Wednesday, May 29, 2013

A Whole New World :)


'A whole new worldA dazzling place I never knewBut when I'm way up here, it's crystal clearThat now I'm in a whole new world with youNow I'm in a whole new world with---- you'


Bait-bait lirik inilah yang saya pegang sebaik saja melangkah masuk ke alam perkahwinan. Eceh. Takda intro. Takda salam tetiba aku tepek lirik lagu kasi korang baca :p

Entah.

Sebaik saja kahwin, prioriti hidup berubah. Sangat MENDADAK! You see. Dulu hidup ini super bebas. Maksudnya I was so soooo free to do whatever I wanted to do. Mahu melancong? Takyah tunggu lama. Gaji masuk terus pakat dengan geng. Beli tiket flight and off I go. Hohoho. Mahu shopping? Pergh pantang tengok sales terus duit meluncur laju macam air. T_______T

Tapi....

Bila dah kahwin...huhu percayalah. Hidup berubah 360 degrees. You will see a WHOLE NEW WORLD.

A plan for one eventually becomes two, or three or four and so on.

Macam, bila anda buat target, you can't do it alone. Suami anda nak campak mana? HAHA. Itulah. Bila dah kahwin, anda target untuk RUMAH. Anda target SECURE FINANCIAL. Anda target FUTURE. :)

Errr termasuklah anak, dan pelbagai lagi perkara lain. 

Saya....tak terkecuali. Heh gila kau aku kadang-kadang tak meroyan tengok orang travel sana sini? I love travelling! Separuh dari jiwaku pergi sebab tak boleh travel macam sakai dah. Haha. Terpaksa hadap je tengok kawan-kawan bujangku bergembira ke Australia, ke Paris, ke Amsterdam...paling jealous pastilah tengok orang pergi Umrah. Wuuuuu

Tapi....

Sekali lagi inginku tekankan, prioriti hidup BERUBAH. Bila nak melancong rasa serba salah sebab daripada membazir duit baiklah simpan untuk masa depan. Actually, encephalon aku dah sedia di setkan. Hehe. Selagi tak ada rumah sendiri selagi tu rasa tak secure. Serius.

Pastu, kalaulah ada rezeki, kalaulah. I wish to have Umrah first. Tak kisahlah orang pergi London ke apa ke. Aku nak UMRAH dulu before yang lain-lain. Haji? Hooo. Tu kena ada duit riban-riban. Sebab nak pergi berdua kan.

I do have a big dream like super nice car. Kahkahkah *very the verangan*

Tapi....

Tu tunggu dah U44 atau U48 lah. Ini dah tiga tahun nak masuk empat tahun kerja pun gaji lagi ciput dari HO. Sungguhlah tidak adil ini donia. Selagi gaji tak super besar mahupun suamiku tak jadi taycoon business, selagi itu simpanlah hajat nak berkereta cantik :p

Pakailah kereta yang bunyi macam Naga Tasik Chini tu. Hoho

Kalaulah aku ni jenis manusia selfish, sebenarnya memang boleh je pergi travel. Tapi, hooo berat bebanku...meninggalkanmu...separuh nafas jiwakuuuuu...sirnaaaa... *sila nyanyi lagu Januari*

I won't travel without Darling Husband :)

Dari saat saya bergelar isteri dia, maka di mana ada dia, di situ ada saya. Di mana ada makanan, disitu ada kami. Eh? Haha tetiba.

Tak sampai hati OK. Walaupun duit isteri adalah duit isteri. Tapi takkanlah suami aku sorang-sorang kena menabung untuk masa depan?

Oh. Dah lama tak buat sesi luahan perasaan begini. Hehe

OK.

Dah. Habis cerita. Bye :p



Wednesday, May 22, 2013

Random: What I Hate About Patient (Baca: Malaysian)

Maaflah.

Dah tak tahan dah ni. Maka nak tulis entri penuh beremosi.

Macam ni. Tadikan, adalah seorang patient ni yang sangat TINGGI budi bahasanya. Datang bawa preskripsi ubat kronik suami dia. Dahlah datang daripada klinik lain. Minta SPUB ke klinik aku.

Mula-mula try slow talk;

"Tak boleh macam ni. Ambil waktu siang."

Dia pon blablabla bagi alasan suami kerja blablabla, kebetulan anak batuk. Sambil dia membebel aku punya PPF dah pergi fridge ambil insulin dengan lovastatin dia. Tapi untuk 2 minggu jela.

Mula-mula aku sabar. Tapi bila bahasa dia tinggi sangat cakap kitorang ni banyak hal tak nak bagi ubatlah apa semua mulalah darah aku naik tingkat tinggi. Dengan nada sombong bongkak lagikan sedap sangat halwa telinga aku mendengarnya aku rasa memang nak bagi penyepak sedas.

Sumpah.

Ikut hati aku TAK NAK bagi langsung. Aku tak nak bagi langsung ubat dekat orang yang baik sangat budi bahasa tu.

