Sunday, July 29, 2012

Forever & Always


"I, I want you forever, forever and always
Through the good and the bad and the ugly
We'll grow old together, and always remember
Whether happy or sad or whatever"

- Song by Parachute


Dear Husband,

I choose you no matter what. I'm sorry for each and single act that I did or spoken to you. Never meant it (really). I just want to see how deep your feeling towards me. Will you fight for me? But being you, I know, the answer will always be "malas nak komen" Haha.

I just want both of us to be fit and healthy.

I love you!

:)



Love,
Your suka-cari-pasal wifey ;p

Thursday, July 26, 2012

007: My Lemonade!


{My 14 weeks Baby Bump!}

Sungguhpon saya suka bebel dekat Hubs regarding baju-bajuku yang semuanya sudah mengetat and no more seluar could fit me anymore, tapi....deep down inside me, I'm a proud baby-carrier!

Betullah kata orang, bila anda dah berusia 3 bulan ke atas barulah engkau nak percaya engkau preggo. Sebab waktu tu perut sudah membulat. Tak kisah apa pun posisi, perut tetap akan menonjol dan menyerlah. Haha. Pastu tak boleh tidur meniarap dah :p

Since saya tak ada baju yang betul-betul proper, maka cardigan adalah pilihan terbaik untuk cover ke'comel'an perutku! Semalam, barulah betul-betul terasa sukarnya memakai seatbelt. Rasa nak tarik-tarik bagi stretch lebih sikit. Terseksa perut den.

Favourite Hubs sekarang adalah meletakkan kepala dia dekat perut sambil detect baby's heartbeating! :)

 Conception saya sudah semakin OK.

Bila aku cakap OK maknanya ini tidak tipu. Saya tidak loya sangat dah (kecuali kalau minum susu). Susu is still no no no for me. Sekali sekala pekena Nescafe, itu OK.

Lagi?

Errr. Nafsu makan masih di skala 3, itu kalau anda minta dari 1 - 5 la. Haha.

Nak kata tak makan. I do eat. Eh mana boleh tak makan. Nanti anak aku takda khasiat. Nehi kabhi nehi! Cuma tak sebanyak dulu. Bukannya sebab baby consume banyak sangat space, tapi sebenar-benarnya saya memang tak berselera sangat. Nak makan itu ini, tapi bila masuk tekak, I cannot go lah. Sudahnya sekarang ni tak demand sangat (kononnya). Cececeh yelah tu Syuddddd.

Yelah yelah. Demand.

Aku demand nak makan sedap-sedap je. Dah pandai tolak kalau orang sorong makanan yang tak berapa digemari tekak. Kalau dulu....err semua benda aku telan. HAHAHA.

My favourite?

Kalau boleh hari-hari nak minum air buah. Tapi nak buat malas. Nak pergi kedai hari-hari? Ewah wah wah melampau kau. Plus, air buah kedai bukannya best sangat. Tak mahulah.

Saya ok. Pregnancy ini sudah semakin ada kemajuan. Tak adalah lembik sangat dah. Cuma sebab kerja kena berdiri (saya tak suka dispense ubat), lagi suka process dan bergerak laju-laju, maka kaki saya sedikit sakit. Malam-malam time Terawih mulalah aku nak menggeletar kepala lutut. :))

Saya suka usap perut. Hehe. Rasa macam bestlah pulak bila tahu ada 'Lemon' dalam perut. Oh ya, baby saya memang saya gelar dengan nama buah, mengikut size tumbesaran. InsyaAllah in few months to go dia boleh tukar jadi watermelon, takpon tomatoman. Eh eh :p

Kalau orang tanya saya, macam mak, "Syud mabuk tak?" Laju-laju aku geleng. Tak mahulah orang nampak lembik sangat. Hakikatnya, saya memang ada gak mabuk-mabuk, badan tak sihat dan pening melampau. Cuma bila time tak berapa sihat pandai-pandailah sorok diri. Haha.

