Tuesday, October 22, 2013

24 Days Of Our Tihani


MOTHERHOOD sesungguhnya adalah satu perkara yang cukup mengujakan. Selain TERUJA, anda juga akan TERKINJA-KINJA. Haha. Tak tipu. Contoh; terkinja-kinja berlari dari dalam bilik air bila suara Tihani mencecah ke amplitud tinggi. Hoho. Awesome. Wa tak tipu. Bila dia jerit macam nak terkeluar anak tekak ;p

My baby is 24 Days today. 24 hari berlalu. Macam tak percaya pantas sungguh dia membesar. Dari rambut lebat Subhanallah sampailah ke botak sampailah dah ada rambut balik dan iras-iras Shin Chan. HEHE.



Err sama tak? Cuma mata guli. Dan suka julingkan bila terlalu fokus (=.=)!~

Cerita confinement saya berlalu begitu saja. Sebab? Saya tak berapa berpantang. Haha. Saya makan apa yang orang lain makan. Cuma kalau ada lauk-pauk yang bisa bikin angin satu badan, saya neglect. Dalam erti kata lain, saya hanya menjaga pemakanan. Tak mahu Tihani kembung. Ini pon tak tahu apsal asyik kembung je. Adakah sebab malam berkipas?

Hee. Ye. Dan saya juga tidur berkipas. Panas woo. Tanpa kipas tak tahu macam mana mahu survive.

In term of menjaga pemakanan, saya dah jadi macam Gorila! Haha. Boleh makan siang malam pagi dan petang tanpa perlu menunggu waktu makan sebenar. Breastfeeding makes you a hungry mummy. Tapi saya tak berapa kisah sebab saya dah hilang 7.5kg in 3 weeks time! Yeay! Just 3kg more to go! :)

Padahal zaman anak dara dulu begitu susah nak hilang berat. Buatlah apa pun. Berat selalunya berciri statik.

Oh lupa nak inform. Sepanjang kehamilan, saya cuma naik 10.5kg. Berat yang sangat minima. Sebab tu nurse time check up 38weeks menegur; "Eh betul ke 38 minggu? Perut kecik je." Heee. Tihani kan comel. Mestilah perut Ibu dia kecik.

Tapi dah alang-alang boleh menghilangkan berat. Saya berazam untuk slim! Ayuh!

Next. Mari bercerita pasal Tihani.

CERITA TIHANI

1. Tihani telah mengukur Tesco buat pertama kalinya pada hari ke-15. Hahahaha. Oh dan telah berjalan ke Gemas-Selangor-Perak-Johor ketika baru berusia 2 minggu. Walaupon bukan literally berjalan tapi berjalan dalam kereta Ayah kira jalanlah tu ;p

2. Tihani juga telah membuat tantrum ketika Ayah bawa Ibu untuk menikmati Kenny Rogers pada Hari Raya Haji. HEHE. Kami balik Johor dan berasa super lapar sebab perjalanan yang super panjang. Cuba bayangkan Perak ke Johor non-stop. Lapar OK. Lapar. Mula-mula Tihani behave. Duduk dalam capsule comel-comel. Tapi tiba-tiba dia melalak sakan. Apa lagi...kalutlah Ibu lalu laju-laju menarik Tihani ke dalam dakapan. Pastu sambil menyusukan sambil makan. Terbongkok-bongkok macam Nenek Nenek Si Bongkok Tiga.

3. Setakat rekod, Tihani telah TIGA kali ke Tesco. HAHAHA. Thanks to Ibu yang tak reti duduk diam. Dia boring. Lalu bila Ayah nak beli groceries pon dia tetap mahu ikut walaupon tahu ada risiko si kecik sorang ni mengamuk. Bila dah ngamuk sebelah tangan dukung Tihani, sebelah lagi tolak stroller kosong. Kelakar.

4. My baby knows to differentiate between boobies and bottle. Bayi tahu bau Ibunya. Kalau dengan saya, she refuse feeding by bottle. Macam pagi ni. Boobies saya juga yang dicarinya. Snuggling in my arms is one of her favourite things. Huhu. Sampai risau. Adohai anak. Nanti in future macam mana neh?

