Monday, December 31, 2012

My Two-Thousand-Twelve




Ini adalah printscreen. Daripada seorang kawan yang sangat gorgeous. Haish. Serious terharu lalu sebak dapat ucapan sebegini rupa. Thought it's a pm from fb. Tapi kalau engkau di tempat aku, tidakkah ini mengudang eh mengundang rasa keterharuan? Thank you Sasha for the thought. I love you! :)

Yup.

It was hard. 2012 adalah tahun kebangunan dan kejatuhan ketara. Haha. Maafkan Bahasa Malaysia saya yang barai ini. Excuse me. Heh, Malaysia tak bagus. English pon sama ke longkang. T__________T


So. Tanpa berlengah. Marilah kita soroti kisah saya sepanjang 2012 *eceh bajet artis*;

{ Berkahwin Secara Magik! }




Sebab?

Entah. Sebab tak pernah imagine kahwin dengan dia! Hahaha. Saya tak pernah sukakan lelaki skema. Tak pernah suka lelaki 'comel'. Tak pernah suka lelaki 'berat mulut'. Masa terlalu laju terbang merentasi kelajuan cahaya  sehinggakan kesemua ciri yang aku tak pernah suka tetiba menjadi kesukaan. :))

Actually, bila dah semakin matang. Saya sedar, Fahrin Ahmad tu fantasi semata-mata. Haha. Bila dah makin dewasa, saya sedar kahwin ni bukannya macam dalam filem Hindustan. Bukan bukan. Kahwin ni mengajar saya seribu satu perkara. Dan saya sangat bertuah menjadi isteri Mohd Imran Mohd Noor :)


Dia adalah lelaki paling sempurna dalam hidup saya. Dia melengkapi saya dalam bahagian yang tak terbayangkan. The most beautiful part of our marriage adalah; dia tak pernah putus asa dan sentiasa ada untuk mendakap saya daripada terjatuh :D

Berikut merupakan ciri-ciri suami saya yang tak ada pada Fahrin *Hahaha tetiba Fahrin kena macamlah kenal sangat Fahrin* ;P

1) Super Caring!
Suami saya adalah tonggak segala jenis caring. Daripada sekecil-kecil benda sehingga ke sebesar-besar perkara. He will always be there. Kalau saya malas dan mengada-ngada pastu saja depang tangan luas-luas. Dia tolong bangunkan bini dia yang pemalas ni. Haha. Dia basuh/servis kereta saya. Dia suap saya ubat bila saya kembung perut. Dia urut bila saya sengal otot. Dia pasangkan kabinet dekat farmasi. Dia bawa saya ke mana saja saya nak. :)

2) Super Cooker!
Kami suka masak dan makan sama-sama. Bila saya masak, suami tak pernah miss the chance untuk tolong sama. Ya Allah serius sayang bangat sama dia. Mana nak cari lelaki macam dia? Kadang-kadang kami eksperimen sama-sama. Masak chakoi, fish and chip,barbecue, apam, gyoza, the list goes on and on.

3) Super Rajin!
He made me proud. Saya sangat bangga untuk mengatakan dia suami saya. Dalam banyak-banyak lelaki, he is a family man. Tak pernah berkira. In fact kalau dia buat satu kerja tu, dia takkan stop sampailah selesai. Macam haritu waktu cousin dia bertunang, non-stop saya tengok dia ke hulu ke hilir top up makanan, air, kutip sampah, kemas itu ini. Pastu aku pon barulah nak menonong ikut jejak suami. Haha

4) Super Sweet!
Husband is thoughtful. Macam dua tiga hari ni saya kena diarrhoea & cakap nak 100 plus. Balik-balik je dah ada 100 plus atas meja. Kadang-kadang je dia ni pelupa sikit. Tapi kalau saya ingatkan nanti dia buat. Hehe. Husband tak pandai nak cakap manis-manis. Tak pandai nak romantik tetiba ajak dance ke apa. Tapi saya tahu dia sayang saya. Sweet tak semestinya cara romantic. He is sweet when he kissed my cheek. He is sweet when he says he loves me.


And I believe when the time comes, he will be a sweet father.... ;)


{ Diberikan pinjaman & DiambilNya kembali }



Enam-belas-minggu itu adalah detik terindah. Serius tak tipu. Bila makin bulat perut makin happy. Makin laju-laju mahu buat macam-macam. Otak tak boleh nak divert ke arah lain. Terlalu obses pada 'nyawa' di dalam rahim :)

Dahlah waktu tu dah nak dekat raya. Memang rasa sangatlah down bila tahu ada twin tapi dah tak ada nyawa. Malah, kejadian di atas juga menggugat kasih saya pada suami. I was devastated. Pengalaman melahirkan secara induce dan kemudian dapat tahu mereka actually triplet lagilah buat saya terhairan. Tapi itu kuasa Allah, kalau Dia kata Kunfayakun maka jadilah mereka.

Tipu kalau saya cakap lepas miscarriage saya tak mencuba. Few weeks ago, saya telah melelehkan air mata dengan sangat deras bila saya period. Husband dakap saya kuat-kuat. Mata dia pon merah bila tengok saya sedih. I was crazy for a month! Hahaha.

Hari-hari main UPT. Hari-hari kira bila ovulation. Tapi Allah cakap belum masanya lagi. Ah sabarlah hati.

Err maka azam 2013 adalah TTC! *sila google kalau mahu tahu apa itu TTC* :))

Dua je cerita yang boleh share. Satu cerita bangun. Satu cerita jatuh. Fair enough huh?

Cerita 2012 seperti berat badan yang bertambah dan debab macam anak badak itu lain hari kita story. Malas dah nak fikir. Ingat senang nak maintain kurus kalau suami suka makan? Haha *tetiba salahkan Imran* :p

Resolution 2013?

Entah. Tak nak target apa-apa. Haha. Boleh tak macam tu? Cuma nak perbaiki diri. Nak jadi hambaNya yang lebih baik daripada 2012. Nak jadi isteri yang lebih baik pada suaminya. Nak jadi anak yang tak rebel sangat. Nak try solat di awal waktu walau sesibuk dan sepenat mana pun kerja.

Resolution yang terlalu umum. Hehe. Yang boleh kita carry forward dan upgrade dari semasa ke semasa. Kadang-kadang kalau fikir, rasa kelakar pun ada bila bercakap pasal resolution. Tahun 2010, azam saya nak kurus *tercapai pastu gemuk balik*. Tahun 2011, azam saya nak kahwin *tercapai sebab jadi tunang orang time tu*. Tahun 2012, azam saya nak jadi ibu *tercapai walaupun sekerat jalan*

See?

Allah sentiasa murah nak bagi saya macam-macam. Antara sedar ataupun tidak je. :)

Oh. Selamat menyambut tahun 2013. Semoga tahun yang mendatang ini memberikan lebih makna, rezeki daripadaNya. Semoga saya, suami, keluarga dan anda-anda semua mendapat rahmat dariNya. Terpaling penting, harap iman kita juga diupgrade dengan datangnya 2013.

Amin amin ;)

Saturday, December 29, 2012

Ya Hanana - Qasidah by Habib Syech Abdul Qadir


Khadeja, anak saudara kami,merangkap cucu sulung Mak sangatlah sukakan Ya Hanana. Bila dengar je Qasidah ni automatik dia terus bangun dan bergoyang sakan. Ke kiri ke kanan :))

Sangat comel!

It is a beautiful Qasidah. Maka saya nak share dengan anda semua ;)

YaHanana
Zhoharoddinul mu’ayyad bizuhurin Nabi Ahmad… 2x
Yahanana bi Muhammad..
Dzalikal fadhlu minallah…
Yahanana… 8x
Khusso bissab’il ma tsaani
Wahawaa luthfal ma’aani
maa lahu fil kholqi tsaani
wa ‘alaihi anzalallah
Yahanana..
Min makkatin lamma zhohar
Liajlihin syaqqol qomar
Waftakhorot aalu mudhor
Bihi ‘alaa kullil anam

Yahanana…
Athyabunna sikholqon
Wa ajallunnasi kholqon
Dzikruhu ghorban wa syarqon
Sa ‘iru walhamdulillah
Yahanana…
Shollu ‘ala khoiril anam
Almushthofaa badrittamam
Shollu ‘alaihi wasallimmu
Yasy fa’ lana yaumazziham
Yahanana…
==============================
” Betapa Beruntungnya Kami “

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.

Monday, December 17, 2012

Current Addiction: Handimania!


I love creativity!

Pada jaman dahulu kala, kalau bab-bab kreatif neh memang takley tinggal. Selain suka buat card DIY, mewarna, menconteng, buat love pills *pada jaman jahiliyah berchenta*, saya juga suka menulis! *ah rinduness!*

Syukurlah dengan teknologi masa kini. Manusia kini berkongsi. Hehe. Thank you Cahaya Kekasih sebab asyik like Handimania dalam facebook. Terus saya tak pasal-pasal teruja dan like sama ;p

Tanpa berleter panjang. Tataplah gambar-gambar dari Handimania. All copyright belongs to them. :)



#1 - Lovely Eggs!


#2 - Cute Squirry!


#3 - Ah Ribbons!


#4 - Lovely Chairs!


#5 - Kucai in Bulb! :))

#6 - The Vroom (Bukan Penyapu)


#7 - Sweet Candles!


#8 - Paper Triangle!


#9 - Gorgeous Rope


 #10 - Mini Bus


#11 - Romantic Candles



#12 - Recycle Doorgift!

Dalam banyak-banyak saya paling gilakan 4,9,10,12. But of course, the cutest ever adalah #12. Rasa nak mula kumpul botol banyak-banyak untuk kegunaan kahwin anak sendiri nanti! HAHAHAH. By that time aku rasa botol-botol tu dah hancus. :p

Tak lah. Taklah. Melampau nak simpan botol untuk kegunaan 25 tahun akan datang!

Kalau ada rezeki nak buat #12 untuk apa-apa event masa depan. Yang lampu tali jut tu pon nak try buat nanti bila dah ada rezeki rumah sendiri :D

You ols, apa lagi. Pergilah like Handimania! *promote* *promote*


P/S:
Ini adalah iklan yang tidak berbayar barang satu sen sekalipon. Hohoho

Friday, December 14, 2012

A-Must-Have!


Orang lain sibuk dengan Big Bad Wolf. Tapi memandangkan saya ni tinggal di kejauhan, maka buku ini dibeli secara tiba-tiba waktu tunggu Mak shopping time JUSCO card day! :D

It 's a must-have-book!

Serious! Saya sangat sukakan buku ini. Pastu muhasabah diri since I'm no longer pengantin baru. Dah expired hoccay! HAHAHA.

Kalau ada kawan-kawan yang dah bertunang, anda, anda, anda *yang tengah baca entri ni*. Please please. Tolong hadiahkan mereka satu! Pastu hadiahkan untuk diri anda juga satu. Eh kejap Syud. Apakah engkau sedang membuat iklan disini?

Errr boleh jadi. Ala, benda baik apa salahnya share. Ye tak?

Kenapa jadi A-MUST-HAVE?

