Wednesday, September 28, 2011

Kisah Sang Puteri

Pada satu masa dulu [OK aku cliche. Hakhakhak], terdapat seorang Sang Puteri yang kuat berangan. Selain kuat berangan, Sang Puteri juga kuat makan. Hobi di masa lapang Sang Puteri adalah bercakap dan menyanyi. Pendek kata selagi ada suara memang hidup engkau takkan aman daripada mendengar bunyi-bunyian daripada mulut itik beliau.

Aik? Sang Puteri tu spesis itik kah Syud? Eh shut up lah engkau. Aku tak habis cerita.

Sambung.

Seperti hikayat purbakala maka satu waktu sampailah masa Sang Putera bertemu Sang Puteri. Dah kalau ada watak Sang Puteri, mestilah kita kena bina watak Sang Putera. Bukan bukan bukan?

Kalau nak diikutkan, Sang Puteri ini sangat berlagak tak hingat dunia. Malah, pertama kali bertemu Sang Putera, beliau langsung tak merasakan debaran cinta. HAHAHA. Maka, kita boleh labelkan ini bukan Love At The First Sight. Bagi pihak Sang Putera, I don't know la. :P

Malah, Sang Puteri juga adakalanya sedikit pusing. Err maksudnya di sini confuse. Bukan pusing macam engkau kena motion sickness. Bukan bukan. Sebab Sang Putera seperti Chipsmore. Sekejap ada. Sekejap takda. Selain seperti seketul biskut. Sang Putera juga boleh kita bagi kata bidalan Untung sabut timbul, Untung batu tenggelam.

Maksudnya di sini; ada masanya dia macam sabut. Timbul dan boleh chat-chat. Ada masanya dia macam batu, chatting pastu Tenggelam (hilang). Pastu tetiba wish selamat malam. HOMAIGOTT. :))

Mengenai bagaimana mereka bermula itu engkau boleh selak-selak post-post lama. Malas dah nak repeat berkali-kali. Hehe

Jadi apa yang menariknya pasal Kisah Tuan Puteri ni?

Actually aku lebih suka cerita pasal Sang Putera. Sang Putera ni orangnya manis. Dari segi perbuatan he is very the sweet. Although pada mulanya aku merasakan beliau seorang stalker! Tapi tapi, akhirnya aku menyedari; I love sweet stalker! Daripada sweet talker. Cakap je manis-manis pastu bagi aku habuk. Ceh ceh. *Buang kisah lama dalam dustbin*

OK. Mari kita sambung cerita.

Pada satu hari, setelah dipersetujui oleh orang ramai maka bertunanglah Sang Putera dan Sang Puteri. Eceh orang ramai ke korang berdua Syud? Eh mana ada aku cerita pasal Syud. Tengah cerita pasal Sang Puteri ni! Heshh korang nehhh :P

Sang Putera, sejak mengikat Sang Puteri dengan tali pertunangan. Cewah. Beliau ni jadi super duper hyper. Haha. Err kami tak percaya Syud. Bukankah engkau makhluk Tuhan paling tak reti shut up? Eh, aku bising. Bukan hyper. Sila take note. Hehe.

Actually, pernyataan di atas satu gurauan semata-mata. Apa engkau percaya ke muka innocent lagikan suci itu hyper? Beliau tidak hyper. Beliau cuma sangat sayang (a.k.a over caring). Which of course aku suka. Kemudian, the best part of everything adalah....

Kawan-kawan Sang Puteri kebanyakkannya frustrated sebab vacation plan asyik tergendala. Busy kerja. Busy macam-macam. Busy macam busybody. Eh eh tak. Lalu, Sang Puteri telah main tawar menawar dengan Sang Putera. Berikut conversation secara tak berapa betul antara kami (yang telah diolah supaya tampak menarik) Hakhakhak.

Sang Puteri: 'Kanda, after kahwin boleh tak Dinda nak pergi jalan-jalan dengan member Dinda?'
Sang Putera: 'Nak pergi manakah Adinda?'
Sang Puteri: 'Err. Oversea ke? Ala bukannya lama berminggu-minggu. SEMINGGU JE'

*Sang Putera buat muka macam tak berapa puas hati. As if SEMINGGU TAK LAMA?* :))

Sang Putera: 'Nanti Kanda fikir' (Actually memang telah ditolak sementah-mentahnya sebab Sang Puteri takmo bawak dia sekali. Hahahaha)

Lepas tak jadi plan oversea. Kita ubah jadi Sabah atau Sarawak. Pastu kita dengar pulak apa kata Sang Putera.

