Tuesday, November 27, 2012

Kahwin! Mabrook! :)



Seseorang update dekat Facebook pasal hantaran. Tertulis begini;

Ustaz Azhar Idrus said:

CIRI-CIRI wanita hantaran RM10,000 dan ke atas...

1: Solat tidak tinggal
2: Menutup Aurat
3: Tidak pernah kapel
4: Jaga tingkahlaku
5: Pandai mengaji
6: Tahu hukum agama
7: Hafal quran
8: Pandai memasak
9: Pandai menjahit

Pastu saya ni pon laju-lajulah komen. "Saya ni hantaran bawah 10K. Takyahlah ada semua ciri di atas. Boleh? :P"

I mean, what a big fuss. Kenapakah? Porque? Bila melibatkan duit, kebanyakkan lelaki semuanya nak berkira. Kalau boleh alang-alang dah bayar hantaran tinggi-tinggi isteri mestilah super perfect! Pandai serba-serbi. Eh, engkau ni nak cari isteri ke nak cari orang gaji?


Sebabnya kenapa saya protes. Terang-terang letak dekat situ CIRI-CIRI. Haishhhhhh! OK. The reason aku nak membebel adalah kerana bagi aku yang pernah terbaca status mengenai lelaki-lelaki usually mencari isteri solehah tidak salah.

Pernah satu ketika tu seorang perempuan update cerita dalam status yang kebanyakkan lelaki-lelaki soleh mencari wanita BERTUDUNG LABUH. Time tu tersentaplah sekejap sebab I tak pakai tudung labuh you ols. Hehe

Tapi....

Saya tak give up ;)

I still remember someone memberikan ayat ini pada saya. Tapi dah tak ingat siapa or terbaca di mana. Then saya ni pon laju-laju balas balik update perempuan tu.

"Pernah tak kita lihat Imam memilih Makmum dalam Solat? Tak pernah bukan? Kenapa lelaki dijadikan sebagai Imam? Untuk MEMIMPIN. Soalan wanita bertudung LABUH mahupun tidak tak sepatutnya menjadi persoalan. Kalau lelaki itu baik, InsyaAllah dia mampu memimpin isterinya"

Highlight saya dekat situ. Bukanlah maknanya lelaki tak boleh pilih wanita tudung labuh. Kalau ada rezeki pilihlah. Lebih mudah memimpin :)

Tapi lagi, yang sebenarnya saya nak share. Choosy itu lebih patut pada perempuan. Satu, sebab perempuan ni dah memang sifat alami dia CEREWET! :))

Dua, sebabnya seperti di atas. MEMIMPIN. Kalau kahwin, anda (yakni perempuan) cari Imam, sebabnya perempuan ni emo. Kalau tak dapat orang yang pandai pimpin dia alamatnya memang ke laut ah jawabnya :p

Tiga, sendiri pergi selak buku agama please. Engkau ada baca ke dalam tu tanggungjawab mengajar dan belajar banyak pada isteri? Tak. Hatta kalau isteri tak tahu mandi wajib sekalipon WAJIB suami ajarkan.

Tapi tak adalah maknanya isteri boleh suka suki blame suami kalau dia sendiri pon malas belajar. Haishh!

Marriage. Selama hampir 9 bulan aku nikmati ni adalah sharing and caring. Cececeh. Kalau aku tak pandai aku belajar. Kalau tak puas hati, aku tanya Im. Kalau Im tak tahu aku suruh dia cari jawapan pastu bagitahu aku. :))

Ada sesetengah perkara, Im amat rajin! Im rajin manjakan aku, basuhkan baju, lipat kain sama-sama, tolong masak, tolong makan. HAHAHAHA

Part yang Im malas, aku cari alternaltif. Saja-saja paksa dia belajar ayat Solat Duha. Suruh dia ulang-ulang sampai aku puas hati. Alhamdulillah, dia tak marah :D

Im tak ada sifat ego yang aku perasan kebanyakkan lelaki ada. See? Siapa kata engkau kena kahwin ustaz/ustazah? Siapa kata kau kena kahwin dengan labuh/labuhah?

