Tuesday, November 1, 2011

Resipi: Kacang Pool

Ya Allah. Tunang siapakah yang comel petang-petang hari terus bertekad mahu masak Kacang Pool?

Walaupon elmosi pastu suka tulis luahan perasaan sebanyak berkajang-kajang huruf dan perkataan tapi bila hati dah soft, terus bermood baik-baik dan mahu memasak.

Eh Syud. Rasanya kenal je orang tu. Bukan engkaukah? Err no no. Bukan saya *denial* :p

Ok. Mari teruskan cerita. Petang hari, si tunang ni berhati mulia tetiba la offer diri nak jadi chef. Siap print dua tiga jenis resipi. HAHA. Nampak mudah nak membuat Kacang Pool. Tapi sebenarnya, eh memang mudahlah.

After mengkaji beberapa resipi dan berasak dengan orang ramai dekat Giant, maka resipi dibawah telah diubahsuai mengikut sesedap hati saya.


RESIPI KACANG POOL (4 - 5 orang makan)
7 Biji Bawang Putih
7 Biji Bawang Merah
1 Sudu (B) Ketumbar
1 Sudu (B) Jintan Kasar
Seinchi Halia
(Kisar halus kemudian tumis bahan-bahan di atas sehingga naik bau)
1/2 Peket Daging Kisar
(Masukkan daging kemudian goreng sehingga masak)
1 Tin Kacang Foul
(1/2 Tin dikisar, 1/2 Tin lagi dimasukkan terus ke dalam periuk)
1 Sudu Paste Tomato
(Supaya ada warna dan cantik tertarik)
Garam dan gula secukup rasa

SIAPPP!

Untuk Hiasan:
Hirisan Bawang Besar & Cili Hijau
Telur Mata Kerbau
Limau


And now....

Mari lihat hasilnya!
.

.

.

*drum rolls*
.

.

*berdebaran*
.

.

*kecemasan*

.

Eh Syud main-main pulak. Lempang nak? Eh eh OK OK. Takmo

Ya Allah Awesome!

Tak sia-sia bergasak dengan orang ramai. Tak sia-sia redah hujan. Tak sia-sia gedik beli kelongsong besi untuk telur semata-mata nak nampak cun macam dekat Larkin. Haha. Memang sebiji rasa macam dekat kedai tu. Silap haribulan. Kalau rajin sikit boleh jadi lagi superb.

Next time saya nak tumis dengan cili kering sekali kot. Maybe the taste akan jadi super great. No no. Let's say, SUPER AWESOME!

Apa yang penting? KERJASAMA~~~~!!

Kami adik-beradik berganding bahu memasak di dapur. Hehe. Mana terkurang kami lebihkan. Mana yang lebih kami cuba kurangkan ;p

Oh ya. Reminder. Kalau nak cari Kacang Foul, sila cari di GIANT. Tempat lain macam tak wujud pula kacang ni. Pelikness.

Rupa dia?


(Googled)

Ha. Ambik kau! Sebesar-besar gambar aku bagi! HAHAHAHA.

Selamat mencuba! ;)

No comments: