Thursday, May 24, 2012

002: Panda Yang Sedih


I received a parcel today!
YIEPPIEEE!
*lompat bintang*

Weekend ni dah boleh mula upload surah dalam iPod & bagi Little Appleseed dengar
 :)



"Dear Little,
Ibu &Ayah loves you!
Can't wait to have you in our arms!"


P/S:
Statement berbunyi poyo but who cares? I'm an excited-mommy-to-be. HEHE. Hubs cakap Panda ni muka dia sedih. Haha. Kesian panda. Gasaklah. Janji bulat dan senang nak sumbat :p

Wednesday, May 23, 2012

001 : Little Appleseed


20 Mei 2013
. Tarikh saya, Hubs serta Nina berlumba-lumba di Excite Fitness Center di Danga City Mall. Menghabiskan saki baki dua lagi FREE PASS masuk gym. I was quite energetic. Bermain. Melompat. Sini sana. Scott's Emulsion membantu sayaaaaaaa! Iklan jap. HAHA

Nina buat interruption waktu kami cari wedding gifts untuk kawan-kawan;


"Babe, tiket offer Airasia tu dah nak habis tau. Hari ni last"
"Errr. LAST???."


Dalam hati aku dah macam, ALAAAAA. NAK JEPUNNN! :p

So after merembat 4 SET Jug & Glasses. Nina terus nak panjat escalator. Sambung bergym. Saya dan Hubs dah penat so kami nak balik. Before heading home, saya cakap nak singgah Guardian. Beli test kit. Dah Hubs cakap kalau pregnant camne?

So konon-konon nak confirmkan lah after seminggu lewat. Haha

Last week, lepas sehari lewat. Saya super excited. Terus geladah bawah katil cari Test Kit yang Apis bagi. Present KAHWIN! Hahaha. Unfortunately, the result was negative. Samada sebab dah expired takpon bak kata Edot HCG memang tak increase lagi I dunno. But then at that moment, aku memang malas nak cari lain. So...abaikan :p

Balik rumah, sebab berlengas terus bergegas mandi untuk Solat Asar. Shi-shi a bit. Dip dip the stick. Haha. Sorry. Tak senonoh punya penceritaan. Jantung pon berlari laju-laju *Lub Dub Lub Dub*

Then, I found this!


YEAYYYYYYY!!

Aku hampir-hampir nak berjoget dalam bathroom bila tengok dua line itu. Tapi cover. Menjerit pon tidak. Melompat pon tidak. Simpan dalam plastik balik pastu sambung mandi. Ambil wuduk dan keluar ;)

Saya show off dekat Hubs. Dia macam tak faham. Terpaksa tarik kotak untuk memahami maksud kayu itu. HAHAHHAA. Then, he smiles. Senyum yang  lalu membatalkan wudukku bilamana dia menjabat tangan saya macam orang nak rasmikan kedai. Kahkahkah.


"Tahniah ye"
"Err tahniah je? Ingatkan nak peluk-lompat ke apa" HAHAHA.

Oh suamiku! I love you!

Kami solat Asar. Then Solat Sunat Syukur. Pastu berdakapan lagi dan lagi. Hubs doakan saya jadi Ibu yang solehah. Saya doakan dia jadi Ayah yang soleh. Ya Allah, it was a beautiful moment in my life :)

Saya sebenarnya kurang yakin. So lepas Maghrib test sekali lagi. Luckily beli yang dua strip. Kalau satu je mahu suruh Hubs keluar pergi Caring. HEHEHE



The Second Result; YEAYY YEAYYY! *Double Confirm*

Di atas adalah Test Kit Guardian. Tak cukup fancy. Tapi cukup berbaloi. 2S for RM13.90. Lain-lain harga semua tahap cekik darah. Nak test shi-shi je pon. Plus, made in USA.

Apa mau lagi?

Sepanjang malam kami tidur berpelukan. Teruja sangat. Hubs cium pipi saya. Kami nangis happy. Nangis sungguh-sungguh sebab next year we will have our own baby! Yieppeee! Yieppeee! Junior saya ( a medic student) calculatekan estimated EDD (Expected Due Date); 15 JANUARY 2013.

Ikut BabyCentre, I am now 6 weeks pregnant, with a little APPLESEED in my womb. 1/2 inch long.Haha. Comels!

Esoknya pagi-pagi terus bergegas pergi lab. Tinggalkan farmasi dan bergegas minta urine cup. Kekeke. Ingatkan ada spesific test ke apa. Rupanya sama je. Tetap guna stick. Haha. Kak Ijan test-test, then nampak lagi another 2 lines. Ya Allah. CONFIRMED! Alhamdulillah. :)

Kak Ijan checkkan juga urine FEME kot-kot ada Leukocytes ke apa. Nasib baik clear. Takyah menyusahkan kehidupan. Saya tak tunggu lama. Laju-laju terus SMS Hubs. 