  1. Buku Shamsuddin Kadir ni mengajar kita perkara-perkara yang selalu kita terlepas pandang bila nak kahwin. Siap bagitahu since sebelum bertunang lagi apa yang patut kita tengok pada pasangan kita.
  2. Macam mana nak BIJAK BERBELANJA sebelum kahwin dan selepas kahwin. Selain mengelakkan kita terbuat benda-benda yang mengundang pembaziran dalam kenduri kahwin
     
  3. Harga dia berbaloi-baloi. Trust me ;)
Tapi tak dinafikanlah, kalau anda baca ada sesetengah bab tu macam kelakar. Haha. Pastu saya ni kuat berhujah. Habis Hubs kena dengar. Contohnya ada satu part tu dia cakap carilah cameraman dari kalangan kawan-kawan tapi dalam budget kahwin saya tengok kos untuk fotografer RM100-300 je. Ohooooo. That part, tak boleh nak agree sangat.

Why why? Porque?

Satu, time saya kahwin saya nak kawan-kawan saya turut serta rasa kemeriahan majlis. Makan sama-sama. Join ambil gambar (masuk sekali dalam gambar saya). Bukannya makan tak senang pastu kena sibuk-sibuk snap setiap moment.

Dua, of course kawan ada hal dia juga. Kita tak boleh nak harap dia ada untuk snap setiap kejadian. Nikah. Resepsi. Outdoor. Betul kan?

Tiga, RM300? Alahai. Percayalah. Pada masa kini *kan dah keluar baku aku*, you won't get that price. Engkau rayulah macam mana pon. Belanjalah makan Seoul Garden sampai photographer sengkak perut sekalipon. Takkan dapat punya jang oiiii!

Syarat saya in everything that I did. Jangan membazir. Itu je. Alhamdulillah, saya puas hati dengan majlis saya dulu. Saya syukur banyak-banyak sebab bila baca balik buku ni & muhasabah diri, I believe that there's nothing wrong with my majlis :)

Malah kalau pasal pelamin ke apa semua, saya rujuk ustaz dan bila ustaz cakap OK je dan mampu, maka tak ada masalah. Bukannya aku duduk pastu kena renjis-renjis dipilis pon :p

Plus, it's my mom punya request. Demimu ibuuuuu. Hohoho

Nak tengok tak review cost majlis saya? Here we go! *yang tak nak tengok boleh blah*

  1. Photographer - RM1000. The cheapest ever I got. Saya survey semua tempat. Untuk tiga kejadian, 3 events, you won't get this price. Saya dapat untuk nikah, resepsi & outdoor. Even tak adalah smart gila macam CST production or what-so-ever, ada aku kisah? Janji ada gambar untuk tatapan anak cucu cicit. Oh lupa, saya tak ada video. Membazir jek bayar 1K untuk video. Buang tebiat ke hape?

  2. Pelamin, Baju Resepsi, Baju Outdoor, Make Up 3X, Bantal Nikah - RM1400. Yang ini pon pergilah survey mana-mana pon tempat. Takkan dapat punyalah. Standard MUA semuanya RM500 above. Kalau make-up biasa pun yang tak berapa bernama RM150/session. Baju kahwin saja saya survey sepasang RM700. T__________T Sumpah tarik muka panjang-panjang pastu berikrar takmo ambil baju over glamer kalau setakat nak sewa. Baik aku beli baru! Saya terkejut bila tengok pakej-pakej dekat Kerja Kahwin KL, satu pakej dekat 5K-6K. Perghhhh. Hilang akal.

  3. Kenduri Kahwin (Ayah Sdn Bhd) for 1000pax - RM11,500. Yang ini daripada buku di atas, Shamsuddin Kadir cakap tanggungjawab Ayah. Maka saya pun berpesan pada Hubs, "Nanti ada anak kita nak kahwin awak kena readykan duit kenduri tau tau?" Yang lain-lain Mommy tak kisah ye anak. Itu anak punya hal. Pandai-pandailah cari duit kalau nak beregek sakan macam Mommy *ceh tetiba*

  4. Makan Pengantin & Family Bertandang - RM2000. Family Hubs adalah sangaaaaaat ramai! Maka nak cater dan sediakan all the seats adalah agak mustahil. Itu pon saya dan Hubs cari homestay dekat Nilai 3, sewa banglo sebiji supaya ramai-ramai boleh tergolek-golek. Haha. Yang budget makan pengantin ni pun dalam 30pax. Oklah makanan dia. :)

