Wednesday, June 6, 2012

003: Our Little Caliph!

Errr ini apa neh Syud? Kurang jelas ye? Mari saya perjelaskan ;p

Hope this one is much more better! :)

Anda dapat lihat figura baby di situ. Masih belum sempurna but yes, it's a baby! Our baby! Seperti entri terdahulu yang telah saya katakan, I'm pregnant.

Tapi waktu tahu dulu saya agak maybe around 5 or 6 weeks. Still too soon untuk scan ke apa. Maka telah tunggu 2 weeks more. Malah saya cakap dekat MO Y/M klinik macam ni; "Doc doc, nanti tempah doc tau tau! Nak scan!" Pastu dia cakap; "Eh engkau ke?" She's a chinese doc, FYI. Kelakar pulak aku dengar dia cakap macam tu. Haha

Kemudian semalam, waktu punch card. Seorang S/N ni tegur. "Eh Su, pakai jubah dah ada isi ke?" Maka aku pon tersengih-sengih. Heee. Angguk-angguk dan cakap maybe around 6 weeks, tak sure. Pastu dia pakat suruh datang scan la. Siap call petang hari bila mana patient dah surut. Hihi

I told Hubs, takyah join la. Lain-lain kali scan dia join. Tapi Hubs insist nak join. So I had waited for him :p

Tunggu agak lama sebab tetiba je patient beranak pinak. Last-last bila pergi bilik 3 tengok-tengok dah lengang. My doc suruh baring, rub rub gel, tonyoh-tonyoh ultrasound tu secara jitu dekat perut aku. Nasib baik banyak lemak. Kurang sikit rasa tekanan. Hahaha

Tetiba...

We could see your heart beating! Subhanallah!

Rasa nak nangis sebab nampak figura si kecil itu. Kecil je tapi jantung dia dah mula beating fast. 150-160 bpm. Lain-lain part tak nampak sangat. Bila doc cakap aku angguk-angguk je tapi memang tak berapa jelas sangat. Plus, in 8 weeks of pregnancy, your baby is actually moving around even you can't feel it!

Hubs pon excited tengok sekali. I love to see that heart beating! Sangat laju dan nampak terlalu ketara *nangis*

Hari ni, I'm 8 weeks 3 days pregnant. Doc bagi EDD (estimated due date) 17-Jan-13.

Setakat kehamilan ini, saya tak ada rasa meloya KECUALI pagi tadi! Eurghhh. Apetah rasa glucose 75g tu! Baru hari ini tahu rasa dia sangat tidak sedap. Dulu selalu pack dan inden je. The I is The Terpaksa Okay! Sebab punya history family dengan DM, HPT & CVD.

I had to take the MGTT test.

Saya bukan jenis demanding. Maka pagi hari dah terus je tadah lengan dekat S/N baru. Pukul 8 pagi tu dia cucuk nice je. Darah keluar 1cc, minum glucose. Pastu boleh balik buat kerja tapi masih kena puasa sampai pukul 10 pagi T____________T

Saya rasa meloya. Kepala pening disebabkan glucose tak sedap itu! To those yang duduk oversea, haih untunglah sebab dapat minum air glucose perisa Sprite. Malaysia takda benda-benda macam tu. Huhu

Pukul 10 pagi dah memang rasa nak terhuyung hayang. Pergi tadah lengan lagi sekali. Lengan kanan tak keluar darah! Aaaaaaaa. Pastu S/N tu pon cakap, "Err kita try lengan lagi satu balik ye?" Oh pasrah. Cucuklah. Cucuklah.

Nasib baik lepas dicucuk-cucuk suami tercinta terus datang bawak roti tampal! Yeayyyy! Hilang semua kesakitan, pastu terus kenyang dengan kasih sayang. Cececeh.


Syud, apa perasaan pregnant?


Entah. Excited tapi tak nak over. Tapi badan memang mengalami perubahan yang super ketara. Antaranya, baju semua tak muat sampaikan tiap-tiap pagi akan mengadu dekat Hubs. Tu nombor satu. Nombor dua, saya kuat tidur! Tidur yang melampau-lampau sampai kepala sakit dan pening-pening. Tiga, badan sangat penat, sebab tu rasa nak tidur je. Nak buat apa-apa kerja pun rasa tak larat dah.


Padahal....I have audit ADAF hujung bulan Jun (yang mana filing sistem aku semua berterabur), research methodology awal bulan Julai (yang mana aku tak cari dan baca lagi any journal berkaitan antibiotik). I have MTAC. Chiller dan QMS rosak dah seminggu. Penat kejar orang pejabat suruh betulkan. Ikut hati rasa nak gigit-gigit je! Err tetiba mengadu-ngadu.


Maafkanlah ibu yang mengandung dan stress ini. HEHE


Eh dahlah. Nak sambung tidur. Esok kena pergi Audit Aset. Haha. See? How busy I am. Esok mungkin akan berpusing-pusing sambil nangis sebab sesat. Kena check aset-aset klinik dan klinik desa. Harap-harap setel. Oh pleaseeeee.

3 comments:

~cik atin~ said...

congrate akak :D

amal said...

weee alhamdulillah dah ada baby dalam tummy! sama macam kita dulu gakla, kawin sebulan dah ada baby dah. bunting pelamin hehehe... tahniah syud. jaga diri baik2 ye..

haha MGTT memang sodapppp :P

s.c.h.u.l.t said...

cik atin: tenkiu! :D

amal: a'ah. alhamdulillah. amal pun sama. kirim salam dekat shaheem. btw, shaheem lahir sama dengan syud. kami sebaya! HAHAHA. 19th March babies! ;)

p/s: haritu baca pengalaman amal bersalin. terus sawan nak bersalin dalam air dekat hubs (sebab takmo sakit). hehe