Sang Putera: 'OK. Kanda ikut sekali' Hahahahaa. See? Jawapan yang sungguh takmo kasi lepas :P

The comellest part of everything adalah pada satu ketika, salah seorang kawan Sang Puteri telah beria-ia nak dengar jawapan dari mulut Sang Putera sendiri. Maka Sang Puteri pun gagahkanlah on loudspeaker iPhone beliau supaya lebih mudah berkomunikasi.

Kawan Sang Puteri : 'SPutera, Boleh tak saya nak bawak SPuteri nanti? Nak pergi Singapore'
Sang Putera : 'Eh kenalah tengok details dulu'

Fuhhh. Sungguh kedekut! Hahahaha. Sudahnya memang tak dijawab dengan anything. It's not YES and it's not NO. But I bet, it can be YES if Sang Puteri cakap; 'Marilah Kanda, follow lah kami. Tapi nanti kalau Kanda bosan Dinda takkan bertanggungjawab atas sebarang rasa keterabaian nanti' Hahaha

Yes. I'm his Darling Princess.




.....and I love to be his Darling. Hehe.




P/S:
Saya tak tipu bahagian conversation ini telah diolah. Err. Setakat ni aku belum buang tebiat nak berkanda-dinda secara live. Haha. Time sengal ubi adalah ter-sms macam tu. Lalala~ :P

Sunday, September 25, 2011

Ding Dong Weekend!

Otakku ding dong. Masih sedang cuba untuk refresh. Sabtu adalah awesome. Sabtu adalah hari berpeleseran bersama buah hati, berdating bersama Kak Gla dan Amelia. Gosh, I'm starting to miss kamu berdua so much! :'(

Selain ding dong. Maaflah. I don't have any picture untuk dikongsikan. Selain malas. Pentax -optio retro-ku juga tidak mempunyai nyawa. Tidak bisa hidup lalu mengcapture apa-apa foto. Hehe

Chargernya masih di rumah Bonda. It was a fast transit. Maka saya tidak sempat mencari charger. Next month mungkin. InsyaAllah.

Hmmmm. Bercerita mengenai yesterday, kami pergi IKEA sebab Syuhada craving for meatballs. HAHAHAHA. Aku memang buruk perangai hoccay? Sanggup takmo makan hotdog sungguhpon lapar dan dipaksa Amelia. Sudahnya sampai IKEA Encik Tunang selamba order meatballs 10pcs. Dengan alasan konon-konon dia nak makan sekalilah; kononnya ;p

Then baru suku jalan mencekik tetiba henfon bernyanyi-nyanyi; 1 sms received.

'Nk bermanja.meh ah kluar n jemput i dpn food court'

Berpusing-pusinglah Syuhada tawaf IKEA cari kakak terchenta. Tapi tapi bila recall; Kluang Station? Cold Storage? OMG! Di manakah kamu wahai kakak oiii? Sudahnya jalan-jalan sampai ke IPC. Hahahhaa. Banyaklah IKEA Kak Gla oii :P

After beli makanan Kak Gla maka terkezutlah I bila melihatkan betapa banyaknya meatballs masih di atas plate. Fiance pulak claimed bahagian dia dah habis. Tipu tipu! Sudahnya perut aku telah terisi sebanyak 8 bijik meatballs! Ambik kau Syuhada. Nak sangat meatballs kan? Ambik ambik! :))

We headed over IKEA. Omaigottt. Gorgeous! Memang tertawanlah hati melihat barang-barang dekat situ. Tapi boleh tengok ajelah. Belinya belum boleh.

Bila dah petang dan masing-masing dah angkut barang, I hugged Kak Gla. I hugged Amelia. Lalu menangis dalam hati sebab gonna miss mereka so much. Uhuksss.

Malamnya, me, my fiance dan rakan-rakan headed for RUMAH PENA. Small yet awesome event from Sindiket Sol-jah, lalu buat aku rindu pada Kapasitor. 12 short movies kami tengok secara PERCUMA. Yiepee! Yieepee!

Movie Wiwin (a.k.a FikriKacak) yang dishooting oleh my fiance bertajuk PAGAR adalah movie kedua. Dear, though you shoot simple-simple tapi awesome juga. You pandai cari angle menarik. Aik? Sejak bila aku ber-you you ni? Euwww. HAHA

Dalam banyak-banyak, paling saya suka adalah CHANCES. Fiance mungkin rasa sebab short-movie tu jiwang. Saya kan jiwang. Kahkahkah. *muntah darah* Tapi tapi, aku tak sempat nak habis bercinta dengan tunang dan buat live review.

Short film itu berkenaan second chances and how a girl and a boy different from each other. Contoh - Bila perempuan cakap dia perlukan masa untuk bersendirian. Lelaki akan fikir OKLAH. Give her some times. Pastu duduk senyap-senyap takyah contact or kacau. Kata nak sendirian kan?

