Saturday, October 3, 2015

Kadang-Kadang

Rasa macam nak pindah keluar Malaysia dan takmo balik-balik dah. Sebab?

Stress. Beli barang, barang mahal. Dapat barang rosak, tak boleh pulangkan. What a nonsense return policy kebanyakkan kedai-kedai dekat Malaysia ni ada termasuklah Mr.DIY. Ceritanya gini....

29 September yakni 4 hari lepas sebelum ambil Aiman daripada babysitter kami singgah Mr. DIY, cari barang-barang nak celebrate birthday Tihani. Tihani berkenan toys yang boleh keluar bubble tu, RM15. Oklah, kami pun ambil.

Sampai rumah lepas settled semua benda termasuk adegan Tihani nangis takmo tiup lilin (she's not feeling well by the way waktu tu. Birthday girl down with fever). Testlah toys tu, baru je letak bateri tetiba kipas dia putus. Bertebaran entah ke mana. Kami macam...what the fish? Kegilaan apakah ini? Kot ye pun low quality melampau sangat terus rosak, bukannya guna bateri kereta. T_______T

Yang sakit hatinya adalah return policy cuma untuk TIGA HARI. Gila ke apa? Dahlah sibuk weekdays. Bila masanya nak ke sana balik secepat mungkin?

Hari ni baru kami dapat pergi sana dan diorang tak layan. Sangat dahsyat dan mendukacitakan. Benci rasa hati. Dekat UK return policy adalah selama 30 HARI okay. Kau dah lenjan baju dekat Primark pastu kau rasa eh macam tak best boleh pulangkan balik. Terkecuali baju dalam. Itu memang ngenglah kan kalau minta return :))

Lagi?

Apa lagi kebengangang yang dialami semenjak balik Malaysia Syud?

Suka shopping online tapi sakit hati bila ditipu. Rindunya nak shopping online dekat UK. Tak pernah lagi ada fraud case sebab buyer being protected by paypal. Ebay pun sama. Kalau seller buat hal kau keluarkan report, nanti Ebay akan ambil tindakan. Malah, seller Ebay sangat menjaga reputasi dan rating. Cuba kalau letak negative feedback. Laju-laju diorang PM suruh re-evaluate balik. Siap return balik duit.

Ini case dekat Lelong.my la. Teruk macam apa. Dahlah nak verify kita as buyer kena bayar. Macam $%£^$(^*. Lepas tu kena tipu dengan seller diorang tak ada ambil tindakan. Duit saya burn RM160. Kalau dapat seller tu memang aku sepak laju-laju. Tak campur lagi penipu jual barang dekat facebook. Saya dah cakap nak baju tak jarang, size 42. Dia pergi hantar baju jarang, size lagilah jangan cakap, bila pakai rasa macam kelawar. Lepas tu saya mesej fb tak reply padahal saya dah return balik dah baju tu. Jahat!

Teringat member yang dah migrate ke UK. Reason diorang adalah Malaysia dah memang teruk untuk diduduki. Sudahlah barang mahal, produce pun quality teruk. Bawang rupa tak macam bawang. Macam dah nak busuk ke apa. Sayur-sayur dari Australia juga cantik. Kan aku dah terambil carrot harga RM4 sebab cantik! :))


Tapi member tu tak apalah. Senang dapat pemustautinan sebab dia mix British (Ayah dia caucasian). Pastu cakap english pun berhabuk. Lepas tu selera pun western. Aku ni selera kampung. HAHAHA. Sehari tak jumpa nasi rasa bagai tak bermakna hidup :P

Cannot cannot.

Cukuplah setahun setengah bila keluar jalan-jalan asyik makan Fish and Chip. Takpun lauk Pakistan. Kari kari kari. B for Bosan. N for No More. Hihihi.

Eh oklah. Dah habis mengadu. Ciao shin chan!