But. Tak dinafikan kalau kahwin dengan mereka yang lengkap serba serbi ni rasa macam sejuk je mata tengok. Sweet sesangat :)

Pesanan untuk lelaki, bukan mudah nak pikul tanggungjawab seorang SUAMI. Sebelum berangan nak kahwin eloklah belajar banyak hukum hakam agama. Eloklah persiapkan diri.

Pesanan untuk perempuan, bukan mudah nak jadi seorang ISTERI. Lagi-lagi Isteri yang perangai macam aku ni :)) Oh, jangan lupa siapkan diri juga.




P/S:
Lately ramai kawan-kawan memasuki alam rumahtangga! Mabrook!

Sunday, November 25, 2012

Ini Weekend Saya!


Hai Readers!

Esok kita kembali berkerja. Sudahkah anda set-up mood supaya Isnin anda tidak membiru? Saya sudah! Sebab tadi aku pergi Farmasi maka dah rasa seolah-olah pergi kerja! Cuma....not like always. Tadi pakai cardigan hitam, seluar track and selipar buruk je :p

So. How was your weekend?

Mine? Excellante! *sila baca nada Dora*

Walaupon pada Jumaat yang lalu telah mengalami sedikit Syndrome Down akibat dicuci secara mental dengan senior. Tapi memang aku yang minta dicuci. Hehe. Maka saya tak kisah. Her advice telah saya digest bulat-bulat. Lalu hati berkobar-kobar seperti obor-obor pada temasya Sukan Olimpik (?).

Errr kejap. Obor-obor ke obor je?

Saya nak cerita weekend saya. Kita mulakan dengan beberapa gambar rajah.


#Rajah 1 - SAHIBBA!


Selain bermain secara jitu SAHIBBA dan diselang-selikan dengan UNO, weekend saya memang tersangaaaaaaaaaat produktif! Main-main pastu gelakkan orang. Bila kalah sendiri rasa sad. Pastu kena pergi bancuh Milo Ais. Haha. Tapi, tak kisah. Winner always lose first :p

Dalam #Rajah 1, anda dapat lihat perkataan BUSY pada bahagian bucu kanan. Itulah perkataan paling hebat pernah saya buat!

Can you believe it?

Dengan perkataan BUSY saja saya berjaya menggondol mata 108 in one shot! :D *sengih*

Oleh kerana terlalu khusyuk main je 24 jam, maka aktiviti kononnya nak kemas Farmasi tertunda. HEHEHEEEEE

#Rajah 2 - MENGEMAS FARMASI!


Percaya mahupon tidak, sebenarnya walaupun Saturday agak pemalas Ya Rabbi. Hubs dan saya dah ke Tesco membeli 5 Tier-Rack! Sebab murah jadi tak fikir panjang. Main rembat je suka-suka hati. RM9.90 je. Plus, memang nak beli 3 pon sebenarnya. Nak buat base. Seperti dalam Rajah #2

I'm so lucky!

Sebab berkahwin dengan handyman. Maka Hubs is the one who dissemble build-in cabinet dekat dengan singki. Lepas dah dissemble, kami sama-sama susun Tray Kuning tu. Tier-Rack kami buat base dekat Tray Biru. :)

Sayaaaaaaaaaaaaang Imran!! *kiss*



#Rajah 3 - BERMAIN COGO!

Sebenarnya kan...siapa yang cuti sekolah? Miera ke aku? :))

Tadi pergi Tesco (again) sebab kononnya nak beli white board, penyangkut dan stationaries. Tapi cancel. Sebab semua benda yang aku nak semuanya pricey! Macam mengarut je white board comel siap tali RM18.90! T______________T

Pastu tetiba ternampak COGO.

OMG! Apsal comel neh? Serta merta terkenangkan Polly Pocket waktu kanak-kanak pastu teringat LEGO yang sumpah mahal dekat Legoland. Check harga. RM9.90 sekotak! Tak fikir sesaat terus sambar dua kotak!

