Wednesday, October 24, 2012

Untuk Kita....

Daripada, Fynn Jamal :)



aku bukan perempuan kuat.

akulah perempuan yang paling lemah dalam dunia.
paling kuat menangis.
paling goyah dan tumbang di banyak masa.

tapi aku ada penyakit degil.
degil untuk kalah.
degil untuk tewas.
degil untuk biar jiwa tersepah.

hari ini aku kongsikan apa yang membantu hari2 sukar aku.
aku tak ada apa2 untuk bikin kau2 semua percaya kemujarabannya. aku cuma ada aku sebagai bukti.

titik tolaknya--
kena percaya janji tuhan seratus tujuh puluh peratus bila dia kata "minta-- dan aku bagi".
dan jangan sekadar minta sekali.

kalau sungguh apa yang kita mau itu yang terbaik untuk kita--
lambat laun sampai juga ke tangan kita.
kalaulah tak kunjung tiba--
ajarlah hati untuk terima yang tuhan itu maha tahu.

sesungguhnya dia pencipta segala.
dari yang terzahir sehingga ke yang paling dalam hati--
dia tahu kenapa kita mahu apa yang kita mahu.
kalau mak abah kita sanggup kerja siang malam demi anak yang mahukan sesuatu, apa lagi tuhan yang mencipta setiap zarah yang wujud sejak azali dulu.

dan yang penting--
sabar dalam menunggu.

insyaAllah,
inilah random kindness of the day aku.

1) demi mahukan zuriat.

rabbi laa tazarni fardan, 
wa antal khairul waarithiin.
tuhanku, janganlah dibiarkan aku ini berseorangan, 
dan sesungguhnya engkaulah yang terbaik dalam memberi waris.

wallahi, tak sempat dua bulan mengamalkan ayat ini seusai solat, kami didatangi bunda juna yang bertanya sama ada aku sudi menjaga zuriatnya yang bakal lahir ke dunia.

2) demi mempermudah segala masalah.

rabbi yassir walaa tu'assir, 
rabbi tammim bilkhair.
tuhanku, permudahkanlah dan janganlah dipersulit,
tuhanku tamatkanlah dengan sebaik2nya.

gunakanlah ayat ini di SETIAP kali datang permasalahan. sebelum kau buat keputusan, bacakan ini, moga2 datang pertolongan dari tuhan yang akan membantu kau dalam keserabutan dalam menghadap manusia, masalah atau apa saja.

3) demi rezeki yang cukup asal cukup.

wamayyattaqillah yaj'allahu makhraja. 
wayarzuquhu min haithu laa yahtasibu.
wamayyattawakkal 'alallah-- fahua hasbuhu.
innallah baalighu amrihi qad ja'alallahi kulli syai inqadra. 

dan sesiapa bertakwa kepada allah-- diadakan allah jalan keluar.
dan dibagi rezeki padanya dari jalan yang tak disangka2.
dan sesiapa berserah sehabis2nya pada allah-- padanya dibagi kecukupan.
sesungguhnya telah diadakan ketentuan pada setiap sesuatu pada sesiapa yang dikehendaknya.

amalkan ini dan kau akan rasa tenang-- rasa tak perlu disegala2nya, cukup dengan sekadar cukup-- rasa malu untuk terlalu mahu. kerana apa perlu semua itu, bila telah ada tuhan di setiap jalan engkau itu.

4) demi meminta pertolongan.

ya hayyu ya qayyuum,
birahmatika astagheethu.
aslihli sya'li kullaha--
walaa takiluni ila nafsi--
turfata 'ainin

wahai tuhan yang maha hidup, wahai tuhan yang maha memasak kami,
dengan rahmatmu aku mencari bantuan dan perlindungan,
tolongi aku dalam apa yang aku kerjakan setiapnya--
dan janganlah ditinggalkan aku ini bersendirian dengan cuma diriku--
walau dalam sekelip mata cuma.

ayat ini aku hafal apakala aku dengar kisah dari ustaz kazim al-hafiz. dia ceritakan rasulullah melihat fatima hidup dalam keadaan susah, dan dipesannya supaya fatimah mengamalkan ayat ini sebelum baginda pulang. bila baginda datang sekali lagi, dia dapati fatimah masih dalam keadaan sama. rasulullah terus menegur fatimah "ternyata kau tidak mengamalkannya".

buat sementara, aku hulurkan ini dulu.
moga2 ada terlekat satu dua dalam kepala kalian semua.
moga2 ini jariah aku sementara aku ada kesempatan menyampaikannya.

pesan aku--
tuhan itu ada.
percaya dan bukan sekadar kata.

yakin.
dia selalu ada untuk kita--
tak kiralah buruk mana kita--
tak pedulilah walau orang kata kita tak layak untuk tuhan kita.

tuhan itu sifatnya ADA.