5. Her other favourite things adalah tidur mengiring, tidur panas-panas sampai berpeluh satu badan. Kami pula yang risau. Eh demam ke?. Tapi tak panas dahi, badan. Cuma berpeluh. Tihani juga suka bulatkan mata dan alert keadaan sekeliling. She doesn't understand yet if we called her by her name but she will respond to sounds :)

6. Tihani easily entertained when she is FULL. Bila dah cater segala kehendak penyusuan dia, maka dia akan behave. Nak mandikan senang. Nak bagi dia duduk diam-diam pun senang. Oh tapi duduk diam tu ada masa-masa tertentu saja. Contoh; malam lepas dinner. Nanti dia duduk sambil menghadap wajah-wajah orang. Kalau dengan Ibu je? Harap maaf. No way dia akan bagi saya tinggalkan dia. Oh Tihani!

Every parenthood is different. Saya setuju.

Sebab kita berada dalam condition yang berbeza. Seorang emak berkerjaya takkan sama dengan emak yang SAHM. Tapi yang pasti, kasih sayang seorang emak pada anak itu SAMA. Kalau tak namanya bukan emak :)

I love Tihani!

Tiap-tiap kali renung anak mata dia yang coklat gelap tu. Rasa macam tak percaya dah ada anak. Hehe. Lepas tu menikmati masa mempunyai anak kecil ni memang challenging. Tak tipu. Lagi-lagi time kecik macam ni memang nak berkepit 24/7. Macam semalam, Tihani dah mula pandai berjaga siang. Apa lagi, nak mainlah dia! Huhu

Rasa macam tak percaya yang 24 hari lalu saya telah push dia keluar. Haha. Dahlah push tu sekejap sangat. Tetiba dah ada baby dengan tali pusat atas perut saya. Sangat hangat dan basah dengan darah. Err bunyi scary movie pulak dah.

Setakat sekarang ramai yang cakap Tihani ikut muka Ayah dia. Bestfriend saya je yang cakap Tihani ada iras saya waktu baby. Cuma iyelah. Time baby saya ni gelap macam anak India (orang cakap). Tihani version cerah. Actually saya rasa...dia mirip arwah abang saya :)




Saya. 
26 Tahun Lalu :D

Friday, October 18, 2013

Entri Terima Kasih & FPP (Full Paying Patient)


Ini muka fresh Ainan Tihani waktu lepas mandi. Rambut dia, Subhanallah. Sangat lebat walaupun aku tak makan pisang dan rebung. Hehe.

Tadi saya baca blog orang. Cerita pasal post-partum depression. Bahasa orang kita, meroyan. Dia belum meroyan lagi tapi hampirlah. Sebab? Tak cukup support. Lepas bersalin dia tak ada tenaga. Nak jalan sangat sakit. Baby terkencing dalam baby cot hospital dan tak ada sesiapa membantu dia. *oh boleh rasa tension bila membaca*


I feel complete! Thank you Allah for both of them. Sayaaaaang sangat!!!

Ini entri terima kasih yang tidak terbelah bahagi buat suami saya; MOHD IMRAN BIN MOHD NOOR. Saya sangat bersyukur dikurniakan pinjaman seorang suami yang terlalulah baik. Sepanjang saya pregnant, Imran jaga saya macam jaga seorang bayi. Haha. 

Sebab? 

