Thursday, August 24, 2017

The Best Things...

...in life is not having a filthy rich lifestyle. It's having a moderate yet stress free life :)

Entah. Sejak akhir-akhir ni saya banyak terfikirkan perkara ini. Haha. Sebab tu orang mungkin confuse kenapakah aku dengan rela hati tercampak jauh di utara Malaysia.

Living here is priceless.

Satu, saya ada small circle of friends. A very good friends!. Less political issues at work. Tiada orang gila kuasa. Kami sama-sama buat kerja. Kalau ada yang tak buat kerja saya boleh cakap direct je dekat KP saya tanpa perlu nak berselindung ke apa. After all, saya memang sejenis yang cakap direct.

Kedua, living cost yang rendah. Tempat tinggal yang aman damai. Kalau duduk di Selangor ataupun Johor mahu poketku kempis disebabkan banyak sangat cobaan serta tol disana sini :D (Tapi iyalah, rezeki orang lain-lain. Saya nak pindah kembali ke Selangor tapi bukan sekarang)

Ketiga, cikgu-cikgu anak-anak saya semuanya baik-baik belaka. Memang mampu gemuk dan naik berkilo-kilo berat ini sebab ada saja makanan yang diorang bagi. Kejap carrot cake, kejap roti sarang lebah, kejap tart nenas. Haha. (Masalahnya aku sorang je yang makan, double As tu mana nak makan sangat). Lepas tu mereka sangat memahami, diorang tahu saya ini seorang diri disini (eceh bunyi kesedihan). Semalam, team building habis lambat. Saya sampai ke kampus jam 7petang, terkocoh-kocoh mengambil Tihani kemudian Aiman. Tapi cikgu-cikgu baik sangat, tak ada masam muka. Semua menyambut dengan senyum manis siap dah mandikan bebudak ni.

Keempat, I'm happy. Bukankah gembira itu perkara paling penting? Hehe. Biarlah hidupku kadangkala tonggang langgang menguruskan anak-anak sendirian. Tipu cakap kalau kata tak sedih husband jauh. Tapi ketenangan hati tidak dapat dibayar dengan apa-apa jua meskipun duit berjuta. (Eh tapi kalau ada duit berjuta boleh beli mahligai. Maybe tenang. Kahkahkah)

Kelima, gaji yang lebih melapangkan. Ini juga penyumbang kepada nombor empat. Eceh. Kalau zaman kita ni masih kanak-kanak mungkin akan cakap yang penting kasih sayang. Dik, once awak dah kahwin, kasih sayang tak boleh bagi awak kenyang ye, kasih sayang juga tak boleh bagi awak rumah. Tapi betul, sebagai manusia, kasih sayang adalah perlu untuk rasa bahagia, begitu juga dengan gaji.

Alhamdulillah, saya happy dengan rezeki yang ada.

Sejak duduk sini paling meriangkan adalah tidak seperti dulu, selalunya saya seperti orang-orang lain, dah masuk minggu keempat memang menghitung hari bilakah masuknya gaji. Tapi sejak dah pindah sini saya tak rasa dah perasaan itu.

Bukan nak kata gaji saya dah macam Prof atau Jusa A. Hahaha. Itu memang taklah. Tapi banyak faktor contribute perkara ini, contohnya; saya jarang makan hebat-hebat. Sebulan dua kali, itupun bila suami datang sini. Saya cuma berfoya-foya shopping online. Tak percaya sila tanya orang admin, tak ada muka lain datang ambil parcel, balik-balik muka saya. Kikikiki.

Saya juga tidak menambah hutang yang tidak perlu. Ada keperluan baru kami buat. Saya beli rumah pun subsale saja. Sebab daku memang tak bercadang nak hidup disini forever after (meskipun I love my colleague). Tak nak settle down di sini.

Semua faktor-faktor ini membuatkan account saya masih ada duit hingga ke hujung bulan. It all leads to a stress free life.

Saya berdoa kami suami isteri mampu mengekalkan kesederhanaan hidup ini sampai bila-bila. Biarlah kita ni tak terlihat kaya di mata orang, janji hidup kita lapang, tak pening kepala dan nanti, bila dah tua, mampu bersara dengan jiwa yang merdeka.

Hahahaha

Apa kau merepek ni Syuhada?

Sudah. Pergi meeting COPPA :P



No comments: