Friday, September 4, 2015

Menjadi Ibu Itu Memenatkan....

....Akan tetapi indah.

Indah bila anak senyum. Bagai mendapat ice cream tika dipanahi mentari tengah hari.
Indah bila anak mencapai pelbagai milestones. Semuanya diraikan! Hooray!
Indah bila dapat ciuman. Gila kau tak suka?
Indah bila rasa diperlukan :)

Yang diperlukan itulah yang memenatkan.

Heh. Perasaan sungguh tak keruan. Dulu waktu hanya punya Tihani focus 100% pada dia. Bila dah ada Aiman, focus terbahagi-bahagi. Kadangkala terkasar dengan Tihani. Haih rasa bersalah. Lepas tu pujuk-pujuk balik. Cium belai-belai sayang. Then, she'll be okay.

Plus, saya tandem.

Errr benarkah Syuhada? Benar. Benar sangat-sangat. Ainan Tihani tidak keruan melihat adik bahagia diulit Ibu. Dia siap angkut bantal gedabak, letak atas peha Ibu lepas tu menyuakan mukanya. HAHAHA. Kadang-kadang rasa nak picit-picit bila dia tak reti sabar :P

Over okay. Over the baby.

Yang si baby lagi rileks. Dah sudah dapat susu barang sedas dua dia sudah OK. Tapi si kakak ni, amboih boih boih, lebih sudu dari kuah. Kalau dapat can memang takkan berhenti berharap agar Ibu bagi lagi dan lagi.

Tapi tandem pun tak kurus-kurus. Malah kadar kelebaran berkadar terus dengan penambahan masa. Haha. Aku pon tak tahu apa pasal. Nak kata makan macam Gorila rasa macam tak. Haish.

I love my babies.

Meskipun penat tapi bahagia. Meskipun kengkadang sakit hati bila orang tegur cara kita berkasih sayang tapi telan jelah. I don't see anything wrong with tandem. Ainan Tihani is just a toddler. Masih belum mencecah usia dua tahun OK.

Mata saya kini seperti panda. Eye bag makin ketara sampaikan aku rasa orang mesti ingat aku kena penumbuk. Hahaha. Rasa kasihan dengan diri sendiri tapi tak mengapalah, bertahan.

Now, aku tak faham macam mana orang beranak tiap-tiap tahun. Err accident kalau boleh biarlah sekali. Jangan berkali-kali. Penat ooooooo,

Seriously, I guess itu reason kenapa Tuhan tak benarkan aku punya triplet. Ada dua ni pun tergolek-golek. Rasa kalau tiga mahu rupa tak serupa manusia dah. :D



Saya suka baby. Tapi biarlah baby yang ketiga datang SEPULUH TAHUN LAGI! Haha. Mak penat nak :p



Cepatnya masa berlalu. Hai papan conteng. Maaf, hidupku sudah terlalu sibuk! Bila punya anak, nak menyonteng pun dah tak sempat. Hihihi

4 comments:

RieNa said...

kriena pun accident. huhuhu eh tapi seronok dan tak sabar rasanya. tahun depan masa baby lahir adam 1 thn 4 bulan. dan rasa nak susukan adam blk kalau dia nak sbb dia stop sendri masa 6 bln. sedih. huhuhuh

Lavender violet said...

rindu syud punya penulisan...
but i know u memang super duper busy hehe
bila start kerja balik? hihii

Dewi Aja said...
This comment has been removed by a blog administrator.
s.c.h.u.l.t said...

kak riena: chaiyyok chaiyyok! you can do it! saya maintain breastfeed tihani. berhenti sekejap 2minggu sebelum bersalin. lepas tu dia hilang ingatan sekejap. tiba-tiba waktu aiman 1m++ dia nak bf balik. haha. so layan! sebab sedih tak dapat bagi dia full bf sebelum 2y.

lv: 17hb ni. kerja hospital sultan ismail :D