Saturday, June 28, 2014

Living Abroad (Hidup Di Perantauan)


Saya ada terima few email tanya pasal Living Abroad. Harap-harap entri ni dapat guide anda untuk GROCERIES SHOPPING. 

Nanti next entry saya akan guide pasal maybe line telephone? Broadband ke? ke pasal cari Kerja? Hehe. Boleh request :D *Ceh macam terror*

Ini tertakluk untuk bahagian Scotland, UK dan paling accurate untuk Edinburgh (sebab based on my experience ye)

Dekat UK ni ada banyak hypermarket. Jangan pergi Morrison atau Sainsburry's. Mahal tahap nak nangis. Tapi kalau mengidam nak ikan/seafood bolehlah pergi. Morrison banyak seafood. Ada section khas untuk seafood. :)

Di bawah ini adalah senarai-senarai market yang agak berpatutan harganya. Kita mulakan dengan yang menjual barangan tidak berjenama sangat. Err maksudnya saya pon tak tahu jenama apa. Haha



B&M BARGAINS 

Yang ini saya baru explore semalam. Harga not bad. Ada segala barangan rumah/makanan. Tapi barang basah tak ada ye. Kalau nak beli barang-barang rumah, toys, pinggan mangkuk, bolehlah. Affordable :)


HOME BARGAINS

Sama macam B&M, tak ada barang basah. Tapi barang-barang lain boleh dibeli disini dengan harga berpatutan. Ada banyak brand yang tidak diketahui. Haha. Again, affordable. Kadangkala kalau ada offer boleh dapat potato 2kg harga £0.50 je. Murah kot!


LIDL

Yang ini up sikit daripada B&M dengan Home Bargains sebab ada barang basah walaupun tak banyak. Cuma jangan beli daging-daginglah. Nak beli frozen seafood, sayur-sayur, roti, OK! Saya suka beli pastries. Hehe. Nyum nyum. Lagi-lagi kalau baru lepas masak. Sedapnyaaaa!


POUND WORLD

Sekiranya ada barang-barang yang anda rasa macam mahal dekat 3 kedai yang dah disenaraikan sebelum ini, maka moleklah ke Pound World. Semua barang harga £1. Tapi kena pandai juga. Sebab kadangkala kita boleh beli sabun basuh pinggan kat kedai lain harga £0.65 je. Buat apa membazir £0.25 kan kan? :P

Again. Judgement dan penilaian harian anda. Yang saya rasa murah dekat Pound World, ubat gigi, sabun, ubat-ubat,toys, cotton bud dan....coklat. Hehe


ASDA

Selain empat kedai yang dah tersenarai dekat atas. ASDA adalah tempat paling selalu kami beli barang groceries. Sebab? Semuanya under one roof! Kalau ASDA Chesser ada bahagian halal. Dapatlah ayam 2 paket £5. Murah! Sebab satu paket almost 800g. Sometimes ada juga ayam seekor harga £3 je. Kalau nak bandingkan dengan kedai Pakistan yang agak mahal. Tapi kena check juga expiry date sebab kalau dah nak dekat sangat takut tak fresh dah.

ASDA juga sesuai kalau nak beli buah-buah, sayur, pampers anak. Pampers brand ASDA selalunya ada offer 2 pack £10. Pampers brand PAMPERS tak payahlah. Nangis air mata darah nak bayar. Waktu baru sampai dulu kami naive. Beli pampers pastu sama je kebocorannya. Dahlah mahal! Huuu.

ASDA juga menarik kalau tengah ada EVENT atau LOCK PRICE. Kalau tengah event baby fair nanti semua barang baby jual murah-murah.Tapi kalau tak ada event jangan beli makanan baby...mahal!

Better beli makanan baby dekat Tesco. Murah even tak ada event :D

Errr tetiba lapar.

Nak pergi memasak. Selamat berpuasa semua! Kami di Edinburgh puasa lewat sikit (sebab beza kita 7 jam). Lepas tu puasa kami tahun ni hampir 20 jam! Heee. Harap-harap kuruslah sikit badan yang macam apam ni :p

Kalau ada apa-apa soalan just email saya ye; echamyda@hotmail.com

InsyaAllah saya bantu apa yang boleh :)

Thursday, June 26, 2014

Sneak Preview (Kononnya)



I really wanna write something in blog.
Oh rindu merepek walaupon tak tahu siapa baca.
HAHA

Ini sekeping foto
Ainan Tihani berlatarbelakangkan Linlithglow Castle.

