Monday, December 31, 2012

My Two-Thousand-Twelve




Ini adalah printscreen. Daripada seorang kawan yang sangat gorgeous. Haish. Serious terharu lalu sebak dapat ucapan sebegini rupa. Thought it's a pm from fb. Tapi kalau engkau di tempat aku, tidakkah ini mengudang eh mengundang rasa keterharuan? Thank you Sasha for the thought. I love you! :)

Yup.

It was hard. 2012 adalah tahun kebangunan dan kejatuhan ketara. Haha. Maafkan Bahasa Malaysia saya yang barai ini. Excuse me. Heh, Malaysia tak bagus. English pon sama ke longkang. T__________T


So. Tanpa berlengah. Marilah kita soroti kisah saya sepanjang 2012 *eceh bajet artis*;

{ Berkahwin Secara Magik! }




Sebab?

Entah. Sebab tak pernah imagine kahwin dengan dia! Hahaha. Saya tak pernah sukakan lelaki skema. Tak pernah suka lelaki 'comel'. Tak pernah suka lelaki 'berat mulut'. Masa terlalu laju terbang merentasi kelajuan cahaya  sehinggakan kesemua ciri yang aku tak pernah suka tetiba menjadi kesukaan. :))

Actually, bila dah semakin matang. Saya sedar, Fahrin Ahmad tu fantasi semata-mata. Haha. Bila dah makin dewasa, saya sedar kahwin ni bukannya macam dalam filem Hindustan. Bukan bukan. Kahwin ni mengajar saya seribu satu perkara. Dan saya sangat bertuah menjadi isteri Mohd Imran Mohd Noor :)


Dia adalah lelaki paling sempurna dalam hidup saya. Dia melengkapi saya dalam bahagian yang tak terbayangkan. The most beautiful part of our marriage adalah; dia tak pernah putus asa dan sentiasa ada untuk mendakap saya daripada terjatuh :D

Berikut merupakan ciri-ciri suami saya yang tak ada pada Fahrin *Hahaha tetiba Fahrin kena macamlah kenal sangat Fahrin* ;P

1) Super Caring!
Suami saya adalah tonggak segala jenis caring. Daripada sekecil-kecil benda sehingga ke sebesar-besar perkara. He will always be there. Kalau saya malas dan mengada-ngada pastu saja depang tangan luas-luas. Dia tolong bangunkan bini dia yang pemalas ni. Haha. Dia basuh/servis kereta saya. Dia suap saya ubat bila saya kembung perut. Dia urut bila saya sengal otot. Dia pasangkan kabinet dekat farmasi. Dia bawa saya ke mana saja saya nak. :)

2) Super Cooker!
Kami suka masak dan makan sama-sama. Bila saya masak, suami tak pernah miss the chance untuk tolong sama. Ya Allah serius sayang bangat sama dia. Mana nak cari lelaki macam dia? Kadang-kadang kami eksperimen sama-sama. Masak chakoi, fish and chip,barbecue, apam, gyoza, the list goes on and on.

3) Super Rajin!
He made me proud. Saya sangat bangga untuk mengatakan dia suami saya. Dalam banyak-banyak lelaki, he is a family man. Tak pernah berkira. In fact kalau dia buat satu kerja tu, dia takkan stop sampailah selesai. Macam haritu waktu cousin dia bertunang, non-stop saya tengok dia ke hulu ke hilir top up makanan, air, kutip sampah, kemas itu ini. Pastu aku pon barulah nak menonong ikut jejak suami. Haha

4) Super Sweet!
Husband is thoughtful. Macam dua tiga hari ni saya kena diarrhoea & cakap nak 100 plus. Balik-balik je dah ada 100 plus atas meja. Kadang-kadang je dia ni pelupa sikit. Tapi kalau saya ingatkan nanti dia buat. Hehe. Husband tak pandai nak cakap manis-manis. Tak pandai nak romantik tetiba ajak dance ke apa. Tapi saya tahu dia sayang saya. Sweet tak semestinya cara romantic. He is sweet when he kissed my cheek. He is sweet when he says he loves me.