Sebab ada Princess & Ninja je. Cuba kalau ada yang lain-lain?

Mahu aku rembat semua. Hahahaha. Saya cakap dekat Hubs "Brand China kot. COGO?" Sebab murah, nak kata pasang tu senang sangat tidaklah. Cuma comel! Suka! Suka!

Hubs tengok packaging dia. Oh, company London punya. OK OK. Ada brand. :P





P/S:
Dah habis update. Mari kita gosok baju!

Wednesday, November 21, 2012

Isu Campor-Campor


Jujurnya. Entri kali ni aku nak taip secara campor. Ikut suka. Ikut suka suka hati aku nak tulis apa. Haha

Isu Pertama: Pemandu Lorong Kiri

Aku cukup marah dan anti macam Neraka dekat orang yang drive lorong kiri pehtu kedekut nak bagi orang masuk lane tu. WTH. Engkau ingat lane tu dicipta untuk kau sorang je kah? Oh. Sebelum aku mengarok lebih panjang, nak bagitahu situasi yang telah membina bahang dalam hati aku. Haha

Gini.

Kalau korang orang JB. Dekat jalan Tebrau ada lorong ke KIRI untuk memasuki Ponderosa. Betul-betul depan Kedai Kereta Secondhand. Kebetulan tadi nak balik saya ni datang dari arah bandar sebab ada meeting. Setelah U-Turn maka tetiba aku duduklah di bahagian paling KANAN. What to do. Jalan tiga lorong.

Pehtu kan. Aku pon kasi signal. Tick tick tick *sound effect* nak ke kiri. Haram. Susah nak mampos nak ke kiri. Ditambah kehangingan adalah bila motor pon sibuk nak mencelah sambil pin pin sesuka hati grandma dia. OK. Lepas. Alhamdulillah.

Nak ke kiri lagi sebab lorong Ponderosa dah nak dekat dah. Tick tick tick again. OMG! Apakah? Korang ni dah kenapa? Ate bute ke mata kome? Aku penatlah kasi signal. Semua yang drive lane kiri jalan laju-laju takmo kasi aku masuk. Terus tersirap bandung darah aku! :))

Sampai satu tahap aku tekan hon kuat-kuat! Terpaksa. Tu pon masih ada lagi driver lane kiri takmo faham. Lorong aku nak belok dah dekatlah woiiiiii! Nasib baik satu kereta tu, Saga kot berhenti. Bagi aku masuk. Thanks. Abang memang macho sebab memahami.

Isu Kedua: Pesakit Ngek!

Maaf. Terpaksa guna Ngek sebab tak tahu nak bagi istilah apa. Hehe. Aku marah betol patient yang duo-ploh-pat-jam cari gaduh sebab kononnya ubat tu government yang bagi. Heh. Hello!!! Tolonglah sedar daripada mimpi takda maknanya government bagi kalau engkau tak reti hargai. Apa diorang ingat ubat jatuh dari langit? Ke tiap-tiap bulan kita email je gov dan automatik ubat terus jatuh ke dalam dakapan aku?

The truth is; I work for your damn drugs!

Meh aku story sikit the truth of ubat-ubat FREE yang korang dapat daripada gomen tiap-tiap bulan tu. Setiap farmasi akan dapat allocation ubat. Every single year. Tapi....apa kau fikir ubat tu order-order je terus dapat? Apa kau fikir aku takyah buat BTR? Nota Minta? Apa kau fikir aku takyah tunggu pejabat luluskan? Apa kau fikir lori tak perlu datang untuk buat penghantaran?

To make the scenario more worst. Ada sesetengah ubat ni, saya tak beli direct. Maksudnya ubat takkan sampai dekat saya dalam masa 14 hari berkerja. Ubat SPUB contohnya, kalau takda dalam klinik sendiri, terpaksa aku mengemis dekat Hospital/Klinik yang buat SPUB tu.