  5. Belanja Hangus & Hantaran - RM5000. Mungkin kurang. Tak pasti. Tak buat calculation betul-betul. Tapi aku kedekut. Hias bakul hantaran pon tangkap muat je. Beli bunga berapa kuntum je :)) Thank you Kak Gla & gegirls sekalian sebab tolong siapkan last minute :D

  6. Honeymoon! - RM1800/pax. Meskipon Shamsuddin Kadir cakap honeymoon oversea membazir tapi ada saya heran? Haha. I love travelling! Saya dah beritahu dari awal-awal berkenalan dengan Hubs yang saya sangat sukakan sight-seeing! Bagi saya, ini macam bonus untuk kitalah. Time tengah sweet-sweet berdua pergilah melancong. Nanti dah bertiga, berempat duitnya dah tak cukup dah :) 
Tips: Nak save ajaklah melancong ramai-ramai. Haha. Kalau anda pergi Beijing 6D5N anda takkan dapat harga bawah 2K. Standard RM2500. Haritu saya honeymoon saya angkut semua kawan-kawan saya! Hahaha. Sebab? Bila dah 10 orang maka dapatlah harga group. Selain meriah, kawan-kawan anda boleh tangkapkan gambar anda dan suami yang tengah angau tu! :)) 

Tak rasa save ke gitu? :p *Nasib baik laki aku tak kisah dia satu-satunya lelaki* Hihihi

OK dah. Nak siap-siap pergi kerja balik.

Tata!~~~~~~~~~



Wednesday, December 12, 2012

Little Three (3)



ONE WORD TO SAY:

ADORABLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

:)

P/S:
Oh. Rindu kehamilan triplet yang tidak terancang dahulu. Tapi bukan rezeki kami pon. Allah lebih tahu ;)

Tuesday, December 4, 2012

Surat Cinta

Bee,

I love you. I truly do. Kadang-kadang menangiskan air mata ini adalah yang termampu. Paling lebih boleh dibuat. Bee, thank you for all the love. Thank you sebab tak pernah mengeluh walaupun sekali. Cuma...err..incident satu pergaduhan tu saya faham. Awak pun manusia.

Bee,

I am crying. Entah. Sedihkah? Entah. Pedihkah? Malam-malam ni memang mengundang mereng yang keterlaluan. Padahal perut sudah penuh berisi sate dan nasi ayam Kg. Melayu. Saya, tak tahu apa lagi yang ada di depan kita.

Bee,

Kuat tak kita untuk tempuh hari-hari mendatang? Kuat tak kita untuk tempuh detik, waktu, saat mendatang? Kuat tak kita untuk jadi yang terbaik buat bakal caliph(s) kita?

Bee,

Saya begini adalah disebabkan masa lalu saya. Saya begini disebabkan pembawakan saya dari kecil. Saya begini sebab dah ada begitu banyak sakit yang melanda saya. Sebutkan apa saja. Saya dah lalui semua itu.

Bee,

Allah tak bagi apa yang kita pinta, tapi Allah bagi apa yang kita perlu. Saya perlukan awak. Tapi saya tak boleh nafikan permintaan hati saya. Oh, hakapnya diri ini. *nangis lagi*

Bee,

Ini surat cinta saya untuk awak. Tak ada ayat bunga-bunga. Yang ada cuma luahan perasaan. Saya menangis lagi. Entah untuk keberapa kalinya.

Bee,

Awak maafkan saya ye? Please. Maafkan saya untuk dosa semalam, hari ini dan yang akan datang.
Maafkan semuanya.

Bee,

Awaklah perkara terbaik pernah berlaku dalam hidup saya. Tapi saya harap akan ada banyak lagi perkara baik-baik di hari kemudian kelak.






P/S:
Tuhan, tolong dengar permintaan hati ni ye.