P/S:
Selamat Berpuasa Sunat Arafah esok! ;)


Friday, October 19, 2012

Oh Beautiful!



Saya mahu order satu!

It's customize charm bracelet.
Cute & in pastel colour!

Yippieeeeeeeeeeeeeeee! :)


Saturday, October 13, 2012

Sabar Ada Batas, Bukan Ubi Je


Kadang-kadang tak bagus juga blog dengan facebook ni. Dia macam kau tulis sikit, orang nak condemn. Kau cakap sikit, orang cakap kau over. Jadi entri sebelum ni mari kita dustbinkan.

Wish tu, dalam term aku adalah doa. Dalam bahasa pasar, harapan. Jadi salah ke aku berharap? Aku cuma manusia biasa. Dah jadi isteri orang dan berangan nak jadi emak orang. Tapi tak adalah over sampaikan update dekat facebook 24 jam cakap nak baby! nak baby! nak baby!

Bila aku update sesuatu yang general dan orang masih cakap aku over, automatik aku terus down. Hati retak dan patah berkecai-kecai. Orang cakap aku obses. Ya Allah, remuk sangat hati ni.

First, jujurnya aku memang suka barang baby sejak aku belum kahwin lagi. In fact, hobi dulu-dulu adalah beli barang comel-comel. Baginya entah bila-bila. Siapa yang ada rezeki aku bagi je. The thing is....sebelum ni dah pernah kena tegur. Waktu tu aku baru pregnant. So I was thinking, yeah...maybe I'm over. So aku diam dan tak update pape.

Kalau ada pun seingat aku sekali je aku update. Aku tulis; 'Kudos mommies! Sekarang dah faham perasaan mommies semua.' Pastu aku tambah ayat macam cepat letih kot orang pregnant. Something like that, aku sendiri tak ingat dah.

Kalau betul aku obses, dulu-dulu time perut dah start bulat, aku buat profile picture dekat facebook tu. Tak ada nak kecoh sorang-sorang macam orang bodoh dalam blog. Tapi tak. Obses ke?

Kali terakhir aku update status facebook (yang berkait dengan baby) sebelum hari ni adalah on 9 October 2012. Itupun meh sini aku copy pastekan;


Reason?

Member-member ajak jalan. Sumpah ajak jalan macam aku ni single and available. I love travelling! Sumpah tidak tipu. Tapi lepas berfikir lebih 20 juta kali, aku cancel semuanya. Sebab tu aku update status macam tu. To clarify to kawan-kawan bujang yang I got commitment. I have goal.

Rezeki Tuhan kita tak tahu. Tapi salah ke kalau aku nak bersedia? Janganlah sebab sekali-sekala aku update pasal baby engkau nak cakap aku ni obses. Pedih OK! Lebih pedih sebab pernah ada bond dengan baby. Pernah pregnant. Pernah hilang babies.

Janganlah sebab aku tulis benda yang terlalu general terus engkau chop; 'Ish dah kronik ni! Bahaya!' Paling pedih sebab dulu aku pernah kena tegur, and I lost my babies. Bukan nak salahkan takdir Allah. Bukan tak redha dengan Qada' & Qadar Allah tapi...ayat teguran yang aku dapat tu aku interpret sebegini rupa;

'Jangan terlalu hyper atau excited. Takut nanti jadi pape'

Macam doa kan? Buat aku jadi takut.

Dan aku jadi lagi sakit. Tolonglah. Aku tak minta sakit macam ni. Aku tak minta orang lukakan hati aku lagi. Aku tengah bersabar, menunggu dan berdoa. Cuba kalau prihatin tu cakap atau doakan kebahagiaan aku.

Tak boleh ke?

Rasanya tak pernah pulak aku terfikir bila orang update status baby tendang-tendang or whatsoever aku nak pergi cakap; 'Jangan poyo sangat. Memanglah baby tendang. Perut dah tak ada space.' Pergh rude sungguh kan?

