Tuesday, April 10, 2012

CHA-KUEH


Firstly, haruslah aku mempertontonkan Chakoi pertama dalam hidup ini. Hubs called it as Chakue. Tak pun bolehlah panggil CHA-KUEH. Hihihihi. Comels. Errr.. ini bukan pertama kali I makan ye tuan/puan. Bukan. Bukan. Ini pertama kali saya mencuba membuat Chakoi sendiri.

Why bother to buat Syud?

Apsal engkau tak beli je di jalanan?

Takyah buang masa. Buang peluh keringat. Now everybody can buy! (Ceh dah macam iklan Airasia). Hakikatnya, not really pon.

Ceritanya macam ini. Satu hari tu, di petang Sabtu yang syahdu. Aku yang kuat makan ini mempertontonkan wajah comel pada hubs. Lalu cakap macam ni;

"Awak, teringin lah nak Chakoi. Sedapnya cicah kaya." *sambil bebola mata membesar seperti Puss in Boots*

"Hmm takkan nak pergi Tiram?." Tiram adalah tempat kerja saya. Agak jauh dan tak berbaloi engkau nak pergi sana semata-mata nak beli tepung goreng, eh chakoi.

See see?

Suami saya adalah teramat baik. Mintalah apa saja, insyaAllah pasti tertunai. Lagi-lagi bab makan sebab nanti dia join sekaki. HAHAHAHA. Pastu sibuk ngomel gemuk-gemuk padahal kuat makan! Herk! Syuhada is hopeless. I know.

Tiba-tiba....

"Ha! Dekat Tesco Extra ada gerai jual Chakoi. Jom!."

Suami isteri yang bersemangat Proton Waja terus menerjah Tesco. Mata bercahaya lalu bibir mengukir senyum saat saya terpandangkan Chakoi idaman kolbuuu. Hahaha. Kami pon pura-pura tanya konon-konon survey. Sekali akak tu cakap...

"Dua RM3.50, Tiga RM5.00"

W-H-O-A-T???!

Tersedak! Oksigen oksigen! Terus peluk hubs lalu pitam. Eceh. Taklah seover tu. Aku tipu je. Hahaha. Time tu saya terus tarik lengan hubs dan cakap;

"Humph. Takyah! Gila ke apa?."

Memang pon. Memang pon GILA. Sikit lagi aku nak sawan epilepsy guling-guling kat situ. Hahaha. Nasib baik tak preggie. Kalau tak kecur air liur anak I tak dapat makan. Eh eh apa cerita tetiba sesat neh Syud?

Haha abaikan :p

So, hari tu saya tak makan Chakoi. Saya makan hati. Cececeh.

Next, few days after tu kami ke B.B.U. After dengar taklimat kelas Al-Baghdadi, terus kepala otak menjana idea nak buat Chakoi sendiri! Hek eleh. Chakoi je pon. Tepung. Butter. Air. Kacau-kacau. Haha. Aku pon rasa Chakoi tu amat mudah. Kononnyalah.

Balik rumah terus laju-laju cari resipi. Terus berusaha menchakoikan tepung. HA HA HA. Tapi menguji jiwa jugalah buat Chakoi. Kena patient. 2 jam untuk tunggu dia kembang. Uli lagi dan lagi. 2 jam lagi. OK tak sabar. Tak cukup 4 jam aku dah goreng. Muahahaha

Mungkin Chakoi kami takda rupa. Takpa. Yang penting, rasa :p

Modal buat Chakoi tak sampai RM5 pon. Engkau boleh jamah Chakoi tu sampai kembung. Macam kami, uli sampai 1kg tepung. KAHKAHKAH. Pastu makan sampai pengsan (sebab overloaded). Hehehe.

Saya sayang Hubs! Kalaulah tidak bersuamikan dia. Saya tak pasti apakah orang lain sanggup layan aku punya pe'el yang mengarut-ngarut dan suka buat apa je ikut instict. Next time I'll story pasal hidup terlatest.

Tapi next time tu bila tak tahulah. Hahaha. Boiii!

4 comments:

Aisyikin (doktor kecil) said...

untungla Syud dpt hubby yg giler2 baik tu..

s.c.h.u.l.t said...

aisyikin: heee. alhamdulillah. doakan dia sentiasa giler2 baik. forever and ever :)

Aisyikin (doktor kecil) said...

amin...syok plak dgr cite Syud ni..hahaha

s.c.h.u.l.t said...

kitorang makan chakoi 3 hari 3 malam tak habis2. HAHA :))