Tapi sebenarnya, perempuan ni makhluk gedik. Mulut kata lain, hati kata lain. If kami cakap we need time-off. Hakikatnya TIDAK. Kami ini mahu dipujuk. Kami ini mahu dirayu-rayu. Cakap je nak masa padahal nanti satu hari meroyan apsal lelaki tak contact/sms? Samalah macam aku dulu. Cakap lain, pastu malam-malam elmosi terus sms sayu-sayu; 'Awak tak sayang saya dah ye?' HAHAHA

Sambung.

Samalah juga kalau perempuan cakap takmo jumpa. Anda percaya ke diorang tak mahu? Kalau dah engkau terpacak comel-comel pegang bunga ke, coklat ke, takpon ticket wayang TGV ke, or anything that she loves. Al-mustahillah she will say NO. Kecuali; if dia sememangnya TAK SUKA engkau. Maka, faham-fahamlah ye.

Lelaki dan perempuan itu super berbeza. Kita berfikir dari sudut yang berbeza juga. Perempuan complicated. Err. Jadi tak payahlah nak faham. As long as engkau ada kudrat untuk melayan maka way to go! Anda dibenarkan untuk berkahwin dan bersengsara seumur hidup. Hahahaha

Eh . OK lah. Tunang ajak dinner sama. Tembolok hanya terisi roti sausage berserta keropok lekor semenjak pagi hari.

Tata~!






Nota kontot:
Second Chance telah berlaku antara saya dan tunang saya beberapa bulan lepas. Saya telah menumpahkan air mata lelaki itu lalu tersedar betapa ridiculousnya saya. Sangat menakutkan waktu hampir kehilangan dia, lalu telefon dan laju-laju merayu minta Second Chance. Haha. Akukah yang merayu itu? Nehh. It's actually more kepada memujuk and I'm lucky sebab tunang saya itu seorang yang pemurah dengan kemaafan :)

Thursday, September 22, 2011

Astaghfirullah

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari daripada Abu Hurairah : “Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, “setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya yang menjadikannya seorang Yahudi atau Nasrani atau Majusi.”

Seperti yang pernah Ustaz Hasrizal perkatakan, Anak adalah cermin ibu bapa. Dalam perkataan pendek; REFLEKSI.

Kisah Soffiyya di TV3 yang menggantikan Kasih Alia meruntun hati saya. Hiba yang teramat bila ayah yang sepatutnya menjadi pelindung menjadi seekor haruan. Haruan makan anak. Ceh, kenapakah harus kita letak haruan? Kenapakah tidak kita letakkan seekor binatang saja?

OK. Harsh. Perkataan saya adalah harsh, I know.

Tapi bila memperkatakan tentang nasib seorang wanita, kadangkala saya begitu sensitif. Memang benar, wanita adalah golongan terbanyak masuk neraka. Malah wanita jugalah penyebab lelaki tertarik ke dalam neraka. Wanita akan menarik ayahnya. Wanita akan menarik saudara lelakinya. Lelaki akan menarik suaminya. All of this happened.

Tapi.

Mulia sangatkah lelaki untuk memperlekehkan wanita? Mulia sangat ke lelaki yang merasakan diri mereka perfect? Mulia sangat ke lelaki yang mencari setiap inci kesalahan orang? Menuduh akan sesuatu tanpa bukti dan 4 orang saksi bermakna FITNAH!

Wanita dijadikan daripada tulang rusuk yang bengkok. Tapi asal kejadian kami masih lagi dari sebahagian dari kamu wahai Adam. Kami tidak sempurna dan begitu juga kamu. Kami perlukan perlindungan. Kami perlukan kasih sayang. Kami perlukan Imaam dalam hidup kami.

Saya sangat tidak faham kenapa manusia suka mencari kesalahan orang lain? Kenapa tak boleh let by gones be by gones. Kenapa harus perasan bagus?

Tak bolehkah hidup aman damai, sentosa, bahagia?

Tak bolehkah?

Cannot meh?

Astaghfirullah. Saya cuba untuk tidak marah. Apa yang boleh saya buat adalah bertenang. Sambil ditenangkan oleh tunang dan kawan-kawan. Kemudian saya mengadu pada Dia. Tak apalah kalau manusia cakap saya ini beban. Tak apalah kalau manusia cakap saya ini pembawa dosa.

Now, you tell me, siapakah yang begitu maksum di muka bumi ini selain Nabi?

Jawapannya; NO ONE.