Dan sesetengahnya kena inden secara terus dari stor pusat. Oh. Sila ketahui bahawasanya selalunya ubat yang aku dapat adalah dalam kuantiti yang amat minima. Bermakna, kalau ada 5 patient, 5 ketul ubat tu jelah yang aku dapat. T____________T

Yang aku hangin tu. Penat-penat aku kaunselling, buat benda yang salah. Pastu ubat habis pergi maki-maki. Pastu push-push suruh bagi juga ubat. Rasa nak sepak je muka patient tu. Because of your mistake, someone might not get their drug. Cis. Terpaksa aku mengemis klinik lain pulak.

Sekali lagi aku ulang. I work for your damn drugs!

Dengan? Menjadi pengemis. Haha

Pastu kau suka-suka pecahkan insulin satu vial depan mata aku kan kan? Terima kasihlah encik, kerajaan memang BANYAK duit untuk encik membazir. Campak-campak je ubat-ubat tu. Kalau tak makan boleh simpan buat pekasam sampai expired.

Isu Ketiga: Kawan Selamanya?

Ada kawan cakap; "A true friend is someone who is always be there through your thick and thin." Maksudnya kalau kau busuk sekalipon. Dia kena tutup hidung dan hidulah bau busuk kau tu sampai pitam. HAHAAHHAHA. Eh ke aku salah? :p

Aku tak setuju. Tengoklah banyak mana thick kau tu. Banyak mana good times and bad times kau tu. Kalau banyak bad aku tinggalkan je. Aik?

Hehe. Taklah. Aku tak kejam.

Seumur hidup aku. Aku cuma ada kawan. Never a family. Tapi I am lucky to have Hubs. Dia telah melengkapkan hidup aku dengan his family. And In Sya Allah, our own child will get the best :)

My friends are the sweetest thing ever! Sampaikan dulu aku cakap dekat H.K, "Hilang boyfriend takpa. Jangan hilang kau." Haha.

Oh. Tak lupa juga girlfies I semua seperti Zahid, Amelia, Atiqah, Sya, Ucu, Najlaa, Zarena, Nad, Nina and blablabla (Eh ramai sangat. Yang lupa nak taip jangan touching)

Errr. H.K dan Hubs jelah kawan lelaki yang saya ada. Sobsobsob. Tapi tak kisah pon. Sebab? Bukan calang-calang lelaki boleh menangani keemoaan aku. Hanya mereka yang terbilang je :p

Dan keputusan aku untuk memilih H.K as bestfriend forever guy aku tak salah. Hehe. Alhamdulillah. Hubs dan H.K boleh borak-borak. And I'm so happy due to that! :)

Tak perlu emo or marah kalau orang takmo kawan dah dengan anda. It's his or her choice ;)

Dulu saya tak faham. Kalau kawan yang saya close gila tetiba dah tak close. Samada dah ada awek tapi pastu nyakitkan hati aku entahapapahal buat saya sentap banyak. Sama je dengan yang tetiba unfriend. Tetiba buang dekat fb. HAHA. Betullah aku yang salah. Macam entri INI *yang telah menciptakan pergaduhan*

Kalau saya masih saya yang dulu.

Maka aku akan jadi sangat susah hati. Nangis dan berendamkan air mata. Because I care too much!  Like I said before, aku cuma ada kawan. In fact sebelum tulis entri emo tu aku dah siap update fb;

Tapikan....

Because I still care (dan dah belajar untuk tidak too much), though I'm emotional. Aku tak delete dari fb. Aku takdalah cakap takmo kawan ke apa dah. All that I did was, aku customizedkan status fb aku :)

Kenapa?

Sebab I think my previous status was the one that cause the fight. Mungkinlah. Atau mungkin sebab aku ni cepat sangat terasa kalau orang cakap pasal pregnancy. It's just me and my hormonal changes. Cepat melenting.

So so. Aku customize sebab aku takmo terasa dah dengan dia. Sebab mungkin aku salah interpret rasa prihatin dia. Itu je.

