Saturday, December 3, 2011

Online Manual Book

Someone insist to me cara-cara memujuk saya. For me, this is weird. Aku sedang bertemu weirdo kah?

Tapi tak apalah. Lain belalang lain padang, lain orang lain garam. Eh ragam. Sebenarnya, tajuk ini agak berat. Sebab aku sendiri tak tahu nak pujuk diri sendiri. Most of the time aku akan nangis sampai mata bengkak macam kena gigit lebah.

Sepatutnya, kena belajar dari orang lain. Bukan saya yang ajar. HAHAHA. Sesungguhnya ini sangatlah pelik. :))

Hurmmm. Let's see. Macam mana saya mahu dipujuk? Ya Allah, apsal rasa susah nak jawab soalan ni? Tak tahu tak tahu.Eh peliklah.

OK OK. Kita mulakan dengan angan-angan.

First, satu ketika dahulu saya selalu berangan hidup seperti cerita Korea. Kahkahkah. Pastu kena selar sebab itu fairytales. Some say fairytales doesn't exist. Somehow, terpaksa jugalah agree sebab not all people are lucky to have those romantic guys macam dalam filem :p

Sebagai contoh; bila saya merajuk. Saya berangan yang that someone comes from out-of-nowhere bringing me chocs or flower. Hakhakhak. Tak kenyang pon bunga tapi haku kira apa. Aku rasa itu sweet. Tapi selalu impian dan angan-angan musnah sebab takkan jadi apa-apa pun. Err tetiba buat luahan perasan. Ulang balik; life is not a fairytale :p

Bukanlah maksudnya setiap kali nangis/emo kena bagi bunga. Bukan bukan. Kalau nak bunga hari-hari baik aku kahwin dengan Tauke Bunga! Haha. Occasionally. Tiba-tiba. Atau saja-saja. Tak payah ada sebab pun kalau nak bagi sesuatu.

Second; jangan lari topik. Kalau saya mengamuk find a way supaya tak mengamuk. Tak kisahlah nak ikut jalan highway ke, jalan kampung ke, as long as carilah jalan. Lagi jauh engkau menyimpang lagi sakit hati guwe. Sebagai contoh (lagi); if saya cakap, 'Saya ni kan menyampahkan. Tataula apsal ada orang tu nak sangat T____T'

Cubalah mengayat. Haiyya! Mengayat kena pergi kelas agaknya. Eh ada kelas mengayat tak agaknya? Ingat nak daftarkan seseorang :p

Contoh jawapan;
#1 - 'Menyampahkan bagi diorang but not me. Saya sayang je' Hahahaha
#2 - 'Eh mana boleh orang menyampah. Awakkan comel' Hahaha lagi
#3 - 'Orang tu nak awak sebab awak tak menyampahkan bagi dia :)' Hahaha ok dah shut up!

Ha. Kan sweet tu? Dari nak marah terus mencair-cair macam kena panahan mentari. Melting. Hehe. Aku dah terguling-guling gelak dekat sini sebab terpaksa memblog mengenai perkara ini. Never in life, I have to do this. Never.

Ya Allah. Kadang-kadang rasa nak lari. Kadang-kadang rasa macam tak tahu nak cakap apa. It's a mixed feelings. Tapi still, I love him. Tak boleh nak lari mana dah. Haha. Apsal ayat engkau ni terlalu pasrah Syuhada?

OK sambung.

Third, talk to me back. Tolong jangan diam. Sesungguhnya silent itu membunuh. Gila sakit oh. Sakit rasa macam bila engkau nangis tu air mata akan turun dengan lebih laju. Berjuraian. Menitik-nitik. Eh tak payah details boleh tak Syuhada? Over! Macamlah orang tak tahu nangis tu apa. Haha

Pasal structure ayat. Seriously, tak tahu. Silalah pandai-pandai susun dan cari ayat-ayat yang menarik untuk dituturkan. Maaflah. Saya tak tahu macam mana awak boleh stuck dengan seorang Ratu Air Mata.

Perangai dah serupa baby kena pujuk 24jam.

Lepas ni kalau jadi emak orang mesti lagi runsing kepala (bakal) suami. Nak pujuk baby ke pujuk isteri? Hahahaha



Cukup tiga je tips yang boleh saya share. Sekian

3 comments:

fazilah said...

kahkahkah..sila take note en im.

amii afandi said...

hahaha. comel je post ni. follow~

s.c.h.u.l.t said...

kak gla: en.im tu silent reader. biar dia pandai2 adjust diri sendirik :P

amii: hehe. thanks! ;)