Berikut was our SMS conversation;



Tapi petangnya tak jumpa doc pon. Malas. Err bukan malas. Ramai sangat patient berjoget-joget dalam farmasi aku. HAHA. Kami agree to meet doc in another 2 weeks. Time tu baby dah besar sket so bolehlah nak scan ;)

Today, My Little Appleseed dah menghadiahkan present pertama untuk Ibu. Yakni; demam-demam dan lemah satu badan. Hehe. Takpe. Ibu redha. Plus, Ibu dah lama tak sakit :)

TO ALL,
Please doakan saya selamat menempuh semua semester (Errrr macam semester nak periksa plak. Haha) We need your prayer(s) so much! Thank you!


P/S:
Some say jangan teruja sangat or update my blog too soon. But the news dah leak out dekat FB. So I guess, tak apa kot? Huhu. Sengaja memberikan nombor so that saya tahu berapa entry terhasil sepanjang pregnancy ini :)

Sunday, May 20, 2012

Hi-Tea?


Dr. Sariah's Farewell Party
19th May 2012
Hotel Selesa, Johor Bahru

P/S:
Suami jadi fotografer. Excuse him. HEHE

Thursday, May 17, 2012

KITSCHEN : FISH N' CHIP


Hubs dan saya cuba berpuasa pada hari ini memandangkan dah Rejab. Selain dah Rejab, perut masing-masing juga sudah mengalami pertambahan diameter *tengok perut sendiri sambil sigh banyak-banyak kali*

I have this craving syndrome.

Iaitu sindrom yang tatkala bila lapar maka otak akan berputar-putar memikirkan macam-macam lauk pauk untuk di'jamah'. HAHA.

However, bulan ni Hubs dah bawa pergi Manhattan sekali. Cukuplah kot. Kalau sebulan kena bawa aku pergi sana 24 kali mahu lelaki itu bankrup. So.. so.., I sms-ed Hubs lalu buat dialog kengkonon comel.

"Sayang, teringin nak Fish N' Chips. Jom buat jom?"

See? See?

Memang bertuah memiliki makhluk bernama Syuhada neh. Selain comel. Dia adalah jenis yang berusaha kalau nak makan.

Bukankah sangat comel perbuatan beliau? :p (Sorry masuk bakul angkat sendiri)

Lagipon, tak sedaplah kan engkau makan sedap-sedap tapi takmo bagi orang-orang di rumah jamah sekali.

Maka, JOM MASAK! :)


TADAAAA! Sila Drooling! :D

Waktu Penyediaan : +/- 1 jam 1/2 (Itu pun lambat sebab Dori masih keras ketung)

Komen: Kalaulah aku tahu sebegini mudah buat Fish N' Chip sumpah tak akan pandang Manhattan. Akan tetapi sekiranya saya malas mahupon tetiba teringat-ingat akan Manhattan (kononnya). Maka haruslah kita kerjakan Manhattan demi mencari sepinggan (Light) Fish N' Chip berharga RM10.90.

MUAHAHAHAHA.

Next. Ayuh kita ke bahan-bahannya!

Bahan-bahan:

1. Ikan Dori (Kalau Brand KAMI dalam 1 paket ada 4 slices)
2. Lemon (WAJIB)
3. 3/4 cups Tepung Gandum
4. 1/4 cups Tepung Jagung
5. 1/2 tsp Tepung Bikarbonat (Tepung Penaik)
6. Lada Sulah
7. Kiub Stok Ayam
8. 1 Biji Telur
9. Sedikit Serbuk Kunyit
10. Serbuk Roti (Bread Crumbs)
11. 1/2 cups Susu Segar

OK. Dah

Seterusnya, kita listkan bahan-bahan tambahan pula.

Tambahan:
1. Kobis (Hijau/Ungu)
2. Bawang Holand
3. Tartar Sauce
4. Mayonis
5. Crinkle Cut Fries (Hubs suka yang bentuk kerepot-kerepot. Hahaha)

 Kalau anda tak suka fries kerepot tak mengapa. Fries kurus runcing (Shoestring) masih banyak terdapat di dalam peti sejuk beku kedai. Pilih je mana yang berkenan di hati. Hehe

Err kejap. Aku tertinggal Wedges. Wedges juga ada dalam fridge kedai. Kalau takda pergi tanya cashier dekat kaunter. Tetiba.

Ohya! Now kita proceed pada cara membuat. Thank you Sayang tetiba pergi dekat telinga ingatkan suruh tulis cara membuat. Kahkahkah.