Dengan kasar dia rampas ubat dari tangan aku. Blah dengan mulut membebel-bebel mengamuk satu klinik. Watdehel? Kau ingat kau bayar satu juta ringgit ke? Kau ingat KKM bapak kau? *ha mulalah mulut aku nak jadi kurang ajar*

Paling aku sakit hati sebab alasan pertama dia adalah SEBELUM ni dia pernah dapat ubat waktu malam.

Sangat sakit hati. Bodoh OK siapa yang buat polisi boleh ambil ubat sesuka hati. Lagi bodoh siapa yang baik hati bagi ubat kronik waktu malam.

Berikut merupakan alasan aku kenapa aku cakap BODOH;

1) Sekali anda bagi patient ubat kronik pada waktu malam maka berkali-kalilah dia akan datang lagi.
2) Kalau nak bagi suka-suka hati maka bukalah klinik suka-suka hati. Patient kronik tak payah datang siang dah. Boleh datang malam hari. Weeee seronoknya! Maka kita pun tak payahlah tutup pukul 5. Layan patient sampai lebam!
3) Staff yang kerja dekat klinik yang ada extended hour tak semestinya staff klinik tu. Macam aku ni ha. Kalau aku tak tahu ubat tu duduk kat mana macam mana?
4) .......

Dah. Tetiba aku dah sejuk.

Entahlah. Aku harap orang Malaysia ubah perangai tak semengah yang suka sangat nak barang PERCUMA. Suka sangat nak servis TERBAIK tapi tak pernah nak memahami sebab dan munasabab disebalik setiap benda.

Kalau dah engkau bayar RM1, kau expect kau dilayan macam bayar RM1000 ke?

Dah ubat dapat PERCUMA. Tolonglah ikut rules and regulation.

Anda fikir anda sorang je ke nak ambil ubat dalam dunia ni?

Oh dahlah. Aku dah penat dah. Sejak kerja tak pernahnya blog ni nak bercerita benda-benda happy. Asyik pasal perangai manusia yang macam-macam ragam. Haihlah.

Friday, May 17, 2013

TRUNKI YANG SUPER MURAH!

First time saya terlihat bag bergerak comel ini adalah ketika zaman dahulu kala. Tapi sebab masih single maka tak adalah nak ambil port. Rasa macam; 'OH BRIGHTNYA!', 'OH NEONNYAAA!', 'OH APSAL COMEL SANGAT NEH???'

Then saya terpanggil balik dan eager nak tahu harga Trunki ni bila terpandangkan gambar member pergi bercuti. She has a daughter and the pink Trunki. Pergh comel. So when I was prego last time, teruslah membuak-buak nak tahu harga Trunki. Hehe

Masuk keluar kedai mata aku terus terbeliak besar-besar. Whoatttttttttttttttt??? RM200?? Masuk lagi kedai lain. WHATTTTTTTTTT??? RM250?? Peh peh mahal. Macam nak beli luggage plak. Haha. Cancel!

Seterusnya ada juga terpandangkan orang berjualan di Facebook. Awww RM160. Awww RM140. Still, not really cheap. Maka tak ada hati pon ketika itu. :))

Oh, menatang Trunki tu macam mana rupa dia?

Macam dibawah ini; 



SO KIONEEEEEEE!

Paling suka sebab boleh taruk anak pastu tarik tali macam konon-konon main upih pinang. Errrr. Siapa tak tahu main tarik upih pinang boleh abaikan :P

Dibawah adalah spesifikasi Trunki yang telah digoogle serta dicopy paste. HAHAHA. Dasar pemalas. ;))


What size is Trunki?
Trunki's generous dimensions are 18" x 7.9" x 12" and has a massive 5 gallons capacity!

What is Trunki's weight?
Trunkis is very light-weight at only 1.7 KG, 3.8 Pounds, making it easy to carry and store in overhead luggage compartments. (2.4kg delivery weight with packaging)

How durable is Trunki?
We have built Trunki out of the same plastic that adult suitcases are made with, so he is very durable and can be ridden by several toddlers. We recommend you don't exceed 50KG of load and that you don't check Trunki at the check in desk.

Is Trunki suitable for hand luggage?
Yes Trunki is hand luggage approved and is a great way to carry your child's toys, games and spare clothes. Keeping them amused during delays at the airport.

What age is Trunki aimed at?
Trunki is the perfect size for children aged around 3-6. Unfortunately it does not come in adult sizes...yet!

How safe is Trunki?
Trunki was designed to prevent children damaging their backs carrying heavy bags, we have built in a soft rim to prevent little fingers getting caught shutting the case and designed stabilisers to prevent children from easily falling off. Trunki is CE marked and meets EN 71 safety standards.

Please note:
Suitable for 3+ years
50kg Max weight
18 litre capacity
Multi functional strap allows Trunki to be pulled, towed or carried.

