Tuesday, December 17, 2013

#1 - Road To Be Taken : Episod Persediaan


Skema sungguh tajuk entri. Tapi apa ada hal. Sebab aku confuse nak taruk apa sebenarnya :D

Saya tak start lagi belajar. Tapi sementara ada masa baiklah saya share. Nanti dah start takut tak menyempat nak memblogging.

Macam mana saya sambung Master? Of course kalau google kebanyakkannya akan jawab under MARA. In my case, saya juga tidak terkecuali. :D

Selalunya MARA akan open Pasca Siswazah Luar Negara sekitar bulan Mac. Tapi bergantung pada nasib. Rajin-rajinlah layan website MARA. Macam kes tahun 2013 ni, unik habis sebab sistem asyik buat hal. Selalunya tawaran terbuka hanya seminggu atau dua minggu. Tahun 2013 buat sejarah. SEBULAN!

Sudahnya orang-orang yang mohon telah ditapis dan yang dah melalui penapis terus kena pergi MARA Germany Institute dekat Beranang. Buat apa? Buat derk. Eh tak tak. Buat Ujian Psikometrik yang sumpah psycho! Haha. Ada ke 120 soalan dalam masa 60 minit? Soalan sains dan matematik semua bahasa inggeris. Memang awesome ;p

Oh. Dah. Saya dah lepas semua benda tu. So nak loncat ke tajuk persediaan sebab lepas dapat tawaran MARA anda cuma perlu submit dokumen mengikut kehendak MARA (yang mungkin akan berubah dari semasa ke semasa) jadi takyah cerita.

Saya nak cerita story untuk mereka-mereka yang nak bawa dependant (family). Since I'm single no more maka saya ada suami serta anak untuk dibimbit bersama-sama. HEHE.

Anyway, ini cara saya. Kalau anda tak setuju maka terpulanglah, boleh cuba cara anda sendiri.

STEP BY STEP ON HOW TO GET READY WITH DEPENDANT:-

1) Sebaik saja anda dah dapat tawaran mengatakan anda dah berjaya dapat tempat dekat Universiti. Secure it first! Macam kes saya, universiti tu nak IELTS. Maka gigihlah aku pergi exam dan speaking walaupun gigil-gigil. Haha. Nasib baik lepas :p

2) Completekan agreement secepat yang mungkin. Tapi macam saya tak adalah cepat sangat saya completekan. Busy dengan anak. Saya bernasib baik sebab intake saya ada dua, which are September and January. Jadi tak rushing. Yang September memang saya dah reject and request for January.

3) Beli tiket flight ketika offer. Walaupun MARA boleh tolong belikan tiket but please, jangan berharap sangat. Bagi saya kalau kita ni nak fly dengan keluarga, be proactive and memang kena sacrifice wang ringgit. Plus, last minute ticket sangat mahal nak arwah! Saya lepas dah dapat offer MARA sentiasa check every airlines and I tried to get the cheapest airfare. Err korang nak cakap aku kedek suka hati. MARA kasi duit untuk saya sorang je tau? So satu tiket je boleh claim, yang lain-lain SDN BHD.

Disebabkan kerajinan membuat survey, I got two tickets for 2.5K only! Itu Kuala Lumpur ke London. Tiket biasanya dalam 3K just for one person (tak caya pergi tengok dekat website MAS sekarang). Untuk Tihani, sepertimana yang diceritakan dalam entri terdahulu, RM75 je. Hehe

4) Sementara tunggu duit MARA masuk, duit untuk TB test dan VISA dah kena ready. Trust me. Kalau nak tunggu duit masuk baru terhegeh-hegeh nak buat semua memang tak cukup nafaslah anda nanti. Terkejar-kejar. Saya yang cuti ni pon rasa serabut nak readykan semuanya.

Untuk buat TB test, saya syorkan: Lifecare Malaysia (Bangsar South). Kami buat dekat situ. Adult : RM210. Children: RM175. Padahal children tak ada buat apa pun. Setakat jumpa doktor yang tak sampai seminit tu. Reason kami? Sebab cepat. Eh bukan cepat menunggu. Menunggu tu punyalah lama. Sampaikan Tihani dah 'menyanyi-nyanyi'. Tapi sebab result on the spot, oklah. Tak kuasa nak datang lagi dan lagi.

For VISA part, sila translate surat beranak dan sijil nikah. Nanti VFS minta. Kalau nak senang translate sendiri dan minta official translator cop endorsement. Ada member share dia buat kena RM50 je total. Tapi sebab saya tak tahu saya pergi buat dekat Pusat Penterjemahan Negara maka melayang-layanglah RM160 :p

5) Survey rumah lebih kurang 2 bulan sebelum pergi. Survey je. Familiarkan area mana yang dekat dengan Campus. Copy paste url rumah yang anda macam berkenan dan simpan dalam satu file. At least by the time anda betul-betul dah ready nak cari rumah dah tahu dah area mana. Fully furnished is advisable.

6) Dah dapat je 6 bulan duit sara hidup in advance which is around 40K boleh pergi joli. HAHAHA. Yelah tu. Gila ke apa nak joli? Sila buat bank draf ataupun nama official dia, DEMAND DRAF. Buat atas nama anda sendiri, jangan letak nama entah siapa-siapa. Pastikan sama macam dalam passport sebab over the sea, your passport is the most valid identification document. Kalau anda google, orang banyak cakap pasal Traveller's Cheque but trust me, Demand Draf lagi berbaloi. TC nak buat kena caj, nak cash out pun kena caj. DD (dekat CIMB) kalau lebih dari 5K F.O.C je buat. Bukan ke berbaloi? Part rate exchange tu saya tak boleh nak tolong, if nak berbaloi pergilah cari money exchange. Masalahnya ada ke money exchange yang simpan GBP8,000?

