Saturday, June 28, 2014

Living Abroad (Hidup Di Perantauan)


Saya ada terima few email tanya pasal Living Abroad. Harap-harap entri ni dapat guide anda untuk GROCERIES SHOPPING. 

Nanti next entry saya akan guide pasal maybe line telephone? Broadband ke? ke pasal cari Kerja? Hehe. Boleh request :D *Ceh macam terror*

Ini tertakluk untuk bahagian Scotland, UK dan paling accurate untuk Edinburgh (sebab based on my experience ye)

Dekat UK ni ada banyak hypermarket. Jangan pergi Morrison atau Sainsburry's. Mahal tahap nak nangis. Tapi kalau mengidam nak ikan/seafood bolehlah pergi. Morrison banyak seafood. Ada section khas untuk seafood. :)

Di bawah ini adalah senarai-senarai market yang agak berpatutan harganya. Kita mulakan dengan yang menjual barangan tidak berjenama sangat. Err maksudnya saya pon tak tahu jenama apa. Haha



B&M BARGAINS 

Yang ini saya baru explore semalam. Harga not bad. Ada segala barangan rumah/makanan. Tapi barang basah tak ada ye. Kalau nak beli barang-barang rumah, toys, pinggan mangkuk, bolehlah. Affordable :)


HOME BARGAINS

Sama macam B&M, tak ada barang basah. Tapi barang-barang lain boleh dibeli disini dengan harga berpatutan. Ada banyak brand yang tidak diketahui. Haha. Again, affordable. Kadangkala kalau ada offer boleh dapat potato 2kg harga £0.50 je. Murah kot!


LIDL

Yang ini up sikit daripada B&M dengan Home Bargains sebab ada barang basah walaupun tak banyak. Cuma jangan beli daging-daginglah. Nak beli frozen seafood, sayur-sayur, roti, OK! Saya suka beli pastries. Hehe. Nyum nyum. Lagi-lagi kalau baru lepas masak. Sedapnyaaaa!


POUND WORLD

Sekiranya ada barang-barang yang anda rasa macam mahal dekat 3 kedai yang dah disenaraikan sebelum ini, maka moleklah ke Pound World. Semua barang harga £1. Tapi kena pandai juga. Sebab kadangkala kita boleh beli sabun basuh pinggan kat kedai lain harga £0.65 je. Buat apa membazir £0.25 kan kan? :P

Again. Judgement dan penilaian harian anda. Yang saya rasa murah dekat Pound World, ubat gigi, sabun, ubat-ubat,toys, cotton bud dan....coklat. Hehe


ASDA

Selain empat kedai yang dah tersenarai dekat atas. ASDA adalah tempat paling selalu kami beli barang groceries. Sebab? Semuanya under one roof! Kalau ASDA Chesser ada bahagian halal. Dapatlah ayam 2 paket £5. Murah! Sebab satu paket almost 800g. Sometimes ada juga ayam seekor harga £3 je. Kalau nak bandingkan dengan kedai Pakistan yang agak mahal. Tapi kena check juga expiry date sebab kalau dah nak dekat sangat takut tak fresh dah.

ASDA juga sesuai kalau nak beli buah-buah, sayur, pampers anak. Pampers brand ASDA selalunya ada offer 2 pack £10. Pampers brand PAMPERS tak payahlah. Nangis air mata darah nak bayar. Waktu baru sampai dulu kami naive. Beli pampers pastu sama je kebocorannya. Dahlah mahal! Huuu.

ASDA juga menarik kalau tengah ada EVENT atau LOCK PRICE. Kalau tengah event baby fair nanti semua barang baby jual murah-murah.Tapi kalau tak ada event jangan beli makanan baby...mahal!

Better beli makanan baby dekat Tesco. Murah even tak ada event :D

Errr tetiba lapar.

Nak pergi memasak. Selamat berpuasa semua! Kami di Edinburgh puasa lewat sikit (sebab beza kita 7 jam). Lepas tu puasa kami tahun ni hampir 20 jam! Heee. Harap-harap kuruslah sikit badan yang macam apam ni :p

Kalau ada apa-apa soalan just email saya ye; echamyda@hotmail.com

InsyaAllah saya bantu apa yang boleh :)

No comments: