Saturday, August 24, 2013

Laundry Time!


Dulukan. Pada zaman dahululah. Sebenarnya aku agak pelik apsal orang beli baju baby berlambak-lambak. HAHA. After mempunyai isi, barulah saya tahu penangan bayi di dalam kandungan. You just can't resist the temptation! :D

Tengok itu comel. Tengok ini comel. Pastu bila dah beli-beli by the time nak buat laundry barulah engkau mengucap panjang. Macam...errrrr apsal banyak neh? Apsal? Apsal?

Anyway.

Disebabkan melalui pembacaan ramai sangat yang suka Pureen A-B-D maka saya pon turut terdorong sama membeli A-B-D. Tapi ada juga yang cakap Tollyjoy wangi. Heh tak apa. Nanti stock detergent ni dah habis kita try Tollyjoy pula ;)

Errr sila lihat gambar detergent di bawah ini;


HAHAHAA. Sumpah tak perasan kedua-duanya adalah DETERGENT! Satu serbuk satu liquid. Ingatkan yang dalam botol tu softener T_________T. Inilah penangan pergi expo sebenarnya. Semua benda kena rembat laju-laju sebab orang ramai sangat. Saya dah pening time tu. Rasa nak lari laju-laju. Bahu Imran pon dah senget angkut banyak sangat barang dekat MidValley :P

Hari ni, sepagi-pagi hari saya dah bertekad akan melakukan aktiviti laundry. Cannot procrastinate anymore. Dah 34w. Kang buatnya tetiba rasa nak terbersalin kesian anak aku pakai baju tak berbasuh. Hehe. Beg hospital pon tak kemas lagi. Haish.

Jadi di bawah adalah hasilnya :) *senyum happy*


TADAAA!

Ni actually tak habis tangkap. Kalau nak tangkap sampai habis ampaian pon tak habis-habis :)) Tapikan. Tak adalah banyak sangat pon bajunya. Yang banyak....Mitten, Booties dan ROMPER! Terbaiklah. Tak ada kerja beli romper banyak-banyak. Padahal budak tu nanti cepat besar.

Tak apalah nak. Nanti satu hari kita rotate-rotate pakai romper 3 - 4 kali tukar :))

Penyangkut yang kecil tu actually saya ada dua. Buat sidai innerwear, underwear, stokin et cetera. Tapi...saya insist dekat Imran nak beli lagi satu!



Ni penyangkut yang baru. Heh nasib baik insist. Kalau tak, tak tahu nak gantung stokin, mitten dan booties si kecik ni dekat mana. Dahlah kecik-kecik. Comel-comel. Pastu memanglah tiap-tiap pasang kena ada satu sepit.


Kalau anda lihat, bapak besar jumper Minnie Mouse dengan Stitch tu. HAHA. Sebab asyik terbeli romper cenonet-cenonet, saya geram. Nanti budak tu besar dia nak pakai apa? Jadi saya balun beli Jumper saiz 1 years old! :))


Eeeiii. Geram! Banyak gila stokin comel-comel. Macam anak aku duduk dalam aircond 24jam je. Macam Malaysia ni winter sokmo je yang nak berstokin berlambak-lambak.HEHE

Actually, stokin tu jadi banyak sebab beli set romper yang siap dengan stokin. Jadi bayangkan jelah. Dalam 1 set tu ada 5 pasang stokin. :D

Oklah. Hari dah panas. Rasa nak mandi dan kemas beg hospital pulak.

Entri keperluan versus kehendak nanti kita story lain hari key. Hehe. Busy

Friday, August 16, 2013

Antara Keperluan Dengan Kehendak


Eceh. Tajuk macam tak boleh blah kan kan? Ehem. Excuse me. Sedang mula melalui fasa becoming-a-mother memang begini. Satu, engkau excited tak boleh blah. Husband pastilah excited tapi jarang melangkaui perasaan seorang Isteri. Sebab si isteri ni bakal Ibu. Si isteri ni tukang angkut anak kemana-mana saja hatta ke toilet (?). Errrr. Now, that makes sense ait? OK. Agree part itu. HAHA

Dua, naluri keibuan yang membuak-buak membuatkan anda rasa everything is a MUST! Sampaikan suami aku terpusing-pusing kepala melayan kehendak aku yang tak boleh blah ini. Hehe. Tapi tapi. Nasib baiklah masih rasional. Plus, saya sanggup bersabar. Nanti baby keluar I will go for more shopping spree! Weeee!

Sebab nanti akan bercuti secara sakan. Mengkelek anak kemana saja bagaikan dia itu handbag. My cute handbag. So far kelengkapan kami sudah hampir lengkap. Malas nak list sebab actually anda boleh google. Penatlah nak menulis benda yang sama.

We'll go for big stuff only. OK?

