Friday, August 16, 2013

Antara Keperluan Dengan Kehendak


Eceh. Tajuk macam tak boleh blah kan kan? Ehem. Excuse me. Sedang mula melalui fasa becoming-a-mother memang begini. Satu, engkau excited tak boleh blah. Husband pastilah excited tapi jarang melangkaui perasaan seorang Isteri. Sebab si isteri ni bakal Ibu. Si isteri ni tukang angkut anak kemana-mana saja hatta ke toilet (?). Errrr. Now, that makes sense ait? OK. Agree part itu. HAHA

Dua, naluri keibuan yang membuak-buak membuatkan anda rasa everything is a MUST! Sampaikan suami aku terpusing-pusing kepala melayan kehendak aku yang tak boleh blah ini. Hehe. Tapi tapi. Nasib baiklah masih rasional. Plus, saya sanggup bersabar. Nanti baby keluar I will go for more shopping spree! Weeee!

Sebab nanti akan bercuti secara sakan. Mengkelek anak kemana saja bagaikan dia itu handbag. My cute handbag. So far kelengkapan kami sudah hampir lengkap. Malas nak list sebab actually anda boleh google. Penatlah nak menulis benda yang sama.

We'll go for big stuff only. OK?

Di antara keperluan dengan kehendak, saya tak nafikan. Itu CABARAN. Sangat challenging sebab kita ni (especially perempuanlah). Memang suka mengikut Ahmad Nisfu eh tak, I mean nafsu. Contoh ye, as we know, Quinny Zapp Xtra yang beroda tiga serta stylo habis memang menjadi kegilaan para wanita yang akan bergelar Ibu. Err saya pon begitu. Tak dinafikan. :p

Konon-konon sebab bergaya. Konon-konon sebab stylo. Konon-konon sebab mudahlah boleh attach baby carrier macam Maxi-Cosi. Anak nampak sungguh luxury. Hidup dalam capsule macam dalam cerita Dragon Ball.

Anyway, setelah ditimbang tara dan pelbagai lagi faktor lain seperti;

1) Membazir sebab mahal sangat
2) Belum tentu anak nak duduk dalam tu
3) Agak bulky dan tak adalah sturdy sangat pon
4) Leceh sebab bila nak simpan tu kena cabut, lipat et cetera
5) Tak sedap OK. Tak ada lapik.

In fact, kami banyak membuat pemerhatian secara berkala (Haha ayat tak boleh blah). Maksudnya consistently kami tengok para Ibu bapa dan memilih stroller yang paling ideal. In short, stroller yang praktikal. Bukannya stylo dan fancy je lebih.

Antara ciri stroller yang menjadi idaman saya;

1) Ringan
2) Recline and suitable from newborn and onwards
3) Boleh diubah samada nak menghadap kita ataupun tak :)
4) Boleh dilipat dan disimpan dengan mudah dan pantas
5) Jimat ruang

Kami berkenan dengan Combi. Walaupun rupa biasa-biasa je. Tak stylo sangat. Tapi Combi adalah antara brand yang saya rasa best! Dahlah ada lapik so tak adalah kena letak comforter buat alas. Boleh lipat payung. Woah! Nice OK. Sebab yang jenis lipat payung usually buggy stroller je. Tu bila budak dah badan tegak bolehlah letak. Kalau newborn nak letak dalam buggy memang saja cari nahas.

However, Combi tak ada yang boleh pilih nak facing kita or tak. Yang ada DX ataupun Mechacal. Tapi Mechacal tak keluar dah. DX pula.....oh....harga mau pengsan! :))

So saya pon survey-survey lagi. Tetiba terbaca ini; TOP 5 STROLLERS BY SASSY MAMA. Terus jatuh hati pada Graco City Lite walaupon cons dia ada cakap maneuverability yang sucks. We bought it and in love! Gasaklah pasal sedikit kelemahan dia itu. Masih tolerable sebab dah test. Acceptable kalau kau jalan straight. Kalau kau jalan bengkang bengkok jangan mengada-ngada ;p


Merah Pilihan Kami! :)
Plus yang mengada-ngada nak hadap anak aku je. Imran tak heran pon. Haha. Bagi dia, janji ringan, boleh lipat, senang nak simpan.

Next, mari bergerak kepada Carrier.

Mengikut buku Dr. Miriam Stoppard, New Babycare. Carrier adalah antara item paling essential sekali. Mungkinlah sebab westerner ni dah biasa keluar hospital anak kena duduk dalam bakul. Kalau orang kita boleh je peluk/kelek anak sambil keluar hospital berkain batik.

However, saya pon rasa ianya essential sebab seminggu after bersalin, rancangan kami adalah pulang ke JB balik. Sebab suami harus kerja. Saya ni sama je. Duduk Selangor ke JB ke kena jaga diri sendiri :D So tak kisahlah. Carrier is essential sebab tak dapat nak bayangkan peluk anak dalam kereta selama 3 jam. Aku ni dahlah kuat tidur! Kang tak pasal-pasal anak tergolek.

Selalunya orang ambil carrier dan stroller satu brand. Err tapi entah. Tak berkenan carrier Graco. Haha. Sebab nak carrier yang BESAR! Tak nak kecik nanti anak baru 6 bulan dah terkepit-kepit dalam tu. Tak best betul.

Oleh kerana merah itu menawan. Maka I terjatuh cinta pada Mothercare punya Carrier. Besar, ringan dan selesa. Tapi....carrier ni takda jual berasingan. T_________T Dijual bersekali dengan stroller Vesta-3. Jadi mahu tak mahu kami beli yang pre-loved. Itupon actually macam payah nak jumpa sebab orang Malaysia lagi suka Maxi-Cosi. 


Nasib baik jumpa yang conditionnya masih lagi sangat superb! Bila dah basuh nampak macam baru. Eceh. Bolehlah. Bukannya anak nak duduk dalam tu forever pon.

OK. Dah pukul 2. Tak boleh nak goreng blog dah sebab sibuk nak masuk kerja balik. Nanti kita sambung lagi cerita keperluan dan kehendak ini.


......To be continue


3 comments:

Yumida Huda said...

aah...sebagai seorang wanita or sorg ibu..kita slalu pikirkan yg terbaik utk anak2
nak beli sesuatu kena pikir dri a sampai z
kengkadang bila terlebih suka..blh menjurus kpd pemborosan..pompuan la katakan
macam yumida jugak :)

jemput baca & komen entry yumida:

http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

zeera lily said...

membeli lah dgn bijak..ehehehe

s.c.h.u.l.t said...

yumida: betul3. sebab tu tak boleh ikut hati sangat. kalau husband cakap no maka no lah jawabnya...huhu

zeera: haha. kena ulang ayat tu kat diri ni selalu. biasalah. perempuan :D