Tuesday, December 17, 2013

#1 - Road To Be Taken : Episod Persediaan


Skema sungguh tajuk entri. Tapi apa ada hal. Sebab aku confuse nak taruk apa sebenarnya :D

Saya tak start lagi belajar. Tapi sementara ada masa baiklah saya share. Nanti dah start takut tak menyempat nak memblogging.

Macam mana saya sambung Master? Of course kalau google kebanyakkannya akan jawab under MARA. In my case, saya juga tidak terkecuali. :D

Selalunya MARA akan open Pasca Siswazah Luar Negara sekitar bulan Mac. Tapi bergantung pada nasib. Rajin-rajinlah layan website MARA. Macam kes tahun 2013 ni, unik habis sebab sistem asyik buat hal. Selalunya tawaran terbuka hanya seminggu atau dua minggu. Tahun 2013 buat sejarah. SEBULAN!

Sudahnya orang-orang yang mohon telah ditapis dan yang dah melalui penapis terus kena pergi MARA Germany Institute dekat Beranang. Buat apa? Buat derk. Eh tak tak. Buat Ujian Psikometrik yang sumpah psycho! Haha. Ada ke 120 soalan dalam masa 60 minit? Soalan sains dan matematik semua bahasa inggeris. Memang awesome ;p

Oh. Dah. Saya dah lepas semua benda tu. So nak loncat ke tajuk persediaan sebab lepas dapat tawaran MARA anda cuma perlu submit dokumen mengikut kehendak MARA (yang mungkin akan berubah dari semasa ke semasa) jadi takyah cerita.

Saya nak cerita story untuk mereka-mereka yang nak bawa dependant (family). Since I'm single no more maka saya ada suami serta anak untuk dibimbit bersama-sama. HEHE.

Anyway, ini cara saya. Kalau anda tak setuju maka terpulanglah, boleh cuba cara anda sendiri.

STEP BY STEP ON HOW TO GET READY WITH DEPENDANT:-

1) Sebaik saja anda dah dapat tawaran mengatakan anda dah berjaya dapat tempat dekat Universiti. Secure it first! Macam kes saya, universiti tu nak IELTS. Maka gigihlah aku pergi exam dan speaking walaupun gigil-gigil. Haha. Nasib baik lepas :p

2) Completekan agreement secepat yang mungkin. Tapi macam saya tak adalah cepat sangat saya completekan. Busy dengan anak. Saya bernasib baik sebab intake saya ada dua, which are September and January. Jadi tak rushing. Yang September memang saya dah reject and request for January.

3) Beli tiket flight ketika offer. Walaupun MARA boleh tolong belikan tiket but please, jangan berharap sangat. Bagi saya kalau kita ni nak fly dengan keluarga, be proactive and memang kena sacrifice wang ringgit. Plus, last minute ticket sangat mahal nak arwah! Saya lepas dah dapat offer MARA sentiasa check every airlines and I tried to get the cheapest airfare. Err korang nak cakap aku kedek suka hati. MARA kasi duit untuk saya sorang je tau? So satu tiket je boleh claim, yang lain-lain SDN BHD.

Disebabkan kerajinan membuat survey, I got two tickets for 2.5K only! Itu Kuala Lumpur ke London. Tiket biasanya dalam 3K just for one person (tak caya pergi tengok dekat website MAS sekarang). Untuk Tihani, sepertimana yang diceritakan dalam entri terdahulu, RM75 je. Hehe

4) Sementara tunggu duit MARA masuk, duit untuk TB test dan VISA dah kena ready. Trust me. Kalau nak tunggu duit masuk baru terhegeh-hegeh nak buat semua memang tak cukup nafaslah anda nanti. Terkejar-kejar. Saya yang cuti ni pon rasa serabut nak readykan semuanya.

Untuk buat TB test, saya syorkan: Lifecare Malaysia (Bangsar South). Kami buat dekat situ. Adult : RM210. Children: RM175. Padahal children tak ada buat apa pun. Setakat jumpa doktor yang tak sampai seminit tu. Reason kami? Sebab cepat. Eh bukan cepat menunggu. Menunggu tu punyalah lama. Sampaikan Tihani dah 'menyanyi-nyanyi'. Tapi sebab result on the spot, oklah. Tak kuasa nak datang lagi dan lagi.

