Monday, June 2, 2014

Of Holyrood Park

31st May 2015. 

Pagi tu saya masak awal. Sedikit keliru dengan jadual kerja suami. Rupanya dia tak kerja malam-malam buta! Jadinya sebab dah lunch awal saya cakap dekat Imran; "Nak jalaaaaan!"

Puas jugalah google dan berfikir nak jalan mana. Syarat utama mestilah FREE. Haha. So bila tengok ada member update Salisbury's Craig last-last cakap; "Jomlah panjat bukit!"


Salisbury's Craig, Holyrood Park dan Arthur's Seat semuanya sebelah menyebelah je. Tapi yang pasti kami tak ke Arthur's Seat lagi. Tu tunggu Tihani besar sikit. Semput nak mendaki.


Ketua rombongan tengok map :p


Holyrood Park


Teringat Broga. Tempat first saya dan Imran bertemu. Eceh


Over posing. Tapi anak sendiri tak nak tengok pon camera T____T


Cubaan memujuk yang tidak berhasil


FINEEEE TIHANI!


Ibu merajuk lalu duduk jauh dari Tihani (kononnya)


Bunga Atas Batu


Buah Hati Kami :)


Tihani tak reti berjalan lagi. Bayi 8m 2d ni baru boleh bertatih sikit-sikit. Berdiri dan menghenyak badan parents dia adalah skill paling terbaru. Boleh buat smack down tanpa dipinta serta mencungkil pipi Ibu sesuka hati dia hampir setiap pagi.


Bunga Kuning 


Ini bila dia enggan berkerjasama. 
Whatever Ibu.


Chapel di kaki bukit


Ibu dan Anak


Bunga lagi

Gambar sebenarnya di upload secara rambang oleh blogger. Tak ikut kronologi langsung. 

Yang atas ni after kami dah habis mendaki. Kami round satu Holyrood Park by car. 

Ada seorang mamat Singh ni bawa awek caucasian naik Ferrari merah. Lepas tu member dia follow naik Ferrari hitam. Terkedip-kedip mata tengok kereta dua ketul tu mengaum. Haha

Saya cakap dekat Im; "Mesti awek dia bangga kan kan?" Hehe


Ini Imran sepanjang kami mendaki. Si Tihani jadi 'joey'. Tapi joey sorang ni kejap je nak duduk dalam carrier tu. Sampai atas bukit laju-laju buat ragam. Ada masanya saya yang dukung. Sabar jelah anak oi.


Kalau sampai Holyrood Park, the first thing anda akan nampak adalah lots of doves! 


....serta Swan dan Seagull! 

Semuanya duduk bertenggek dekat dengan tasik which I suspect tasik buatan. Sebab batu-batuan keliling tasik elok terletak cantik.


Ini Tihani dan Ayahnya. Tihani bermood cantik sebelum kami mendaki :p


Our trail :D


This is me! 

Yang sudah semakin gemuk sebab sebulan cuti asyik makan tidur je. Sobsobsob. Ni tengah cuba untuk diet. No dinner for me. Sobs


Ini Tihani yang cuba buat muka comel (tapi memang comel pun) Haha


Subhanallah! Cantik sangat! :)

Bunga kuning lagi


Salisbury's Craig

Oh jangan tak percaya halfway naik bukit ni ramai je parents tolak stroller. Kagum jugalah sebab tak faham sampai ke tahap mana stroller boleh naik. Haha

Ada juga sweet-sweet couple bawa picnic mat, plastic penuh junk food dan duduk berpiknik. Yang dekat Chapel pula saya perasan satu group teenager ni bawa Budweiser sekotak. Duduk ramai-ramai atas batu. Sambil tengok city sambil minum.


Two most important person in my life :)


My little family :)


My beloved daughter. Muah muah!


Membesar jadi anak yang baik dan solehah ye Ainan Tihani :)


Bersantai dengan Ayah. Hehe


Sambil bersantai makan keropok. Baru feel :p



Errr okay. Ibu nak gambar pokok kuning berduri-duri itu.


Dah siap ada trail dan berpagar kayu. Im cakap maybe sebab pernah terhakis so tak boleh lalu betul-betul belah lereng bukit.


Rangka Chapel


Batu-batuan


Ini sejarah Chapel. Tapi tak ada cerita yang clear pun. Kenapa rosak pun tak cerita. Cuma cerita pope ada keluarkan duit untuk baiki Chapel tu. Err I wonder adakah orang mendaki bukit untuk ke Chapel? *semput*


"You'll never walk alone.
I will always by your side.
Like your faithful shadow."

- Love, Ibu


Cantikkan? 

Percayalah kalau anda datang sini, you will love it! Cantik dan bersih! :)

Habis mendaki kami lepak dulu makan sandwich. Piknik yang tak berapa pikniklah sebab main redah je duduk bawah pokok. Haha

Lepas tu nampak banyak pokok kuning comel-comel. Terus ambil Tihani untuk photoshoot.

The result? 

Err. Silalah lihat hasilnya :p


MUKA SERIUS!


Yelah Tihani. Yelah. Muak dah bergambar. Haha


P/S:
Sekiranya anda bertandang ke Edinburgh. Please do visit this place! Highly recommended. Lagi-lagi bila it's a sunny day! Best! Kalau datang by bus boleh ambil Lothian 35. Errr segala gambar di ambil menggunakan Lenovo serta Iphone 4S. Camera Canon S100 kami dah rosak. Sobs :'(


5 comments:

Lavender violet said...

cantik sgt dear.. sila frame gambar2 tersebut ehehhe

s.c.h.u.l.t said...

lv: hehe. nanti nak buat photobook :)

fazilah said...

ok. masuk dlm tentatid utk jog di sana ye. hehee

s.c.h.u.l.t said...

kak gla: tengok timing. kot akak datang time winter tak ingin lah nak berjogging sini :p

R.R.Z said...

tihaniiii comel sgt..korg bertiga comel..pemandangan memang cantik sgt2...

:-)