Tuesday, January 29, 2013

For Sale: FOSSIL!



Fossil Per-Key Printed
RM120
*including postage*

Fossil Per-Key (Green Avocado)
RM140
*including postage*


Ini cubaan menjual barang. Hehe. Kalau ada siapa-siapa berminat & nak request item pon saya terima.

Feel free to ask me;

syuhada
email: echamyda@hotmail.com
sms: +6013 300 7903


Monday, January 21, 2013

Nurturing The Passion To Pray



How to make your children pray on their own without quarrel or a reminder

My Daughter was 12 years old and prayer was like heavy burden on her, So I told her to pray one day and I monitored her. She took the carpet and threw it on the ground. I asked her if she prayed - she said yes - Believe me, without feeling I slapped her face - I know I made a mistake. The situation has troubled me and I cried and I repent to God to forgive me.. The slap, the talk, the reminders did not make a difference to my child.

One day A friend told me a story. She went to one of her friends for a visit. Her friend was not very religious, but when the Adhan prayer was called, her children rushed for prayers without reminders or quarrel. I said to her how does your children pray on themselves without quarrel or a reminder? !!! - She said, before I got married I used to pray this Dua and stil pray it today.

After she told me the Dua – I began to recite it in every Sujud in my prayers and anytime I could. Since I began to recite the Dua my daughter is now the first to prayer without reminders or quarrels. She got up in Fajr prayers without any alarms. And all her brothers are now eager in praying without any difficulties.

I know You are now eager to know this Supplication Dua..

The Supplication is in the Surah Ibrahim [14], ayah # 40 سُوۡرَةُ إبراهیم

And the Supplication is...
( رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ (٤٠
"Rabbi-Ajal'ni muqeema salaati, wa min Dhurriyyati, rabbana wataqabbal duaa"

[14:40] O my Lord! make me one who establishes regular Prayer, and also (raise such) among my offspring O our Lord! and accept Thou my Prayer.

Start today, do not wait until you get married and until you have kids-"prevention is better then cure. ~*



Jom amalkan! :)


Kredit: 
UmmeMuhammad123

Friday, January 18, 2013

Vlogger? Very The Verangan!


Video di atas sengaja-sengaja dibuat atas dasar kononnya nak dapat ipad mini. Hahaha *gelaklah sekali kalau berani*

Haish.

Tak senang rupanya nak roll-vt depan kamera. Tergagap-gagap padahal tak ada audiens pon *kecuali suami*

Dah.

Takmo berangan jadi vlogger macam Mathluthfi ataupon Maria Elena. :))

Sebab?

TAK ADA BAKAT!

:))



Dah. Nak pergi laju-laju buat Sandwich pastu balik kampung. Weekend ni Husband ada project tarik kabel masuk rumah. Sebagai manager mithali, haruslah turut serta dan memantau pergerakan :p

Friday, January 11, 2013

3.142 Contest!!!



Apa itu PROJECT TWO-Pi ?

Well, basically pada pertama kali saya terdengar nama mereka dalam video CST Breed on Maria Elena punya wedding, I was wondering, "Tupai? Apsal nama projek TUPAI?." LOL! :))

Pastu saya run-the-video. Pastu macam kagum. This is superb! *saya cakap dalam hatilah waktu tu* Dan kami (me and hubs) wondering macam mana gambar diupload secara terus ke facebook, instagram dan twitter!

So here is the explaination. :)




Project Two-Pi menggunakan application for #LIVE UPDATE! Kalau dalam bahasa tv kita panggil siaran langsung. Fine Syuhada tak kelakar :p Tapi tapi, bukan gambar diambil dari iphone/ipad ke tau! Memang dari kamera, tapi upload using those gadgets.

So far, application ini hanya tertakluk kepada IOS yakni Apple. Sebab tu kalau dalam video korang boleh tengok they are using ipad and iphone. Bukannya nak berlagak diva or what-so-ever rasa Macintosh bagus ke apa. Tidak. They claimed Android will be coming out, soon. Kot? Hehe. Tanyalah CST.



The best thing about Project Two-Pi adalah selagi rakan-rakan anda ada internet, selagi itu mereka boleh join sama majlis anda tanpa perlu berada di tempat kejadian. Face it, bukannya senang nak dapat cuti. Pastu semua orang berlumba-lumba nak kahwin waktu cuti sekolah. Nanti on the way nak pergi kenduri jalan jem. Dah tak pasal-pasal terlepas momento bermakna kawan baik anda. Sobsobsob *fine, aku memang merenung jauh*

Dengan ada Project Two-Pi application ni, walaupon anda dalam kereta, atas lantai, bawah pokok. Selagi adanya sumber internet, you can feel like being there *walaupon tidak secara jasad*. Jadi while suami driving, isteri boleh tengok dalam iphone! Yeay!