Jadi jangan berani menghukum seseorang padahal urusan dia dengan Allah hanya Allah yang tahu dan kamu yang tidak melihat, janganlah pandai-pandai memperkatakan mengenai dia padahal kamu tidak mengetahui langsung. Kamu tiada bukti dan bila kamu memperkatakan seseorang bererti itu FITNAH.

Eh dua kali dah taip fitnah Syuhada?

Hmmmm. Saya tidak akan cuba fight. Sebab takda guna fight dengan orang yang sentiasa nak menang. Biarlah saya mengalah. Biarlah saya terima segala tuduhan-tuduhan. Yang penting saya tahu orang yang sayangkan saya kenal saya.

Orang yang sayang saya tahu saya takkan buat semua tuduhan itu. Yang penting; 'Ana Abdullahi Walan Yudhi'ani' :)

Saya tahu kaum saya adalah kaum minoriti yang bakal menghuni Syurga. Selebihnya lebih banyak ke Neraka. Tapi saya berdoa saya tergolong dalam mereka yang bakal ke SyurgaNya. Biarlah hina di mata manusia, janji Allah tahu setiap perkara yang saya lakukan dan Allah Maha Melihat lagi Maha Mengetahui.

Wednesday, September 21, 2011

Terima Kasih Cinta!

Tajuk entri seperti novel. Tapi sajalah nak bagi entri macam cool padahal tak tahu pon sama ada cantik menarik tertarik kau memang tembam! (Maksud saya tajuk tu) :p

Pertama sekali. Terima kasih cinta. Terima kasih pengarang jantung tangkai nyawa. Sebab sentiasa ada untuk dengar saya mengadu bukan-bukan. Setiap hari kalau boleh nak mengadu. Setiap hari kalau boleh nak bebel-bebel. Tapi hakikatnya, aku tidak ingin mengadu setiap hari meskipon dibenarkan.

Waktu-waktu begini, tiba-tiba teringatkan satu ketika dahulu. Kawan-kawan suka mengatakan; "Nak ngorat Syud senang je. Bagi dia makan sedap-sedap" HAHAHAHA. Macam hahampeh. Even, actually, statement itu very the true! Yay!

Meskipon berperut comel. Tapi saya mempunyai nafsu makan mengalahkan seekor Gorila. Jika seekor Gorila mampu makan pisang bertandan-tandan, aku cuma mampu action konon-konon mampu. Padahal....HEHEHEEEE.

Bila tengok orang makan Mandy Lamb, nak makan Mandy Lamb. Tengok orang makan Cheese Naan, nak makan Cheese Naan. Padahal makan seciput pastu tak habis. Pastu EBS juga yang kena makan. Pastu makin bulat tunang aku. Hakhakhak.

For me, sharing is caring. Tapi tak sampai hati menculik makanan tunang. Karang dia lapar kasihan. Eh eh. :P

'Hi. Saya Zulaikha. Saya anak Mama & Papa'
Siapa Mama & Papa budak ni pon aku tak tahu. HAHA. Main culik je anak orang.

Sebab?

She reminds me very much to AMYZAHRAH!
Angah miss you sobsobsob

Macam hamster!! Geraaaaaaaaaaaaaaaam! Hehe

Tengok budak kecik memang sangat entertaining. Mereka mampu buat engkau tiba-tiba tersenyum luas-luas. In fact, tadi waktu tunang cakap; 'Nanti awak kena garang dengan anak-anak' I was like...hurm hurmm. Tak mahu. Saya tak mahu jadi garang. Saya tak mahu anak-anak depressi macam saya. Ececeeeh. Muka aku mana ada muka depress. :p

Cheese Naan bertukar ganti dengan Garlic Naan. Haha

Kekanda ku sangat baik. Kekanda ku selalu melayan kerenahku yang biol. Malah Kekanda ku tak pernah marah bila makanan tak habis sebab nanti dia habiskan. Hehehehe. Sejak sudah mendewasa dan hidup secara manja over here, saya tidak lagi membuat perangai anak-anak.

Malahan, saya rasa tunang sudah semakin pandai handle saya yang biol ini. Harapnya forever.

Biol-biol pon ada orang sayang. Oh lucky me! Terima kasih Tuhan! :)

Sayangku En.Imran,
Terima kasih atas segalanya. Terima kasih atas kasih dan sayang. Ececeh gelis.

Sayangku En.Imran,
Jujur. Saya tak pernah rasa saya nak kahwin. Saya pernah rasa nak lari ke hujung dunia dan hidup sendirian. Tapi, bertemu dengan awak adalah antara sesuatu perkara terbaik pernah berlaku dalam hidup ini! :)

Sayangku En.Imran,
Terima kasih sebab tak pernah fikir saya ini satu beban *nangis* Saya sayang awak so much. *nangis atas keyboard pulak*

Saya tak mahu 3, 4 dan 5hb datang. Dear won't be around adalah TIDAK BEST. Sejak akhir-akhir ni aku sudah pandai menjadi tamak haloba. Haih.