Satu ketika dulu, ketika saya masih lagi anak dara yang sweet (ceh) saya memang gila baju baby! In fact, suka membeli sampai tak boleh blah pastu pergi kasi-kasi dekat anak-anak orang. Hahaha. Tapi...dah sampai time anak sendiri,I'm holding back :)

Bukan tak geram tengok baju comel. Gila kau tak geram, aku ni perempuan tahu? Hihi

Tapi tapi. Tak nak membazir. Nak beli baju yang betul-betul adorable dan jatuh cinta tak boleh blah bila memandangnya. So far yang aku jatuh cinta Quinny Zapp Xtra je(ini jenama pram ye tuan/puan). Tapi tu boleh rabak habis gaji. PM, tolong kasi bonus raya 2 bulan pleaseeee! HAHAHAHA (Boleh Syud, boleh blah)

Heee. Tapi itu in dreams jelah. Tak boleh blah nak beli pram riban-riban. Pastu nanti anak pakai lampin daun pisang je. Mahu?

Jadi pembelian kami setakat ini cuma dua keping cloth diapers (yang aku tak tahu Hubs sorok celah mana) dan baby cossy yang super adorable! Baby cossy ni sumpah nafsu semata-mata. Saya telah buat muka cembeng dan merayu-rayu pada Hubs untuk beli dari internet sebab jatuh cinta secara keterlaluan. Hubs cakap tunggu perut besar dulu, tapi saya cakap NAK SEKARANG! :))

Oleh kerana suami aku tu sangat sayangkan aku. Dia pun, yelah yelah jom beli. Hihhihi. Sayang dia!

Although dah beli waktu usia Lemon baru 7 minggu tapi sampai hari ni tak buka-buka lagi. Saya bersabar. Simpan molek-molek bawah katil :D

Lain-lain?

Itu tunggulah dah 6 bulan. Baru ada semangat membara-bara. Orait. Sekian saja update. Mahu mandi dan solat subuh.

Taaaaa!

Sunday, July 22, 2012

P.O.Y - Proud Of You


One thing that made me proud for today!

Thank you Allah!

Semoga Amyzahrah membesar sebagai seorang muslimah sejati. Amin amin

Saturday, July 14, 2012

Ini Luahan


Ini cetusan peribadi. Maka kepada sesiapa yang rasa nak judge saya or whatsoever I don't care. You can just shoo away. Shoo shoo!

In life, anda pastilah expect kebahagiaan bukan?

Tak ada manusia yang cakap; "Aku ni nak hidup sengsara sampai mati". TAK ADA. I have dreams. Like orang-orang lain di luar sana. Orang-orang yang kadang-kadang cakap itu dan ini pasal life diorang padahal aku rasa ok je. Well, size kasut kita lain-lain kan?

No one will ever fit yours or mine. Err kalau kes yang sama size tu ampunkanlah. Itu kes tercuali. Lagipon, kalau kasut engkau sama size tak semestinya engkau akan selesa pakai kasut orang. Get the point?

Kadang-kadang saya akui, saya jealous tengok orang lain. Saya jealous tengok orang pergi Umrah dengan family waktu umur muda-muda lagi. Saya jealous tengok suami orang kacak, romantik, blablabla. Eh eh. My suami masih the bestest ever for me. Aku tak tahu ada lagikah manusia lebih baik daripada dia untuk menjaga aku. :)

Saya jealous tengok ibu orang lain wish birthday anak dia secara sweet dekat fb. Siap post gambar anak grad. Saya jealous tengok orang bergayut dengan parents dia cerita macam-macam while I didn't do all of that and I guess I will never....will. Tapi, be grateful la. Kita ni tak sama bukan? Rezeki orang lain-lain.

I have a big hope. Saya tak mahu anak saya rasa apa yang saya rasa. Highlighted here. With bold. Saya tak mahu anak saya rasa psycho or moody nak mampus macam mak dia. Me are not a good example for him/her. Saya mahu dia grown-up in the best condition I could ever afford.

Sedikit sebanyak, anoneemus mempengaruhi otak. Haha. Err tapi tidaklah nak kena ada 100K baru nak tunggu water-broke. Itu gila namanya. Eh sorry anonee terpanggil engkau gila.