Emosi tak tentu hala. Bila ada je benda tak kena mulalah aku melalak. Menangis sebanyak satu sungai. Cry me a river :p

Sungguhpun kami belum lagi kaya raya sehingga mampu beranak di private seperti Prince Court *ceh berangan* tapi kami opt for FPP (Full Paying Patient) di Hospital Putrajaya. Alhamdulillah. It's worth it! Dulu waktu saya miscarriage saya sangat depress. HSA dahlah tak ada ward class 1. Class 2 penuh. Sudahnya kena campak ward class 3. Open space. T________T

So. Bila orang tanya saya nak bersalin mana. Saya dengan yakin jawab;

"InsyaAllah Putrajaya"

Jutaan orang rasa macam confuse apahal aku ni nak beranak jauh-jauh? Haha. First, saya bengang dengan Pengarah Hospital Sultan Ismail (HSI) atas kes waktu miscarriage, saya telah ditolak laksana bola. Katanya, sila induce my triplet after raya. Pasrah habis waktu tu.

Tapi depress. Sangat depress. Setiap malam saya nangis sambil raba perut yang dah tak ada nyawa itu. Lagipun kalau raya dengan perut tu, mestilah orang dok tanya kot. Kalau anda jadi saya, tak ke sedih?

Hospital Sultanah Aminah (HSA) pula OK. Mereka menerima saya tanpa banyak songeh. Cumanya...itulah. I hate the 3rd class ward. I hate diseluk-seluk sesuka hati padahal memang 'jalan' saya tak buka lagi. Saya meradang waktu tu. Stress naik ke jiwa.

Jadinya, dekat JB dah tak ada hospital kerajaan yang boleh jadi pilihan untuk saya bersalin. Saya tak sanggup jadi spesimen. Oh please.

Bila survey private. We could afford for normal. Tapi kalau tetiba czer? Err. It cost around 5K to 9K kot! Perghhhhhhh! Since ini kelahiran kali pertama. Kita takkan tahu untung nasib. Kan kan?

Sudahnya saya cakap dekat suami. I want FPP.

Alhamdulillah. Sepanjang proses bersalin semuanya perempuan je yang handle :) Mula-mula risau juga Dr. Hamidah tak ada time bersalin. Nasib baik specialist on call doktor perempuan juga :D

Kebaikan FPP from my POV;

1 - Suami boleh teman sepanjang warded. Kami melepak macam duduk dalam hotel. Santai je. Cuma kesian Imran. Tak ada kerusi yang proper untuk dia berehat.

2 - No seluk-seluk untuk check bukaan. In medical term, no V.E (vaginal examination) yang terlalu kerap. Err memang tak kerap langsung! Saya cuma diseluk 2x je. Satu, sebelum masuk ward. Dua, malam sebelum bersalin sebab saya rasa sakit yang sangat intense. So boleh dikatakan VE will be done on request takpun bila patient dah sakit sangat.

3 - Boleh request specialist. So far yang saya tahu FPP Putrajaya ada beberapa orang specialist. Tapi ada seorang je perempuan. Dr. Hamidah nama dia. A very soft-spoken doctor dan sangat baik. Saya suka dia walaupun tak bersalin dengan dia. Hehe

4 - Menu makanan macam hotel. Boleh pilih-pilih. Haha. OK. Point nombor 4 ni sampingan je :p

5 - Bilik yang cosy. Terletak dekat executive ward. Actually FPP akan bagi single room tapi tengok kekosongan. Time saya yang ada double room je. Tapi saya rasa OK since suami boleh teman. Ada TV, bilik dekat dengan tingkap, toilet. Ah pendek kata puas hatilah. Rasa macam private :)

Jap. Ini entri terima kasih ke entri cerita FPP? Haha. 2 in 1. Anggaplah begini :p

OK OK. Back to our story.

Bila dah cerita segala kebaikan FPP. Saya nak berterima kasih dekat Imran sebab sentiasa menyokong saya. When I request to him, saya mahukan doktor perempuan. Saya mahukan FPP. Dia terus berusaha untuk sokong saya :)

Sepanjang saya sakit nak bersalin, he never leave me even for a nanosecond. Eceh exaggerate. Taklah. Ada juga dia pergi kedai tapi most of the time dia ada dengan saya :)

Dia mandikan anak kami setiap hari tanpa bersungut, basuh baju, jemur baju blablabla. Banyak sangat ah nak cerita. So kalau saya penat pun memasak waktu dalam pantang ni, saya tak kisah langsung. Sebab suami saya dah berkorban lagi banyak. Huhu.