Dear Imran,
My heart's a stereo, it beats for you so listen close :)



P/S:
Kalau Sa tak cakap pasal berjauhan, actually, saya pon tak sampai hati jauh-jauh dari awak. Eh kronik sudaaaah. HAHAHAHA.

Sunday, September 18, 2011

Save-The-Date

'Dan Allah menentukan siapa yang dikehendaki-Nya (untuk diberi) rahmat-Nya' (2:105)



P/S:
Sesungguhnya saya hanya mampu merancang. Allah jua yang menentukan segalanya. Amin amin.

Saturday, September 17, 2011

Berdua Denganmu

Singgah Selalu, Danga Bay
16th September 2011


P/S:
Tunang saya memang makin tembam. HAHAHA

Friday, September 16, 2011

Love Letter 2009

Just like the rainfall without water,
Or the sun be separated from imparting light,
Can dew be separated from grass?
Or rose be separated from its fragrance?

We are inseparable,
A single rose cannot be my garden,
A single book cannot make me wise,
But a single you can be my world!

I keep a flower in my pocket,
A picture in my locket,
I keep rainbows in a flower pot
and letter under my bed,

The best thing ever said,
But that special place in my heart..
I'm saving it for you!

Retrieved from - Love Letter, August 2009




P/S:
Darling Fiance;
You're indeed the awesomest fiance in the world! Most doesn't need to be put over here because that isn't enough ;p

Thursday, September 15, 2011

Review: Kasih Alia & Lelaki Lampi

Membuat sebuah review adalah sangat kaddang-kaddang. Err actually, jaraaaaaaang jaraaaanggg. Tapi kali ini, hati tengah tango nak buat review. Maka kita layankan saja. OK?

Eh engkau tak nak layan takpa. Boleh shoo away :p

Saya tengok Kasih Alia; kaddang-kaddang. Sama jugalah dengan kes Nora Elena. Tapi selalunya tertengok sebab menanti azan. Jujur. Aku tak pernah cair dengan cerita Nora Elena. In fact setiap kali tertengok selalunya akan gelak berdekah-dekah sambil berguling-guling di ruang tamu. Hehe

Hari ni Kasih Alia berkisarkan proposal Eric kepada Alia. OTK (Oh Tuhan-ku!) Aku amatlah mencair tahu? Mencair-cair melihat Eric shy shy cat. Malu tapi mahu. Hakhakhak.

Sambil terkebil-kebil Eric cakap; 'Alia, saya akan tunggu sampai awak bersedia nak pakai cincin tu, saya takkan memaksa'.

Alia buka box cincin, slowly sarungkan cincin batu purple ke jari manis. Eric senyum; 'Alhamdulillah. Terima kasih Allah sebab kurniakan cinta Kasih/Alia'

Mesti orang pelik apsal aku terpesona. Padahal biasa-biasa sahaja. Mereka kata Eric itu lampi. Bagi saya lampi itu comel! Lampi tu sumpah menunjukkan dia bukan player. Macam Tunang saya. Hehehe.

OK. Selitan kisah kami semalam.

Waktu Maghrib Mi Amore mengajak iftar di gerai Nasi Lemak berdekatan rumah beliau. Sampai-sampai je azan berkumandang. Lalu tangan terus laju sambar milo panas milik beliau. Hohoho vitamin B6 daripada 48 pisang.

Actually waktu sampai saya terpesona [killer confession]. Saya sentiasa terpesona bila jumpa beliau in clean shave. Muka beliau suci seperti bayi yang baru dilahirkan. =)) *exaggerate*

Kalau tak shave selalunya saya menyangka beliau itu ayah kepada beberapa orang anak. HAHAHA. Encik Tunang, sila jangan baca :p

Malu I nak tatap lama-lama. Terus tunduk memandang bumi. (Padahal tunduk mengadap Nasi Lemak) Ahaks ahaks.

Bila tengok Eric, terus teringat Tunang. Lebih kuranglah kelampian mereka. Their sincerity? Duh. Need to ask meh?

Their sweetness?

It comes from their sincerity. Maka dengan ini di admit; SAYA SUKA LELAKI LAMPI! Haha. Saya tak suka lelaki player macam Seth Tan. Habis semua gadis tersungkur akibat anasir-anasir yang kononnya macam romantik.

Lelaki macam Eric adalah rare. Spesis payah nak jumpa. Bila suka terus propose masuk meminang. Which; me likey likey a lot!

Sebab satu ketika dulu, waktu hati saya shredded into pieces. Saya pernah berikrar. Taknak bercinta dah. Siapa nak saya kena terus meminang. Err. Tapi tidaklah aku membuat pengumuman secara besar-besaran.

Apa engkau fikir aku diva?

Lelaki yang bersepah adalah yang asyik nak ajak bercinta tanpa hala tuju yang pasti. Takpon ada prawn behind stone.

Eric itu lelaki berkualiti. Payah dah nak cari zaman sekarang ni. :)



P/S:
Encik Tunang, awak spesis yang rare itu juga. No worries. Hehe :P

Tuesday, September 13, 2011

Vacation @ Bali

OK. Sudahlah tu. Dah nak muntah upload foto dengan kadar kelembapan terlampau!

Bali adalah....errr downsome. Hakhakhak. Maksudnya, saya tak berapa menggemari percutian di Bali. Cuma rasa happy sebab dapat spent time dengan family sendiri. Dah lama tak ada vacation beramai-ramai. :)


[Rajah 1] Orang Utan is cute!

Tidakkah anda rasa begitu?

Gadis berbaju biru itu juga. Ehem ehem, boleh tahan cute. HAHAHA. Eh Syud, boo boo perasan :p

[Rajah 2] Kawaii Grafitti

Ada banyak lagi tapi sangat malas please. Silalah fahami bahawasanya broadband saya juga spesis downsome.



[Rajah-Rajah] Bunga & Gadis Bali

Aik? HAHA. Sorry. Muka tak cukup Balinese. In fact semua orang tegur apsal wajah saya sangat 'rangup' hari ni. Melanin terhasil secara berlebihan. Maaflah. I'm so sawo matang.


[Rajah 3] Di Apit - Apit




[Rajah 5] My Beach Boy!

Uda kelihatan awesome. Seolah-olah pakar surfer. Padahal..... {sila isi tempat kosong}

[Rajah 6] Kan dah cakap, beliau memang pandai berpura-pura :P

[Rajah 6] Sorry, sunscreen doesn't work on me

Mungkin patut ambil SPF 1700++ Eh ada kah? HAHA













Sekian.

Habis dah entri. AHAHAHAA. Gila pemalas sampai dah tak mampu goreng cerita. Penat yang amat sih.

Saya cuma boleh memberikan sedikit kesimpulan;

#1 - BALI tidaklah seawesome mana. Resort-resort berbintang-bintang mungkinlah awesome. Tapi harga pon berbintang bulan juga dibuatnya. :P

#2 - Pelancong terhebat yang kerap ke sana adalah JEPUN & CAUCASIAN. Maka haruslah kita fahami, mereka super loaded di sana.

#3 - Kalau ke Nusajaya dan mengunjungi BMR, please please jangan naik BOTTOM GLASS BOAT. Macam bongok. Anda membayar RM55 seorang untuk kepingan kaca yang kecik macam apa. Tak nampak pon dasar laut. T_________T

#4 - Bali itu cuma penuh dengan temple. Selang satu rumah jumpa satu kuil. Sampai naik pelik aku dibuatnya. Tak boleh share kah?

#5 - Pantainya sangat berombak ganas. Sesuai untuk SURFER bermain-main di waktu pagi. Kalau berangan nak mandi, sila lupakan. Boleh mandi, tapi petang hari. Itu pon, takdalah cantik mana pon.

#6 - Jangan beli BARANG-BARANG BALI. Selain tak berkualiti, harga pon entahapehape.

Saya takkan kembali ke Indonesia. Cukuplah Yogyakarta, Semarang dan Bali. Sungguhpon orang mengatakan Bandung itu menarik untuk bershopping. Ah sudahlah. Tak larat dah melarat-larat di negara orang yang penuh ketidakseronokan.

Errr. If ada readers dari Indonesia, I'm sorry. My place is so not over there. Trimas!

Thursday, September 8, 2011

Sekuntum Mawar Merah

.....telah selamat ke dalam dakapan saya.

Malah dipeluk-peluk sepanjang perjalanan seperti memeluk Snowbie. Haha. Peluk rabbit je boleh. Peluk suami belum boleh. Eh eh otak fius terbakar sikit malam hari ni. Minta sorry :P

Memetik kata-kata Chika; 'Perempuan dapat bunga takda beza sangat dengan kera dapat bunga'. Pasti teruja. Pasti tersengih-sengih seperti kerang busuk. Huahuahua.

Ambil nota. Ini bukan pertama kali saya dapat bunga. Tapi ini pertama kali saya dapat bunga dari insan tersayang (tolong tolak time convo please please). Cececeeee. Jadi haruslah kita catatkan. Yang tak sayang takyah catat. HAHAHAHA. Engkau ni kejilah Syuhada.