Sebab?

Saya percaya setiap anak ada rezeki. Kalau dulu engkau pakai kapcai, insyaAllah bila dah ada baby anda mampu pakai kancil, walaupon cuma third-hand punya kancil. As long as tak ditimpa hujan bila bumi basah, haruslah kita bersyukur kan?

Plus, rezeki ni datang bila kita berusaha. Rezeki takkan datang bergolek. Rezeki takkan datang kalau anda malas macam siput babi. Eh siput babi malas ke? Hehe. Hentamlah labu.

Tapi.

Eh ada tapi lagi. Like anonee, I want quality, not quantity. Dan ye, as parents, kita ada hak dan impian untuk bagi yang terbaik untuk anak-anak kita. Lagi-lagi bila engkau toleh belakang dan nampak kabur sangat pandangan :)

Jadi tidaklah 100% tolak pandangan dia yang lepas kahwin lek lek lu, tunggu steady baru ada baby. I love my baby! Kalau orang lain lepas grad ngidam nak beli kereta hebat-hebat, ngidam nak vacation best-best (which I love it too but too costly I tak mampu), in my case? Nehhh.

Saya rasa 25 adalah usia yang sudah tua buat saya. Haha. Tak kisahlah kalau orang lain cakap diorang tak puas lagi enjoy. Tak kisah langsung. In fact sejak houseman saya selalu buat ayat macam ni; "Eh. Tak boleh makan banyak-banyak neh! Tahun depan nak kahwin!" Cukup 44kali sebut rasanya maka teruslah saya dipinang dan berkahwin ;p

Pastu kau ngidam apa Syud? Saya ngidam baby. Hahahaha

Pendapat orang lain-lain. Serius. Bila orang tu rasa hidup dia dah cukup, maka dia selalunya takkan mencari lagi.

Saya? Saya memang terus mencari. Sebab hidup saya bergantungan pada kawan-kawan saya. Saya realize yang saya memang sangat-sangat bergantung kasih dan sayang pada diorang. Dioranglah yang buat saya gelak, nangis, emo, merapu-rapu etc etc. Sampai masanya, saya sedar diorang takkan selalu ada dengan saya, like forever.

Sungguhpun saya berharap diorang selalu ada. Tapi sampai masanya (lagi-lagi bila dah kerja pastu kau kena campak jauh-jauh). Harapan untuk selalu bersama tu semakin tipis :)

Last-last, saya pun bertemu Mr. Suami dan hidup happily ever after? :D

Itu...korang kena doakanlah.

Jap. Tadi cerita pasal anak. Tetiba melompat pasal kawan-kawan. Nampak sangat otak aku sedang kecelaruan perasaan. Hahahaha.

Ok ok. Come back.

Ingat nak ada anak senang? Ayat default; "Kita merancang, Allah menentukan" Ada orang kahwin berbelas tahun tak ada anak. Last-last dah ada anak angkat baru pregnant.

Maka kesimpulan cerita?

Rezeki lain-lain. Cerita lain-lain. Tidaklah nak mengiakan pendapat orang pendek akal kerja tak seberapa pastu nak anak satu lori. Nak bagi makan apa? Tunggul kayu?

Ohya. Berbalik pada masalah kecelaruan hati?

Bersyukurlah. Kalau aku ni makhluk tak cukup kasih sayang, at least aku cukup makan dan gemuk macam ikan buntal. Kalau aku ni makhluk tak cukup kasih sayang, at least bila aku sawan boleh pergi Coolblog beli Ice Blended with Pearl. Orang kat Somalia? Afrika? Jangan cakap kasih sayang, makanan pun susah nak dapat.

Err tapi sebab saya manusia berperasaan. Sekali sekala memang touching. Dah lama tak buat entri macam ni.

Lagipun, lately aku rasa aku penuh kasih sayang, sebab Mr. Suami selalu lapkan air mata aku dan dakap aku kemas-kemas bila aku nangis. Tak apa baby, Ibu rasa baby dah ada seorang ayah yang sangat-sangat baik!

