Monday, September 16, 2013

Nak Main Saham?


Ustaz dekat IKIM.fm pernah cakap beberapa minggu lalu, betapa pemurahnya Rasulullah SWT. Jika ada sebiji kurma maka sebiji itulah yang akan didermakannya. He's a good role model :)

Role model terbaik!

Kalau ikutkan kekayaan Rasulullah SWT, Baginda memang loaded. Bayangkan jelah waktu berkahwin dengan Khadijah, Khadijah bukannya calang-calang orang. Tapi tak ada pula dengar cerita Rasulullah hidup bermewah-mewah. Not his style at all.

Kadang-kadang bila jadi perempuan ni, nafsu memang tak boleh blah. Tiap-tiap bulan ada je benda nak shopping. Baju-baju aku dah boleh roboh satu almari! :D

Sebab tu bila nak shopping branded item yang costly akan berfikir seratus lima puluh juta kali. First, amanah dah settle tak? Dah infakkan bahagian orang tak? Hutang dah bayar tak? Haha. Maksudnya tak adalah bayar hutang lum sum. Belum mampu lagi nak habiskan :p

Cuma, sebahagian kecil hutang yang dibayar secara bulanan tu dah settle ke belum. Itu penting :)

Pastu kalau dah bayar hutang, simpan sikit untuk saving. Errr aku memang tak pandai bab saving neh. Kalau ada dalam account Maybank memang pasti langsai :))

So what I do every month adalah memasukkan sedikit simpanan dalam Unit Trust. Nak buat potongan Tabung Haji tapi sampai sekarang tak buat-buat. Adohaiii! T__________T

Sekali sekala, oh tak tipu, I will go for branded item. It's a reward for myself. Dah kerja penat-penat, sekali sekala tak salah nak beli barang mahal. Kan kan? :D

Nantilah, my next reward adalah mahu Coach Watch. *berangan*

Nak jadi Wasatiyyah belum mampu lagi. Sebab suka makan sedap-sedap. Hehe. Tapi tak adalah tiap-tiap hari makan luar. Melampau kau. I love Imran. Orangnya sangatlah super sederhana. Err tapi boleh juga panggil kedek.. Haha *Tak baik ngata suami. Eh jap lagi minta ampun* :p

Tak kisah tak kisah. I tak kisah Husband I berkira bab-bab yang penting. Sebab aku tahu aku ni suka membeli belah benda-benda merapu :))

Bawa dia best juga actually, sebab kalau dah terpegang benda tak berapa penting, his eyes akan rolling macam nak bagitahu benda tu TAK PERLU. Hoho

Eh jap. Ni dah terseleweng entri neh. Atas tu nak cakap aku ni BOROS. Haha

Oh ye. Cakap pasal saham. Orang kumpul saham sebab nak duit beranak. Bila duit beranak nanti orang akan kaya. Err tapi saham yang saya nak share ni saham yang tak nampak sangat kekayaan dia di dunia. Hehe.

Sahamnya adalah seperti di bawah ini; 


Do give some! Tak banyak dapat RM10 pun jadilah. Cuba bayangkan anak-anak dekat Syria tu dapat makan roti hasil daripada pembinaan kilang ni. MasyaAllah. Setiap kali mereka kenyang ada 'saham' yang kita dapat :)

Aku suka idea ni. Suka sangat! Sebab Rasulullah SWT pun suka memberikan orang sedekah dalam bentuk makanan. Alah, setakat RM10, beli benda merapu pun dah habis. Korang makan kat kedai sekali hadap pun dah lesap dah duit tu. Please please. Do give some! *ulang lagi ayat*

Kalau rasa sedekah tu macam tak besar sangat share dia, korang boleh cakap nak duit tu diwakafkan :D

Rasanya semua orang ada M2U. So do give some to Muslim Care (Viva Palestin) 564490211159.  Untuk pastikan diorang alert, korang boleh email cakap korang dah buat sumbangan pada;

Muslim Care Malaysia
No. 5, Jalan Puisi U2/27,
Taman TTDI Jaya,
40150 Shah Alam,
Selangor, Malaysia

Tel/Fax: +603-7842-1200
Emel: mymuslimcare@gmail.com

InsyaAllah. Walaupun tak nampak reward dia dekat dunia ni, Allah dah janji setiap sedekah akan digandakan 700 kali ganda. Tak ke banyak tu?

Firman Allah SWT maksudnya : “Bandingan derma orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti biji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap satu tangkai itu pula mempunyai seratus biji. Dan ingatlah Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas rahmat kurnia-Nya, lagi Meliputi Ilmu Pengetahuan-Nya. ”(Surah al-Baqarah ayat 261)

No comments: