Wednesday, December 21, 2011

Sesi Conteng & Kesedaran Sivik

Setiap kali saya dispense ubat, maka setiap kali itu juga mulut akan mengeluh; "Ya Allah, banyaknya ubaaaaat! Tak penat ke makan? Syuhada yang tengok pun naik penat". Kadang-kadang kesian.

Iyalah. Siapa yang nak sakit? Anda mahu? Anda? Anda? Ceh Syud tulis macam banyak orang tengah baca. HA HA HA

Kadang-kadang rasa macam nak nasihat je tolonglah takyah makan ubat banyak-banyak. Ingat makan ubat banyak-banyak boleh jadi perkasa ke? Pastu tolonglah. Please please ubah mentaliti tu. Bila engkau sakit, bukan setiap part yang engkau sakit tu perlukan ubat yang berbeza. Sebenarnya, Paracetamol a.k.a PANADOL tu pon boleh menahan segala macam sakit.

Dah nama pun ubat TAHAN SAKIT. Takyahlah sakit leher minta ubat lain. Sakit kepala minta ubat lain. Sakit mental...errr.. OK OK, sakit mental boleh minta ubat psikotropik. Haha

Kadang-kadang geram juga. Rasa nak sekolahkan semua orang yang dijumpai tu. Tapi masa sangat limited. Apa anda fikir kerja saya dekat kaunter tu mudah? Setakat dispense pastu cakap; 'OK pakcik. Dah ambil ubat. Boleh blah'

NO NO NO.

Sebenarnya, hatiku sungguh rawan bila acapkali daku bertanyakan nama ubat yang dimakan. Ada ke patut jawab entah? Ini boleh mendatangkan kemarahan! Haiyya! Ada yang siap jawab, "Ala, baru 10 tahun makan"

WHOATTTTTTTT?

Pastu nak tunggu berapa puluh tahun baru kenal nama ubat-ubat sendiri? Tiga puluh tahun? Seratus tahun? Grr Grrr *gigit bantal*

Take note. Setiap penyakit kronik tu ada berjenis-jenis ubatnya. Kalau nama ubat pun tak tahu macam mana kami (pegawai farmasi) ni nak tolong? Kalau setakat jawab; "Pakcik makan ubat darah tinggi yang putih-putih tu" memang boleh menaikkan darah aku sekali. Masuk lift terus ke tingkat teratas T_______________T

Ubat ni macam anda beli barang. Contohlah, beli air ais krim soda, sekejap brand F&N, kejap brand Cap Masjid. Eh tu bukan brand teh ke Syud? Err abaikan. HAHA. Tapi macam tulah. Nama brand mungkin berbeda tapi ubatnya sama. Bila dah kata berbeda maka selalunya rupa, warna dan rasa juga turut berbeda. Tapi ubatnya tetap SAMA. Ada faham? Dalam erti kata lain, tolongggggggglah tahu nama ubat (yang generik)

Klinik Kesihatan adalah primary preventer.

Tapi bila attitude jadi problem, I is sedih. Masa adalah limited (ulang lagi). Tak sempat aku nak buat syarahan panjang-panjang dekat kaunter tu sebab terpaksa berlumba-lumba dengan mesin QMS, kejar KPI Menteri. Heh, kata yang menurut perintah bukan? :P

Piagam pelanggan; "Setiap pesakit akan mendapat bekalan DALAM MASA 30 MINIT"

Maka terpaksalah saya tidak membebel panjang-panjang. Padahal sebenarnya memang rasa nak basuh dan sekolahkan je banyak patient. However, customer is always right yada yada tergunapakai di sini.

For me, lambakan pesakit di hospital dengan masalah penyakit kronik dan komplikasi buah pinggang dan lain-lain yang teruk menunjukkan kegagalan sistem. Ya, kami BERSALAH. Kami tak sempat nak sekolahkan semua orang. Kami tak sempat nak pantau macam mana anda semua ambil ubat, kawal makan/minum segala macam dan paling penting, anda tahu tak masalah yang anda hadapi sebenarnya?

Kami di primary setting BERSALAH sebab tak beri tunjuk ajar yang sempurna. Kesedaran sivik yang secukupnya.

Tapi tahukah anda orang yang paling bersalah?

OF COURSELAH ANDA! (Ha ambik kau aku capitalkan!)

Siapa suruh anda sakit? Ada kami suruh? Tak ada kan? Pastu tolong jangan jawab, 'Eh sebab kami sakit nilah sumber rezeki engkau. Kalau kami tak sakit siapa yang engkau nak bagi ubat?.'

Anda kena ingat, kalau anda seorang Islam, segala yang anda miliki kini adalah amanah Allah SWT. Kalau anda tak jaga dengan baik, satu masa nanti, saat bertemu dengan Dia, silalah jawab kenapa amanah itu tidak dijaga dengan baiik termasuklah kesihatan dan tubuh badan anda tu.

Sudahlah anda sakit. Anda tak bother langsung kepada nak memperbaiki keadaan.Anda tak tahu pun sakit anda tu macam mana. Kalau kencing manis anda main makan je sesuka hati dan sesedap rasa tekak anda. Kalau darah tinggi lagilah dua kali lima. Rasa nak buat smackdown pon ada.OK takyah bayangkan camne aku smackdown orang tua. HAHA. Hep Syuhada. Tak baik. *OK insaf-insaf*

Daripada sebutir biji ubat, anda makan dua butir, kemudian tiga butir. Kemudian berbutir-butir sampai mata aku naik rimas! Kalau betul itu disebabkan komplikasi penyakit, faktor penuaan. Maka saya maafkan. Tapi pastu tolonglah, tahu penyakit dan ubat yang anda ambil.

Lagipun, tak sempat kami dekat Klinik Kesihatan ni nak kawal anda 24jam. Nanti bila orang nasihat cakap membebel. Bila suruh start ambil insulin tak nak. Padahal gula dah cecah 20 dah. Ish ish ish. Pastu gaduh dengan doc membebel dekat aku pulak. OMG!

Kalau anda tak kontrol penyakit anda apa kami kisah? Gaji kami tetap jalan. Cuma kerja jelah makin berlambak. HAHAHAHAHA. Sorang patient ubat sampai 12 jenis. Haha sangat seronok. Bolehlah ulang-ulang cakap sampai saliva kering :p

Eh dahlah.

Banyak sangat tulis ni. Mata ngantok. Tata!

3 comments:

fazilah said...

kalo org veteran diorg mmg xleh nk panggil nama ubat syud. makcik pakcik. kalo nk sebut paracetamol tu mmg jgn harplah, ni lglah nk sebut nama pelik2. diorg akn panggil ubat yg dpt tu ubat kk. kk yg cop ats tablet tu. xkiralah kk tu ubat kunyah ke, telan ke janji tulis kk kira ubat kk lah. kena belaja terima org2 yg mmg xtau apa2 pasal ubat.
*serius sy nk cr dr dlm bidang farmasi...ahaks *sempat lg.hhahaahaha

uculer said...

insaf dua tiga lapis

s.c.h.u.l.t said...

kak gla: masalahnya diorang tak berusaha pun nak tahu. kalau tak tahu sebut at least tulis, simpan nama2 ubat tu.

kencing manis dah dekat 20tahun, tapi bila tanya macam mana ambil ubat pun tak tau T__________T

ucu: hee. ni membebel namanya. HAHA