7) Oh ye. Next, sebab kita dah cerita pasal duit di atas maka saya nak share pasal GRADS CARD. Selain dapat extra 10kg untuk bagasi. Saya dapat tahu CIMB Bureau De Change bagi less 20% from the current rate! Gila jimat kalau dapat less gitu memanglah aku nak pergi tukar. Eh tapi before tu sila buat kad GRADS tu dulu ye. RM30/USD20 untuk setahun.

By the way, lokasinya hanya ada dua saja ye;  LCCT dan KLIA. Tapi orang KL Sentral cakap berkemungkinan diorang tak banyak GBP.

Esok saya nak pergi tukar duit. Doakan dapat less. Hehe


----

Update terbaru; ada kesilapan informasi. Less 20% adalah mustahil. HAHA. Orang CIMB cakap paling lebih diorang boleh bagi adalah 0.025% from current rate. Harap maklum.



P/S:
Duit GBP tengah naik sebab MYR turun teruk. Semalam bayar deposit GBP550 untuk rumah sewa pastu rasa nak nangis sebab habis semua gaji saya. Sobs


Monday, December 16, 2013

Less Than A Month...


Kurang daripada sebulan. Eceh tetiba translate.

InsyaAllah I can do it! Demi Tihani, I'm going to be a SuperIbu! Tapi tak lupa juga buat Ayah Tihani yang banyak bersusah payah. Yang sanggup sacrifice diri jaga Tihani nanti.

Sebenarnya takut juga. Hoho. Nervous tahap gaban. Tapi...

Tapi kalau takut sampai bila? Nanti hidup di takuk lama. Nanti hidup asyik cari pasal dengan patient. Pastu aku pon menulis yang bukan-bukan dalam blog ni pasal tabiat orang Malaysia. Errr emosional itu tak bagus. Mengerti?

Anyway, buat readers yang pernah baca entri-entri saya sebelum ini...nak bagitahu ni. :D

Alhamdulillah niat saya untuk sambung study dah tercapai. Ya Allah, Allah itu sungguh Maha Pemurah. Saya nak baby, Dia bagi Tihani. Saya nak sambung study, Dia bagi sambung study. Syukur yang amat :)

Setakat ni, preparation sudah 80%. Sepatutnya dah jadi 90%. Tapi kami tak jadi buat VISA last week sebab tertinggal passport Tihani dekat rumah T________T

So far semuanya dah hampir settle. Rumah pon dah cari tapi tak tahulah landlord tu berkenan nak bagi sewa ke tidak. Haish. Sumpah berkenan sebab member yang dah viewkan rumah cakap rumah tu sangat dekat dengan Campus. Walking distance.

Im ada juga tanya; "Ready ke?" HAHAHA. Ready ke tak ready ke semuanya dah hampir settle. Cuti belajar dah apply cuma tak sempat-sempat nak check balik dengan bahagian latihan dekat KKM. Dah approved ke belum? Haiyyoh!

Hari ni saya tak buat apa-apa seharian.

Sebab?

Secara tiba-tiba saya demam kura-kura. Padahal pagi tu elok je. Lepas mandikan Tihani and breastfeed dia, tiba-tiba rasa sejuk terlampau. Mengigil-gigil. Tu memang petanda demam nak mai. Saya terus tergolek sebelah Tihani. Bila Tihani minta nenen air mataku berjuraian jatuh sebab pening.

Err saya kalau demam memang akan rasa sangat sakit untuk breastfeed Tihani. Dah pernah kena engorgement time Tihani berusia 5 hari. Parah.

Tak pasal-pasal Imran kena balik dari office. Terus dia jaga Tihani dan buatkan lunch. Thank you suami. Love you mucho!

Minggu ni kena tukar duit. Kena siapkan VISA. Kena beli tiket flight yang domestic. Tiket dari Malaysia ke London dah beli. Dari London ke ......  (tempat dirahsiakan) masih belum. HEHE.

Tiket flight beli awal-awal waktu MAS buat offer. Alhamdulillah murah banyak berbanding beli dengan travel agent even under student's price pon tak dapat murah macam tu. Yang bestnya beli waktu Tihani tak keluar lagi. Tetiba bila Tihani dah ada and nak add tiket untuk infant, MAS kata 1K???

Terus rasa kus semangat mau nangis. Nasib baik lepas telephonist tu bincang dengan supervisor dia, MAS bagi tiket infant RM75 je. HAHAHA. Rezeki Tihani. Plus, mana lojiknya? Bukannya Tihani dapat seat pon. T_____T

Oh ye. Kami pergi sana bukan boleh berenjoyan. Hoho. MARA bagi untuk saya seorang je. Kena pandai-pandai cari sumber rezeki lain dekat sana nanti. Hal hutang piutang dekat Malaysia, Alhamdulillah dalam kawalan. InsyaAllah, di mana  ada kemahuan, di situ ada jalan *tetiba*

Dengan itu saya sudahi entri ini dengan babai sebab anak aku dah jaga. HAHAHAHA


 Ada siapa-siapa rindu Tihani? Nah! Gambar setepek! :D

Thursday, December 5, 2013

Red Riding Hood


Ibu sudah makin addicted Tihani. 
You're so cute! :)


----

Musang takda. Kambing je yang ada. Dalam bakul bawa botol dengan stokin. HAHAHA. Apakah kamu neh wahai Red Riding Tihani? ;p