Kisahnya bermula begini.....

Saya mengalami kemurungan tahap rendah sebab sedang cuba mengadaptasi hidup di dalam dunia baru. Lalu turut berasa sensitif dan small liver. Lalu tercetuslah entri sebelum ini.

Sudahlah small liver. Malah si jantung hati juga (sedikit) kurang alert akan perubahan sikap Syuhada. Beliau hanya menyedari bila aku buat post dalam blog. Hahahaa. Thank you blog. I love you mwah mwah!

Pada malam yang syahdu, sambil aku ternangis-nangis dengan kulit kering, perbualan ini tercetus;

Mi Amore: Esok nak lunch sama-sama tak?
Saya: Takmo! Awak tak salah tapi saya nak merajuk dengan awak gak.*Cis! Mengada-ngada*
Mi Amore: Ala, baru ingat nak belanja ice cream
Saya: Heh. Ingat budak tadika?

Perbualan seterusnya terlalu meleret dan merepek. Jadi kita terus skip ke bahagian seterusnya. Haha.

Setelah cubaan mengajak lunch gagal. Esoknya saya telah berangan-angan si dia muncul di muka pintu sambil mengorat. Eh eh? :))

OK. Aku banyak sangat tengok cerita Korea. Kahkahkah.

*Ini angan-angan saja. Sila jangan contohi* :P

Mi Amore muncul di muka pintu. Patient tinggal secebis dua. Lalu Mi Amore terus datang ke kaunter;

Mi Amore: Cik, nak lunch date dengan saya tak? *sambil senyum*
Saya: Tak nak! *pura-pura jual mahal*

Tapi kemudiannya akur sebab dah cairlah kan kan. Gila engkau orang datang pastu ajak lunch tapi engkau tak nak? Pastilah terloncat-loncat dan rasa excited melampau. Hahahaha

Hakikatnya; ini kejadian sebenar.

Mi Amore meng-SMS. Lantas terus tanya nak lunch sama-sama tak. Pastu saya terus macam ni;
- 'Ceh. Ingat nak datang pujuk pastu terus ajak lunch. '


HAHAHAHA. Pleaselah. Mengada-ngada betul engkau ni Syuhada! Sorry again. Hanya engkau yang mampu (sila nyanyi ala Aizat). Lagipon, bilangan patient tidak terhitung dek jari jemari kaki dan tangan T___________T

Selang tiga saat pandang jam. Mi Amore dah duduk sekali dengan patient-patient.

1.15pm.

Ca-alif-but. Tata tata! Gasaklah ada patient ke takda. Staff-staff penyayang dikerah supaya kerja. Bos besar boleh pergi dating. Hoye hoye! Hehehe

We had GCB yang boleh tahan sedap. Rasa Roasted Honey Chicken. Sambil makan dengan comot. Hidung turut kena sos banyak-banyak kali. Rasa sangat sememeh. :p

2.10pm.

Sampai depan klinik. Berat bebanku, meninggalkanmu...separuh nafas jiwaku...err err Glenn Fredly please go away. Haha. Tiba-tiba;

Mi Amore: Awak, ni untuk awak *senyum*
Saya: Err. Thanks. *sengih*
(Terus tarik sekuntum mawar merah ke dalam pelukan. Kihkihkih)

See?

Kera dengan perempuan dapat bunga memang sama. Tersengih-sengih. HAHAHA. Kera sengih sebab nanti boleh menjahanamkan. Perempuan sengih sambil berzapin sebab bunga dalam pelukan turut memekarkan bunga dalam hati. :))

Ya Allah Dear. You're very the sweet lah.
I love you mucho!

Rajah 1
Sekuntum Mawar Merah

Rajah 2
Sebuah Puisi...
Untuk gadis pilihan..

Oooooo. Di bulan Februari. Eh silap. Ni tengah bulan September. Hahahahahahaa.




P/S:
Saya tak expect dapat bunga. Saya cuma memberangankan untuk di ajak keluar. Tarik balik kata-kata awak tak romantik. Awak sangaaaaaaaaaaaaaaaat romantik! :) :) :)

Tuesday, September 6, 2011

Bila Rendah (When Down)

Hello Yellow Willow Lololo *mereng mode*

Bagaimanakah hari kamu Syuhada? How how?

Hari saya adalah worst. Penat lebih lebih lagi dengan kerendahan gula dalam badan. Bila gula rendah, automatik aku turut menjadi rendah akhlak. Aik aik? Ada kena mengenakah?

Of course!

Aku rasa melonglai. Lalu menyeret-nyeret kaki di Jusco seorang diri. Hidup tak berteman. Terbengkalai sendirian. Hahahaha. Pathetic gila kedengarannya bukan?

