Friday, July 24, 2015

MLSF: Post-Habis Belajar


My life so far so good. Alhamdulillah. Masa terlalu laju berterbangan sampaikan walaupun ada terkata nak update blog langsung tak update-update pon belog haku ni. Hehehe *sengih*. Maafkan kami...teng teneneng..maafkan kami, maafkan kami! *sila nyanyi nada Bujang Lapok*

Lepas balik Malaysia kehidupan kami anak beranak terlalu busy kalah PM. Sudahlah hidup nomad. Kejap Selangor, kejap JB, kejap lagi dekat N9. Sampaikan rasa bila orang tanya ada dekat mana tak berani nak inform sebab takut terjadinya sebarang komitmen yang tak dapat nak dipenuhi :p

Oh lupa. SHRMZB daripada kami sekeluarga. Raya kali ni saya recycle je baju tahun 2014 yang saya tak pakai sangat sebab boleh dikatakan buang tebiat aku nak berpeplum pergi uni dekat Edinburgh. HAHAHA. Pakai baju kurung pun orang tengok pelik. Kalau berpeplum haruslah lagi pelik caucasian sekalian tengok saya.

Yang berbaju baru adalah Imran sebab mamat tu payahlah nak beli baju Melayu, Tihani dan adik dia, Aiman.

Eh? Am I reading this right? Eh eh?

Ye. Anda membaca dengan betul. Mata belum lagi kena cataract maka sekali lagi saya taip. ADIK TIHANI. :)

He was born on 1st day of Ramadhan and 2nd day of me (supposed to be) working. Kahkahkah :))

Nasib baik Johor memang cuti 1 Ramadhan jadi saya memang tak kerja. Yang lawaknya a day before tu Imran tanya saya;

"Esok Sayang nak buat apa?"

Maka bini dia ni pon jawablah;

"Esok saya nak pergi hospital. Bersalin" :))

Mahunya saya tak jawab macam tu. Hari pertama kerja sepanjang hari rasa tak selesa. Time duduk memang rasa period pain yang kerap. I knew it was a sign. Tapi nasib baik tak bersalin time tu :p

Tapi malam sebelum 1 Ramadhan memang tak senang tidur. Contraction dari pukul 12 malam jadi saya tak tidur. Malah pukul 3 pagi di saat orang semua sedap bergolek saya pergi mandi. Lepas tu terus sambung masak sahur. Haha. Kesian. Beria sahur tapi puasa sehari pun tak dapat. Nasib badan.

Kenalan yang tahu saya pregnant macam terkejut. Lepas tu siap cakap;

"Pandai eh planning. Habis belajar sambung maternity leave pula" LOL!

Padahal semuanya sudah suratan yang kebetulan. Eceh. Allah plans will always the best! Submission thesis saya 1st May. Dua minggu lepas submission ngam-ngam je saya 34w so lepaslah fly balik Malaysia. Walaupun awalnya agak cuak sebab Aiman transverse (melintang) sampailah 37w tapi lepas tu Aiman terus berpusing (cephalic) waktu 38w dan saya dapat bersalin normal :)

In fact, bersalin kali ni lagi mudah daripada Tihani. With one push je Aiman terus keluar. Hihihi. Perineum intact dan tak kena episotomy. No jahit. Alhamdulillah.



Presenting our little boy;
AIMAN HADIF BIN MOHD IMRAN


Lahir tepat pukul 10:30 pagi dengan berat 2.8kg. Ramai yang cakap Aiman ikut saya. Hidung mancung. (Eh perasan. Haha)


Yang ni tak nampak mancung sebab angle dari bawah :p

Ibu pun cakap Aiman memang ikut saya sebab gelap. Hohoho. Yela yela. Hitam-hitam si tampuk manggis. Walaupun hitam tetapi manis. Bertambah manis sebab berlesung pipit. Eceh.


Tihani OK ke Syud?

Awal-awal OK. Pertengahannya cemburu. Pengakhirannya yakni sekarang macam sudah boleh menerima hakikat yang beliau kini adalah seorang kakak. Hoho. Itu pun kadang-kadang sengaja je buat my blood goes upstairs. Sengaja sengaja je dia penyek-penyekkan adik dia. Haish.


My handsome boy! Rambut lebat macam Son Goku cuma tak terpacak sebab Ibu tak pakaikan gel. Hehe


Tetap manja. Tetap BABY!


Dia punya tembam memang kalah kanak-kanak sebaya. Haha. Baju semua kena pakai umur 3-4y. Adik comel je sebelah dia tapi nanti memang bakal sama naik dengan si kakak.

Ramai terkejut sebab I kept my conception a secret :D

Bukannya tak nak cerita cuma malas. Kang kena tanya macam-macam such as;

"Tak planning ke?"

"Eh kesian Tihani kecil lagi"

"Tak susah ke study sambil pregnant sambil ada anak kecil lagi"


Blablabla. Yada yada yada. Kadang macam concern tapi itulah tu, concern tak kena tempat dan masa boleh mendatangkan lara di jiwa. Eceh. Jadi saya pilih untuk berdiam diri dan fokuskan belajar (eceh fokuslah sangat padahal aktif dekat fb. Hahaha)

I admit. Tak senang nak study sambil pregnant sambil ada anak kecil. Terkejar itu dan ini. Both of us juggling with time. Lagi-lagi Imran kerja yang kena travel jauh-jauh. Tapi bila dia ada job takkan tak nak bagi kerja, tak berasap dapur (eh pakai dapur kayu ke?). Tapi alhamdulillah, we survived. Saya dapat SV yang handsome dan baik gilaaaaa!!! Jadi buat thesis sambil jaga Tihani sambil main fb. Eh?


Resultnya?



So untuk yang dah kahwin, ada anak kecil dan nak sambung study. Silalah berbuat sedemikian. Yang penting, keazaman dan jangan lupa Allah. Jangan lupa niat nak sambung study apa. Suami pun penting juga. Kalau kau dapat lelaki yang diktator maka lupakanlah. Sebabnya lelaki gitu mana nak tolong isteri buat kerja rumah.

Imran saya comel.

Waktu saya sekolah dia masak, basuh, jemurkan baju, mandikan, tukar pampers Tihani. Tak dinafikan semester pertama saya agak ke laut dalam sebab waktu tu struggling. Dengan cari side income, dengan Tihani yang still baby, dengan Imran tak dapat kerja lagi. My first trimester was tough. Malah dapat je result rasa sedih woo. Rasa nak fly balik Malaysia takmo sambung master dah sebab takut end result yang mendukacitakan.

Imran sentiasa support saya.

Saya tak give up. Saya cuba lagi second trimester dan dissertation. :)

Malah rasanya saya lagi fokus belajar waktu dah ada family ni compare waktu undergrad. Hidup solo memang suka berfoya-foya. HAHA. Apsallah aku tak kahwin awal ek? :p

*Ayat last memang nak minta kena cepuk dengan parents sendiri* Kohkohkoh.