Tuesday, October 9, 2012

Suku Tahun Terakhir


Assalamualaikum w.b.t,

Dear readers (you know you're one sebaik saja anda baca entri ini). Bagaimana azam 2012 anda? Sudahkah tercapai? Saya? Err tidak. Of course sebab kita hanya mampu merancang, Allah jua menentukan. Jadi saya tak kisah pon azam 2012 saya tak tercapai. Huhu.

Cerita sedih mari kita bakulkan ke dalam dustbin.

Saya nak share cerita semangat proton waja terbaru dalam hidup saya.  Alhamdulillah. Today is my second day attending gym.

Reason?

Saya mahu shed few pounds. Mahu buang lemak-lemak degil yang kembali diternak hasil menjadi isteri orang dan ibu tak jadi. Hehe.

Lagi?

Sebab saya mahu kembali fit. Langsing macam nak lesing sebab comel terlampau *dah dah perasan mode sudeh*. The most concrete reason adalah; I want to conceive again.

Ya.

Saya nak jadi ibu. Mahu mahu mahu! Walaupun hajat nak jadi ibu by umur 25 tidak tercapai tapi saya tak mahu give up. And being me, nak jadi ibu tu OK. Yang tak oknya...tak mahu gemuk. Hahahaha.

Cakaplah aku ni poyo. Heh ada aku kisah? Kalau anda pernah punya sejarah gemuk ketika kecil (macam saya) pasti anda risau. Kalau anda pernah gelap gelita macam ugly duck (like me), pasti anda cepat panik. In my case, ye. Saya si panik itu.

Berat saya dah nearly 60kg. Haritu waktu pregnant saya tak kisah. Tapi bila dah tak pregnant, aku sangat-sangat kisah! Saya tak mahu bila pregnant lagi berat naik gila-gila. Nanti tak lalu makan. Kesian baby.

Ada orang akan cakap; apsal nak susah-susah? Nanti pregnant gemuk juga!

Sebab tulah saya nak kurus. At least kalau kurus dan preggy, even berat naik tapi tak terasa sangat. Saya tak letak target melampau. Realistic one. Saya cuma target 0.5kg every week. Jadinya sementara menunggu 2013, saya harap boleh buang 6kg lemak!

Kalau lebih lagi baik. Hihihi

Saya harap kalau pregnant (lagi), saya mahu baby saja membulat. Ibu baby takyah bulat. Saya harap kalau pregnant (lagi) saya fit and healthy. Tidak melembik. Pastu mampu membawa baby dengan jayanya sampai dia lahir.

Suku tahun terakhir ni, saya cuma harap saya boleh kembali kurus. Saya cuma harap Allah bagi saya peluang jadi ibu tahun depan. Saya cuma harap saya happy! :)

Anyway, it feels so good berpeluh kembali after so many months tidak beriadah. Harapnya istiqamah sampai bila-bila. Amin


{Ada gaya Ibu orang tak? Hahaha}


P/S:
Harapnya 2013 bawa cinta dan kasih ke dalam dakapan :)

2 comments:

Emma Amir said...

Tiba-tiba rasa nak komen.

Good luck on your diet.

Just nk sampaikan sedikit pesan (actually I'm worried when people mention the word 'diet', A LOT of people has suffered because of wrong diet technique)

Don't skip breakfast - it is the most important meal of the day.
Consequently, if you had breakfast, you eat less during lunch.

Avoid heavy meals at night, after 8 pm (approx). If you're hungry during the night, you can consume cereals or fruits.

Amalkan makan kurma pun bagus juga kalau nak diet.

=)

s.c.h.u.l.t said...

emma: firstly, thank you for commenting.

secondly, oh payahnya diettt! :))

third, yup. don't worry. i'm doing so. breakfast amatlah WAJIB in my life. kalau tak lembik :D

part avoid dinner tu...haih, tang tu yang payah since i'm living with in law :)

insyaAllah. will try my best. chaiyyok! ;)