Di antara keperluan dengan kehendak, saya tak nafikan. Itu CABARAN. Sangat challenging sebab kita ni (especially perempuanlah). Memang suka mengikut Ahmad Nisfu eh tak, I mean nafsu. Contoh ye, as we know, Quinny Zapp Xtra yang beroda tiga serta stylo habis memang menjadi kegilaan para wanita yang akan bergelar Ibu. Err saya pon begitu. Tak dinafikan. :p

Konon-konon sebab bergaya. Konon-konon sebab stylo. Konon-konon sebab mudahlah boleh attach baby carrier macam Maxi-Cosi. Anak nampak sungguh luxury. Hidup dalam capsule macam dalam cerita Dragon Ball.

Anyway, setelah ditimbang tara dan pelbagai lagi faktor lain seperti;

1) Membazir sebab mahal sangat
2) Belum tentu anak nak duduk dalam tu
3) Agak bulky dan tak adalah sturdy sangat pon
4) Leceh sebab bila nak simpan tu kena cabut, lipat et cetera
5) Tak sedap OK. Tak ada lapik.

In fact, kami banyak membuat pemerhatian secara berkala (Haha ayat tak boleh blah). Maksudnya consistently kami tengok para Ibu bapa dan memilih stroller yang paling ideal. In short, stroller yang praktikal. Bukannya stylo dan fancy je lebih.

Antara ciri stroller yang menjadi idaman saya;

1) Ringan
2) Recline and suitable from newborn and onwards
3) Boleh diubah samada nak menghadap kita ataupun tak :)
4) Boleh dilipat dan disimpan dengan mudah dan pantas
5) Jimat ruang

Kami berkenan dengan Combi. Walaupun rupa biasa-biasa je. Tak stylo sangat. Tapi Combi adalah antara brand yang saya rasa best! Dahlah ada lapik so tak adalah kena letak comforter buat alas. Boleh lipat payung. Woah! Nice OK. Sebab yang jenis lipat payung usually buggy stroller je. Tu bila budak dah badan tegak bolehlah letak. Kalau newborn nak letak dalam buggy memang saja cari nahas.

However, Combi tak ada yang boleh pilih nak facing kita or tak. Yang ada DX ataupun Mechacal. Tapi Mechacal tak keluar dah. DX pula.....oh....harga mau pengsan! :))

So saya pon survey-survey lagi. Tetiba terbaca ini; TOP 5 STROLLERS BY SASSY MAMA. Terus jatuh hati pada Graco City Lite walaupon cons dia ada cakap maneuverability yang sucks. We bought it and in love! Gasaklah pasal sedikit kelemahan dia itu. Masih tolerable sebab dah test. Acceptable kalau kau jalan straight. Kalau kau jalan bengkang bengkok jangan mengada-ngada ;p


Merah Pilihan Kami! :)
Plus yang mengada-ngada nak hadap anak aku je. Imran tak heran pon. Haha. Bagi dia, janji ringan, boleh lipat, senang nak simpan.

Next, mari bergerak kepada Carrier.

Mengikut buku Dr. Miriam Stoppard, New Babycare. Carrier adalah antara item paling essential sekali. Mungkinlah sebab westerner ni dah biasa keluar hospital anak kena duduk dalam bakul. Kalau orang kita boleh je peluk/kelek anak sambil keluar hospital berkain batik.

However, saya pon rasa ianya essential sebab seminggu after bersalin, rancangan kami adalah pulang ke JB balik. Sebab suami harus kerja. Saya ni sama je. Duduk Selangor ke JB ke kena jaga diri sendiri :D So tak kisahlah. Carrier is essential sebab tak dapat nak bayangkan peluk anak dalam kereta selama 3 jam. Aku ni dahlah kuat tidur! Kang tak pasal-pasal anak tergolek.

Selalunya orang ambil carrier dan stroller satu brand. Err tapi entah. Tak berkenan carrier Graco. Haha. Sebab nak carrier yang BESAR! Tak nak kecik nanti anak baru 6 bulan dah terkepit-kepit dalam tu. Tak best betul.

Oleh kerana merah itu menawan. Maka I terjatuh cinta pada Mothercare punya Carrier. Besar, ringan dan selesa. Tapi....carrier ni takda jual berasingan. T_________T Dijual bersekali dengan stroller Vesta-3. Jadi mahu tak mahu kami beli yang pre-loved. Itupon actually macam payah nak jumpa sebab orang Malaysia lagi suka Maxi-Cosi. 


Nasib baik jumpa yang conditionnya masih lagi sangat superb! Bila dah basuh nampak macam baru. Eceh. Bolehlah. Bukannya anak nak duduk dalam tu forever pon.

OK. Dah pukul 2. Tak boleh nak goreng blog dah sebab sibuk nak masuk kerja balik. Nanti kita sambung lagi cerita keperluan dan kehendak ini.


......To be continue


Tuesday, August 13, 2013

My Eid 2013!


Inilah satu-satunya foto yang boleh saya share. Err entah. Tahun ni macam tak mahu bergambar sangat. Aku pon tak tahu apa motif beli kamera baru kalau takmo tangkap gambar. Haha

Wajah saya jauh dari flawless. Kalau di zoom-in maka akan jelas dan ketaralah eye bag, parut di dahi dan pipi kesan pimples :D

Tahun ni juga tak beria beli baju raya. Janji dapat sepasang yang sedondon dengan suami dah cukup.

