Friday, July 1, 2016

Setahun Belum Tentu Sekali

Benar.

Setelah memiliki anak(s), setahun belum tentu sekali pun saya akan menulis blog. Haha. Saya rasa ini sindrom semua blogger yang daripada Bujang lalu berkerjaya, daripada berkerjaya lalu terus berumahtangga. Lantas setelah rumah siap dengan tangga maka anak-anak menyusuli hidup ini. Eceh

Saya tak rajin.

SEBAB;
Saya bukanlah hot stuff. Tiada siapa mahu tahu apa jadi dengan hidup saya. Walaupon dulu pernah terjanji mahu menulis ketika di Edinburgh tapi janji dicapati. HAHA. Saya kesibukkan lantas tidak mampu komited untuk menulis. Apatah lagi berkongsi gambar-gambar indah. Semuanya tersemat dalam hard disk pc yang kemudiannya dimakan anai-anai.

Mujur suami saya bijak pandai lalu berjaya menyelamatkan gambar-gambar tersebut. Errr tapi saya masih malas mahu berkongsi. Lol! Sebenarnya....nak transfer masuk fb pun aku rasa kurang mampu. Inikan pula nak pilih dan upload di instagram. Biarlah, biarlah gambar-gambar amatur hasil snap sesuka hati yang terpampang di sana :P

Oh ye.

Saya sebenarnya kerasukan. Tiba-tiba saja hati rasa mahu menaip. Mahu bercerita. Padahal sumpah aku tak tahu siapa mahu baca. Saya mahu merambang secara suka hati so bear with me. Tak suka boleh tekan pangkah.

Topik pun masih tiada. Cuma pagi ni adalah terfikir betapa kayanya orang Malaysia. Sumpah kaya sebab waktu di UK dulu ketika saya meniaga dari sana ramai je yang order macam-macam barang. Baju anak branded brand Monsoon, NEXT, GAP yada yada.

Masuk instagram tengok blogger ini upload gambar bilik anak dia. OMG sumpah cantik macam bilik artis. Eh blogger pun sekarang dah kategori artis - public figure. Cubalah tengok follower sampai jutaan.

Saya telah lama tak minat follow diorang. Sebab? Boleh menjatuhkan integriti hati. Haha. Hati rasa berkecamuk mahu itu dan mahu ini. Gila bukan? Ini penyakit hati namanya. Tak seronok sebab instagram ini suka tunjuk yang indah-indah. Tunjuk luxury of life. Sengaja membakar hati.

Bila terbrowsing harga barang yang diorang beli. Gulp! Telan air liur. Entah. Kalau orang tengok saya mungkin akan kata; engkau dah kenapa Syuhada? Bukankah engkau juga mampu? Eh tidak. Saya tak mampu. Saya risaukan future anak-anak. Maka bermewah-mewahan is not my cup of tea.

Saya suka follow blog Hannah Johary.

Very inspiring. Minimal luxury. Penuh gambar anak-anak saja. Saya tak suka blog/instagram yang tunjuk fashion itu ini, tunjuk katil mahal anak, tunjuk stroller harga riban. Tak suka tak suka. Of course you may disagree with me; "Duit diorang Syud. Suka hati dioranglah"

Eh memanglah. Saya tak pun kata tak boleh cuma saya terfikir; berapalah gaji diorang gamaknya. Hahahaha.

Yelah. Cuba bayangkan. Baju anak sehelai RM300. Anak ada dua. Itu baru baju. Belum kasut. Belum aksesori. Belum bag Hello Kitty seaneka bagai. Mewah sangat. Mewah terlampau.

See. Anda telah diberi amaran tadi. Ini memang tulisan rambang.

Entah. Di saat ekonomi Malaysia memang sudah tak menyeronokkan. Saya perhatikan masih ramai yang hidupnya mewah. Poket tak lebat sangat pun sebenarnya. Saya rasalah, I assume. Tapi gaya hidup masih mewah.

Sanggup makan kedai mahal selalu-selalu lalu mensedekahkan duit kepada GST. Kemudian merungut di fb. Eh engkau dah kenapa? Sendiri hidup mewah lepas tu merungut. Kalau bawa bekal kemudian merungut boleh fahamlah.

You chose that and then you complaint.

Saya ni kalau boleh paling jimat aku dah try jimat. Tapi shopping online tak boleh tahanlah. Haha. Maaf. Itu je my therapeutic release since saya dah lama tak boleh shopping secara fizikal. Apa kau fikir senang nak bawa dua anak lepas tu shopping secara aman?

Most of our people chose brand over quality.

Nampak je artis-artis keluarkan baju itu ini. Beli. Artis keluar perfume untuk anak. Beli. Artis bawa anak pergi baby spa. Pergi. Eh eh eh. Kaya sangat dah, kalah artis. Yup. Your money, your right but don't say I didn't warned you.

Aku pun kadangkala tak faham apakah motif membawa anak berenang di spa badak lalu terapung-apung bersama bola-bola lalu menghabiskan RM90 dalam sekelip mata. Haha. RM90 tu dah boleh beli pool lepas tu berenanglah hari-hari sampai jadi Pandalela Rinong.

I didn't say I don't go to decent restaurant.

Sekali sekala. Ada. Release stress. Reward diri. Bawa anak-anak happy makan diorang punya favourite mashed potatoes. Tapi saya tidaklah memanjakan anak dan memewah-mewahkan diorang. Paling mewah pun toys tapi itu sebab tahan lama.

Habit dari UK yang saya bawa pulang adalah membeli je barangan terpakai. Selagi masih baik dan cantik kondisinya, why not? Why must we be ashamed with buying preloved stuff? Tak ada label pun dekat baju, barang tu yang cakap 'aku ni barang secondhand'.

Saya rindu carboot UK :)

Kalaulah Malaysia ada budaya begitu rasanya kita dah boleh jimat banyak benda. Oh ye. Mentaliti juga harus berubah. Asyik nak bermewah-mewah je. Payung untuk anak-anak dah sedia ke belum?

Eh oklah. Dah hanyut jauh sangat ni. Haha. I kena kerja. Toddles!

5 comments:

Lavender violet said...

saya baca saya baca!!!!
yeah setuju dengan entri ni
daku gigih masak dan bawak bekal hari2 hahaha
of course la ade sesekali nak makan special kan..
tp kalau hari2 mau menangis beg duit ku.. hahah

s.c.h.u.l.t said...

lv: daku & makanan berpisah tiada. tapi nak makan restoren mewah-mewah memang tidaklah selalu. menangis berlagu-lagu beg duit kita :D

cuyaduya said...

Acik baca ok sampai abes.. =P
you got it on point. kenapa nak kena bermewah2? i'm ok je kalau beli baju preloved dekat carousell. it depends. ada sesetengah benda i'll pay more to get a quality one. like jeans. acik ada satu je ok. levi's yang dah bertahun2 tu. masa i put on weight, i keep it safe and sound. now dah kurus, itu yang dilenjan kehulu-lehilir. hahaha
acik pakai je ape yang ada. kalau tak, tak kan lah baju yang 7/8 tahun lepas masih wujud dalm gobok kan?

Asmaul Juakhir said...

Setujuuuuu...
Sebab tu banyak orang cakap walaupon sara hidup di Malaysia sedang meningkat, tp rakyat masih berbelanja mewah.
So di manakah logiknya?
Btw nak beli perfume yang mampu milik bolehla pm iolss...
Confirm berbaloiiiii..
Hahahahahahaahahaha...

s.c.h.u.l.t said...

acik & maul: hehe. marilah menabung demi masa depan! =)