Entah. Saya berasa sungguh baby are you down down down down. Eh takyah tanya. Memang down. Diri sendiri turut berasa tak pasti apakah yang dimahukan dengan masa depan. Haish haish.

Bila down, maka SMS turut menjadi sepatah dua kata. HAHA. Tapi bukan semua orang alert. Bukan semua orang tahu aku sedang mengelmosi. Jadi ambil tindakan balik rumah dengan satu plastik penuh makanan yang dibeli secara sesuka hati.

Balik-balik, terus memeluk Snowbie ke dalam dakapan. Oh alertness. Snowbie adalah haiwan perliharaan terbaru saya yang berbulu gebu, bertelinga dua dan mempunyai gigi Waccup Doc! Snowbie memanjat-manjat saya. Mengigit-gigit hidung saya bila saya malas nak layan beliau yang mengada-ngada. Haha. He's cute and I adore him!

Tengok Snowbie terus hati berasa sejuk. Terus rasa tidak lonely. Eh ye ke?

Iye kot. Sebab kemudiannya telah bergolek-golek dan mengejar-ngejar bunny itu sekeliling rumah. Tapi kemudian mood down kembali bila Snowbie pon tak berjaya menghiburkan hati.

Sudahnya aku sumbat menatang tu dengan Twiggies banyak-banyak. Agak-agak dah kembung terus naik atas. Tidur dengan baju kerja. Ceh tak senonohlah engkau ni Syud.

Around 11 terjaga kembali. Badan telah mengalami perpeluhan tahap kritikal seperti berlari marathon 10km *exaggerate*. Terus mandi recharge diri dan menghadap Tuhan. Hanya pada Tuhan jelah aku boleh mengadu-ngadu dan berasa tenang.

P/S:
Orang lain sibuk tunggu panggilan kerja. Aku yang dah kerja ni banyak songeh rasa nak kena siku. Ya Allah, hanya Engkau yang tahu apa yang terbaik buat Syuhada. Semoga semuanya dipermudahkan. Amin amin.

Saturday, September 3, 2011

Oh My Goodness!

Apakah mengarut sangat harga baju sampai 250 hengget? Itu boleh beli baju kurung berpasang-pasangan tahu? Maknanya anda dapat satu, tunang dapat satu. Ececeh.

Err tak tak. Suami pon boleh dapat satu. Boyfriend pon boleh dapat satu. Bukankah aku dah cakap, BERPASANG-PASANGAN.

Sebenarnya ini entri tak berapa nak faham dengan manusia.

Only kerana engkau tengok Hamis Malikha (eh salah eja) pakai cun. Maka anda pon perasan anda cun juga kalau dapat pakai. Maka bergolek bergadailah anda menghabiskan duit raya pemberian mokcik pokcik semata-mata untuk sehelai baju yang kononnya bakal membuatkan anda nampak gorgeous. Padahal, tak semestinya cantik di badan Hamis, cantik juga di badan anda.

Bak kata orang tua-tua; Ukur Baju Di Badan Sendiri.

Tapi kadang-kadang kita tak ukur. Selalunya kita ni jenis tangkap muat. Catch and fit. Sebab kita akan cakap; 'Eh dia pakai cun je. Aku pakai pon mesti cun jugak. Aku kan cun ^$%^#@%'

Tak tak. Tolonglah jangan perasan. Potongan badan kita semuanya tak sama. Ada epal. Ada pear. Ada Lai. Laici eh eh tak tak. Laici aku rasa sama bulat je dengan rambutan, oren dan sebagainya. Haha

Tak faham kenapa baju sehelai yang macam sama je takdalah-omg-super-gorgeous dijual dengan harga 250 hengget sehelai. Tak tak. Sangat tak faham dan tak nak faham. Kadang-kadang kagum juga dengan orang-orang terlalu kaya-tak-tahu-nak-buat-apa yang membeli baju secara online.

Err anda terkesan?

Boleh beli jika tak rasa melampau. Jangan hanya kerana engkau tengok model comel lote tayang baju terus engkau rasa OMG-this-is-gorgeous! Mari berbalik pada kata bidalan; 'Measure clothes on your own body'

Nak nangislah tengok baju super mahal padahal dari mata kasar (mahupon mata halus) aku kelihatan biasa-biasa saja.

Tidak.

Ini bukan entri menentang. Ini sekadar entri mengingatkan. Semoga saya tak perasan gorgeous lalu terbeli baju yang tak sesuai pon dengan body yang tidak super model ini. HAHAHAHA.

Eh apa gelak-gelak?

Engkau pon jangan gedik beli baju mahal-mahal. Melampau! :P