Foto di atas adalah gambar di hari raya pertama :)

Saya jumpa few kawan-kawan pada perayaan tahun ini. The best part of meeting them was; they thought my baby bump baru 6 month! Hahahaha

Adakah sebab kelebaran perut berkadar terus dengan pengembangan badan?

My perut not lonjong you see. My perut is so round like water-melon. Suami cakap macam belon. Macam bola yang dipump secara over ;p

Errr sorry takda gambar posing perut. Ni pun posing sikit je. Suami cakap takyah posing. Gambar berposing dengan perut hanya untuk tatapan sendiri. Hehe

Dapat jumpa Najlaa dan Zarena adalah sangat menggembirakan. Dah lama tak dapat cot-cet-cot-cet. Untuk pertama kali dalam gathering kami, we spent almost 4 hours just to talk! :)) Kau bayangkan kami duduk dekat Food Junction pastu membebel-bebel tak henti-henti. Harharhar.

Malah kami juga agree takyah tengok wayang. Sangat berkualiti pertemuan kami semalam.

Haih. I miss zaman bujang remaja dulu. Eceh. I miss kami shopping tak tentu hala dekat Alamanda, Midvalley. Time flies too fast!

Tahun depan dah 27! OMG!

Rayakan...actually bila dah tua-tua ni macam tak berapa nak excited dah. Hihihi. Tapi mungkin tahun depan bila dah ada anak akan rasa super duper excited beraya dengan anak. Harap-harap macam tulah.

Amin :)



P/S:
Dua tiga menjak ni si 'kecik' sorang ni sangat hyperactive! Tendang sana. Tendang sini. Perut Ibu dia dah macam padang bola dah. Sampaikan kalau berdiri pun orang boleh rasa kaki dia terbonjol dan mengeraskan perut ibu dia. Eh normal eh?

Wednesday, August 7, 2013

My Baby Kicks!

video

Beginilah anak saya dewasa kini. Eceh. Padahal belum dewasa. Cuma makin membesar dan aktif kalah Super Saiya! Sedang melangkah ke minggu 32. Errr masih tak yakin nak upload gambar sendiri. HAHA.

Sebab?

Mata saya macam panda. Perut saya sangat belon. Err lain-lain adalah bercirikan wajah kusam dan tidak bermaya. Malahan kini pipi dan dahi bertanda dengan parut kasih sayang T_________T

Never mind anakku. Demimu Ibu takda hal punya. Nanti bila awak dah keluar Ibu carilah Gluthatione. Rajin-rajin sapu vitamin E. Eceeeehhhh poyooo.

Budak kecik ni semacam tahu? Kadangkala bila dia terlampau aktif sampai cramp perut dibuatnya. The best part of her/him being active adalah; bila ayah dia letak je tangan automatik terus diam. Hahaha. Terus aku pon rasa macam aik? aik? Ini tidak adil. Adakah anakku takutkan ayahnya tapi tak takut pada Ibu yang super garang ini?

Sekarang dah faham apa perasaannya bila orang cakap di akhir kehamilan anda sukar tidur. Serius. Terlentang salah. Mengiring salah. Meniarap? HOI. ITU MESTILAH TIDAK!

Posisi yang selesa adalah mengiring tapi sebab saya ni berat maka lengan terasa lenguh. Hohoho. Boleh berasa lega kalau ada bantal lembik-lembik mengiringi ketiduranku. Kalau tak ada bantal lembik dan bantal ular buatan sendiri rasa macam...... err tak best.

Anyway, how's persiapan hari raya anda?

Saya dan suami prepare simple je. Sepersalinan baju sedondon warna turquoise. Itupon dah worry takut ketat tang perut. Haha. Ini semua sebab baju yang ditempah besar semacam. So sad.

Macam tak percaya dah 32 minggu. Pantas sangat masa berlalu.

Lagi dua bulan atau kurang daripada itu, dengan izinNya insyaAllah kami akan bergelar ibu bapa. :) Excited? Pasti. Tapi itulah. Bukan kedekut nak share story tapi saya memang tak ready langsung. Lepas last incident dulu, saya sedikit fobia. Memanglah bukan rezeki kami punya anak seawal tahun pertama perkahwinan but...trauma tu agak mendalam :D

Jadi saya belajar jadi perahsia. In fact, saya rasa saya dah sedikit berbeza berbanding zaman remaja dulu. Pantang ada sedih mulalah aku conteng tulis macam-macam kat sini. Sekarang dah tak. Sekarang dah ada bestpreng poreber! A.k.a suamiku. Hehe. Dialah pengubat segala lara. Nak nangis ke. Ngamuk ke semuanya pergi dekat dia.

Minggu ni nasib baik buat kerja dispensing je. Kalau kena process or filling sepanjang hari rasa boleh tercabut kepala lutut ni.




Errr I need to tidur. TATA!