Later on saya akan cerita
Pengembaraan kami tiga beranak ke UTARA Scotland.
InsyaAllah :D


---

Doakan :))

Saturday, June 21, 2014

Makna Ainan Tihani


Nanti bila besar, Tihani akan tanya; " Ibu Ibu...nama Tihani maksud dia apa bu? "




Jadi untuk dijadikan rujukan Ibu buat satu entri khas untuk TIHANI :)

Asal usul saya berkenan nama Tihani adalah daripada blog Hannah Johary. Saya suka sangat anak nombor dua dia, Tihani. Sebab? Saya anak nombor dua juga. Ceh tetiba sangat :p

Taklah. Sebab bila baca entri dia mengenai nama Tihani saya suka. Nama tu lembut. Makna dia KEBERKATAN/KEBAHAGIAAN. (Itu daripada blog dia)

Ainan?

Err saya dapat ilham daripada nama Ainan Tasneem. Haha. Betul tak tipu. Saya cakap dekat Imran, makna Ainan Tasnim tu sedap sangat. DUA MATA AIR. Tasnim, nama salah satu mata air di Syurga. Tapi err tidaklah nak bagi nama sebiji. Nanti orang cakap fanatik AT pula :p

Ejaan Ainan kalau betul-betul nak ikut arabic spelling adalah 'AYNAN atau 'AINAN. Tapi tak perlulah kot nak eja sebiji-sebiji walaupun ada ustazah tu cakap perlu.

Sebab?

Tergeliat lidah nak terangkan dekat orang ejaan nama. Plus AIN memang huruf 'Ain. Jarang perkataan Arab mula daripada Alif.


Seterusnya, kita teruskan kepada nama TIHANI. Bila dah berkenan nama Tihani dan dah buat surat beranak pun. Ada ustazah cakap Tihani tak ada makna. Aik? So tak puas hati. Kenalah buat research extra. Hoho

Di bawah adalah makna-makna Tihani :)

Ustaz cakap tak kisah asal dari mana nama tersebut janji maksudnya baik. Alhamdulillah. Nama Tihani baik maksudnya :)







Bagi saya, maksud terhampir sekali adalah paling bawah sekali iaitu YANG DIRAIKAN atau TAHNIAH. Sebab? Kalau anda google ucapan Ramadhan, anda akan terjumpa ucapan; Atyab At-Tihani..... (The most precious congratulation) Atyab bermaksud The most precious. Manakala Tihani congratulation. Bahasa Melayu? Tahniah. Hehe. Tahniah sebab dapat Mata Air :D

Tapi tak kisahlah mana-mana pun.

Saya boleh concludekan makna Ainan Tihani seperti berikut;

1// Mata Air Yang Di Raikan
2// Mata Air di Tanah Yang Begitu Lapang
3// Mata Air Yang Disayangi
4// Mata Air; Sentuhan Lembut Bunga-bungaan.

AINAN TIHANI,

Ibu dengan Ayah maksudkan segala-galanya dengan makna nama Tihani. Mata Air adalah panggilan orang dulu-dulu untuk Buah Hati/ Marka/Kekasih. Tihani adalah Buah Hati Ibu dan Ayah yang sangat kami raikan, kami sayangi. Yang kami harap sangat lembut akhlak seperti lembutnya bunga-bungaan dan menjadi penyelamat di tanah yang begitu lapang (ketika waktu sulit). 

We love you! :)

Monday, June 2, 2014

Of Holyrood Park

31st May 2015. 

Pagi tu saya masak awal. Sedikit keliru dengan jadual kerja suami. Rupanya dia tak kerja malam-malam buta! Jadinya sebab dah lunch awal saya cakap dekat Imran; "Nak jalaaaaan!"

Puas jugalah google dan berfikir nak jalan mana. Syarat utama mestilah FREE. Haha. So bila tengok ada member update Salisbury's Craig last-last cakap; "Jomlah panjat bukit!"


Salisbury's Craig, Holyrood Park dan Arthur's Seat semuanya sebelah menyebelah je. Tapi yang pasti kami tak ke Arthur's Seat lagi. Tu tunggu Tihani besar sikit. Semput nak mendaki.


Ketua rombongan tengok map :p


Holyrood Park


Teringat Broga. Tempat first saya dan Imran bertemu. Eceh


Over posing. Tapi anak sendiri tak nak tengok pon camera T____T


Cubaan memujuk yang tidak berhasil


FINEEEE TIHANI!