Tapi disebabkan malam-malam saya yang berjaga dan breastfeed Tihani. Awal-awal pagi saya dah macam Zombi Kg. Pisang! Haha. So saya bagi Tihani dekat dia. Suruh dia tukarkan diapers and et cetera. Saya? Sambung tidur :p

Suami saya, tak macam lelaki tipikal yang saya pernah kenal sebelum-sebelum ni. Suami saya ni walaupun tak pandai mengayat ayat manis-manis, tapi his action speaks louder than words.  :)

I love you, Sayang! :)

Thank you for being such a wonderful husband to me. A good dad to Tihani. We love you so much! Till Jannah, inshaAllah 


:)





P/S:
FPP (Full Paying Patient) adalah perkhidmatan di hospital kerajaan yang berbayar sepenuhnya. Maksudnya setiap rawatan/konsultasi/ubat/wad akan dicaj. Setakat ni cuma ada 4 hospital FPP kalau tak silap saya. Putrajaya, Serdang, Ampang dan Selayang. Bayaran yang dicaj mungkin berbeza bagi setiap individu bergantung pada apa yang diterima oleh individu tersebut. Dalam kes saya, saya bersalin normal, mengambil etonox, pethidine dan dicaj RM1400. Just for your information :)


Thursday, October 17, 2013

Amalan Semasa Kehamilan


Sebab dah ada anak maka akan menaip laju-laju. Tihani tengah tidur. Selsema teruk. Kesian sangat rasa nak sedut je hidung dia tapi sebab tak cair maka tak boleh nak sedut. Sobs :'(

Di atas merupakan amalan saya semasa mengandung, selain Obimin Pluz takpun Iberet-Folic. Saya suka makan hematinic mengikut suka-suka hati. Yakni, kalau Iberet habis stock, Obimin pun boleh. No biggie. Hehe. Pastu Hb aku pon taklah cantik sangat. Tapi tak adalah low. Selalu around 11++. OK lah.

Dari kiri, Fish Oil Blackmores. Untuk pembinaan otak bayi anda. Rajin-rajinlah consume :)

Diikuti dengan Habatus Sauda (Black Seed). Yang ini saya makan waktu dah bersalin. Orang cakap boleh banyakkan susu. Saya pula rasa lepas consume memang susu banyak tapi saya tak reti pump. Asyik 2 oz je. Haish. Nak menunggu pump pun lama. Haiyyoh haiyyoh! Ke sebab baru lagi? Err sabar jelah. Pasni nak minum Horlicks pulak.

Ketiga dan keempat adalah Virgin Coconut Oil ataupun lebih dikenali dengan VCO. Yang nombor tiga tu dalam bentuk soft-gel, saya makan bila rajin. Haha. Selain dalam bentuk soft-gel, saya juga beli yang pure VCO oil. Boleh didapati di mana-mana toko jamu berhampiran anda *ceh macam promoter punya ayat*

VCO oil tu ada campuran Habatus Sauda. Orang kata black seed ni banyak khasiat so saya hentam je beli. Actually saya asyik dengar rajin-rajin sapu VCO boleh senang bersalin, tak koyak and so on. Yang paling famous VCO oil brand Tanamera. Err tapi mahal! Ada ke satu botol RM58?

So saya cari alternaltif.

Brand yang saya beli ni RM38 kot kalau tak silap. 65ml. Oh cukuplah. Nak banyak-banyak pun nak buat apa? Lihatlah jumlah pengurangan minyak tu. Tak banyak pun kurang. Hihihi. Nak buat perineal massage tak perlu banyak pun :)

Sekarang ni saya guna untuk kepala Tihani. Bagi cepat tumbuh rambut.

Kalau nak lagi murah pergi je JUSCO. Cari seksyen minyak. VCO oil botol besar harga dalam RM30 je. Jimat pun jimat. Tak habis boleh buat lumur badan takpun masak. Eh boleh ke masak? :p

OK. Next, ramai berminat nak tahu macam macam mana perineal massage tu. Di bawah adalah videonya ;)


Boleh tengok di youtube. Ada banyak lagi video perineal massage version lain.

