mata cuma.

ayat ini aku hafal apakala aku dengar kisah dari ustaz kazim al-hafiz. dia ceritakan rasulullah melihat fatima hidup dalam keadaan susah, dan dipesannya supaya fatimah mengamalkan ayat ini sebelum baginda pulang. bila baginda datang sekali lagi, dia dapati fatimah masih dalam keadaan sama. rasulullah terus menegur fatimah "ternyata kau tidak mengamalkannya".

buat sementara, aku hulurkan ini dulu.
moga2 ada terlekat satu dua dalam kepala kalian semua.
moga2 ini jariah aku sementara aku ada kesempatan menyampaikannya.

pesan aku--
tuhan itu ada.
percaya dan bukan sekadar kata.

yakin.
dia selalu ada untuk kita--
tak kiralah buruk mana kita--
tak pedulilah walau orang kata kita tak layak untuk tuhan kita.

tuhan itu sifatnya ADA.

P/S:
Selamat Berpuasa Sunat Arafah esok! ;)


Friday, October 19, 2012

Oh Beautiful!



Saya mahu order satu!

It's customize charm bracelet.
Cute & in pastel colour!

Yippieeeeeeeeeeeeeeee! :)


Saturday, October 13, 2012

Sabar Ada Batas, Bukan Ubi Je


Kadang-kadang tak bagus juga blog dengan facebook ni. Dia macam kau tulis sikit, orang nak condemn. Kau cakap sikit, orang cakap kau over. Jadi entri sebelum ni mari kita dustbinkan.

Wish tu, dalam term aku adalah doa. Dalam bahasa pasar, harapan. Jadi salah ke aku berharap? Aku cuma manusia biasa. Dah jadi isteri orang dan berangan nak jadi emak orang. Tapi tak adalah over sampaikan update dekat facebook 24 jam cakap nak baby! nak baby! nak baby!

Bila aku update sesuatu yang general dan orang masih cakap aku over, automatik aku terus down. Hati retak dan patah berkecai-kecai. Orang cakap aku obses. Ya Allah, remuk sangat hati ni.

First, jujurnya aku memang suka barang baby sejak aku belum kahwin lagi. In fact, hobi dulu-dulu adalah beli barang comel-comel. Baginya entah bila-bila. Siapa yang ada rezeki aku bagi je. The thing is....sebelum ni dah pernah kena tegur. Waktu tu aku baru pregnant. So I was thinking, yeah...maybe I'm over. So aku diam dan tak update pape.

Kalau ada pun seingat aku sekali je aku update. Aku tulis; 'Kudos mommies! Sekarang dah faham perasaan mommies semua.' Pastu aku tambah ayat macam cepat letih kot orang pregnant. Something like that, aku sendiri tak ingat dah.

Kalau betul aku obses, dulu-dulu time perut dah start bulat, aku buat profile picture dekat facebook tu. Tak ada nak kecoh sorang-sorang macam orang bodoh dalam blog. Tapi tak. Obses ke?

Kali terakhir aku update status facebook (yang berkait dengan baby) sebelum hari ni adalah on 9 October 2012. Itupun meh sini aku copy pastekan;


Reason?

Member-member ajak jalan. Sumpah ajak jalan macam aku ni single and available. I love travelling! Sumpah tidak tipu. Tapi lepas berfikir lebih 20 juta kali, aku cancel semuanya. Sebab tu aku update status macam tu. To clarify to kawan-kawan bujang yang I got commitment. I have goal.

Rezeki Tuhan kita tak tahu. Tapi salah ke kalau aku nak bersedia? Janganlah sebab sekali-sekala aku update pasal baby engkau nak cakap aku ni obses. Pedih OK! Lebih pedih sebab pernah ada bond dengan baby. Pernah pregnant. Pernah hilang babies.

Janganlah sebab aku tulis benda yang terlalu general terus engkau chop; 'Ish dah kronik ni! Bahaya!' Paling pedih sebab dulu aku pernah kena tegur, and I lost my babies. Bukan nak salahkan takdir Allah. Bukan tak redha dengan Qada' & Qadar Allah tapi...ayat teguran yang aku dapat tu aku interpret sebegini rupa;

'Jangan terlalu hyper atau excited. Takut nanti jadi pape'

Macam doa kan? Buat aku jadi takut.

Dan aku jadi lagi sakit. Tolonglah. Aku tak minta sakit macam ni. Aku tak minta orang lukakan hati aku lagi. Aku tengah bersabar, menunggu dan berdoa. Cuba kalau prihatin tu cakap atau doakan kebahagiaan aku.

Tak boleh ke?

Rasanya tak pernah pulak aku terfikir bila orang update status baby tendang-tendang or whatsoever aku nak pergi cakap; 'Jangan poyo sangat. Memanglah baby tendang. Perut dah tak ada space.' Pergh rude sungguh kan?

Yang atas ni aku tulis sebab perasaan aku tengah bercampur baur. Sedih, geram, marah pon ada kot? Kecewa? Mesti. Sebab orang interpret aku as obses. Padahal dulu, dia juga yang ajak aku pregnant sama. Cuma rezeki dia sampai ke hujung. Rezeki aku setakat yang Allah cakap je.

Aku rasa....bukan aku je satu-satunya perempuan atas muka bumi ni yang Allah bagi perasaan excited. Aku tumpang happy tengok anak orang. Aku geram tengok anak buah aku yang comel. Aku tak sabar nak anak sendiri. I admit.

Tapi aku belajar untuk tunggu. Sebab rahim aku tak kuat lagi. Sebab mak tak kasi aku pregnant awal-awal. Kalau tak lepas habis pantang hari tu aku dah laju-laju buat anak takyah tunggu apa-apa.

Sabar aku ada limit.

Perasaan aku pun ada batas.
Come on. 
You talked about me. 
Aren't you also excited about yours?

Kalau tak, tak adalah update facebook cover 'Baby is on the way'





P/S:
Aku rasa cuma orang yang pernah miscarriage je faham perasaan aku. Sebab dulu waktu babies aku dah meninggal dalam perut, member aku pernah pm dekat facebook & tanya. 'Apsal tak tunggu je diorang keluar sendiri?'( Dia tanya macam ni bila aku beria-ia nak induce) . My answer was; 'Engkau pernah miscarriage?' Dia cakap; 'Tak'