And I believe when the time comes, he will be a sweet father.... ;)


{ Diberikan pinjaman & DiambilNya kembali }



Enam-belas-minggu itu adalah detik terindah. Serius tak tipu. Bila makin bulat perut makin happy. Makin laju-laju mahu buat macam-macam. Otak tak boleh nak divert ke arah lain. Terlalu obses pada 'nyawa' di dalam rahim :)

Dahlah waktu tu dah nak dekat raya. Memang rasa sangatlah down bila tahu ada twin tapi dah tak ada nyawa. Malah, kejadian di atas juga menggugat kasih saya pada suami. I was devastated. Pengalaman melahirkan secara induce dan kemudian dapat tahu mereka actually triplet lagilah buat saya terhairan. Tapi itu kuasa Allah, kalau Dia kata Kunfayakun maka jadilah mereka.

Tipu kalau saya cakap lepas miscarriage saya tak mencuba. Few weeks ago, saya telah melelehkan air mata dengan sangat deras bila saya period. Husband dakap saya kuat-kuat. Mata dia pon merah bila tengok saya sedih. I was crazy for a month! Hahaha.

Hari-hari main UPT. Hari-hari kira bila ovulation. Tapi Allah cakap belum masanya lagi. Ah sabarlah hati.

Err maka azam 2013 adalah TTC! *sila google kalau mahu tahu apa itu TTC* :))

Dua je cerita yang boleh share. Satu cerita bangun. Satu cerita jatuh. Fair enough huh?

Cerita 2012 seperti berat badan yang bertambah dan debab macam anak badak itu lain hari kita story. Malas dah nak fikir. Ingat senang nak maintain kurus kalau suami suka makan? Haha *tetiba salahkan Imran* :p

Resolution 2013?

Entah. Tak nak target apa-apa. Haha. Boleh tak macam tu? Cuma nak perbaiki diri. Nak jadi hambaNya yang lebih baik daripada 2012. Nak jadi isteri yang lebih baik pada suaminya. Nak jadi anak yang tak rebel sangat. Nak try solat di awal waktu walau sesibuk dan sepenat mana pun kerja.

Resolution yang terlalu umum. Hehe. Yang boleh kita carry forward dan upgrade dari semasa ke semasa. Kadang-kadang kalau fikir, rasa kelakar pun ada bila bercakap pasal resolution. Tahun 2010, azam saya nak kurus *tercapai pastu gemuk balik*. Tahun 2011, azam saya nak kahwin *tercapai sebab jadi tunang orang time tu*. Tahun 2012, azam saya nak jadi ibu *tercapai walaupun sekerat jalan*

See?

Allah sentiasa murah nak bagi saya macam-macam. Antara sedar ataupun tidak je. :)

Oh. Selamat menyambut tahun 2013. Semoga tahun yang mendatang ini memberikan lebih makna, rezeki daripadaNya. Semoga saya, suami, keluarga dan anda-anda semua mendapat rahmat dariNya. Terpaling penting, harap iman kita juga diupgrade dengan datangnya 2013.

Amin amin ;)

2 comments:

Cahaya Kekasih said...

happy new year syud! haha...congrats for the loving hubby.

tahun 2012 ck pun lbh kurang sama mcm syud...except that mmg dah plan nak kawen dan hampir semua ciri2 idaman ada pada rizzy. huhu. tapi nak perfect mmg xkan dapat la kan.