InsyaAllah ayah akan jaga kita baik-baik :)


P/S:
Andai kata lepas baca entri ni anda rasa saya berkahwin sebab nak lari daripada masalah, you're totally wrong. Jodoh Allah dah tentukan sejak usia saya 4 bulan dari dalam rahim lagi. Saya percaya suami saya adalah jodoh saya. Titik.

Thursday, July 12, 2012

006: Babymoon!


Kita mulakan entri dengan sekeping foto participants sekalian. Haha. Aku suka foto pertama sebab muka Nad & Nina yang besau. Muka saya dan hubs masih kecil-kecilan ;p


Yang ini macam tak berapa nak faham kenapa Nina mengangkat tangan beliau. Surrender? Buat tarian kunang-kunang air? HEHEHE




OK. Tetiba gambar ketiga terus jadi haloba! Gambar kalau boleh nak sebesar kain rentang untuk PRU13. LOL! I love topi pink itu! Sungguhpon saya punya telah hilang dalam flight, tapi Nad yang pemurah telah replaced mine with her. Sangatlah comel perbuatan :')



The Three Pink Hats!

Ini topi penghabisan (di kedai tersebut). Mulanya only Nad and me yang kononnya nak berpoya dengan topi besar-besar. Tapi kami berjaya membuat hasutan halus pada Nina. HAHA. Oleh kerana takda pilihan, Nina akhirnya terpaksa join kami pakai topi sama colour dan design. Only 10rial. Ehehehe.


Thank you kawan-kawanku sekelian sebab ke Perhentian. Thank you suami sebab sangatlah baik sanggup jadi peserta lelaki tunggal. Ok. Now anda pasti tertanya-tanya apsal Syuhada selamba yaya pergi pulau?

It's my babymoon!

Rasanya baby ok je. Esok nak check. :D

Apa itu babymoon?

It's actually macam honeymoon. Bezanya engkau bawak baby. Usually boleh dilakukan pada Second Trimester sebab waktu ni dah kurang sikit miscarriage risk. Tapi janganlah buat macam saya. Bahaya woo naik speedboat. Lagi-lagi kalau boat yang engkau naik tu driver dia suka buat water-drift! T___________T

Pastu what happeng Syud?

Nothing. Saya OK. Cuma ada peristiwa lucu where I can't pee. Sepanjang snorkelling perut sakit macam nak pecah. Walhal laut tu luas, sambil berenang dah boleh me'lepas'.

Masalahnya....tak boleh!

Dah rasa macam period pain pon ada. Pastu otak mulalah gila fikir bukan-bukan. Siap cakap dalam hati 'Aku ni nak beranak ke apa?' Eh tapi baby kecik lagi. Terus istighfar banyak-banyak. Dari Kursi sampai Yassin semua saya baca supaya kurang sakit. Habis kotak air mineral saya terajang sambil pegang hubby kuat-kuat.

Pastu...terjadilah babak super cemas.

Kami request nak balik padahal orang lain semua tengah sibuk teropong shark. Boat kecil datang bawa saya dan hubs balik chalet. Sampai-sampai chalet dah makin parah. Tak boleh jalan. Hubby papah sambil saya nangis deras-deras. Sampai kemuncak kesakitan dia...saya pon tetiba berasa lega. (If you can figure out what actually had happen diam-diam sudah).Hahahaha.

Terus cakap kat hubby dah OK. :p

Sebenarnya kalau nak gelak, gelaklah. Sebab seriously aku pon berasa funny dengan kejadian tersebut. Tapi sakitnya, Allah je yang tahu. Dia macam anda mahu 'shi shi' tapi tak boleh. Macam menahan tapi anda tak tahan pun. Makin lama perut makin sengkak. 

Maunya tak sakit?

Nina dengan Nad cakap, baby saya malu. Haha. Malu dengan ikan-ikan di lautan kah?

Tuesday, July 10, 2012

005: My One Third


Pregnant bagi saya satu word yang susah untuk diperjelaskan. Dalam separuh bahagian anda akan rasa bahagia sebab anda tahu anda sedang membawa 'sesuatu'. Tapi...dalam separuh bahagian lagi, jiwa anda kacau bilau. I respect mommies wholly because since being pregnant, I realized that conception is something that is really REALLY BIG!