Yang atas ni aku tulis sebab perasaan aku tengah bercampur baur. Sedih, geram, marah pon ada kot? Kecewa? Mesti. Sebab orang interpret aku as obses. Padahal dulu, dia juga yang ajak aku pregnant sama. Cuma rezeki dia sampai ke hujung. Rezeki aku setakat yang Allah cakap je.

Aku rasa....bukan aku je satu-satunya perempuan atas muka bumi ni yang Allah bagi perasaan excited. Aku tumpang happy tengok anak orang. Aku geram tengok anak buah aku yang comel. Aku tak sabar nak anak sendiri. I admit.

Tapi aku belajar untuk tunggu. Sebab rahim aku tak kuat lagi. Sebab mak tak kasi aku pregnant awal-awal. Kalau tak lepas habis pantang hari tu aku dah laju-laju buat anak takyah tunggu apa-apa.

Sabar aku ada limit.

Perasaan aku pun ada batas.
Come on. 
You talked about me. 
Aren't you also excited about yours?

Kalau tak, tak adalah update facebook cover 'Baby is on the way'





P/S:
Aku rasa cuma orang yang pernah miscarriage je faham perasaan aku. Sebab dulu waktu babies aku dah meninggal dalam perut, member aku pernah pm dekat facebook & tanya. 'Apsal tak tunggu je diorang keluar sendiri?'( Dia tanya macam ni bila aku beria-ia nak induce) . My answer was; 'Engkau pernah miscarriage?' Dia cakap; 'Tak'

Tuesday, October 9, 2012

Suku Tahun Terakhir


Assalamualaikum w.b.t,

Dear readers (you know you're one sebaik saja anda baca entri ini). Bagaimana azam 2012 anda? Sudahkah tercapai? Saya? Err tidak. Of course sebab kita hanya mampu merancang, Allah jua menentukan. Jadi saya tak kisah pon azam 2012 saya tak tercapai. Huhu.

Cerita sedih mari kita bakulkan ke dalam dustbin.

Saya nak share cerita semangat proton waja terbaru dalam hidup saya.  Alhamdulillah. Today is my second day attending gym.

Reason?

Saya mahu shed few pounds. Mahu buang lemak-lemak degil yang kembali diternak hasil menjadi isteri orang dan ibu tak jadi. Hehe.

Lagi?

Sebab saya mahu kembali fit. Langsing macam nak lesing sebab comel terlampau *dah dah perasan mode sudeh*. The most concrete reason adalah; I want to conceive again.

Ya.

Saya nak jadi ibu. Mahu mahu mahu! Walaupun hajat nak jadi ibu by umur 25 tidak tercapai tapi saya tak mahu give up. And being me, nak jadi ibu tu OK. Yang tak oknya...tak mahu gemuk. Hahahaha.

Cakaplah aku ni poyo. Heh ada aku kisah? Kalau anda pernah punya sejarah gemuk ketika kecil (macam saya) pasti anda risau. Kalau anda pernah gelap gelita macam ugly duck (like me), pasti anda cepat panik. In my case, ye. Saya si panik itu.

Berat saya dah nearly 60kg. Haritu waktu pregnant saya tak kisah. Tapi bila dah tak pregnant, aku sangat-sangat kisah! Saya tak mahu bila pregnant lagi berat naik gila-gila. Nanti tak lalu makan. Kesian baby.

Ada orang akan cakap; apsal nak susah-susah? Nanti pregnant gemuk juga!

Sebab tulah saya nak kurus. At least kalau kurus dan preggy, even berat naik tapi tak terasa sangat. Saya tak letak target melampau. Realistic one. Saya cuma target 0.5kg every week. Jadinya sementara menunggu 2013, saya harap boleh buang 6kg lemak!

Kalau lebih lagi baik. Hihihi

Saya harap kalau pregnant (lagi), saya mahu baby saja membulat. Ibu baby takyah bulat. Saya harap kalau pregnant (lagi) saya fit and healthy. Tidak melembik. Pastu mampu membawa baby dengan jayanya sampai dia lahir.

Suku tahun terakhir ni, saya cuma harap saya boleh kembali kurus. Saya cuma harap Allah bagi saya peluang jadi ibu tahun depan. Saya cuma harap saya happy! :)

Anyway, it feels so good berpeluh kembali after so many months tidak beriadah. Harapnya istiqamah sampai bila-bila. Amin


{Ada gaya Ibu orang tak? Hahaha}


P/S:
Harapnya 2013 bawa cinta dan kasih ke dalam dakapan :)