Dimensions:
Approximately 46cm(W) x 31cm(H) x 20cm(D)

Features:
Trunki comes with strong catches to keep your prize possessions nice and safe
Trunki strap hooks are very strong and child friendly, so you can keep your kids in tow
Trunki is very light-weight at only 1.7 KG, 3.8 Pounds, making it easy to carry and store in overhead luggage compartments
Trunki is made out of the same plastic that adult suitcases are made with, so he is very durable and can be ridden by several toddlers. We recommend you don't exceed 50KG of load and that you don't check Trunki at the check in desk.

Trunki is hand luggage approved
Trunki was designed to prevent children damaging their backs carrying heavy bags, we have built in a soft rim to prevent little fingers getting caught shutting the case and designed stabilisers to prevent children from easily falling off

Locking catches
Internal pouch
Additional carry handle


Jap jap Syud. Yang kau beria-ia cerita Trunki ni apa pasal?

Heee. The good news over here adalah, member saya menjual Trunki ini dengan harga SUPER CHEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAPPPPP!

Cuma RM120 *including POSTAGE ke semenanjung!!!!*

So.

Pada siapa-siapa yang berminat (memandangkan ini pre-order dan kami mahu pergi membeli secara borong secara berjemaah), sila bank-in ke account Maybank saya;

162432928164 (Nursyuhada Azzman)

Kemudian, email: echamyda@hotmail.com dengan;


1) Title; Trunki _____(letak nama)

2) Bagi warna apa nak
- Pink
- Hijau
- Biru
- Purple
- Merah
- Kuning

SABAH ADD RM15
SARAWAK ADD RM10

3) Bagi details; NAMA, ALAMAT, NO HP

4) Jangan lupa attachkan bukti pembayaran ;)

TAWARAN TAMAT pada 7.6.2013 (sebab kami nak pergi beli hari tu). Siapa lambat dia melepas. Hoho

P/S:
I baru nak belajar meniaga ni. Hehehe. Sokongan amatlah digalakkan :D

Monday, May 6, 2013

Tentang Syud

Oh My!

Betapa terkezut beruknya aku bila dapat tahu ada orang add aku lagi dekat facebook sebab ingatkan aku SYUD. As in Syud si penulis Tentang Dhiya, Baju Melayu Hijau dan errr...tak tahu lagi cerita apa dia tulis. She's a writer. Bawah Jemari Seni Publisher.

And I...errr..aku penulis cabuk. Dah pencen ratusan tahun. Hahaha.

After masuk clinical harap maaflah. Tak ada masa nak menulis. Aku resign duo-ploh-pat-jam dengan Cahatomic *exaggerate*. Tak adalah. Tipu tipu. Tiga bulan before resign daripada jadi moderator BM dalam Kapasitor.net dah inform Caha; "Syud busy ah Caha. Tak sempat dah nak membaca tulisan orang."

Mujurlah dia faham.

Dan mujurlah pengunduran aku secara slow dalam bidang penulisan tak mengecewakan hati ramai orang. Eceh. Plus, bukanlah terror betul menulis. Aku kuat merepek kot!

Dulu ada seorang follower blog ni cakap dekat aku; "Haritu saya pergi Pesta Buku. Syud penulis tu ada situ dekat booth. Tapi saya tak percaya ah. Saya percaya akak ah Syud tu!" T________T Pulak dah. Kesian Syud penulis tu.

Penat tahu nak menulis?

Eh tak. Sebenarnya kalau tengah minat tak penat langsung. I wrote Si Selekeh in one night. Terus cerita tu top dan masuk Remaja. Even editor dia tukar tajuk jadi '5 Hari Yang Kunanti' Ohemgee jiwang gila tapi Aiman tak kisah. Janji masuk. Hehe

Tapi bagilah credit. Takkanlah aku yang bukan penulis tu nak mengaku aku penulis tu? Heh giler namanya.

I'm not her :)

Kami lahir tahun yang sama. 1987. Dah tua dah. Kami berbintang pisces. Rasanya dia tu lahir bulan tiga juga. Kami...err kuat merepek. Haha. Nama kami sama. SYUHADA.

Lagi?

Yang bezanya saya ambil farmasi. Busy kot dah tak ada masa nak menulis ke apa. Dulu zaman awal-awal belajar boleh lagilah. Dah kerja ni...jangan haraplah.

Yang bezanya dia orang Johor, saya bukan. Dia tahu segala selok belok JB dan UTM. Saya? Err saya dah succeed dah sesat dan eksiden sana sini dekat Johor ni :))

Sebab?

Saya orang Selangor. Hoho. Kahwin dengan orang Johor maka tetiba menjadi Johorian.

Ah sudah. Tak boleh nak cerita panjang dah. Kesian suami aku tidur sorang-sorang tu. Bye! ;p


P/S:
Ini blog beliau. http://www.ryuhada.com/ Dia suka speaking. Saya suka...err rojaking!