Ibu merajuk lalu duduk jauh dari Tihani (kononnya)


Bunga Atas Batu


Buah Hati Kami :)


Tihani tak reti berjalan lagi. Bayi 8m 2d ni baru boleh bertatih sikit-sikit. Berdiri dan menghenyak badan parents dia adalah skill paling terbaru. Boleh buat smack down tanpa dipinta serta mencungkil pipi Ibu sesuka hati dia hampir setiap pagi.


Bunga Kuning 


Ini bila dia enggan berkerjasama. 
Whatever Ibu.


Chapel di kaki bukit


Ibu dan Anak


Bunga lagi

Gambar sebenarnya di upload secara rambang oleh blogger. Tak ikut kronologi langsung. 

Yang atas ni after kami dah habis mendaki. Kami round satu Holyrood Park by car. 

Ada seorang mamat Singh ni bawa awek caucasian naik Ferrari merah. Lepas tu member dia follow naik Ferrari hitam. Terkedip-kedip mata tengok kereta dua ketul tu mengaum. Haha

Saya cakap dekat Im; "Mesti awek dia bangga kan kan?" Hehe


Ini Imran sepanjang kami mendaki. Si Tihani jadi 'joey'. Tapi joey sorang ni kejap je nak duduk dalam carrier tu. Sampai atas bukit laju-laju buat ragam. Ada masanya saya yang dukung. Sabar jelah anak oi.


Kalau sampai Holyrood Park, the first thing anda akan nampak adalah lots of doves! 


....serta Swan dan Seagull! 

Semuanya duduk bertenggek dekat dengan tasik which I suspect tasik buatan. Sebab batu-batuan keliling tasik elok terletak cantik.


Ini Tihani dan Ayahnya. Tihani bermood cantik sebelum kami mendaki :p


Our trail :D


This is me! 

Yang sudah semakin gemuk sebab sebulan cuti asyik makan tidur je. Sobsobsob. Ni tengah cuba untuk diet. No dinner for me. Sobs


Ini Tihani yang cuba buat muka comel (tapi memang comel pun) Haha


Subhanallah! Cantik sangat! :)

Bunga kuning lagi


Salisbury's Craig

Oh jangan tak percaya halfway naik bukit ni ramai je parents tolak stroller. Kagum jugalah sebab tak faham sampai ke tahap mana stroller boleh naik. Haha

Ada juga sweet-sweet couple bawa picnic mat, plastic penuh junk food dan duduk berpiknik. Yang dekat Chapel pula saya perasan satu group teenager ni bawa Budweiser sekotak. Duduk ramai-ramai atas batu. Sambil tengok city sambil minum.


Two most important person in my life :)


My little family :)


My beloved daughter. Muah muah!


Membesar jadi anak yang baik dan solehah ye Ainan Tihani :)


Bersantai dengan Ayah. Hehe


Sambil bersantai makan keropok. Baru feel :p



Errr okay. Ibu nak gambar pokok kuning berduri-duri itu.


Dah siap ada trail dan berpagar kayu. Im cakap maybe sebab pernah terhakis so tak boleh lalu betul-betul belah lereng bukit.


Rangka Chapel


Batu-batuan


Ini sejarah Chapel. Tapi tak ada cerita yang clear pun. Kenapa rosak pun tak cerita. Cuma cerita pope ada keluarkan duit untuk baiki Chapel tu. Err I wonder adakah orang mendaki bukit untuk ke Chapel? *semput*


"You'll never walk alone.
I will always by your side.
Like your faithful shadow."

- Love, Ibu


Cantikkan? 

Percayalah kalau anda datang sini, you will love it! Cantik dan bersih! :)

Habis mendaki kami lepak dulu makan sandwich. Piknik yang tak berapa pikniklah sebab main redah je duduk bawah pokok. Haha

Lepas tu nampak banyak pokok kuning comel-comel. Terus ambil Tihani untuk photoshoot.

The result? 

Err. Silalah lihat hasilnya :p


MUKA SERIUS!


Yelah Tihani. Yelah. Muak dah bergambar. Haha


P/S:
Sekiranya anda bertandang ke Edinburgh. Please do visit this place! Highly recommended. Lagi-lagi bila it's a sunny day! Best! Kalau datang by bus boleh ambil Lothian 35. Errr segala gambar di ambil menggunakan Lenovo serta Iphone 4S. Camera Canon S100 kami dah rosak. Sobs :'(