So when he/she removed me from his/her fb. Aku diam je. Hehe. Tahu tapi diam.

Sebab?

It's her/his choice. Dan aku tidak akan terhegeh-hegeh pada orang yang tak mahu ada apa-apa hubungan dengan aku dah. Itu je.

Rugi ke aku?

Salah ke aku?


TIDAK. Tuhan lagi tahu apa yang terbaik. Mungkin ada hikmahnya. Aku pernah ada kawan lelaki yang baik selain H.K. Mula-mula aku sangat marahlah dengan dia sebab kitorang tak close dah due to unknown reason. Lagi-lagi bila dia dah ada girlfriend *tapi tak ngaku* dan mereka mula memblackshipkan aku dengan orang lain semata-mata sebab nak cover relationship diorang. Oh Tuhan!

Bukan sebab aku jealous ke apa sebab dia dah ada gf. Hahahaha. Oh please lah.

Mula-mula aku paneih hatilah juga. Dulu benci gila. Siap bila dah rasmi buat press conference and so on, aku pergi sound mamat tu. HAHAHA. My bad :p

Tapikan....

Sekarang diorang dah kahwin. Pehtu aku pon tak rugi sesen pon sebab H.K still ada apa? Tu tak kira lagi girlfies yang lain. Bukan nak berlagak cakap aku ada banyak kawan. Bukan.

Cuma nak highlightkan dekat sini. Rezeki Tuhan tu kita tak tahu macam mana. Rezeki berkawan selamanya pon kita tak tahu macam mana.

Hanya Allah yang tahu yang terbaik untuk kita. Hehe. So, kalau orang takmo kawan dengan aku, ADA AKU HERAN?

No. Lagi-lagi kalau kau yang decide takmo kawan. I'm emotional. But at the same time, I'm soft at heart. Ceeewah! :))

Aku ni marah sekejap je. Pastu dah lembut seperti gula-gula kapas. Harum dan wangi. Kahkahkah. Allah tahu apa yang baik untuk diri kita. Aku dah belajar dah dulu. Tuhan jauhkan kawan lelaki yang sorang tu sebab DIA tahu he's a pain in my neck.

Dululah. Sekarang dia dah kahwin. Kita ampunkan jelah dosa dia dan isteri dia terhadap aku. :D

Errr. Dah. Panjang bebeno entri aku kali ni. Tahulah esok cuti. Haha. Siapa habis baca memang champion. Nampak sangat korang takda kerja baca entri aku berjela-jela. :))

Ciaosinchan!~~


P/S:
To whoever that are still my friends, you are always in my heart. Yang lain Syud? Eh? bukan diorang ke yang telah melangkah keluar daripada hatiku? :p


Monday, November 19, 2012

Narcisstic: Tapi Tidak Ujub





First time make up mata ala Cleopatra. Tapi aku rasa macam kartun. Bila upload facebook SAH! Orang lain pon cakap kartun! T___________________T

The truth is; I don't know how to make up. HAHAHAHA.

Tak reti. Sekali sekala nak melawa rasa sangat comot. Nasib baiklah Allah kurniakan aset pipi yang seperti apam dan berlekuk. Alhamdulillah. Ikutkan itu kecacatan otot zygomaticus tapi kecacatan itulah yang orang dok mintak.

I tried to do the eyes part guna eye liner jenis pensel tapi cepat comot. Guna liquid ni OK! Comot sebab aku yang tak reti menggaris. Sudahnya mata nampak macam lebam! Hohohoho.

Just nice. Hubs suka. Dia cakap nampak macam bulu mata panjang. Tapi memang kartun pon muka saya. Lagi-lagi kalau senyum cover gigi. Nampak sangat macam.......(err sila isi sendiri)



Gambar kedua ni apahal Syud?

Hehe. Aku nak show off tudung baru. Cantik kan? RM5 jek. I loike! :))

Dah. Nak mandi. Babai!