For VISA part, sila translate surat beranak dan sijil nikah. Nanti VFS minta. Kalau nak senang translate sendiri dan minta official translator cop endorsement. Ada member share dia buat kena RM50 je total. Tapi sebab saya tak tahu saya pergi buat dekat Pusat Penterjemahan Negara maka melayang-layanglah RM160 :p

5) Survey rumah lebih kurang 2 bulan sebelum pergi. Survey je. Familiarkan area mana yang dekat dengan Campus. Copy paste url rumah yang anda macam berkenan dan simpan dalam satu file. At least by the time anda betul-betul dah ready nak cari rumah dah tahu dah area mana. Fully furnished is advisable.

6) Dah dapat je 6 bulan duit sara hidup in advance which is around 40K boleh pergi joli. HAHAHA. Yelah tu. Gila ke apa nak joli? Sila buat bank draf ataupun nama official dia, DEMAND DRAF. Buat atas nama anda sendiri, jangan letak nama entah siapa-siapa. Pastikan sama macam dalam passport sebab over the sea, your passport is the most valid identification document. Kalau anda google, orang banyak cakap pasal Traveller's Cheque but trust me, Demand Draf lagi berbaloi. TC nak buat kena caj, nak cash out pun kena caj. DD (dekat CIMB) kalau lebih dari 5K F.O.C je buat. Bukan ke berbaloi? Part rate exchange tu saya tak boleh nak tolong, if nak berbaloi pergilah cari money exchange. Masalahnya ada ke money exchange yang simpan GBP8,000?

7) Oh ye. Next, sebab kita dah cerita pasal duit di atas maka saya nak share pasal GRADS CARD. Selain dapat extra 10kg untuk bagasi. Saya dapat tahu CIMB Bureau De Change bagi less 20% from the current rate! Gila jimat kalau dapat less gitu memanglah aku nak pergi tukar. Eh tapi before tu sila buat kad GRADS tu dulu ye. RM30/USD20 untuk setahun.

By the way, lokasinya hanya ada dua saja ye;  LCCT dan KLIA. Tapi orang KL Sentral cakap berkemungkinan diorang tak banyak GBP.

Esok saya nak pergi tukar duit. Doakan dapat less. Hehe


----

Update terbaru; ada kesilapan informasi. Less 20% adalah mustahil. HAHA. Orang CIMB cakap paling lebih diorang boleh bagi adalah 0.025% from current rate. Harap maklum.



P/S:
Duit GBP tengah naik sebab MYR turun teruk. Semalam bayar deposit GBP550 untuk rumah sewa pastu rasa nak nangis sebab habis semua gaji saya. Sobs


5 comments:

BLuRpL3 said...

assalamulaikum syuhada,

mcm mana dgn persediaan nak sambung study? ke dah fly?

jemput singgah & follow blog saya ye. hehe...
http://blurplediary.blogspot.dk/2013/12/rewind-episod-penghijrahan-kami.html

s.c.h.u.l.t said...

waalaikummussalam blurp,

dah hampir 100% insyaAllah. hehe. next week fly :)

Roza Assurin said...

assalamuaikum syuhada, suka bc posting adik. Nk tanye, brape lama syuhada amek ms utk setelkn visa.mksud akak, dr mula isi online shingga visa tu approved.thanks dik

Roza Assurin said...

assalamualaikum syuhada, suke bc posting adik.nk tanye, brapa lm syuhada amek ms utk setelkan urusan visa.mksud akak, dr start isi online shingga visa approved. Lg satu, mcm mn nk apply utk dependent;asben n anak2.kalo xsilap akak, bile nk isi online tu kita perlukan id sndiri utk log in kn.so, bile nk isi utk dependent tu setiap individu kena ada login sndiri atau kita sbgai main applicant bulih buat utk depa..sorry tpksa tanye sbb akak pn dlm proses memohon visa..thanks dik

s.c.h.u.l.t said...

Roza Assurin: Maaf saya sibuk dengan class seminggu ni. Ni baru sempat tengok blog.

Main applicant boleh applykan untuk dependant. Dalam website VFS tu memang dah ada tab 'Apply for Myself', 'Apply for Other'.

Lepas isi online, proceed dengan payment & dah boleh pilih tarikh untuk ke VFS Wisma MCA, Ampang. Buat Biometrik test, tapi kanak-kanak bawah 9tahun tak perlu bawa if tak silap. Saya tak pasti.

Dah settle biometrik test sebenarnya ambil masa 14hari bekerja untuk siap. Kes saya lambat sikit sebab saya buat dah nak dekat Christmas :)

Harap membantu. Ada soalan lagi email echamyda@hotmail.com