i got a new love, and i lost the one i already had. kgembiraan hari wedding tu lenyap sekelip mata bila mak pergi. serius macam dah lupa pun thn 2012 pernah rasa sangat gembira awal tahun tu. kalau yg pergi tu sedara lain ke maybe x rasa sgt...tapi ibu kan...dia lah ibu...dia lah ayah..dia yg jaga ck sepenuhnya sejak umur 3tahun..bila accident umur 10 tahun lagi la manja...sakit pening...ulang alik hosp tiap2 bulan....even penah selang 2 minggu..dari johor, melaka ke kl semua dia bawak..tak masuk tradisional lagi...pegi balik sekolah berhantar, ber ambik.. (alamak..mata dah bergenang...dah la dua tga ari ni asik nangis siang malam..tgk bunga api new year pun nangis nak mak.....pms]...macam2 lagi la kan...tahun 2012 mmg tahun air mata..in fact sbnrnye sejak bulan 3 kawen tu ck dah menangis setiap kali berpisah dgn mak.dlm seminggu kat kl bape kali nangis then sms n call rindu mak. 4 months later mak pergi selamanya...ck dah rasa lama dia nak pergi..siap terlintas banyak kali kat otak ni yg ck dah kawen...maybe it's time for her to go..tapi ck cepat2 cantas balik kata No....mainan perasaan je tu. bila tgk2 balik tahun 2011 lagi dah ada sign she's leaving. even dulu ck buat poem, ck amik gambar bdua dgn dia bnyk2,,,sbb ck pk nanti takut x dpt amik gambar sgt sbb ck jauh...rupanya dia yg jauh.



but now ck dah redha dia pergi...sedih tu mmg la x hilang lagi...nak balik rumah mak pun x sampai hati...kat kl pun nangis lagikan kat sana kan...kubur pun x pergi lagi sejak raya. x sanggup pegi. takut memudaratkan hati. nanti tunggu ready. tapi ck rasa mmg inilah masa terbaik mak pergi sebenarnya. she left without any regret [hope so]..dia pergi tinggalkan ck pada suami yg baik...yg penyayang macam dia. sanggup xkeje dgn org...nak keje sprauh hari sbb nak sentiasa ada dgn ck. mak tinggalkan ck pada keluarga baru...dekat dgn mak mertua yg baik. Rizzy bukan je ada ciri2 yg ck nak...tapi rizzy menantu idaman mak. yg soleh, yg cukup ilmu. i'm proud to say he's my husband too. seminggu mak terlantar, dia la yg sentiasa di sisi mak...baca yasin berulang2 kali....ajar syahadah...he even cried beside her....mak ck mmg manjakan dia macam anak2 jugak..rizzy kata masa mak koma...masa diaq sorg2 dgn mak..dia janji kat mak yg dia kan jaga ck baik2. so i guess mak pergi dgn tenang la kan...



eh terpanjang pulak buat luahan hati..heheh....btw ck pun pening dah ni berat naik je....yup2...macam mana nak kurus kalau laki suka makan kan...[jom salahkan suami..haha]...


about baby...ya...ck pun frust bila period....even sebelum period pun da sedih bila ada tanda2 pms..moga2 Allah makbulkan doa kite nak baby tahun ni ye syud..


ck x bagi rizzy tolong masak kat dapur..dia tukang potong2 n cuci pinggan je...sejarah membuktikan setiap kali ck masak dgn campur tgn dia nanti x jadik..haha..dia pun da serik.

ok la syud..enough la panjang dah ni..hehe..good luck for the new year!

s.c.h.u.l.t said...

ck: sorry busy few days ni. dah baca tapi xsempat nak komen.

about spouse, yup. nobody is perfect. kita pun tak kan? hehe

syud ada juga cakap pasal ck dekat im. nak tanya apa jadi dengan mak ck tapi xsampai hati.

and...yes, i said exactly like you said. emak ck pergi disaat yang sesuai, alhamdulillah, dia tak tinggalkan ck sorang-sorang kan? :)

Allah Maha Adil. you gain something and you lose something.

pasal baby..hehe. sabar jelah banyak2. haha.

pasal masak, korang takley jadi team-mate masterchef kot macam kami ;p *eceh poyo punya statement* agagaga.

have a great 2013 too! :)