See? It's an #INSTANT SHARING! :D

Sebab?

It will be directly linked to your facebook account, instagram, twitter and even your BLOG! 

Of course this is a TREND-SETTER! A mind-blowing idea. Yang cantiknya, semua gambar-gambar tu dah siap edit tau. Using online photobook yang mana siap ada variasi dari segi size dan sebagainya.

Lagi? kesemua gambar event akan diterima within 24H! Dan sebab dah kata guna kamera, percayalah, gambar yang di download tidak akan pecah.

Of course kredibiliti CST tak boleh kita pertikaikan ;)

Kalau nurakmar mendefiniskan Project Two-Pi adalah berasaskan bulatan manakala radius pula  as customer (which I found out as brilliant). Maka saya pula nak definiskan Project Two-Pi sebagai DUA PIE! Satu pie pon dah cukup sedap dan manis.

Kalau ada dua?

Extra manis! Hahaha *ok tak. yang ini merepek* :p

Project Two-Pi for me adalah satu phenomena baru!. Sesuatu yang berada diluar kebiasaan. Dah menjangkaui status quo photographer yang lain. Mungkinlah definisi akmar tepat untuk menggambarkan the origin of the name. Kudos akmar! Hee.

Definisi saya? 22/7, diorang kerja 22jam dalam seharian (event) tu untuk client. Heh, effort tahu?

Lagipon, kita tahu. Kalau nak tunggu gambar daripada photographer usually it will be ages! By the time dah dapat gambar inai dah luntur dari jari dah. So hip hip hooraaay Project-Pi! You guys are awesome. I wish time I kahwin dulu dah ada dah Project-Pi ni. Haha. Lambat sikit je.

Next, mari kita pergi kepada CADANGAN MEMBINA (Khas untuk Project-Two-Pi)

1. Memperluaskan events! Tidak tertakluk kepada majlis perkahwinan semata-mata. Tak kisahlah apa pun event, bertunang, cukur jambul, dan lain-lain. Kalau boleh event kecil-kecilan ni buatlah online offer *yang murah sikit harganya*. At least mereka yang tak berapa berduit boleh grab the opportunity to share their joyful moments! :)

Caranya?

Macam Airasia promo seats. Let say, sebulan offer 3 event ke *yang bukan majlis perkahwinan* dalam facebook dan website Project Two Pi.

2. Video streaming! OMG! I want one! Saya mahu satu (dan lebih)! Saya betul-betul bercita-cita mahu video yang cantik untuk sesuatu event. Lagipun, dalam video Project Two Pi ada cakap 'Hari Istimewa'. I do believe being parents adalah antara perkara paling istimewa. :)

 Jadi, comel apa video couple baru dapat baby. Macam kat bawah ni! Hehe. So kita ada #liveupdate direct daripada hospital! Haha. Comel okay. Orang nak ke hospital tak sempat, pastu busy kerja, pastu tahu-tahu je bila jumpa je budak tu dah berlari dah.


video

Seterusnya, tagline part!

Since Project Two Pi ni sedang mencari-cari tagline yang dirasakan bersesuaian dengan mereka, maka saya pon mencadangkan tagline saya ini;

(1)
"Near or far apart," 
Feels as close as your heart."



(2)
"Every moment counts. 22/7"


(3)
"Share the moments. As fast as we can"


(4)
"Share the joy. Share it fast!



Errr. Confuse. Eh jangan tamak. Satu je diorang minta. Yang kau buat banyak-banyak apsal? Heee. OK.

Finalize!

"Share the joy. Share them live!"


Kenapa last-last tagline menjadi share? Sebab sharing is caring. Ahahaha. Lagipon, bukan ini 
ke tujuan Projet Two Pi? Supaya share the moments as fast as it can be ;)

Oh ya. Untuk lebih info berkenaan Project Two Pi, boleh klik link-link dibawah ini;




P/S:
Please vote for my entry dan dan...eh terlupa. For the time being, Project 2 Pi sedang mengadakan promosi besar-besaran! Yummeh!



Sunday, January 6, 2013

Giveaway! (Contest End On My birthday! Haha)


Eh tak tak. Tipu. Melampau birthday nanti baru nak bagi hadiah. Muak orang menanti hari ;p

Sebenarnyakan...saya tak faham apsal tetiba nak buat giveaway. Tengok blog lain buat giveaway rasa macam nak giveaway harta benda. Haha. Harap fahamlah maksud ayat ini.

Begini.

I'm so bagaholic. Tapi instict tak berapa cantik. Selalunya yang dok belek lama-lama tulah yang takkan kekal lama. Yang aku beli buat keputusan tak sampai 5mins yang itulah selalunya forever favourite! Heee.

Errr. Ini bukan bermakna beg di bawah tak disukai. Bukan bukan. Cuma, kurang gemar. Sebab warna dia kot?

Dahlah warna kelabu asap. Ada hati nak pakai benda pinky-pinky. Rasa macam.... T____________T

So, inilah hadiah giveawaynya;
TADAAAA!~
*drum rolls*



Ini nampak terlalu neon in colour sebab lighting. Warna sebenar seperti gambar rajah di bawah.


It's a Polo Benedetti brand dan saya terjatuh cinta sebab banyak compartment! See seeeeee! Ada tiga zip!

Tapi. Seperti asbab di atas. Saya pakai hanya sekali. Sebab dia PINK. Lepas tu takmo pakai-pakai dah. Hehehe.

I know it's a pre-loved item. Tapi conditionnya tip-top! *eh ni dah macam nak jual barang*. Tak tak. Ana tak meniaga. Ente jangan salah faham :p

So daripada simpan tak berpakai. Baiklah bagi dekat orang. :)

Macam mana nak join? Simple!
Sila baca step-step di bawah.


Step 1
Giveaway ini hanya terbuka kepada follower blog ini. Haha. Sangat default rasanya. Semua giveaway mesti suruh orang follow diorang. Tapi tak apa. Lepas contest ni habis korang boleh chao shin chan! Tiada paksaan dalam follow memfollow. Agree?

Step 2
Sila klik iklan Nuffnang di sidebar. Dapat 1sen daripada setiap orang pun jadilah. HAHA. Dah lama rasanya tak jana ekonomi daripada blog :p

Step 3
Buat satu post/entri dalam blog anda dan cerita kenapa anda rasa anda suka saya. Eh eh. Tak. Typo. Ceh tetiba tertypo. *ketuk-ketuk jari*. Buat satu post/entri kenapa anda rasa anda layak dapat beg ni. Gorenglah entri sampai hangus. Nak buat cerita dongeng purbakala pon tak apa. I don't mind at all. Dalam post/entri tu kena letak gambar beg ni dan letak url ini:
http://syud.blogspot.com/2013/01/giveaway-contest-end-on-my-birthday-haha.html

Step 4
Tinggalkan url entri anda tu dalam ruangan komen entri ini. =)

Contest ni bermula pada hari ini 6 Januari 2013 sempena entri ke 301 yang bila diterbalikkan jadi 103 *iaitu jumlah follower paling terkini*. Haha. I love nombor cantik!

Contest dibina secara sengaja-sengaja bagi menghargai pembaca/follower yang rajin baca aku merapu, mahupon menegur secara comel dekat facebook/ruangan komen.

Contest ini tamat pada 10 Februari 2013 sebab time tu Chinese New Year :)) Jadi barulah saya ni ada masa nak menggoreng blog dan inform siapa yang MENANG. Hehe


Fair kan?


Buat pertandingan selama sebulan. The more people joining in, the more merrier! :D

Saturday, January 5, 2013

Makhluk Tuhan Yang Paling Seksi


video

Someone from Facebook shared this video. What else can I say other than, Subhanallah! Maha Suci Allah. A newborn is such a wonderful creature. :)

She also stated that there are few tips to be noted when you want to bath a baby;

1) Buy bigger basin for your babies
2) It's okay for babies to bathe, very shallow 'diving'
3) No soap needed for babies, I guess it's solely warm water
4) Learn how to massage babies

Ah, gorgeous. Kamulah makhluk Tuhan, yang tercipta yang paling seksi! Hehe.

Saya terus daydream. Daripada habis kerja sehinggalah ke dinihari, masih bercita-cita yang kalaulah ada rezeki nanti, saya harap (my future) anak akan ada video sebegini rupa. :)

Well, it's already January.

Orang-orang yang mengalami conception pada bulan April 2012 sedang menghitung EDD masing-masing. My doa always with all of you. Even kadang-kadang aku ni nampak dengki sikit tapi hey, I'm happy for all those yang dah ada baby! :D

Kalaulah....

Hmm. Ada kalau ke? Tak ada! tak ada! Itu qada' dan qadar Allah. HE knows the best! So who am I to question what is good and what is so not? :)

Pada mereka-mereka yang masih mengharap. Tak apa. Kita dalam kasut yang sama! Err tapi tak sama size lah ;p




P/S:
Korang, it's already new year! Dah buat azam baru like bayar zakat pendapatan through potongan gaji? Senang dan simple. Oh, yang itu nanti saya cerita. Next entry ;)