Tuesday, August 14, 2012

#Part 1 - Kudos Mommies!


Alhamdulillah. Saya sudah selamat menempuhi everything. Maksudnya disini segala-galanya. Relief? Ya Allah. Sangat-sangat lega. Boleh senyum dah. Boleh borak dah macam tak ada apa-apa. Sangat happy sebab babies dah selamat dikebumikan. :)

Kalau tak?

Kalau tak sebenarnya setiap saat aku menanggung stress yang menggunung. Mulut cakap lain tapi hati cakap lain. For suami-suami di luar sana, ketahuilah, it's not easy to be a wife, to be a mom. Bila isteri anda mengandung, please please tolonglah layan sebaik-baiknya. Anda tak tahu apa yang kami perempuan kena lalui. Bergelut dengan perasaan yang tak keruan. Serius.

Tapi cerita suami isteri lain entrilah aku cerita. Tak mahu cerita sekarang. Keadaan dah reda dah sekarang. Lagipon dah nak dekat raya. Aik? Haruslah bila raya je kau jadi angel kan Syud? Haha. Harusssss! :p

Lepas 5 hari bercuti, saya naik kerja. Dan of course semua orang macam cuak-cuak risaulah. Apsal naik kerja? Terpaksa cakap HSI taknak kasi induce. Suruh tunggu after raya. Hati sedih tapi nak buat guano? Bukannya hospital tu abah den yang punya.

Dr. C terus cakap; "Eh Su kesianlah dengan you. Kalau saya sudah takda sanggup mau simpan baby." Nak je jawab; "Doc..saya pun samalah. Babies dah 3 minggu kena rendam dalam amniotic fluid tu. Kembang babies saya.." T______T

"I refer HSA nak tak Su?." Ya Allah, time tu mata dah bulat lagikan bersinar-sinar. Rasa nak goncang-goncang Dr.C pastu cakap THANK YOUUUUUUUUUUU! Dalam hati taknak stop cakap Alhamdulillah, pastu doa-doa HSA boleh terima.

Saya call Ibu. Call Hubs pastu cakap nak masuk hospital STAT!

10/08/2012, Jumaat

Tengah hari kami terus rush ke HSA. Masuk ward Gynaecology dekat Barat 3. Doc ambil sample darah. Scan perut. Buat V.E (Vaginal Examination). First time buat V.E aku dah rasa seriau. Haha. Bayangkan ye plastik besar kena jolok dekat bahagian bawah tu. Pastu kena seluk sebab nak tengok OS buka ke tak. "One finger tip". Kata Dr.S. Diorang cakap boleh rasa kepala 2 babies.

Petangnya around 5:00pm, Dr.N datang. Blablabla investigate apa dah jadi dari A-Z. Then dia cakap kalau takda apa-apa esok kita start induce. One dose of Cervagem daily. Induce slow-slow supaya saya tak sakit sangat.OK doc! Tak kisahlah. Janji babies saya keluar. Malam tu tidur sorang-sorang dengan bahang angin ward kelas 3. Panas.


11/08/2012, Sabtu

Pukul 6 am saya terjaga. Nurse suruh mandi sebab pukul 6:30 nak masukkan Cervagem. Cepat-cepat charge iPhone dan sms Hubs. Minta ampun. 6:40 am, Dr.S masukkan Cervagem. Sangat sakit. Jalan slow-slow ke katil pastu kena baring for an hour. Perut dah mula rasa senggugut. Hubs datang around 9:00am macam tu. Kami lepak luar lepas ward round, gaduh sikit. Nangis sikit. Pastu balik ward terus lunch. Pukul 12:00pm nurse cakap boleh tukar ward. Baru dua tiga langkah saya rasa air ketuban pecah. Terus kaku dekat tengah-tengah jalan.

Dekat setengah jam saya mengerang. Interval of contraction 5mins sekali. Hubs suruh genggam tangan dia tapi sebab saya boleh tahan sakit saya tak genggam sangat. 12:30pm, docs semua masuk. Babies dah ada dekat bawah so Dr.A seluk dan tarik! Sakit waktu seluk. Dr.A suruh push dan batuk tapi sambil tu dia korek and cakap relaks? Ya Allah. Rasa kena gerudi macam mana nak relaks? Dua-dua babies selamat keluar. Rasa lega tapi doc cakap uri still tak keluar.

Baru 5mins saya rehat tiba-tiba rasa something keluar. Ingatkan uri...rupa-rupanya, it's another baby! Babies saya TRIPLET! Waktu tu terkejut tapi entah, doc cakap itu half part of the second baby. Jadi saya pun macam apa-apalah as long as diorang dah keluar.


Ini muka lega lepas bersalin.
Tapi sakit sebab kena pakai branula kiri kanan.
Tangan lengan semua bengkak.

Doc cakap since uri tak keluar, kena cucuk Sintometrine untuk kecutkan rahim dan tanggalkan uri. Saya pasrah. Mula-mula diorang nak induce dengan Pitocin sekali tapi saya minta hold. Doc agree. Kalau by petang tak keluar juga baru masukkan Pitocin.

1:30 pm dah selamat balik ke katil. Rasa sangat lemah. Sambil tu rahim dah start rasa contraction, again. Saya dan Hubs sama-sama nangis. Hubs bisik dekat telinga; "Sayang...cepat sembuh ye. Saya tak sanggup tengok sayang sakit." Err macam drama TV kan? Tapi that's what happened la. Haha. Terus hati aku sayu dan maafkan dia. After all, he is my husband :)



Ini waktu petang. 
Sintometrin punya effect dah hilang.
Dah boleh posing dengan dua branula sebab diorang nak induce Pitocin pulak.

3:30pm Hubs keluar. Waktu tu doc panggil. Seluk again. Sakit ye. Dengan bawah masih berdarah doc nak tengok berapa besar OS. "One and a half fingertip" Ye doc. Jari doc panjang, saya tahu. Balik ward diorang cakap terpaksa induce Pitocin sebab uri berdegil tak mahu keluar-keluar. Saya cakap OKlah.

4:30pm branula kanan kena masuk Pitocin. Branula kiri masukkan air takut dehydration. Lepas tu diorang cucuk Pethidine, Ranitidine and Phenergan. Haha. Best betol. Ubat tahan sakit, ubat gastik, tahan muntah semua sekali masuk sekali harung. 6:00pm Mak, Ayah, Cia, Mira & Abang datang. Ibu pon datang sekali tapi time tu aku dah mabuk. Rasa dunia berpusing-pusing. 6:30pm, terus padam. Kesian Hubs iftar sorang-sorang.


Errr...part 2 bersambung kemudian sebab aku rasa entri ni panjang sangat. Haha.



To be continue....

2 comments:

RieNa said...

sakitnya syud..
dan k riena dah basah mata bila baca yg babies are triplets!

s.c.h.u.l.t said...

kak riena: sakit tu sakit. tapi pastu lega. :)

at least babies dah keluar. kesian bila hubs cakap babies dah start lebam-lebam.