Bertuahlah orang yang cakap dia tak rasa apa-apa waktu mengandung. Tahu-tahu je rasa nak terbersalin. Push push pastu settle. Terus ada baby dalam dakapan. Haha

Tak tak.

Mengandung tak mudah. Lagi-lagi untuk orang yang bekerja. Tak kisahlah kerja apa pun janji kerja. SAHW (stay at home wife) mungkin merasakan entri saya kali ini berat sebelah. Tapi, let us be honest, sekurang-kurangnya anda yang jadi suri sepenuh masa ni mempunyai kawalan sepenuhnya untuk aktiviti sehari-harian. Bukan macam kami, we don't have a choice.

Kalau macam saya ni, bila rasa pening, loya, sakit pinggang, sakit mental. I don't have a choice but to stay 8H di tempat kerja. Nak tak nak tahanlah muka/otak dengan kerja, staff dan patient.

SAHW kalau tetiba rasa loya, sakit pinggang, sakit mental boleh tarik kepala atas bantal pastu tidur. Suami of course memahami. Kalau yang tak faham tu engkau side kick je beliau. Eh eh jangan. Nusyuz.

Saya tak pernah pregnant (eh of courselah). Jadi sangat noob.

Dalam 1/3 daripada conception ini, saya mengalami sakit belakang yang keterlaluan. Tak boleh duduk lama-lama, cepat pening dan penat. Pastu baru-baru ni asyik nausea dan loss of appetite yang agak keterlaluan.

Walhal, I'm not a picky eater. Bagilah apa saja, pasti akan saya ngap tanpa ragu-ragu. Err kecuali bukan makanan dan non-halal thingy la. Itu pastilah aku tak mahu.

Sudahnya saya jadi tak mahu makan apa-apa. Sebab selalu end-up frustrated dengan mutu makanan takpon lepas makan, terus semua makanan tu laju-laju nak lari keluar dari esophagus. T__________T

Sungguhpon bukan SAHW, tapi sangat bersyukur sebab Hubs tak pernah complaint dia dah lama tak makan masakan saya. I told him, bukan tak mahu masak tapi betul-betul tak larat nak masak. Selain sebab tak larat, kalau larat pun saya sungguh-sungguh pemalas. Haha

So, some says my baby might be a boy since the ibu is super pemalas. :p

OK.

What else eh?

Entah. Saya kadang-kadang mengalami mood yang berayun-ayun macam bandul. Haha. Kadang-kadang rasa nak nangis bila tak dapat makan. Nak makan! Nak makan! Nak makan macam dulu-dulu. Lantaklah gemuk ke apa janji tak lapar. Masalahnya makan muntah, makan muntah.

Guano nak kenyang?

Ini....sikit-sikit buat muka tapai. Mengadu lapar. Pastu cakap dekat Hubs nak makan nak makan. Tapi bila tanya nak makan apa jawabnya entah. Hahahaha. Aku rasa sungguh psycho dewasa kini. Macam..entahlah. Sebahagian daripada nikmat kena tarik. Eh eh tapi ini bukan mengeluh. Ini cuma nak kongsi cerita je.

Oh baby,

Ibu sayang baby so much. Tak kisahlah Ibu kena makan muntah makan muntah pon or end-up kebuluran, I just don't care. What I actually really really care adalah you didn't get enough nutrient since your mommy dah become a picky eater pastu asyik vomit out everything yang dia telan. Kadang-kadang rasa nak nangis tapi tahan jelah. Maybe few weeks to come selera akan kembali normal (hopefully).

Amin amin.


P/S:
Hari ni our 13th week baby! Jom masuk second trimester! ;)

Tuesday, July 3, 2012

S.S - Syok Sendiri


Bagi menghargai hasil kerja Hubs. Maka uploadlah foto S.S (Syok Sendiri) kami pada hari kejadian. Errr iaitu hari adik Hubs bertunang. HEHEHE :D


P/S:
Hubs buat collage ni as our desktop wallpaper :")