P/S:
Hubs, sorrylah dapat isteri tak pandai bergaya. Janji adorable (kononnya). Pastu suami sibuk drive yang si isteri sibuk melayan kamera. Camwhoring sorang-sorang. *nampak sangat aku takda kerja* Kesian

Friday, November 16, 2012

Qasida Burda - Muhammad Al-Husyan



Oh God send prayers and peace, for always and forever, 
Upon the one you have loved, the best from all creation 
Oh God send prayers and peace, for always and forever, 
Upon the one you have loved, the best from all creation

Muhammad, prince of the two worlds, and the two beings, 
Muhammad, prince of the two worlds, and the two beings, 
and all the people from among the arabs and from the non-arabs

(chorus)

Nothing deterred you, no defeat, and no loss 
Nothing deterred you, no defeat, and no loss 
Until this community of Islam was set among the stars

(chorus)

Oh Beloved of God, Messenger of God, Imam of the Prophets 
Oh Beloved of God, Messenger of God, Imam of the Prophets 
You journeyed from one sanctuary by night to another sanctuary 
As the full moon travels through intense darkness 
You journeyed from one sanctuary by night to another sanctuary 
As the full moon travels through intense darkness 
And you kept ascending until you reached a position 
And you kept ascending until you reached a position 
At a distance of two cubits as had never been attained, nor has been sought

(chorus)


P/S: On the way pulang ke dalam dakapan suami tiba-tiba mulut ternyanyikan Qasida Burda. Maka rasa nak share. Ini adalah sebuah puisi yang memuji kebaikan Rasulullah SWT. Sangat indah! :)

Monday, November 12, 2012

Lembu Punya Susu....

....Sapi Dapat Nama.

Kalau lembu punya tahi. Siapa dapat nama? Confirmlah LEMBU!

Sebab? Tekstur dia sah-sah orang cakap tahi lembu. Silap haribulan kadang-kadang itu tahi Kerbau tapi Lembu tetap juga dapat nama.

Betul tak?

Kesimpulannya, Lembu memang champion! BRAVOOO!

Erk. Jap. Kau dah kenapa Syuhada cerita pasal tahi? Entah. Aku rasa busuk. Melekit-lekit. Tahi banyak sangat melekat dalam hati. Sampaikan aku rasa marah. Pergh. Marah tahap rasa nak tendang-tendang lembu tu. Nasib baik ada suami. Thanks Sayang, Sayanglah cool fever anje. *euwww geli gilerrrr* :))

Pesanan penaja: kami tidak pernah beranje-anje. HAHAHA

Sometimes, aku tak berapa faham. Kenapa ada certain-certain orang tak nak letak Tuhan dalam hati dia. Apa dia fikir dia hidup forever? Apa dia fikir Syurga Neraka tu tak wujud? Apa dia fikir tak ada azab ke mempermainkan hidup orang?

Kenapa aku cakap dia tak letak Allah dalam hati?

Sebab.

Orang yang ada Tuhan dalam hati, dia takut buat dosa. Dia takut menzalimi orang. Dia takut bunuh anak. Dia takut berzina. Dia takut berhutang. Dan banyak lagilah ketakutan yang panjang sangat kalau aku nak buat list. It goes on and on.

Bila aku cakap munafik. Terus menggelegak marah. Aik? Aku salah ke? Betul apa. Kalau tak percaya sila semak Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pasal definisi Munafik.


Munafik; 
orang yg) berpura-pura berperangai (berkelakuan, bersifat, dll) baik, (orang yg) memperlihatkan keadaan diri yg berlainan drpd yg sebenarnya, munafik. 


Waktu kau susah. Kau datang dengan muka Malaikat. Habis semua janji-janji manis kau tabur dekat aku. Habis segala gula-gula. Nak gula apa? Cadbury? Daim? Almond London? Eh silap. Itu biskut raya.

Tapi lepas tu. Habuk. Yilek. Zilch. Nada.

Kau buat-buat bodoh macam lembu. Kau tipu aku hidup-hidup. Pastu kau kasi aku tersepit macam tikus dekat perangkap besi. Yang sakitnya siapa? Aku juga.