Secara basic yang boleh saya share adalah perineal massage di lakukan dalam bentuk 'U' di bahagian antara perineum area dengan anus. Senang cerita bahagian bawah peranakan anda :D

Tapi sebab anda pregnant dan perut pon besar, haruslah perineal massage ni dibuat dengan kerjasama suami. Ada yang mengatakan perineal massage ni elok dimulakan pada minggu ke 37. In my case, saya dan suami telah mula pada minggu ke 30.

Err tapi kami ni tak adalah istiqamah sangat. Kalau ingat, sebelum tidur buat. Tak ingat terus tidur je. Hoho.

Encik suami mengatakan time saya 38 minggu lagi bahagian perineal region tu dah stretch dah. Saya pun dah tak rasa apa-apa kalau kitorang buat massage tu. Hee.

OK. Settle part supplement dan perineal massage.

Next, ada juga yang tanya teknik meneran. Oh saya tak expert. Serius waktu dah sakit contraction tu anda dah macam hilang fokus. Hahahaha. Yang ada dalam kepala adalah; CEPATLAH HABIS SEMUA KESAKITAN :D

Cumanya, boleh dikatakan teknik pernafasan yang betul adalah membantu. Itupun sebab Yoga instructor yang datang Antenatal Class ajar. Sedut ikut hidung dalam-dalam, lepaskan ikut mulut lambat-lambat. Contoh; anda sedut dalam kiraan 5. Anda lepaskan dalam kiraan 8. Lagi lama anda tahan lagi bagus.

1. Meneran waktu bukaan dah lengkap (10 cm).
 Sebenarnya waktu nak bersalin, urge untuk meneran tu akan datang dengan sendirinya tanpa dipaksa. Saya sendiri merayu-rayu nak meneran padahal tak pasti dah berapa cm. Haha. Bila suami cakap cuba tahan saya pun tahanlah walaupon nak terkeluar rasanya :p

2. Meneran waktu ada contraction
Yup. Yang ini betul. Meneran ketika contraction berlaku sangat membantu. Teranan pertama saya adalah sebab dah tak tahan sangat. Wakaka. Lepas doktor pecahkan air ketuban terus laju je saya teran. Tetiba kepala dah keluar. Bila doktor suruh push bahu pula, saya sendiri request 'Jap doc. Saya tak rasa contraction lagi'. Please, wait for the contraction. Bila rasa je contraction terus push sekuat hati. Lepas tu jangan lepas habis. Curi nafas laju-laju dan push lagi.

3. Buka mata, jangan tutup. Mata pandang ke perut. Dagu kalau boleh kena lekat kat dada supaya effective.
Kalau anda google selalunya tipsnya adalah tangan kena pegang peha. Tapi in my case tak mampulah nak pegang peha. Pegang besi kat tepi katil je. Hehe

4. Tutup mulut. Jangan mengeluarkan suara.
Jangan menjerit. Mengerang sikit-sikit bolehlah :)

5. Kaki kena betul-betul kangkang.
Bila tak kangkang betul automatik nurse akan tegur suruh kangkang lagi. Ala dalam labour room tu dah ada tempat untuk letak kaki. Jangan kepit-kepit.

6. Jangan angkat punggung.
Ini pesanan paling ultimate yang saya dapat daripada zaman anak dara sampailah jadi mak dara. Hehe. Yang saya sedikit pelik saya tak ada pula rasa nak angkat punggung. Ke sebab orang asyik pesan maka automatik punggung melekat ke katil? Haha entahlah.

So itu jelah yang boleh saya share. Berkat doktor masuk lambat dan ketuban saya sudah dihujung tanduk. Maka tiada episotomi dijalankan ke atas saya. Hehe. Plus doktor cakap perineal intact so dia tak rasa perlu epi.

Harap membantu semua mommy-to-be! ;)

Oh lupa. Lepas bersalin saya cuma ambil Pati Ikan Haruan tu pun tak habis lagi sebab tak sedap. Haha. Lagi? Teh Mas Cotek, Pati Kurma & Madu dengan Feminine Wash Manjakani (actually nak cari biji Manjakani tapi tak jumpa) so beli je buat basuh bahagian bawah.


P/S:
Berikut merupakan brand produk yang saya ambil;
VCO softgel - CATALYST
VCO oil - AL-EJIB
Habatus Sauda - SABIT BANANI

Monday, October 7, 2013

I'm Officially....A Mother! :)

Assalamualaikum WTB,

Alhamdulillah. Saya telah selamat melahirkan anak pertama kami pada 29.09.2013, hari Ahad di Hospital Putrajaya tepat pukul 1:52 pagi. 

Contraction bermula pada hari Sabtu pagi kira-kira pukul 3:30am. Tak senang baring dibuatnya. Sikit-sikit masuk toilet. Sikit-sikit shi-shi. Selang 10 minit terasa semacam. I can't sleep at all. Sudahnya pukul 5:30am saya ingat nak mandi sebab super panas. Tetiba saya nampak ada 'show'. Lendir campur darah.

Maka saya pon relakslah kejutkan Im dan cakap kita kena gerak balik Selangor dah. After Subuh kami gerak ke Putrajaya daripada Johor Bahru. Walaupun ada stop untuk mengisi perut (well, you can't push if you're starving) errr tapi berjaya sampai dalam masa 2 jam! HAHAHA. Oh suamiku!

Imran agak panik kot sebab isteri dia ni selang 10 minit je mengadu rasa contraction. Tu yang laju gila dah sampai Putrajaya.

Kitorang sampai around 8:30 or 9:00 macam tu. Labour room agak lengang dan tenang. Tapi ajaibnya kehidupan sebab dah tak rasa contraction! Aik? Main-mainlah pulak.

Doktor datang dan check bukaan; "Baru 2cm puan. Rasa contraction lagi tak?." Nurse yang dari tadi dok pegang perut saya geleng. "OK macam ni puan. Kita bagi option. Puan nak admit ke nak balik rumah dulu?"

Of courselah admit! Saya tahu yang tadi tu bukan false alarm. Bukan Braxton Hicks. Plus dah ada show. Malaslah balik. Karang takda wad kosong pulak.

So....kami pun mengadmitkan diri. Termasuklah Im. HEHE. Yang bestnya melepak macam duduk bilik hotel. Makan, tengok tv, borak-borak. After 1pm contraction dah ada balik tapi tak kerap so saya relaks lagi. Nurse pesan kalau rasa kerap sangat baru panggil dia. OK nurse!

Contraction keep on going on and on. Bila Ibu datang melawat waktu petang pon saya borak-borak sambil tahan sakit. Tapi rasa macam mild period pain so boleh selamba lagilah.

Malam hari waktu Im keluar beli dinner, saya tawaf satu ward. Pusing dekat 10 kali kot. Contraction makin kuat sampaikan bila Im sms saya cakap; "Makin intense." Bila Im balik around 9:30 pm sakit tu makin dahsyat sampaikan saya menangis sambil peluk Im. Pastu mulut tak habis-habis cakap; "Sakit rasa nak koyak punggung" Hehe

Im suruh tidur tapi saya tak boleh tidur. 

Puas tahan sakit last-last pukul 11:30pm saya cakap dekat Im panggillah nurse, dah tak tahan sakit dah. Nurse datang dan check bukaan. "Eh dah 4cm dah ni puan. Salin baju ye. Kejap lagi kita tolak puan masuk labour room"

Saya pun patuh dan salin baju. Tapi sampai labour room dalam pukul 12:00 am doktor cakap baru 3cm lah pulak. Errrr? T_________T

Sakit bagai nak gila baru 3cm? Biar benar! Lalu dengan bestnya doktor cakap; "Puan rehatlah dulu dalam labour room ni. Nanti pukul 4 pagi kitorang datang balik." Hahaha. Saya dah terguling-guling tahan sakit. At first Etonox berfungsi dengan sangat bagus. Sedut je gas rasa lega. Jadi saya say NO to Epidural mahupun Pethidine.