Cara-caranya:
1. Dori diperap bersama jus lemon, sedikit garam dan lada sulah. (Biar selama 15mins)
2. Tepung-tepung dicampurkan sampai mesra. Ceceh
3. Pukul telur dan hancurkan kiub ayam. Kacau-kacau rata dan masukkan semua sekali ke dalam satu besen. Jangan lupa sedikit lada dan serbuk kunyit serta garam. 
4. Masukkan susu dan air. Kacau lagi.
5. Celupkan Dori ke dalam bancuhan tepung tadi.
6. Seterusnya golekkan Dori ke atas bread crumbs.
7. Campakkan ke dalam minyak panas yang menggelegak.

SIAP!

Kalau engkau tak reti nak angkat masuk ke dalam pinggan beralas tisu memang cannot do anything la :p

Onion ring ehsan adik ipar tolong gorengkan sekali. In fact, dia goreng wedges dan fries (All the CHIPS). Hubs tukang goreng FISH.

Syud?

Syud goreng 'N' Hehehehehe. OK tak kelakar. Sila lempang.

Mak in law tolong buatkan gravy Cheesy Wedges. Perghhhh. Terbaik! :D

Secara total, modal untuk 7 orang makan Fish N' Chip cuma RM30. Siap beli air Sunkist Fresh Orange dengan Sach OKE! Kalau makan Manhattan mahunya bayar sampai RM76.30 (without drinks and 6% service charge and 10% government tax). Kalau dah sekalikan....sila kira sendiri.

Oh my, this is so awesome! Puas hati! ;)


Monday, May 14, 2012

5 Petua Lahir Anak Soleh(ah)



Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum ayat 30 yang bermaksud: “(Tetaplah atas) fitrah Allah yang menciptakan manusia menurut fitrah itu. (Hukum-hukum) ciptaan Allah tidak dapat diubah. Itulah agama yang benar. Tapi sebahagian besar manusia tidak mengetahui.”

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari daripada Abu Hurairah : “Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, “setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya yang menjadikannya seorang Yahudi atau Nasrani atau Majusi.”

Sebenarnya, setiap manusia yang lahir ke dunia dalam keadaan suci bersih dan yang membentuknya menjadi baik atau buruk adalah kedua ibu bapanya sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Namun, sebelum mahu membentuk anak menjadi salih, ibu atau bapa hendaklah berusaha menjadi ibu yang salihah dan bapa yang salih.

Justeru, pertama, perlu kita mempertingkatkan ketakwaan kepada Allah SWT agar anak meniru sikap yang kita paparkan. Jangan sekali-kali meninggalkan sembahyang atau apa-apa disyariatkan kita lakukan.
Kedua, banyakkan memohon kepada Allah SWT dengan menggunakan doa yang ma’thur iaitu doa daripada al-Quran atau Hadis.

Antaranya doa terbaik yang dipetik daripada al-Quran iaitu ayat 38 surah ali-Imran : “Rabbi Hab li Min Ladunka Zurriyatan Toiyibatan, innaka sami’ud du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”

Begitu juga surah Ibrahim ayat 40: “Rabbij’alni muqiimas solati wamin zurriyati rabbana wa taqabbal du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankan doa permohonan ku.”

Ketiga, suami isteri perlu hindarkan diri daripada sering bertengkar. Ini disebabkan, pertengkaran itu boleh menyebabkan wujud suasana tidak harmoni dalam hubungan suami isteri dan dibimbangi mempengaruhi anak.

Keempat, jauhi daripada melakukan perkara fasik atau maksiat. Apabila ibu atau ayah sukakan perkara maksiat boleh membawa kerosakan besar dalam hubungan suami isteri, begitu juga anak. Berusahalah mewujudkan suasana baik sebagai mana firman-Nya dalam surah ar-Rum ayat 21 yang bermaksud: “Dan antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati (Sakinah) dan hidup mesra dengannya dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang (mawaddah) dan belas kasihan (rahmah)…”

Kelima, banyakkan membaca al-Quran ketika mengandung. Tidak semestinya membaca ayat pilihan seperti surah Yusuf dan surah Maryam. Sebaik-baiknya, baca sehingga khatam kemudian diulang. Begitu juga apabila anda ingin membesarkan anak, dengarkan anak dengan bacaan al-Quran kerana ia boleh mempengaruhi jiwanya.

P/S:
Diculik dari SINI dengan harapan senang nak trace kalau lupa do'a dia :D

Sunday, May 13, 2012

My Joy - Macaroons!



Honestly, I love The Garden's more. The colour is fascinating!
Go catch 'em at Delifrance for ONLY RM22.70 (7 pcs)

#Price shown here is excluding the tax


P/S:
Sumpah takmo makan dah Delifrance punya. Harga dahlah mencekik.
Pastu sikit lagi nak diabetes :p


Thursday, May 10, 2012

13 Months....


...of knowing you is a bless!

Within a week, you had proposed me,
And weeks after that, we had engaged.

Within a year, you've become my husband
And at our 11th month knowing you, I've become your wife.

Darling Husband,
I love you!

:)

Happy 13th month of knowing each other! ;)