Sakit hati weh. Nangis air mata darah sekalipon keadaan tetap sama. Kau tetap penipu. Dan suami jelah tempat aku mengadu. Tempat aku peluk. Sembam muka dalam-dalam. Nangis sampai mata bengkak sebengkak-bengkaknya. Kau ada kisah?

Tak.

Manusia jenis apa pun aku tak tahu kau tu. Oh. Hipokrit itu dah pasti. Tapi mungkin ada nama lain untuk kau. Yang itu sangat pasti.

Puas aku merayu. Rasa macam nak melutut. Berjuta-juta kali aku begging. Tapi kau? Tetap buat bodoh. Tak ada hati. Tak ada perasaan. Tak ada otak.

Sebab kau juga. Aku terpaksa main kutu. Desperate.

Sebab kau juga. Aku bergaduh dengan Mak aku sendiri. Kau ada kisah? Tak ada kan? Tak ambil port. Heh. Time aku susah kau buat bodoh dengan aku. Padahal yang menyusahkan aku kau juga. Tup-tup. Allah buka jalan untuk selesaikan satu daripada berjuta masalah yang kau buat.

Tup-tup juga kau datang minta keadilan.

I was like....whattt??? Adil kepala hotak kaulah. Meh sini aku ajar kau apa erti adil. Meh sini aku campak kau dalam longkang. Mahu?

Satu yang pasti. Kalau kau tak nak main bangsat dengan aku, selesaikan satu masalah ini. Lepas tu masalah yang kedua tu kau selesaikanlah juga. Kalau kau tak selesaikan juga, satu yang pasti. Aku takkan halalkan. :)

Sebab?

After dah kena tipu. Kau ingat aku Malaikat? Aku tak maksum. Jangan guna ayat '...sedangkan nabi ampunkan umat'. Aku bukan nabi. Kau lap dulu semua tahi. Baru aku maafkan.

Kau main bangsat dengan aku dulu. Jangan cakap pasal keadilan kalau kau sendiri tak tahu Neraka apa yang dah kau cipta untuk aku.




P/S:
Aku bukan maksum. Banyak lagi dosa dan cela aku nak minta Allah basuh. Tapi kau? Ingat satu benda je. Dosa dengan Allah, kau boleh minta ampun dengan Dia. Tapi dosa sesama manusia, hanya manusia yang kau buat salah tu je boleh ampunkan.

Monday, November 5, 2012

Prelude: My First Charm Bracelet!


Harini, boleh senyum telinga-ke-telinga. Sebabnya?

Hubs dah ambilkan pos charm bracelet. Yahoooo.com.my! Punyalah parah nak ambil disebabkan bagi alamat rumah dan selalunya hari kebiasaan takda orang dekat rumah. T________T

Pastu Sabtu lepas before mengukur Bandar Hello Kitty *padahal pergi sight-seeing je dekat Puteri Habour* singgahlah Pejabat Pos Majidee. Urgh. Frustrated. Abang posmen bilang van yang bawa tu belum sampai-sampai. Ceh

Mine is just the same like the above. Saja malas upload sebab malas nak cucuk cable iphone. Err rasa nak lempang tak? Haha

Bezanya. Dalam oval frame tu I requested nama Imran & Syud :)

Tapi bila dapat memanglah terharu. Hahahaha. Cantik! Sangat cantik! Cumanya oval frame tu besar sangat. Maka tangan aku dah rasa macam Mami Jarum. Hehehe

Nasib baik Husband adalah handyman. Terus dengan pantas tolong adjust. Buka frame tu. Transfer few charms ke tengah dan TADAAAA! Ready to be use! :)

Happynyaaaaaaaaa!

Happy happy sebab dah ada charm bracelet! Dari dulu berangan nak satu tapi tak tahu nak beli mana. Lepas ni dah boleh berlagak poyo kalau nak makan dekat kenduri. Singsing lengan konon macam nak capai lauk.

