Tuesday, September 24, 2013

Homemade Ala Kenny Rogers!


Oleh kerana rasa terpanggil (eceh sapetah panggil) untuk berkongsi resipi, maka saya pon rajin-rajinlah menaip. Plus, nanti time pantang kalau aku mengidam nak Kenny, Imran boleh check je dalam blog ni dan buat. Bila lagi nak rasa air tangan suami kan kan kan? :D

Basically ini gambar bulan lepas kot? Dah lupa bila tapi time tu kami berdua je ada kat rumah.

Setakat ni dah tiga kali buat dan alhamdulillah, sentiasa sedap hingga menjilat jari. HAHA. Tengah hari tadi punya is the bestest. Dah buat semuanya nampak yummeh tapi seganlah nak ambil gambar. Poyo kot depan Ayah Mertua dengan Abang Ipar gigih nak ambil gambar :p

Yang atas ni mungkin tak berapa menggiurkan sebab terlebih carrot. Pastu sebab anda tengok saya letak Potato Salad maka mungkin tak berapa nak menarik. But do trust me. I will share my bestest recipe! :)

Nak marinate ayam secara seekor tergolek-golek boleh. Kalau nak marinate dan bakar yang dah siap potong pun boleh. It's up to you.

A) Berikut merupakan bahan-bahan untuk perapan ayam;
- Ayam (8 ketul) 
- Bawang besar (2 biji)
- Bawang putih (4 biji)

- Halia (seinchi)
- Sos tiram sesudu
- Sos lada hitam sesudu
- Madu (2 sudu)
- Gula (1 sudu)
- Garam (1/2 sudu)
- Sedikit kicap

- Lada hitam (secukup rasa)
- Sedikit air (kalau rasa nak kuah banyak bolehlah ikut suka hati)


Blend semua bahan di atas, KECUALI ayam. Jangan masukkan ayam dalam blender. Eh Syud, not funny ;p

Lepas dah blend bolehlah perap. Dalam sejam macam tu tapi kalau tak sempat bakar je terus. Takda hal. Tetap sedap. Hehe

Resipi asal sebenarnya gula dua sudu. Tapi nanti manis sangat. Plus dah ada madu. Takyah kot. Kurangkan manis dalam makanan, lebihkan dalam senyuman. Lagipon harga gula nak naik kan? Hoho

Bakar ayam dalam 180°C selama setengah jam atau lebih. Tengoklah. Agak-agak nampak ayam dah masak dah boleh tutup oven tu. Selalunya waktu ayam separa masak saya akan keluarkan sikit kuah dia, buat gravy Blackpepper :D

Next, we'll go for gravy Blackpepper! Actually kalau nak buat from the scratch boleh google resipi lain. Tapi biasa ah, aku derhaka. Plus malas kot. Nak buat Kenny kena ada banyak side dishes. So let's keep it short and sweet :D

B) Gravy Blackpepper!

- Separuh kuah (A)
- Sos Lada Hitam
- Lada Hitam (Kasar)
- Tepung jagung


Yang ni senang je. Masuk dalam periuk kuah tu. Panaskan sambil tambah lada hitam. Pastu bancuh tepung jagung dengan air dan tambah. Agak-agak dah pekat dan likat dah boleh tutup api. Kalau kurang masin, tambahlah garam :)

Seterusnya, untuk side dishes. Anda ada pilihan, nak buat Mac & Cheese boleh, Potato Salad boleh, Mashed Potato boleh. Err Coleslaw for me adalah wajib. Takmo Coleslaw sila buat Salad. Hehe. Nak buat Potato Salad senang sangat. Rebus kentang pastu tambah mayonis. Siap! Takyah share yang tu. I share buat Mashed Potato.

C) Mashed Potato
- Ubi kentang 
- Garam
- Mayonis
- Lada Hitam (Kasar)

Agak-agaklah nak berapa biji kentangnya. Kalau ramai orangnya buatlah banyak. Rebus kentang dengan sesudu garam. Dah empuk tapis air dia. Hancurkan pastu tambah lada hitam. Tambah mayonis. Siap! :D

D) Coleslaw
- Kobis
- Carrot
- Bawang Holand
- Mayonis

Ramai yang tak tahu. Resipi asli Coleslaw mestilah guna bawang Holand. Bawang yang besar dan warna kuning tu. Tapi kalau tak ada bawang tu takda hal. Guna je bawang merah. Dengan syarat jangan banyak-banyak, nanti rasa bawang. Hehe. Err macam biasa. Garut semua dan tambah Mayonis.

Nasi Syud? Aromatic Rice anda tu takmo share?

Haha. Nasi tu senang sangat kot nak buat. Aromatic Rice for me adalah Butter Rice. Sebab tu cakap AROMATIC. Sebab butter memang yummeh!

E) Aromatic Rice
- Carrot (dipotong dadu)
- Butter

- Garam

Masak nasi macam biasa tapi dimasak bersekali dengan carrot. Kalau masukkan carrot lambat takut tak empuk. Potong dadu tu biar comel molek. Jangan bagak-bagak. Not nice. Pastu bila nasi dah masak tambahkan butter dan garam. Actually butter dah cukup masin, kalau nak sihat takyah tambah garam dah. Haha. Kalau nak nampak 'aromatic' takyah over sangat butter anda tu, kang nasi kuning melampau.

Saya suka letak sikit je. Janji wangi :)

OK. Tu je resipinya. Do try it at home. Selain simple, dapat jimatkan duit poket suami. Haha. Saya try resipi ni lepas terkejut like Beruk bila pergi Kenny Rogers dan tengok harga Quarter Meal dah macam apatah T______T




Kredit:
Amie's Little Kitchen

6 comments:

fazilah said...

ALAA SYUD, SKRG 3.36PM akak terus teringin nk mkn kt kenny rogers. so how.. ishh mmg menguiurkanlah menu u ni :p

s.c.h.u.l.t said...

kak gla: haha. kalau sorang2 xberbaloi ah masak. apa lagi..sila ke kenny sekarang! hehe :D

p/s:
kalau i ada dengan u sekarang boleh ah kita cooking together2

fazilah said...

haaa...btol tu..smlm dh selamat dh makan kt kenny..kiki...of kos kalo u dgn i mmglah kita dgn gembiranya masak dan makan... :D

s.c.h.u.l.t said...

*like*

tapi kena ada oven. kalau tak gigihlah kita masak pastu ayam tu jadi ayam goreng. hehe

Ezawati Mohd Amin said...

Boleh x ganti butter tu dgn planta..

s.c.h.u.l.t said...

ezawati: boleh je tapi mungkin bau tak sewangi butter :)