Wednesday, July 17, 2013

One Third Baby!


Ehem.

Hello! *lambai*

Saya dah 28 minggu. Jumaat ni InshaAllah I'm turning into 29 weeks. Fuh. Macam cepat sangat saya ni membesar. Ibu saya pon macam tak percaya. Sekarang ni saya dah boleh tendang-tendang, summersault, sekali sekala menonggeng bagi perut Ibu tegang. Hehe

Oh ye. Saya agak pemalu. See see? Bila orang nak ambil gambar saya cepat-cepat cover muka. Pastu senyum sikit. Sikit je. Hep! Tak boleh over. Malu sikit pleaseeeee.

Kalau dilihat pada rupa paras saya, mulut saya ada sikit sexy. Ala ala Angelina Jolie. Hahaha. Err perasankah? Tak tahu dari mana datang bibir seksi itu tapi Ibu kata bibir saya nampak sekseyyyy :p

Hobi saya?

Saya suka tidur. Tapi time malam bila Ibu nak tidur saya tak nak tidur dah. Saya nak berjaga, bergolek, menonjol-nonjolkan bentuk Topografi pada muka bumi eh bukan pada perut Ibu. So far berat saya dah mencecah 1.2kg. Yeay!

Padahal sebelum buat 4D ni punyalah Ibu saya worry tahap tak hengat dunia. Satu, sebab Dr. Cheng cakap size saya comel tapi berat saya OK. Still, bimbang tersangatlah Ibu tuuuuu. Tak tau apsal. Dua, bila pergi HPJ , Dr. Hamidah cakap saya dah besar tapi breech. Ah sudah. Ibu panic attack.

Waktu nak buat 4D ni, mula-mula Ayah ajak pergi Kluang. Sampai-sampai sana orang ramai. Klinik FULL HOUSE. Pehhhh. Melelehlah air mata Ibu, bagai mencurah ke ladang gandum. Biasalah. Ibu memang hormonal sikit.

Pastu Ayah pon laju-laju drive balik JB. Nasib baik Poliklinik Yuslina buat 4D sampai pukul 4 kalau tak saya sure Ibu akan emo. Hehe

The good news, alhamdulillah. Berkat saya rajin berenang tak tentu hala maka saya tidak lagi breech. Eh ajaib, dalam 3 hari dah boleh bertukar posisi? Sungguh magik.

However, anything is possible. Kata doktor, baby bertukar posisi itu adalah NORMAL. Posisi ni akan fix bila saya mencecah usia 36 minggu. Waktu tu saya harap kepala saya akan duduk ke bawah. Senang nak keluar jengah dunia.

Errr sebab sayalah Ibu saya dah tak rajin tulis blog.

Dia macam nak senyap je. Hoho. Tapi diam-diam dia tu mana reti senyap. Dia tulis pasal saya dekat Tumblr.

Oh lastly, Ibu pesan doakan kami. :)


P/S:

Nah bonusss! Alang-alang dah buat entri meh tepek video sendiri! Ahaks

video


video

Sunday, July 7, 2013

Current Life....


My blog had been left for....I don't know. Kadangkala bila saya menulis saja buat semak feed bloglist korang. Haha. Saya noticed jumlah follower berkurangan tapi saya tak kisah. Sumpah tak kisah sebab lagi kurang yang baca lagi hatiku senang :D

Dulu, when I was a girl (eceh), young and carefree, saya tak pernah kisah baik buruk tulisan saya. In fact, blog ni macam kertas conteng. Bila rasa marah, geram, nak meraban sinilah tempatnya. Papan conteng.

Malahan pernah je bergaduh dan mengundang rasa kecewa pada sesetengah orang sebab saya tulis pasal diorang. Hohoho. My bad.

My life is hectic.

Ada banyak perkara tertangguh dan saya tak rasa akan selesai. Saya cuba selesaikan tapi..... T___________T

Nasib baiklah baca entri baru H.J, if you're going through hell, keep going. Her blog never failed to motivate me. Rasa entri kisah biasa yang penuh kasih sayang. Lagi sedap dibaca daripada baca blog orang tayang makanan mewah-mewah, husband super perfect and et cetera. Haha. Errr cemburu? Gila kau tak cemburu.

Tapi itulah. Daripada baca hidup orang yang asyik ceritakan betapa perfectnya hidup mereka, saya lagi suka baca blog H.J.  Saya suka kasih sayang dia as a mother towards Myiesha & Tihani. I adore her that much.

Sebab?

Bila kita baca dan rasakan kasut kita macam sama size (walaupun tidak), maka hati kita akan lebih bersyukur. We're not alone :)

Eh bukanlah aku suka orang hidup susah. Tapi bila kita baca betapa susah itu mengajar kita erti menghargai nikmat kesenangan, I guess, itulah yang terbaik. Kalau sentiasa senang, I don't think we could survive. Nanti susah sikit dah membebel kalah mak nenek. Errr akulah tu.

Faham. Hidup ini bukanlah mudah.

Bila kita nak buat comparison hidup kita dengan orang lain, rasanya baik kita pulang kembali pada DIA. Nikmat mana yang hendak kamu dustakan? Sebelum nak membebel melalut-lalut, hentak-hentak diri baik tengok ada ramai lagi orang nasibnya lagi parah.

Maka selalunya saya akan tutup mata. Sedih, penat, kecewa tu kadangkala akan datang. Bila datang saya akan cepat-cepat istighfar. Syaitan memang suka kalau kita emo-emo :p

Jap. Sebenarnya tengah melalut ni. HAHA

Que sera sera, whatever will be, will be. So langkah terbaik untuk segala benda adalah BUAT BODOH. :))

Doakan saya. Penat. Banyak kerja. Tapi banyak merungut pun tak boleh selesaikan apa-apa. Kan kan kan?

Dah. Sila tidur.