Heh Syud. Makcik kat kenduri buat macam tu tayang gelang emas. Kau apa kes tayang gelang besi? Eh suka hati I lah. Tak suka pergi main jauh-jauh.

Thank you Suami tolong ambilkan!

Thank you Diary Of Miniature Enthusiast! Lain entri saya buat review pasal charm bracelet. Yieppie! :) :) :)

Thursday, November 1, 2012

Update Pantas


Ada orang cakap saya dah lama tak update blog. Err alamak! Blog den banyak readers kah? Haha. Orait. Memandangkan tak larat nak mengukur bandar JB bersama ipar duai sekalian malam ni, maka bolehlah update blog sambil tunggu Hubs scan kerja sikit.

Entri malam ini kita mulakan dengan sekeping printscreen yang comel :)


Comel kan kan?

Siapa cakap tak meh sini aku lesing laju-laju. HOHO. Perbuatan si kecik ni kadang-kala di luar jangkaan. Oh ye ke. Amy tak jeles OK. HAHAHAHAAA. Obvious okek amy. Too obvious :P

I'm sorry.

Saya superbusy lately. Lagipon takda mood nak bercerita hal-hal kehidupan. Entah. Sangat penat lepas dah aktif gym. Balik rumah laju-laju mandi, solat, tolong masak kalau takpon tolong hidang apa yang patut. Pastu lelap di alam mimpi.

Eh Syud. Takkan hidup kau makan tidur makan tidur je?

No no no. Hidup saya superbusy sebab menerima kedatangan ipar duai baru. I'm not the latest menantu anymore. Hehe. Mak dah menerima seorang lagi menantu. Menjadikan menantu perempuan in the family tiga orang kesemuanya (setakat kini).



Harap-harap tuan punya gambar tak marah gambar diorang kena upload :D

What can I say about my adik ipar & his wife?

Diorang kahwin cara Islam. Bukan cara Melayu :)

They are so sweeeeeeeeeeeet! Comel dan manis. Macam gula-gula kapas. Pastu aku pon gedik minta Hubs sweet sekali. And luckily, malam tu Hubs terus buat apa yang saya suruh. Dia letak tangan atas dahi saya, baca doa dan cium slowly . Ouch! I'm so terharu. Thanks Hubs :')

Err kenapa saya cakap cara Islam?

Mereka kahwin mengikut saranan Islam. Bertaaruf. Pertunangan yang singkat. Then mengikut everything macam syahirul.com cakap *sila klik link kalau nak baca*. Paling terharu adalah perbuatan makan sepinggan. Terus terkenang zaman sekolah makan sedulang. Hahaha

Bila adik ipar cakap dekat Hubs suruh makan macam tu juga baru kurus, saya terus laju-laju jawab;
"Tak puaslah Im makan nanti" Hehe.

Actually dulu-dulu memang nak makan macam tu dengan Hubs. But I'm so segan OK. Sekarang ni baru kurang segan sikit nak panggil dia Sayang in public. Heee

Ohya. Berbalik kepada printscreen di atas. Saya nak bawa Amyzahrah ukur Bandar Hello Kitty! Since Ibu akan ke UAE, maka takda babysitter nak jaga si amoi tu. Dan adik ipar sorang tu pon cuti sekolah, maka afdallah kita letak dua-dua orang budak perempuan tu sekali.

Hubs cakap nanti dia jadi photographer jelah cukup. Saya cakap jomlah buat biskut Hello Kitty! Susah kot nak buat. Kena pergi Korea macam Fatin Liyana. Harharhar.

Anyway, sebab kenapa tak pergi LEGOLAND adalah sebab takut si amoi tu melembik-lembik. Oh, I can't imagine that budak kecik throwing tantrums di khalayak ramai. Nanti drop my water face aja!

OK.

Dah update. Nak sambung buat kerja. Tata! 


P/S:
Kami suami-isteri sedang berganding bahu menguruskan badan. Harap mendapat sokongan semua. Arigatou Gonzaimas!