Tapi around 12:30am sakit makin intense. Etonox gagal memberikan kesan. Saya dah terjerit sakit. Pastu merayu-rayu suruh suami panggil nurse. Nurse pon datang dan jab dekat punggung. Eh kenapa tak hilang sakit lagi? I asked the nurse berapa lama Pethidine berkesan. Dia jawab; "Depends pada orang puan, saya dulu dah lepas bersalin baru ada kesan" Aaaa WHOATTTT???

Pukul 1:00 am saya serius dah teruk sangat. Merayu-rayu sambil nangis dekat Imran nak teran. Jenuh Im pujuk takut koyak. Tapi sakit rasa nak meneran tu dah tak tertahan. Sudahnya Imran berlari panggil nurse. Tengok-tengok je dah 9cm. Ketuban dah di hujung. Pergh memang sakit sebab air ketuban tak pecah.

Saya sikit-sikit mengerang. Tapi bertahan juga sebab takut koyak.

Pukul 1:30 am baru doktor masuk. Haiyyoh. Pergi manalah doktor ni! Bila air ketuban dah pecah saya pun terus meneran, keluar kepala. Oh lega. Pastu doktor suruh teran keluarkan badan pulak. Saya cakap; "Kejap doc. Saya tak rasa contraction. Tunggu jap." Doktor pon; "Ha OK. Nanti puan rasa contraction puan push ye."

Bila datang je aura contraction tu saya pon pushlah macam yang dalam internet ajar. Tapi bila dah panik nafas kau pon jadi lintang pukang. Hahaha. Nak curi-curi nafas macam manatah but I tried my best. Memang tarik nafas, push, curi nafas jangan lepas, push lagi. Lepas dua kali teran bayi kami pun selamat dilahirkan :)

Pertama kali saya tengok bayi kami, dengan tali pusat masih melekat,dengan rambut lebat dia basah dengan darah. Rasa nak nangis. Tapi penat sangat. Yang saya dapat buat adalah berbisik dekat telinga dia; "Assalamualaikum anak Ibu. Lama Ibu dengan Ayah tunggu awak..." 

Waktu tu macam tak percaya dah bersalin. Haha. Hilang semua sakit.

Doktor gunting tali pusat dan serahkan pada Imran. Imran terus bawa baby untuk azan dan iqamat. Sambil tu doktor borak dengan saya dan cakap; "Perineal puan intact. Saya tak buat episotomi pun. Bagusnya. Pandai puan meneran." Err saya sengih je.

Pandai? =))

Pastu dia sambung lagi; "Jarang Para 1 tak koyak. Puan ada amalkan apa-apa ke?." Automatik saya teringat Perineal Massage. Nak kata aku ni compliance minum Minyak Kelapa Dara tidaklah. Tak sedap kot rasa Kelapa semata. Hohoho.

Hee. Hari ni, anak kami AINAN TIHANI dah berusia 9 hari dah. Hoorayyyyyy!

AINAN; Mata Air. Because she will always be our darling. Mata Air orang dulu-dulu panggil untuk Kekasih; Buah Hati. Ainan is our Buah Hati! :)

TIHANI; Bahagia/Berkat. Ibu harap hidup Tihani sentiasa bahagia dan dalam keberkatan.

Next, silalah tatap wajah anak kesayangan kami ini. Eceh. Siapa bosan boleh go away. From now on, hidup saya akan banyak tertumpu pada dia. 

Please forgive this new mummy. :D
 



P/S:
Kalau decide nak ambil Pethidine sila ambil awal sikit. Jangan macam saya. Membazir je. Haha. Dahlah sakit punggung. Effect dia? Nada! Zilch! Patut tak payah ambil pon tak apa :p